Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieadekwatne przyspieszenie do obrotów?

Featured Replies

Napisano

Przy przyspieszaniu moim uno odczuwam od dłuzszego czasu ze jak ostro przyspieszam z jedynki dalej 2 itd dajac mu wysokie obroty ,ładnie sie wkreca to czuc jakby nie wykorzystywal tych obr w pełni.Tzn gazuje i ale nie przyspiesza jak powinien.Elegancko przyspiesza ze startu na 1,2,3 itd ale zaraz po zmianie biegowa pozniej jkby lekki przestoj daje mu wiecej gazu i znoiw załapuje.Kiedys wydaje mi sie ze nie musialem mu dawac tyle "gazu i na nizszych obrotach ładniej przyspieszał .Trudno powiedziec zeby był mulastyale przeszkadza mi jak np chce przyspieszyc sobie to silnik głosno chodzi i musze go żyło wac zeby żwawiej przyspieszyć i jest to jakby mało komfortowe uczucie towarzyszace jezdzie.Ktos miał lub ma podobne doświadczenia z jazdy uno i co moze byc przyczyną?Dodam jeszcze ze jest to bez roznicy czy to gaz czy benzyna.Pamietam ze kiedys wczesniej miałem taki problem a pozniej było znowu dobrze a teraz od dłuzszego czasu problem powrócil.

Napisano

nie wiem... nie Za bardzo wiem OCB, ale chyba chodzi o ślizganie się sprzęgła, tja?

że łapie przyspieszenie z lekkim opóźnieniem w stosunku do puszczenia pedału sprzęgła? hmm.gif

Napisano

jak wchodzi na obroty na wyższym biegu a nie przyspiesza to winne jest ślizgające się sprzęgło.

Napisano

może Ci się sprzęgło ślizga

masz obrotomierz? może obroty rosną, a auto nie przyspiesza i najczęściej wyczuwalne na V i/lub IV biegu

albo się przyzwyczaiłeś już do osiągów i nie robi to na Tobie wrażenia wink.gif

Napisano
  • Autor

nie mam obrotomierza.no ale jakby tak bylo ze by sie slizgało sprzęgło to auto wogóle by nie przyspieszalo.Ogólnie to musze go wkrecac na wyzsze obroty niz kiedys zeby porównywalnie przyspieszac no i chyba szybciej reagował na pedał gazu.No i napewno w lecie jak było cieplej to auto lepiej sie zachowywało pod tym wzgledem.

Napisano

> nie mam obrotomierza.no ale jakby tak bylo ze by sie slizgało sprzęgło to auto wogóle by nie

> przyspieszalo.

a właśnie, że by przyśpieszało tylko nie proporcjonalnie do obrotów

strasznie kiepsko to opisałeś, ale ten dziadowski opis wskazuje właśnie na sprzęgło

a jak nie wierzysz to odwieź mechanika, dowiesz się na 100%

Napisano

> a właśnie, że by przyśpieszało tylko nie proporcjonalnie do obrotów

> strasznie kiepsko to opisałeś, ale ten dziadowski opis wskazuje właśnie na sprzęgło

> a jak nie wierzysz to odwieź mechanika, dowiesz się na 100%

Opis prawdopodobnie mylnie sugeruje awarię sprzęgła ale ja między wierszami doczytałem po prostu - "uniak zamula i nie ma powera".

Do autora wątku:

Przyczyn może być wiele.... Kiedy zmieniałeś filtr powietrza, świece, elementy układu zapłonowego?

Napisano
  • Autor

Z takich typowych rzeczy sezonowych to w listopadzie wymieniałem olej,świece ngk,przewody ngk, filtr powietrza, nie wymieniałem kopulki i palca rozdzielacza,w kopułce te 4 wegielki sa równe,ale wyczysciłem je ze sniedzi i maja delikatne nadpalone ubytki z doleczkamina powierzchni,oraz ta plastikowa rurka kopulki co sie zakłada na niego fajke przewodu WN jest troche nadtopiona u wylotu.Kopułka ma wpływ na przyspieszenie auta?Moze warto ja wymienic zamiast czyscic.

Napisano

Zobacz też jak wygląda przewód podciśnienia idący do Digiplexa.

Napisano
  • Autor

> Zobacz też jak wygląda przewód podciśnienia idący do Digiplexa.

wczoraj go wymieniłem bo stary pekł.A jak sprawdzic czy własnie tam jest wszystko ok z tym podcisnieniem.Jak zdejme ten cienki przewod z tego trojnika to on ssie powietrze.To dobrze?

Napisano

> Z takich typowych rzeczy sezonowych to w listopadzie wymieniałem olej,świece ngk,przewody ngk,

> filtr powietrza, nie wymieniałem kopulki i palca rozdzielacza,w kopułce te 4 wegielki sa

> równe,ale wyczysciłem je ze sniedzi i maja delikatne nadpalone ubytki z doleczkamina

> powierzchni,oraz ta plastikowa rurka kopulki co sie zakłada na niego fajke przewodu WN jest

> troche nadtopiona u wylotu.Kopułka ma wpływ na przyspieszenie auta?Moze warto ja wymienic

> zamiast czyscic.

zapytam glupio a jak ustawiony zaplon, jeszcze w audi i samarze podobne objawy pojawialy sie po przestawieniu zaplonu

Napisano
  • Autor

> zapytam glupio a jak ustawiony zaplon, jeszcze w audi i samarze podobne objawy pojawialy sie po

> przestawieniu zaplonu

Nie mam pojecia bo zapłon chyba ustawia ten modul digiplex 2

Napisano

> wczoraj go wymieniłem bo stary pekł.A jak sprawdzic czy własnie tam jest wszystko ok z tym

> podcisnieniem.Jak zdejme ten cienki przewod z tego trojnika to on ssie powietrze.To dobrze?

Dobrze, pytanie tylko czy mapsensor w digiplexie sie nie wykitrał - najlepiej sprawdzić zapłon lampą stroboskopową.

Napisano
  • Autor

> Dobrze, pytanie tylko czy mapsensor w digiplexie sie nie wykitrał - najlepiej sprawdzić zapłon

> lampą stroboskopową.

Chetnie bym sprawdził ale nie wiem jak.A z tym wężykiem podciśnienia jest tak ze jak go sciagam to obroty delikatnie wzrastają a jak zakładam to spadaja.Wydaje mi sie ze powinno byc na odwrót.I nie wydaje mi sie ze wtedy obroty zmieniaja sie za zasluga czujnika podcisnienia tylko samo to ze przewod jest jakby zaslepiony.Bo gdy probowałem zatkac wezyk z drugiej strony palcem zamiast załozyc na krociec digiplexa to obroty rowniez spadały.To jak to w koncu jest.Moze zmienic modul?Spalanie rowniez mam troche wysokie.

Napisano

Tak powinno być(chodzi o obroty).

Jeśli masz możliwość podmienić moduł - to do dzieła wink.gif

Tylko nie sugeruj sie tym, że na drugim module bedzie tak samo - może być trafiony - przerabiałem to kilka razy, aż w ASO Fiata mi zaproponowano nawy moduł, za coś koło 2 - 3 kPLN 893goodvibes.gif

Skończyło się na tym, że na giełdzie kupiłem w ciemno moduł za pięć dych i okazał sie być sprawny smile.gif

Napisano

> Nie mam pojecia bo zapłon chyba ustawia ten modul digiplex 2

Zapłon jest ustawiany przez Digiplex`a i częściowo korygowany przez ECU.

Napisano

Sprzęgło łatwo sprawdzić. Na postoju wrzuć 5 bieg. Naciśnij hamulec i puszczaj powoli sprzęgło. Silnik powinien się zadusić i zgasnąć. Jeśli od razu nie zgaśnie tzn, że sprzęgło do wymiany.

Napisano
  • Autor

Mysle ze wszystko jest w porzadku bo auto gasnie i pewnie moduł tez ok bo slilnik ładnie równo chodzi na PB i nawet na gazie jak sie rozgrzeje.Jezdze głownie na gazie tylko zapalam na PB.Zauwazyłem tylko ze parownik jest wiecznie zimny co jest dziwne bo po nagrzaniu do temp.roboczej auta przewody wody wchodzace i wychodzace z parownika sa gorace a parownik jest chłodny, a pamietam ze kiedys był goracy jak sie go dotykalo.Dlugo po zapaleniu zimnego silnika obroty sie wyrownuja zeby nie gasł bez pomocy zwiekszania mu obrotow.Zimny parownik moze miec wpływ na zwiekszone spalanie i ogólnie na przyspieszenie i poprawna prace na gazie?

Napisano

> Zimny parownik

> moze miec wpływ na zwiekszone spalanie i ogólnie na przyspieszenie i poprawna prace na gazie?

Oczywiście, nie powinno byĆ takiej sytuacji że zimny cały czas. Szybko to napraw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.