Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] golf V lub leon 2

Featured Replies

Napisano

Witam, powoli będę się brał za szukanie autka, następcy dla mojego mk4 i jedna z opcji jest golf V lub leon 2. Priorytetem są niskie koszta eksploatacji i niezawodność. Ze względu na ceny ON i większe ryzyko usterek wybór padnie prawdopodobnie na benzynę lubiąca LPG. Myślałem o silniku 1,6 102km, tylko obawiam się że może być trochę za słaby do tej budy. Jak wygląda dynamika z tym silnikiem? Nie zależy mi na super osiągach, ale jeżdżę głównie w trasie i ważne żeby dało się wyprzedzać dość sprawnie. Wystarcza taki motor w trasę z 3-4 osobami na pokładzie czy jednak szukać sadzomiotacza? Jak wygląda usterkowość tych modeli? Szczerze powiedziawszy w mk4 wkurzają jakieś drobne pierdoły typu mikrostyki w zamkach, wycieraczki itp. Poprawili coś w tym względzie w nowszych modelach? Na co zwracać uwagę przy oglądaniu? Jakieś słabe punkty, najczęstsze usterki, jak trwałość zawieszenia itp, mile widziane wszelkie sugestie i ewentualnie opinie ludzi którzy jeździli mk4 i mk5 i mają porównanie 20.GIF

Napisano

Niestey nie mam takiego autka , ale badac na przegladzie Leonem 1 w Aso Seata , zapytalem wlasnie o zamki (mikrostyki) w nowym Leonie =chyba tez to samo co Golf V. Facet powiedzial , ze poki co problemow z tym nie maj. Natomiast podobno czesciej niz w Leonie 1M / Golfie IV wystepuje usterki z elektronika. Remont zawieszenia tez jest kosztowniejszy.

Ale ogolnie powiedzial, ze autka raczej dobre ok.gif

Napisano
  • Autor

No to nie tak źle, chociaż ta elektronika mnie trochę martwi, jakiego typu są to usterki? Zawieszenie to już wielowahacz z tyłu?

Napisano

> No to nie tak źle, chociaż ta elektronika mnie trochę martwi, jakiego typu są to usterki?

> Zawieszenie to już wielowahacz z tyłu?

Tak tył z tego co kojarze to juz wielowahaczowa konstrukcja.

Co do samych usterek eletroniki , to az tak dokladnie nie dopytywałem.

Napisano

> No to nie tak źle, chociaż ta elektronika mnie trochę martwi, jakiego typu są to usterki?

awarie elektronika sa jednoskowe na tle konkurencji

nie ma sie czego obawiac

> Zawieszenie to już wielowahacz z tyłu?

tak

Napisano

mam od listopada Leona II z silnikiem 1.4 (86KM) + gaz. Awaryjności jakiejś nie zanotowałem, poza nie stykającą kostką od sondy lambda (spalanie było większe). Teraz przy normalnej jeździe bierze około 9,2l gazu + pewnie z 1 l benzyny na 100km. Silnik do normalnej i "przepisowej" jazdy wg mnie wystarczy. 1.6 jest mocniejszy ale spalanie też ma większe o około 1 do 1,5l . Samochód wg mnie dobrze się prowadzi i jest wygodny. Co do szybkiego wyprzedzania np. w trasie, to redukuję do 4 ewentualnie 3 (zależy od prędkości) i daję gaz w podłogę to silnik zbiera się ładnie i ma zrywność. grinser006.gif

Napisano

Mam od nowości Golfa 1.6 102 z '06, obecnie przebieg 80 tys. Oprócz wymiany oleju i filtrów przy aucie nie było robione nic a nic, zero usterek. Aaa zapomniałem, jedna żarówka się przepaliła grinser006.gif Na najbliższym przeglądzie chyba trzeba będzie wymienić świece, klocki i płyn hamulcowy. Obecnie masz sadzomiotacza więc dynamika 1.6 będzie na pewno gorsza. Ale da się tym bezstresowo wyprzedzać , dobrze jedzie z dołu bo to 8v, do 140 na trasie jest względne cicho. Minimalne spalanie na trasie - 5,7 l. Trasa dość dynamicznie (do 120, dużo wyprzedzania) to około 7,5 l. Średnio w mieście około 10.5 l, w największych korkach 12.5 l. Podobno bardzo dobry silnik do lpg. Tu się nie wypowiem bo nie mam i nie mam zamiaru zakładać 270751858-jezyk.gif Prowadzi się bardzo dobrze, porównywalnie do Mondeo a to podobno wzór w swojej klasie smirk.gif

Mógłbyś ewentualnie szukać 1.9 tdi 105 ale przebiegi pewnie będą kosmiczne zlosnik.gif

Napisano

> No to nie tak źle, chociaż ta elektronika mnie trochę martwi,

Nie mialem na mysli awarii za awarią.

Facet powiedzial tylko , ze jest troche wiecej elektroniki niz w naszych maszynach i czesciej ona zawodzi - co nie rowna sie ciagle/czesto smile.gif

Napisano
  • Autor

> Minimalne spalanie na trasie - 5,7 l. Trasa dość dynamicznie (do 120, dużo wyprzedzania) to

> około 7,5 l. Średnio w mieście około 10.5 l, w największych korkach 12.5 l. Podobno bardzo

> dobry silnik do lpg. Tu się nie wypowiem bo nie mam i nie mam zamiaru zakładać

Czyli jak gazu weźmie z litr więcej to powinno wyjść taniej niż moim ok.gif Dosyć dużo kręcę km i oszczędność jest priorytetem frown.gif

>Prowadzi się

> bardzo dobrze, porównywalnie do Mondeo a to podobno wzór w swojej klasie

To cieszy smile.gif

> Mógłbyś ewentualnie szukać 1.9 tdi 105 ale przebiegi pewnie będą kosmiczne

Trochę się boje tych nowszych diesli z uwagi na możliwe drogie usterki, zwłaszcza że autko kilka lat będzie miało. Coprawda nie miałem problemów z moim obecnym ani poprzednim kopciuchem żadnych jeśli chodzi o silnik ale to jeszcze motory na pompie więc tańsze w razie awarii. Benzyna powinna być bardziej przewidywalna jeśli chodzi o wydatki smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mialem na mysli awarii za awarią.

> Facet powiedzial tylko , ze jest troche wiecej elektroniki niz w naszych maszynach i czesciej ona

> zawodzi - co nie rowna sie ciagle/czesto

To już niestety nieuniknione w tych czasach crazy.gif

Napisano
  • Autor

Byłem mile zaskoczony tym silnikiem (1,4 85km) w ibizie, całkiem żwawy w sumie był i dość oszczędny smile.gif Ibiza na 16 kołach smigała z nim jak gokart zlosnik.gif Więc może i ten 1,6 mi wystarczy w leonie czy golfie zlosnik.gif

Napisano

> To już niestety nieuniknione w tych czasach

Niestety.

Przepuszczam , ze ostatnie w miare bezawaryjne (jezeli chodzi o elektronike) auta skonczyly sie wraz z nadejsciem powiedzmy 2000 r. Po tej dacie jest co raz gorzej , a i z samych kierowcow robi sie baranow , ktore to co raz mniej musza sie koncentrowac na drodze.

Napisano
  • Autor

> Niestety.

> Przepuszczam , ze ostatnie w miare bezawaryjne (jezeli chodzi o elektronike) auta skonczyly sie

> wraz z nadejsciem powiedzmy 2000 r. Po tej dacie jest co raz gorzej , a i z samych kierowcow

> robi sie baranow , ktore to co raz mniej musza sie koncentrowac na drodze.

Dokładnie, już nawet mój golf co od 97r jest klepany ma masę niepotrzebnej elektroniki jak moduły komfortu itp. Zaśniedziały mi kiedyś styki w kostce od modułu (swoja drogą kto robi kostkę pod dywanikiem gdzie jest wyjątkowo narażona na wilgoć) i zaczęły się dziać cuda z różnymi urządzeniami. Czy głupi mikrostyk w zamku, zrobili wielki moduł, ok, na taśmie w fabryce zyskali 2 min przy składaniu, ale jak pada krańcówka trzeba później rozbebeszać całe drzwi z wyjęciem szyby włącznie, idiotyzm sciana.gif W omedze jak mi padła krańcówka kupiłem ją za kilka złotych zmieniłem w 2 min z poszukaniem narzędzi i jakoś nie widzę różnicy w działaniu.

Napisano

> Dokładnie, już nawet mój golf co od 97r jest klepany ma masę

Ale to jest celowa robota. Podziala z 5 / 6 lat bez problemu - statystyki wyjda OK. , a potem usterka i zarobek serwisu. Bo zamiast np. zmienic mikrostyk za 10 zl, "trzeba" kupic nowy zamek - za 600 zl .

• 4 tygodnie później...
Napisano

"wnętrzowo" a zwłaszcza na tylnej kanapie jest w V więcej/trochę więcej/tak samo ciasno jak w IV?

że tak się dołączę do tematu zlosnik.gif

Napisano

> "wnętrzowo" a zwłaszcza na tylnej kanapie jest w V więcej/trochę więcej/tak samo ciasno jak w IV?

> że tak się dołączę do tematu

Wg mnie wnętrze jest w Golfie V bardziej przestronne, powiedziałbym wręcz wystarczająco dużo miejsca jest zarówno z przodu jak i z tyłu - czego nie można powiedzieć o Golfie IV.

Co do silnika to z doskoku śmigam takimi 1,6 i jak dla mnie dynamika jest wystarczająca, fajnie się kręci, nie wiem tylko na jakie spalania w praktyce mógłbym liczyć przy mojej eksploatacji.

Gdy kilka razy prywatniej leciałem w trasę takim 1.6 to przy spokojnej, kapeluszowej jeździe szacowałem spalanie na poziomie ok. 7l/100km , mój kumpel gdy się dorwał i ganiał go ostro to zbliżał się do 10l/100km ale to są dość szacunkowe obliczenia gdyż zbyt krótko jedną sztuką jeździłem żeby dokładnie wyliczyć...

Mój diesel fajnie mi się spisuje w trasach, w mieście chyba jednak wolę jeździć noPb - ale to moje prywatne odczucia...

Napisano

> Byłem mile zaskoczony tym silnikiem (1,4 85km) w ibizie, całkiem żwawy w sumie był i dość oszczędny

> Ibiza na 16 kołach smigała z nim jak gokart Więc może i ten 1,6 mi wystarczy w leonie czy

> golfie

Masz Ibizę 16-tokołową? yikes.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Masz Ibizę 16-tokołową?

wpysk.gif Nie czepiać się 270751858-jezyk.gif 16 cali felgi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.