Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa B 1.2i

Featured Replies

Napisano

Witam,

ja z sąsiedniego kącika.

Żona właśnie kończy kurs na prawko, a ja pomału szukam autka dla niej. Ona chce CC 900 ale ja nie chce (jeździłem Unem 3 lata) bo nie ma czasu na wieczne naprawy. Napewno będzie to OPEL i teraz tak, albo Astra F 1.6 8V albo Corsa B 1.2i 8V.

Mi jest obojętnie, a Ona chce Corse bo jest mniejsza. I teraz pytanko czym w Corsie różnią się silniki C12NZ a X12SZ?

Widziałem na zdjęciach, że jeden z nich ma DIS'a (dla mnie plus) ale też chyba ten z DISem ma też EGR (duuży minus). Powiedzcie proszę, który z tych silnikczków lepszy - tzn. mniej kłopotliwy? Nie chcę 1.4 bo tam siadają uszczelki pod głowicą.

Generalnie jako, iż budżet nie za wysoki (max. 3,5 tys. zł) w grę wchodzą auta z rocznika '94 '95.

Ja wolałbym dla niej Astrę z następujących powodów:

- większa, a więc twardsza (nie daj Bóg)

- w razie W ma poduszkę i napinacz

koniec zalet

Teraz Corsa:

- mniejsze spalanie (myślę, że ok. 2litry) od Astry

- b. ładna

- no i OPEL rotfl.gif

Bez względu na to czy będzie w dniu zakupu czy nie to tak czy siak będzie to auto jeździło na LPG - i tu kolejne pytania, a mianowicie czy Corsa też ma hydraulikę zaworów?

A LPG dlatego, że żonka ma do pracy w jedną stronę 30km (pierwsze 15 trasa kolejne 15 przejazd przez miasto).

A i oba auta to MUSI być 5d hatchback

Proszę o opinie i porady. 30.GIF

Napisano

> I teraz pytanko czym w Corsie różnią się silniki C12NZ a X12SZ?

jakiś tekst

Niewielkie różnice

> Nie chcę 1.4 bo tam siadają uszczelki pod głowicą.

Hehe, kto ci tak powiedział zlosnik.gif

> i tu kolejne pytania, a mianowicie czy Corsa też ma hydraulikę zaworów?

Tak. Silniki 1.2 i 1.4 mają i oba lubią lpg

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

to już wcześniej przeglądałem i właśnie na podstawie tych zdjęć zadałem to pytanie

> Niewielkie różnice

to znaczy właśnie jakie???

> Hehe, kto ci tak powiedział

te same są w Astrach F i nader często padają na UPG. Kuzynka też ma Fkę 1.4 3 d i też padała a nawet nie ma LPG.

Ogólnie to ten 1.4 to hla jak 1.6 a muł gorszy i jeszcze ta UPG.

Dlatego jak kupowałem asterkę to chciałem TYLKO I WYŁĄCZNIE 1.6 8V - no a że trafił się C16SE no coż food.gif

> Tak. Silniki 1.2 i 1.4 mają i oba lubią lpg

To fajnie.

A jeszcze jedna wada Corsy 1.2 do Astry 1.6 - po kupnie trza odrazu rozrząd robić a w Astrze nie i można sleeping_2.gifspokojnie

Napisano

> to znaczy właśnie jakie???

x jest "nowszym" motorem

i ma trochę więcej elektroniki (dochodzi egr, stukowy, detonacji filtra, czujnik wału, zawór oczyszczania pojemnika, ...), ukł. zapłonowy bezstykowy cewka/DIS, sterownik

> te same są w Astrach F i nader często padają na UPG.

pierwsze słyszę

> A jeszcze jedna wada Corsy 1.2 do Astry 1.6 - po kupnie trza odrazu rozrząd robić a w Astrze nie i można spokojnie

A dlaczego?

Napisano
  • Autor

> cewka - aparat zapłonowy, a reszta to to samo

To znaczy, że jak kupię z cewką to mogę ze szrotu założyć DIS i będzie chodzić?

> pierwsze słyszę

No ja nie, jak szukałem swojej to widziałem wiele 1.4 kombi jako uszkodzone za bezcen bo do naprawy niby była UPG- ale myślę że to już jest offtopic.gif

> A dlaczego?

Bo 1.6 8V ma bezkolizyjny rozrząd zlosnik.gif

Napisano

> To znaczy, że jak kupię z cewką to mogę ze szrotu założyć DIS i będzie chodzić?

Nie bo brak mu czujnika obrotów wału i odpowiedniego softu w kompie.

Napisano

> te same są w Astrach F i nader często padają na UPG. Kuzynka też ma Fkę 1.4 3 d i też padała a

> nawet nie ma LPG.

Tyle lat siedzę na tym forum i pierwsze słyszę że te silniki maja jakiś problem z UPG yikes.gif

Ja miałem F-ke z tym silnikiem 6 lat i żadnego problemu z UPG.

Wymieniałem filtry oleje i świece po za tym nic nawet kable WN były fabryczne. Kumpel w Corsie ma taki sam i tak samo twierdzi że bezproblemowy silnik. Co prawda do F-ki jest trochę za mały ale w Corsie jak w sam raz.

Napisano
  • Autor

> Tyle lat siedzę na tym forum i pierwsze słyszę że te silniki maja jakiś problem z UPG

ok. dobrze, wierzę blush.gif

jednak tak jak pisałem wyżej, jak mam kupić 1.4 Corse to wolę Astrę 1.6 - spalanie niemalże identyczne. Dlatego chcę ten 1.2 bo powinno być ok. 2 litry mniej od powyższych.

A teraz przypominam, iż pytałem o różnice silników 1.2i

A od którego roku te 1.2 były już z tym DISem i czy to właśnie one mają EGR?

Napisano

Jeździłem swego czasu taką Corsą, silnik jest strasznie dychawiczny... duużo lepiej było by wziąć 1.4. Spala podobnie, gazuje się łatwo, hydraulikę ma, nie psuje się. Generalnie polecam 1.4. ok.gif

Napisano

Jeździłem Corsą 1,2 + LPG z silnikiem C12NZ - 45KM.

Silnik masakrycznie mułowaty, dodatkowo zwężenie dolotu przez mikser LPG jeszcze to zwielokrotnił.

Po mieście jeszcze jako tako - na trasie nie da się tym nic wyprzedzić.

Zużycie gazu 9-10l/100km.

Tyle samo zużywa mi Astra G, 101KM - dynamika nie do porównania.

Z racji małej mocy, silniki żyłowane, często "wykończone".

Napisano
  • Autor

> Jeździłem Corsą 1,2 + LPG z silnikiem C12NZ - 45KM.

> Silnik masakrycznie mułowaty, dodatkowo zwężenie dolotu przez mikser LPG jeszcze to zwielokrotnił.

No nie wiem, jak miałem Uno 1.0 gaźnik na LPG też 45KM to szło ładnie, nawet bardzo ładnie. Na trasie zawsze 100-110 po mieście to już wogóle miód Vmax 145km/h

> Po mieście jeszcze jako tako - na trasie nie da się tym nic wyprzedzić.

Ja nonstop wyprzedzałem (redukcja do 3. to szedł do 120 )

> Zużycie gazu 9-10l/100km.

mi na trasie palił od 6 do 7 litrów LPG, a w mieście normalnie 7-7,5 do 8 jak były duże mrozy (Bydgoszcz)

> Tyle samo zużywa mi Astra G, 101KM - dynamika nie do porównania.

Moja Fka teżtyle pali (C16SE kombi)

> Z racji małej mocy, silniki żyłowane, często "wykończone".

dlatego rozważam Corsa czy Astra i jeszcze raz powtarzam - jak mam kupić Corse 1.4 bidę to wolę Asterkę 1.6 (spalanie to samo, a chociaż jest poducha, napinacze, większy/twardszy i ABS - żeby to mieć w Corsie to musiałbym kupić jakiś 2000 rok i to jeszcze w dobrej wersji a ja będzę miał max.3,5k zł)

Także narazie bardzo dziękuję Wam za poświęcenie czasu i nich dyskusja trwa nadal...

... aż kupię Astrę (tzn. wytłumaczę żonie, że da radę nią jeździć) smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i dalej brak jakiegokolwiek odzweu beksa.gif

Ale po ostatnich negocjajach wpysk.gif z żoną jednak będzie Corsa bo Asterka "za duża" facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.