Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam,

Witam, jakie powinno być ciśnienie pompy paliwa przed uruchomieniem silnika? Przy uruchomionym silniku 300 bar... a na samym zapłonie?

Napisano

> Witam,

> Witam, jakie powinno być ciśnienie pompy paliwa przed uruchomieniem silnika? Przy uruchomionym

> silniku 300 bar... a na samym zapłonie?

Logicznie rzecz biorąc, silnik się nie kręci, więc pompa też... a jeśli nie pracuje to nie ma ciśnienia, to co pokazuje czujnik przed odpaleniem silnika to ciśnienie które zostało po poprzednim odpaleniu silnika... w teorii szczelny układ powinien cały czas trzymać ciśnienie rzędu 300bar, w praktyce im dłużej stoi bez odpalania tym ciśnienie spada.

Jak już ktoś wspomniał w wątku o TDI, stąd ta różnica w czasie odpalania silników, u nas pompa musi wytworzyć odpowiednie ciśnienie dopiero silnik pali, pompowtryskiwacze uzyskuję odpowiednie ciśnienie nieco szybciej wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

Na jałowym powinno być około 300bar, w 140 dokładnie 286. Po przekreceniu widzimy około 4bary czyli to co nabije pompa w baku. Dopiero po kilku obrotach pompa CR nabija ciśnienie potrzebne do opalenia, stąd u nas nie ma takiego uruchomienia od strzału jak na silnikach z pompowtryskami i klasycznymi pompami.

Napisano

> Dopiero po kilku obrotach pompa CR nabija ciśnienie potrzebne do

> opalenia, stąd u nas nie ma takiego uruchomienia od strzału jak na silnikach z pompowtryskami

> i klasycznymi pompami.

Ale chwila, od zawsze myślałem, że po to są świece żarowe, żeby

ON zapalił się bez ciśnienia?

Napisano

> Ale chwila, od zawsze myślałem, że po to są świece żarowe, żeby

> ON zapalił się bez ciśnienia?

twins.. niepijemy juz dzisiaj nono.gifzlosnik.gif

Wrzuc zapalke do wiadra z ON... bez cisnienia smile.gif Zapali sie ?

A ty kiedy wybuchniesz.. ? kobita MUSI podniesc cisnienia.. inaczej nihuhu zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> twins.. niepijemy juz dzisiaj

> Wrzuc zapalke do wiadra z ON... bez cisnienia Zapali sie ?

> A ty kiedy wybuchniesz.. ? kobita MUSI podniesc cisnienia.. inaczej nihuhu

To ja wiem. To po co są świece żarowe? icon_rolleyes.gif

Napisano

> To ja wiem. To po co są świece żarowe?

Żeby miało co się psuć. wink.gif

A tak poważnie to pominąwszy mgiełkę paliwowo powietrzną to im wyższa temperatura tym większe parowanie(ON się nie pali, palą się jego opary) i łatwiejsze spalanie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Przy temp + 3 C i długim postoju też nie zapala dodaję log z odpalania. Kręcić zacząłem w około 12

> sekundzie. Jak waszym zdaniem wygląda sprawa od strony paliwa?

> http://autokacik.pl/download.php?Number=285765912

Wg mnie cisnienie jest ok.Sprawdz jeszcze powietrze.Miałem takie coś że fes nie pokazywał żadnego błędu,ciśnienie takie jak u Ciebie a auto nie paliło mad.gifOkazało się że egr był otwarty i dopiero logi powietrza to potwierdziły,Zaslepka na egr i auto odpaliło od strzała cool.gif

Napisano
  • Autor

> Wg mnie cisnienie jest ok.Sprawdz jeszcze powietrze.Miałem takie coś że fes nie pokazywał żadnego

> błędu,ciśnienie takie jak u Ciebie a auto nie paliło Okazało się że egr był otwarty i dopiero

> logi powietrza to potwierdziły,Zaslepka na egr i auto odpaliło od strzała

Z tym że ja zaślepkę mam już z dawien dawna.

Napisano

> Z tym że ja zaślepkę mam już z dawien dawna.

Może się wypaliła?? A jak nie to sprawdź regulator ciśnienia

Napisano

> Z tym że ja zaślepkę mam już z dawien dawna.

A patrzyłeś powietrze?Jeśli blaszka się nie wypaliła jak pisze kolega wyżej,to powinieneś mieć 400 ÷ 530 mg/wtrysk.Sprawdz to bo może debimetr padł frown.gif

Napisano
  • Autor

> A patrzyłeś powietrze?Jeśli blaszka się nie wypaliła jak pisze kolega wyżej,to powinieneś mieć 400

> ÷ 530 mg/wtrysk.Sprawdz to bo może debimetr padł

Sprawdzę. Mam jeszcze pytanko. Czy przy regulatorze ciśnienia powinna być duża uszczelka na pozycji 1a ze zdjęcia poniżej? U mnie jej nie ma.

8844d1264064815-czyszczenie_regulatora_cisnienia_paliwa_jtd-regulatora_cisnienia_paliwa.jpg

Napisano

> Sprawdzę. Mam jeszcze pytanko. Czy przy regulatorze ciśnienia powinna być duża uszczelka na pozycji

> 1a ze zdjęcia poniżej? U mnie jej nie ma.

a masz moze metalowa duza?

Napisano

> tak, mam

bo wlasnie czytalem ze albo jest "1a" albo ta metalowa duza...

(i montaz tez niby brakujacego oringu sprawy nie rozwiazuje)

czekam na rowiazanie twojego problemu bo jestem ciekaw ocb

Napisano
  • Autor

> A patrzyłeś powietrze?Jeśli blaszka się nie wypaliła jak pisze kolega wyżej,to powinieneś mieć 400

> ÷ 530 mg/wtrysk.Sprawdz to bo może debimetr padł

Auto stało w garażu (ok 7C) z 30h. Odpaliłem (musiałem krecić dość dlugo) ale zaraz potem zgasiłem i jeszcze raz odpaliłem. Za drugim razem złapał od razu. Co powiecie na to? :

autokacik.pl/download.php?Number=285779972

Napisano

> Auto stało w garażu (ok 7C) z 30h. Odpaliłem (musiałem krecić dość dlugo) ale zaraz potem zgasiłem

> i jeszcze raz odpaliłem. Za drugim razem złapał od razu. Co powiecie na to? :

> autokacik.pl/download.php?Number=285779972

Ten log to robiony był na samym rozruszniku confused.gifBo jeśli przy silniku pracującym,to albo padła przepływka,albo jest gdzieś ogromna dziura frown.gifZajrzyj do tego egr,bo mało powietrza jest.

Napisano
  • Autor

> Ten log to robiony był na samym rozruszniku Bo jeśli przy silniku pracującym,to albo padła

> przepływka,albo jest gdzieś ogromna dziura Zajrzyj do tego egr,bo mało powietrza jest.

Ledwo co po uruchomieniu silnika. Przepływka może to mieć wpływ na uruchamianie?

Napisano

> Ledwo co po uruchomieniu silnika. Przepływka może to mieć wpływ na uruchamianie?

A podłącz się FES-em i zobacz co pokazuje

Napisano
  • Autor

> A podłącz się FES-em i zobacz co pokazuje

Log dwa posty wyżej jest z FESa. FES żadnych błędów nie pokazuje poza zatkanym EGR. Mam teraz tylko pytanie czy ciężkie odpalanie po długim postoju może być spowodowane przepływomierzem?

Napisano

> Log dwa posty wyżej jest z FESa. FES żadnych błędów nie pokazuje poza zatkanym EGR. Mam teraz tylko

> pytanie czy ciężkie odpalanie po długim postoju może być spowodowane przepływomierzem?

spróbuj go wypiąć i spróbuj odpalić sprawdź co się stanie

Napisano
  • Autor

Przy odłączonej przepływce dalej z trudem odpala przy dłuższym postoju.

Napisano
  • Autor

Jak sprawdzić czujnik doładowania/podciśnienia może to mieć wpływ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.