Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD nie odpala po mrozach.

Featured Replies

Napisano

Mam problem, przez te mrozy nie moge zapalic mojego Stilo. Wstawilem go do garazu na noc gdzie temp. byla troche pow. 0st. na nastpeny dzien odpalil pochodzil 15 min. chcialem sie nim przejechac jednak auto nie reagowalo na gaz i przygasalo az w koncu sam zgasł. Dalej wymienilem filtr paliwa, zalalem go swieza ropa nic nie pomoglo. Przy kazdej próbie krecenia pojawia sie komunikat "fuel cutoff" Auto lekko chyta podczas krecenia ale nic wiecej. Podpiolem sie komputerem ale nie bylo zadnych bledów oprocz niskiego cisnienia klimatyzaji. Ma ktos jakis pomysl co jeszcze mozna zrobic ?

Napisano

Jeśli masz manometr do paliwa to podłącz i sprawdź ciśnienie jakie podaje pompa wstępna, jeśli nie masz to odłącz wąż wchodzący do filtra i zobacz jak się leje paliwo, jeśli kiepsko to masz problem z pompą wstępną.

Pozdrawiam BAS

Napisano

wstaw do garażu

kup uszlachetniacz do ropy

bo ewidentnie zamarzło ci paliwo

Napisano
  • Autor

ok wstawie go do garazu na dluzej i sprawdze to paliwo. A od czego jest ten komunikat fuel cutoff?

Napisano

sama nazwa wskazuje na odcięcie paliwa

sprawdź wyłącznik bezwładnościowy jeszcze

Napisano
  • Autor

> sama nazwa wskazuje na odcięcie paliwa

> sprawdź wyłącznik bezwładnościowy jeszcze

no wlasnie. nie wiem czy elektronika nie odcina tego paliwa. Gdzie go znajde?

Napisano

> no wlasnie. nie wiem czy elektronika nie odcina tego paliwa. Gdzie go znajde?

285742225-ak-stilo-paliwo1.jpg

285742225-ak-stilo-paliwo2.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352515479181_thumb.jpg

Napisano

pod schowkiem pasażera przy drzwiach jak się wykładzina kończy a zaczynają plastiki od deski

Napisano
  • Autor

Auto stoi w garażu. Paliwo dochodzi do filtra, ładnie tryska po przekreceniu stacyjki. Sprawdzalem ten włacznik wstrzasowy, nie wybilo go. Auto dalej nie odpala, jakies pomysly?

Napisano

EGR ?

Napisano

> Auto stoi w garażu. Paliwo dochodzi do filtra, ładnie tryska po przekreceniu stacyjki. Sprawdzalem

> ten włacznik wstrzasowy, nie wybilo go. Auto dalej nie odpala, jakies pomysly?

Regulator ciśnienia paliwa w pompie wysokiego ciśnienia.

Napisano

Jakbyś dysponował jakimś FESem lub innym testerem to trzeba obejrzeć cisnienie paliwa przy rozruchu. Musi nabić min. 150-180 bar zeby zapalił ( powinien ze 230 ). Jeśli nie nabija - szukać przyczyny,.. przelewy wtrysków, pompa, itd...

Napisano

> Jakbyś dysponował jakimś FESem lub innym testerem to trzeba obejrzeć cisnienie paliwa przy

> rozruchu. Musi nabić min. 150-180 bar zeby zapalił ( powinien ze 230 ). Jeśli nie nabija -

> szukać przyczyny,.. przelewy wtrysków, pompa, itd...

Niekoniecznie, w moim przypadku FES (2.5) mimo padu regulatora pokazywał ciśnienie nominalne przy rozruchu zlosnik.gif

Napisano

> Niekoniecznie, w moim przypadku FES (2.5) mimo padu regulatora pokazywał ciśnienie nominalne przy

> rozruchu

I nie zapalał? Czy zapalał i nie jechał? Dla rozruchu ważne jest, żeby ciśnienie było na opowiednim pozimie (bez względu czy regulator jest ok. czy walnięty). Jeśli rgulator jest walnięty elektrycznie to przy kręceniu ciśniene może się pojawić ( choć nie powinno ) ale ECU może nie zezwolić na start i nie otworzyć wtrysków. Kombinac jest wiele. Ale można nie sprawdzać ciśnienia tylko "w ciemno" wmienić regulator za kilka stówek. zlosnik.gif

Napisano

> I nie zapalał? Czy zapalał i nie jechał?

Kręcił ale nie zapalał. Z tym, że akurat nastawnik był tylko jednym z powodów nie zapalania.

Napisano

> Kręcił ale nie zapalał. Z tym, że akurat nastawnik był tylko jednym z powodów nie zapalania.

Mój też nie zapalał, oddałem dziś wtryski do spr, 3 walnięte frown.gif Działają dopiero przy 500-600 barach slinka.gif

Napisano

> Mój też nie zapalał, oddałem dziś wtryski do spr, 3 walnięte Działają dopiero przy 500-600 barach

Miałeś jakieś objawy padających wtrysków wcześniej?

Napisano

> Miałeś jakieś objawy padających wtrysków wcześniej?

Nie, jedynie przy mrozie -5 gdy stał całą noc na dworze rano już nie odpalał. Wydaje mi się że troszkę kopcił na biało ale może jestem wyczulony, zobaczę jak będzie teraz. Mocy nie brakowało. Test przelewowy wyszedł ok. Prawdopodobnie wystarczyło by wymienić same końcówki... Ale kupuje używki i sprawdzę je przed założeniem

Napisano
  • Autor

dzieki za porady. Bede walczyl dalej, napisze jak cos bede wiecej wiedzial.

Napisano

Dziś kupiłem używane wtryski od handlarza. Zanim je założyłem pojechałem je sprawdzić. Wszystkie 4 walnięte. Zwróciłem je szybko póki handlarz nie zdążył wydać kasy... I tak to jest z nimi... Zarzekał się że dobre. Teraz czeka mnie tylko regeneracja albo samodzielna wymiana końcówek...

Napisano

> Dziś kupiłem używane wtryski od handlarza. Zanim je założyłem pojechałem je sprawdzić. Wszystkie 4

> walnięte. Zwróciłem je szybko póki handlarz nie zdążył wydać kasy... I tak to jest z nimi...

> Zarzekał się że dobre. Teraz czeka mnie tylko regeneracja albo samodzielna wymiana końcówek...

Kupno uzywek,.. samodzielna naprawa,.. błądzisz kolego! Ostatnio wymieniałem końcówki we wtryskach do 1,9 dci. Tak zaraz po wymianie dawki na wolnych obrotach rózniły się pomiędzy skrajnymi wtryskami o 100%! ( aż taki rozrzut 1-szy raz mi sie trafił ). Trochę pracy, kolejne testy i udało się wszystko wyrównać. A Ty chcesz takie rzeczy robić w garażu... Ale zawsze może się udać! smile.gif

Napisano

> Kupno uzywek,.. samodzielna naprawa,.. błądzisz kolego! Ostatnio wymieniałem końcówki we wtryskach

> do 1,9 dci. Tak zaraz po wymianie dawki na wolnych obrotach rózniły się pomiędzy skrajnymi

> wtryskami o 100%! ( aż taki rozrzut 1-szy raz mi sie trafił ). Trochę pracy, kolejne testy i

> udało się wszystko wyrównać. A Ty chcesz takie rzeczy robić w garażu... Ale zawsze może się

> udać!

Wiadomo że najpewniej było by oddać do regeneracji, lub kupić nowe ale koszt 1500-1700zł trochę mnie przeraża. Jutro oddam je do warsztatu który stwierdzi co konkretnie nadaje się do wymiany. Jeśli same końcówki to zamierzam sam je wymienić.

Napisano

Naprawa wtryskiwacza polegająca na wymianie wszystkiego co się w nim zuzywa na nowych częściach boscha to ok. 650,- zł. Wtryskiwacz jest wtedy praktycznie jak nowy.

Napisano

> Naprawa wtryskiwacza polegająca na wymianie wszystkiego co się w nim zuzywa na nowych częściach

> boscha to ok. 650,- zł. Wtryskiwacz jest wtedy praktycznie jak nowy. W znakomitej wiekszości wystarcze demontaż i wyczyszczenie wtryskiwacza - 100 zł lub wymiana zaworka 250 zł.

Daj z 30% rabatu dla Autokącika, tak jak sie daje dla mechaników i będziesz miał masę chętnych - masz z czego schodzić kolego.

Mam w Poznaniu zakład, który bierze 100 zł za sprawdzenie do 6 wtryskiwaczy CR i kasuje maksymalnie 500 zł za naprawę - w takim przypadku jest to regeneracja odpowiadająca nowemy wtryskiwaczowi - dają gwarancję 24 miesięcy lub 100 tysiecy km.

Napisano

> Daj z 30% rabatu dla Autokącika, tak jak sie daje dla mechaników i będziesz miał masę chętnych -

> masz z czego schodzić kolego.

> Mam w Poznaniu zakład, który bierze 100 zł za sprawdzenie do 6 wtryskiwaczy CR i kasuje maksymalnie

> 500 zł za naprawę - w takim przypadku jest to regeneracja odpowiadająca nowemy wtryskiwaczowi

> - dają gwarancję 24 miesięcy lub 100 tysiecy km.

Nie chcę zmieniać tematu wątku ale tylko odpowiem.

100,- zł. za sprawdzenie 6 wtryskiwaczy - owszem można ale ja dziękuje. Inwestując kilkadziesiąt tysięcy w sprzęt nie będe ustalał sobie cen jakbym operował młotkiem. A że mamy wolny rynek każdy może ustalać sobie ceny jakie chce i każdy może korzystać z usług gdzie chce. Ja dla współpracujących warsztatów mam najniższą cene 30,- zł. od sprawdzenia 1 szt. i jakoś nikt mi na ceny nie narzeka,.. wręcz przeciwnie.

Co do ceny naprawy wtrysku boscha- podałem w zasadzie górną cenę. Bebechy do wtrysków boscha nie są dla każdego auta w stałej identycznej cenie. Różnice mogą oscylować w okolicy 100,-zł. A więc jeden wtrysk wyjdzie ok. 550,-, a inny 650,-

Ja wiem, że dla klienta najlepsza cena to jak mu policzę części w cenach hurtowych, a usługę zrobię za flaszkie,.. ale kurde,.. nie da się,.. żona w domu czeka na kase... zona.gif

edyta:

Poza tym kolego, jakbyś zobaczył moje dłonie to nie wiem czy chciałbyś je moczyć cały dzień w ropie za 100,-/6 szt. smile.gif

Napisano

tak poza tematem spytam.

Jak robisz wymiane koncówek we wtryskach CR. Robisz tylko wtryski bez kodowania czy wszystkie i masz maszynerie która cechuje nowe kody do korekcji po naprawie.

No i następne pytanie czy jesteś w stanie dobrać wydajniejsze końcówki do wtrysków ze 140 czyli pod c8 bo z tego co mi wiadomo to nie ma możliwości zaadoptowania wtrysków z c39 (mj150)

Napisano

> tak poza tematem spytam.

> Jak robisz wymiane koncówek we wtryskach CR. Robisz tylko wtryski bez kodowania czy wszystkie i

> masz maszynerie która cechuje nowe kody do korekcji po naprawie.

> No i następne pytanie czy jesteś w stanie dobrać wydajniejsze końcówki do wtrysków ze 140 czyli pod

> c8 bo z tego co mi wiadomo to nie ma możliwości zaadoptowania wtrysków z c39 (mj150)

Robię zarówno wtryski bez kodów jak i z kodami. Ale po naporawie nowych kodów nie nadaję. Nie chce rozkręcać tu znowu dyskusji o samym kodowaniu i od razu mówie, że nie mam nic przeciwko kodowaniu,... ale ich istota jest mocno wyolbrzymiona ( na poziomie serwisowania aut o przebiegu 100 kkm i więcej ). Staram się aby po naprawie, np. wymianie końcówek wszystkie wtryski miały jak najbardziej równe dawki. Wtedy korekcje też będą ok. Efekty mojego grzebania we wtryskach jeden z kolegów opisał np. tu http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285615715&page=0&fpart=1&vc=1 Tam wprawdzie było tylko mechaniczne czyszczenie koncówki wtrysku w jednym wtryskiwaczu ale w.g. największych teoretyków należałoby nadać obowiązkowo nowy kod wtryskiwaczowi. A jak wyszło jest opisane w powyższym wątku.

Co do drugiego pytania. Rozumiem, że próbowałeś założyć wtryski od 150 do 140 i ECU nie chciał przyjąć kodów? O to chodzi? To normalne,.. ECU "wie" że kod nie pochodzi z właściwego wtrysku. Tak więc możesz wsadzić wtryski od 150 ale kodowanie musisz sobie odpuścić. Jakbyś chciał tylko założyć do swoich wtrysków końcówki od 150-ki to mają one nr. bosch'a 0 433 171 838. Ale czy to się sprawdzi - nie wiem. Koncówki oprócz wydajności mogą się różnić innymi parametrami ( ilość dysz, kąty wtryskiwanego paliwa ). To są dane, których ja nie mam. Możesz podpytać kącikowego tunera czy wie ( bo ja nie ) czy tłoki w 140 i 150 są takie same. Jeśli tak to operacja może się udać. Ale oczywiście hamownia, korekcja softu, kontrola dymienia i sprawdzenie zużycia paliwa obowiązkowo.

Napisano

Własnie z tego względu że Marcin mówił mi że się nie da zapodać wtryskiwaczy że 150 do mojego motoru to pytam kogoś kto bezpośrednio się we wtryskach grzebie.

Zdaje sobie sprawę że z tym kodowaniem to różnie piszą, podobno sporo też jeszcze zalezy od tego jak klasyfikowane są wtryski, w niektórych autach nic podobno nie daje, dla Fordów z kolei to podobno złote lekarstwo na problemy po podmianie.

Osobiście nie zagłebiałem się w temat za bardzo bo z oczywistych powodów trudno dostać się do istotnych danych, a nawet jeśli ktoś coś wie lub ma odpowiednią literaturę to nie chce się nią dzielić bo to po prostu przekłada się na pieniądze i tyle.

Chciałbym dać wtryski ze 150 bo mają podobno większe otworki w dyszy rozpylacza a przy 140 osiagnęliśmy prawie kres możliwości, mega długi czas otwarcia rozpylacza powoduje poddymianie i niestety gubienie ciśnienia na railu jak zakręce powyżej 4600obr.

Tłoki sprawdze sobie w eperze, generalnie słup ten sam, czapka i wałki też, więc nie sądzę żeby zmieniali kształt komory spalania chociaż znając makaronów to czort wie .... zlosnik.gif

A mechanicznie i elektrycznie wtryskiwacze są zgodne ?

Napisano

> Tłoki sprawdze sobie w eperze, generalnie słup ten sam, czapka i wałki też, więc nie sądzę żeby

> zmieniali kształt komory spalania chociaż znając makaronów to czort wie ....

Kiedyś zrobiłem takie zestawienie , korby są te same , ale tłoki mają niestety inne nr :

M60 Stilo 140KM 71744425

M92 Stilo & Croma 150KM 55209788

Na jakie różnice to przekłada się w rzeczywistości to nie mam pojęcia ...

Napisano

> Na jakie różnice to przekłada się w rzeczywistości to nie mam pojęcia ...

No właśnie te przekładki to różnie wychodzą. Był u mnie klient Primerą 1,9 dci 120km z 2005r. Narzekał na brak mocy i dymienie. Ale miał wymieniany słupek silnika z meganki 1,9 dci 130 km z 2008r. Doszliśmy do tego, że w obu silnikach są inne tłoki i inne wtryski. Klient zakupił wtryski odpowiednie do nowego słupka i moc wróciła, dymienie ustąpiło ale auto paliło 2 litry więcej na 100km. Wtryski "nowe" i "stare" testowałem i miały zupełnie inne parametry. A przecież w tej Primerze został jeszcze "stary" ECU ze "starymi" mapami sterującymi. planujemy pogrzebać w sofcie, żeby przerobić soft z Primery 120 km z 2005r. na taki bliższy megance 130 km z 2008r.

Więc z tymi eksperymentami to ostrożnie... bo wszystko po kolei kosztuje... i efekty niepewne

Napisano

> Więc z tymi eksperymentami to ostrożnie... bo wszystko po kolei kosztuje... i efekty niepewne

Dlatego też pytam bo kto pyta ten podobno nie błądzi grinser006.gif pasuje jeszcze dorwać się do jakiegoś katalogu boscha coby porównać rozpylacze same. Uważam że jeśli liczba otworków bedzie taka sama a jedynie inne średnice otworków to raczej nic nie powinno się złego stać motorni.

A co z pompami, czy c8 łyknie pompe z c9 ?

Napisano

Oddałem moje wtryski do innej firmy która się tym zajmuje. Okazały się ok. Trzeba je tylko wyregulować bo brakuje im 0,5-1,5 mg z dołu ale darowałem sobie bo to nieznaczna różnica, dodatkowy wydatek który nie zlikwiduje problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.