Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody WN i smar silikonowy

Featured Replies

Napisano

No właśnie,

W pudełku z nowymi kabelkami wn była niewielka saszetka - 10ml smaru / olejku silikonowego. Po co i do czego?

Napisano

> Po co i

> do czego?

Pewnie jako lubrykant, żeby było łatwiej ponasadzać gumki na czopki.

Napisano
  • Autor

> Pewnie jako lubrykant, żeby było łatwiej ponasadzać gumki na czopki.

hmmm... pomyślałem, że może do natłuszczenia styku na świecach i w cewce... w końcu nie użyłem tego samru

Napisano

może do "nawilżenia" tych przewodów z wierzchu w celu zmniejszenia ulotów i przeskoków wysokiego napięcia?

ja smaruję w/w przewody pastą silikonową stosowaną w energetyce i jest wyraźnie lepiej.

Napisano

> No właśnie,

> W pudełku z nowymi kabelkami wn była niewielka saszetka - 10ml smaru / olejku silikonowego. Po co i

> do czego?

Napisano

Jako dodatkowa izolacja elektryczna zewnętrznego płaszcza przewodu i zabezpieczenie przed wilgocią połączeń świeca-przewód i przewód-cewka

Napisano
  • Autor

> Jako dodatkowa izolacja elektryczna zewnętrznego płaszcza przewodu i zabezpieczenie przed wilgocią

> połączeń świeca-przewód i przewód-cewka

dobrze wiedzieć ok.gif choć w tym przypadku chyba chodziło o zabezpieczenie połączeń elektrycznych bo coś tego mało aby wysmarować przewody

Napisano

> dobrze wiedzieć choć w tym przypadku chyba chodziło o zabezpieczenie połączeń elektrycznych bo coś

> tego mało aby wysmarować przewody

Samych przewodów nie smaruj! Nigdy i niczym facepalm%5B1%5D.gif. To tylko przyciąga kurz i pył powodując degradację powłoki, upływy i przedwczesną wymianę przewodów na nowe. Przewodami najlepiej się nie interesować, tam nie ma czego poprawić a jest co zepsuć. Ja na przykład mam oryginalne 13-to letnie i działają jak nowe.

Napisano

> Samych przewodów nie smaruj! Nigdy i niczym . To tylko przyciąga kurz i pył powodując degradację

> powłoki, upływy i przedwczesną wymianę przewodów na nowe...

pozwolisz że się nie zgodzę ale każdy robi jak uważa.

Napisano

> pozwolisz że się nie zgodzę ale każdy robi jak uważa.

Byle we własnym samochodzie! ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> Byle we własnym samochodzie!

i zabierajmy głos w tematach, w których mamy jakąś wiedzę, Ty w tym temacie nie masz żadnej.

Napisano

> No właśnie,

> W pudełku z nowymi kabelkami wn była niewielka saszetka - 10ml smaru / olejku silikonowego. Po co i

> do czego?

Każdy tylko pisze: może do tego, chyba do tego... Nic z tych rzeczy. Odwiecznym problemem przewodów zapłonowych jest urywanie się fajek przy próbie wyjęcia ich ze świec. Dlatego stosuje się specjalny smar, którym smarujemy końcówkę świecy i problem nie występuje.

Napisano

> Każdy tylko pisze: może do tego, chyba do tego... Nic z tych rzeczy. Odwiecznym problemem przewodów

> zapłonowych jest urywanie się fajek przy próbie wyjęcia ich ze świec. Dlatego stosuje się

> specjalny smar, którym smarujemy końcówkę świecy i problem nie występuje.

Toż napisałem już w pierwszej odpowiedzi facepalm%5B1%5D.gif.

Napisano
  • Autor

> Każdy tylko pisze: może do tego, chyba do tego... Nic z tych rzeczy. Odwiecznym problemem przewodów

> zapłonowych jest urywanie się fajek przy próbie wyjęcia ich ze świec. Dlatego stosuje się

> specjalny smar, którym smarujemy końcówkę świecy i problem nie występuje.

o a w którym miejscu dokładnie? chodzi o styk czy czubek porcelany zaraz za stykiem?

Napisano

> Toż napisałem już w pierwszej odpowiedzi .

Napisałeś aby było łatwiej nałożyć, a kolega wyżej zdjąc.To chyba nie to samo cool.gif

Napisano

> Napisałeś aby było łatwiej nałożyć, a kolega wyżej zdjąc.To chyba nie to samo

A powodem jest tylko to żeby było szczelnie i wilgoć się nie przedstawiała..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.