Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uno zawiodło.... co się stało

Featured Replies

Napisano

jechałem nie oszczędzając uniaka 1.4 96r(szybko) i nagle zauwazylem ze delikatnie zaczeły mi przygasać światła i oświetlenie wewnątrz... delikatnie było ciemniej niż powinno być. gdy dojechałem do celu zgasiłem auto a 5 minutach chciałem odpalić ale już tego nie zrobiłem. zakręcił raz i tao bardzo słabiutko i dalej bez reakcji. zajrzałem pod mache. tam wszystko w oleju. bagnet wyskoczył. olej cały wyciekł(nie świeciła mi się kontrokla od oleju opodczas jazdy) zmniejszył się też poziom plynu chlodniczego. uno odpaliło dziś na chwilke z popychu. co się stało? co mogło pójść?

Napisano

Pierwsze to brak ładowania. Z tąd powolny zanik prądu. Druga sprawa to prawdopodobnie UPG.(uszczelka pod głowicą) Wypaliło płyn chłodzący, a kompresja tłoków nampowała ci skrzynię korbową z tąd wypchnięty bagnet. Wesoło oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Pierwsze to brak ładowania. Z tąd powolny zanik prądu. Druga sprawa to prawdopodobnie

> UPG.(uszczelka pod głowicą) Wypaliło płyn chłodzący, a kompresja tłoków nampowała ci skrzynię

> korbową z tąd wypchnięty bagnet. Wesoło

jaki mniej wiecej koszt naprawy?

Napisano

> jechałem nie oszczędzając uniaka 1.4 96r(szybko) i nagle zauwazylem ze delikatnie zaczeły mi

> przygasać światła i oświetlenie wewnątrz... delikatnie było ciemniej niż powinno być. gdy

> dojechałem do celu zgasiłem auto a 5 minutach chciałem odpalić ale już tego nie zrobiłem.

> zakręcił raz i tao bardzo słabiutko i dalej bez reakcji. zajrzałem pod mache. tam wszystko w

> oleju. bagnet wyskoczył. olej cały wyciekł(nie świeciła mi się kontrokla od oleju opodczas

> jazdy) zmniejszył się też poziom plynu chlodniczego. uno odpaliło dziś na chwilke z popychu.

> co się stało? co mogło pójść?

Dawno nieczyszczona i zamarznięta odma jest przyczyną właśnie takiego efektu a nie upg.Całe ciśnienie skrzyni korbowej poszło przez bagnet zamiast do kolektora ssącego.

Napisano

Też pomyślałem o odmie wink.gif

Edyta:

Brak ładowania może mieć związek z zasyfionym(olejem) paskiem od alternatora.

Napisano

Też prawda. Może być i odma. Z dugiej strony gdzie się podział płyn? No chyba, że ubywało go już od dawna.

Napisano

Ja tu jestem za UPG bo dochodzi ten płyn (pisze, że ubytek tzn, że wie iż ubyło), niech odpali autko i zobaczy czy mu kompresją wali silnik dookoła czy też nie, co prawda pierwsze co też pomyślałem o odmie.

Napisano
  • Autor

> Ja tu jestem za UPG bo dochodzi ten płyn (pisze, że ubytek tzn, że wie iż ubyło), niech odpali

> autko i zobaczy czy mu kompresją wali silnik dookoła czy też nie, co prawda pierwsze co też

> pomyślałem o odmie.

kompresją wali ślinik dookoła tzn?

Napisano

> Ja tu jestem za UPG bo dochodzi ten płyn (pisze, że ubytek tzn, że wie iż ubyło), niech odpali

> autko i zobaczy czy mu kompresją wali silnik dookoła czy też nie, co prawda pierwsze co też

> pomyślałem o odmie.

Najpierw to trzeba posprawdzać wszystkie połączenia ,metal z gumą na mrozie traci szczelność.Najpierw trzeba wyeliminować wszystkie bzdety niepotrzebujące nakładów finansowych,a dopiero potem ewentualnie szukać sobie wydatków.

P.S. Nie można dawać diagnozy jak lipny mechanik jednego ASO,gdy przyjechał do niego klient bo mu jeden gar niepalił "Panie w sumie to świece do wymiany za 50 zł,ale ja Panu proponuję remont głowicy za 3200 zł to świece będą gratis od firmy".

Napisano

> Brak ładowania może mieć związek z zasyfionym(olejem) paskiem od alternatora.

albo jest objawem zgonu altka zarzyganego olejem, który - niestety - przewodzi (doświadczone osobiście, nie pytajcie, w jakich okolicznościach...)

Napisano

Nikt nie mówi że to ma być uszczelka i uj. Po to tu jesteśmy aby podać milion innych potencjalnych przyczyn. I od tych najbardziej banalnych zaczynać należy poszukiwania ustrki, a skończyć na tych gdzie zaczyna się rozkręcanie połowy silnika. Także luzik panowie. Podawać pomysły a zainteresowany niech sprawdza. Najpierw niech ogarnie prąd i odpalanie. Bo w tej chwili to silnik pracuje "chwilkę". Resztą pierdół zajmie się później. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Podawać pomysły a

> zainteresowany niech sprawdza. Najpierw niech ogarnie prąd i odpalanie. Bo w tej chwili to

> silnik pracuje "chwilkę".

proponuję: wykręcić świece i je oglądnąć, oczyścić, ew. wymienić, sprawdzić, czy jest iskra, chociaż te odpalanie "na chwilkę" to może nie być ich sprawka;

zmierzyć kompresję i już coś będzie wiadomo.

Napisano

> albo jest objawem zgonu altka zarzyganego olejem, który - niestety - przewodzi (doświadczone

> osobiście, nie pytajcie, w jakich okolicznościach...)

nie wiem co miałeś za olej ale my trzymaliśmy całego kompa zanurzonego w oleju i działał zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem co miałeś za olej ale my trzymaliśmy całego kompa zanurzonego w oleju i działał

wiesz, gdyby każdy olej nie przewodził, to nie było by oleju transformatorowego.

był to jakiś zwykły olej typu LUX lub podobny.

Napisano
  • Autor

a jak myslicie? slinik sie nie zatarl? niby z popychu zapalil ale fakt faktem ze prawdopodobnie jechalem nim bez oleju chociaz kontrolka sie nie zapalila

Napisano

> a jak myslicie? slinik sie nie zatarl? niby z popychu zapalil ale fakt faktem ze prawdopodobnie

> jechalem nim bez oleju chociaz kontrolka sie nie zapalila

słuchaj, jak silnik zapalił i pracuje i nie ma jakiś dziwnych dzwiękuów tarcia metalu o metal, to znaczy że się nie zatarł i usterka będzie łatwa i tania w naprawie wink.gifwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.