Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niebieski dym ..?

Featured Replies

Napisano

hmm mam nie typowy problem, otóż ostatnio miałem kurs do Warszawy z Białegostoku to jest lekko ponad 200 km, przez całą drogę było ok a Wawie zaczął samochód dymić na niebiesko, przez całą warszawę, dojechałem do celu powoli jak otworzyłem drzwi to był zapach przepalonego oleju, zgasiłem auto i zacząłem się zastanawiać co to jest, Auto postało około 2,5h wystygło do zera i wsiadłem do niego zapaliłem i wszystko wróciło do normy, na obwodnicy Marek leciałem około 140km/h znów problem powrócił zatrzymałem się na stacji zgasiłem, sprawdziłem płyn chłodniczy i olej, oleju dolałem może około 0,5 l , i dalej w drogę. I rozpędziłem go do tej prędkości i już problem nie powracał. Mam wymieniony termostat i rozrząd filtry i oleje też. Pytanie brzmi co to jest bo nie pokoi mnie, gdzie zacząć szukać przyczyny i jak to zdiagnozować ? Turbo siedzi ? Czy co jakieś logiczne wytłumaczenie musi być proszę o pomoc.

Napisano

jesli niebieski idzie wydechem znaczy olej dostaje sie do komory spalania => cos puscilo i rzuca olej na tloki. Jesli smierdzi olejem i dymi ogolnie spod auta to mozliwe ze cos kapie na wydech. Wsadz palec do wydechu. Masz miec brudny suchy wypalony popiół ( w sensie z wydechu a nie z palca zlosnik.gif ) . Im wiecej tlustego glutu tym gorzej.

Napisano

> jakieś logiczne wytłumaczenie musi być proszę o pomoc.

Chyba sam sobie odpowiedziałeś, o tutaj:

> u dolałem może około 0,5 l , i dalej w drogę.

Napisano

pilnuj poziomu oleju ...bardzo!!!

Jedyna podpowiedź to, że objaw na zagrzanym...

Napisano
  • Autor

hmm a przypuszczalnie jaki może byc koszt tej naprawy? I od czego zacząć bo nie sztuką jest wyłożyć 3000 zł czy tam ile, sztuką jest dobrze zrobić a nei mam na ten temat żadnej wiedzy

Napisano

> Chyba sam sobie odpowiedziałeś, o tutaj:

> > u dolałem może około 0,5 l , i dalej w drogę.

To jeszcze troche malo. To ze zgubil i dolal.. narazie nie mowi ktoredy zgubil. wink.gif

Jadac ( czyli przesuwajac sie do przodu ) nawet jak sie cos kapie na wydech pod maska to i tak wychodzi tylem auta. Z ta roznica ze albo idzie totalna chmura albo w miare ukierunkowana struga spalin z wydechu wink.gif

Napisano

u mnie przyczyną było rozkodowanie jednego z wtryskiwaczy.

szczegółów nie pamiętam - efektem było dymienie na niebiesko

Napisano
  • Autor

powiem tak, jadąc nawet na 5biegu 70 km/h to i dymił na luzie stał też dymił. Mnie to wcale a w cale nie śmieszy bo nie chce kapitalki robić. A nie wiem od czego zacząć poszukiwania, mechanika znajomego też nie mam więc nie mam gdzie zaciągnąć porady a nei chce bez sensu kasy pakować. Jedyne co narazie robię to bardzo mocno pilnuje stanu oleju i p. chłodniczego. Toż tego oleju nie zgubił tylko wypluł? Ale jak czemu dlaczego nie wiem. Próbuje się dowiedzieć ale nie wiem od czego zacząć poszukiwania

Napisano

> hmm a przypuszczalnie jaki może byc koszt tej naprawy? I od czego zacząć bo nie sztuką jest wyłożyć

> 3000 zł czy tam ile, sztuką jest dobrze zrobić a nei mam na ten temat żadnej wiedzy

Narazie to sie mozemy pobawic w zgadywanke.

Zajrzyj fizycznie pod maske czy gdzies cos nie cieknie i czy nie uswiniony silnik i osprzet. Sprawdz co masz w wydechu - oczywiscie rano i tak musi sie skroplic najpierw woda z nocy. Jak masz oslone pod silnikiem , tez przejedz reka/scierka w poszukiwaniu wyciekow. itp itd

Dwie czynnosci ktore nie kosztuja ciebie nic a chociaz jakos ukierunkuja zgadywanke.

Na chwile obecna to mozna powiedziec ze "cos sie zepsulo" ale takie info cie nie bawi wiec sam troche rusz glowa i rzuc wiecej szczegolow 20.GIF

Napisano

> powiem tak, jadąc nawet na 5biegu 70 km/h to i dymił na luzie stał też dymił. Mnie to wcale a w

> cale nie śmieszy bo nie chce kapitalki robić. A nie wiem od czego zacząć poszukiwania,

> mechanika znajomego też nie mam więc nie mam gdzie zaciągnąć porady a nei chce bez sensu kasy

> pakować. Jedyne co narazie robię to bardzo mocno pilnuje stanu oleju i p. chłodniczego. Toż

> tego oleju nie zgubił tylko wypluł? Ale jak czemu dlaczego nie wiem. Próbuje się dowiedzieć

> ale nie wiem od czego zacząć poszukiwania

zacznij od turbiny ok.gif

Napisano

> zacznij od turbiny

Lubi się tam ta rura plastikowa pocić, kapać może też na tą

osłonę silnika plastikową, środkową. Generalnie TTTM, dopóki

spod UPG się nie leje, to chyba jest OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.