Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OWU - ile lat ma pięcioletni samochód?

Featured Replies

Napisano

Po lekturze OWU Link4:

W wariancie Warsztat wysokość odszkodowania ustalana jest po przedłożeniu oryginałów rachunków i faktur dokumentujących naprawę pojazdu, zgodne z uprzednio uzgodnionymi z Link4 kosztami i sposobem naprawy pojazdu przez warsztat naprawczy dokonujący tej naprawy, w oparciu o:

(...)

ceny części i materiałów ujęte w systemie Audatex lub Eurotax w zależności od okresu eksploatacji pojazdu rozumianego jako różnica pomiędzy rokiem zawarcia umowy ubezpieczenia, a rokiem produkcji pojazdu:

1) dla pojazdów do 5 lat okresu eksploatacji (...);

2) dla pojazdów powyżej 5 lat okresu eksploatacji (...)

Auto wyprodukowane w 2007 r.

2012 - 2007 = 5.

Auto z 2007 r. jest autem "do 5 lat" czy "powyżej 5 lat" eksploatacji?

Napisano

imvho powyżej ok.gif

oczywiście zależy czy data pierwszej rejestracji jest <=luty 2007 czy większa zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> imvho powyżej

Też się ku temu skłaniałem początkowo, ale z przytoczonej zasady liczenia wieku auta (rok zawarcia ubezpieczenia minus data produkcji auta) wynika, że dla potrzeb tego konkretnego punktu wiek auta jest wartością stałą przez cały okres trwania umowy.

5 nie jest od 5 ani mniejsze, ani większe.

Napisano

> imvho powyżej

> oczywiście zależy czy data pierwszej rejestracji jest

OWU jest nie ścisłe. Zamiast 'rokiem' powinno być 'datą' i nie byłoby problemu.

Napisano

> OWU jest nie ścisłe. Zamiast 'rokiem' powinno być 'datą' i nie byłoby problemu.

OWU ma byc scisle... a to czytane literalnie oznacza ze:

- wazny jest _rok_ produkcji pojazdu, a nie data rejestracji, wiec nowka sztuka auto z wyprzedazy 2011 (nawet wyprodukowane w grudniu) ma juz 1rok eksploatacji... ze o zalegajacych rocznikach 2010 nie bede wspominal wink.gif

- do 5lat czyli 1,2,3,4, i piąty rok esploatacji

- powyzej 5lat czyli 6,7,8-y itd.

Napisano

> OWU jest nie ścisłe. Zamiast 'rokiem' powinno być 'datą' i nie byłoby problemu.

Jest ścisłe aż do bólu.

różnica pomiędzy rokiem zawarcia umowy ubezpieczenia, a rokiem produkcji pojazdu

2012-2007=5 czyli mieści się w przedziale dla pojazdów do 5 lat.

Tylko życzyć sobie zawsze tak precyzyjnych określeń. Nie duma człowiek, czy ważna data produkcji, rejestracji itp. I co się dzieje, jak po zawarciu ubezpieczenia (a przed wejściem jego w życie) stuknie graniczna ilość lat.

Napisano
  • Autor

> Jest ścisłe aż do bólu.

> różnica pomiędzy rokiem zawarcia umowy ubezpieczenia, a rokiem produkcji pojazdu

> 2012-2007=5 czyli mieści się w przedziale dla pojazdów do 5 lat.

Zakładasz, że "do 5 włącznie". Ale jeśli przedstawiciel Link4 nie podzieli tej opinii to jak uzasadnić, że nie ma racji?

Napisano

> Jest ścisłe aż do bólu.

> różnica pomiędzy rokiem zawarcia umowy ubezpieczenia, a rokiem produkcji pojazdu

> 2012-2007=5 czyli mieści się w przedziale dla pojazdów do 5 lat.

> Tylko życzyć sobie zawsze tak precyzyjnych określeń. Nie duma człowiek, czy ważna data produkcji,

> rejestracji itp. I co się dzieje, jak po zawarciu ubezpieczenia (a przed wejściem jego w

> życie) stuknie graniczna ilość lat.

Nie jest ścisłe, bo "do" może oznaczać "<" jak i "=<". W mowie potocznej różne są interpretacje w zależności od kontekstu.

Np. sklep czynny do 18:00 oznacza, że jest zamknięty o 18:00 czyli czynny do 17:59:59. Czyli "<" .

Np. ubezpieczalnia ubezpiecza samochody do 10 roku eksploatacji. Interpretuje się, że rok 10 wchodzi do zakresu ubezpieczenia. Czyli "=<".

Mowa potoczna jest mega nieprecyzyjna stąd wątpliwości.

Napisano

> Auto z 2007 r. jest autem "do 5 lat" czy "powyżej 5 lat" eksploatacji?

do 5 lat ok.gif

powyżej 5 lat są auta od 2006 w dół wink.gif

Napisano

> Nie jest ścisłe, bo "do" może oznaczać "<" jak i "=<".

I dziwić się że maturę z matematyki wycofali jak takie bzdury ludzie "po szkołach" wypisują.

< oznacza mniejsze a nie do

<= mniejsze lub równe czyli właśnie do.

W podanym przykładzie mamy zbiory aut z roczników "do"=<2012,2005> i "powyżej"=(2005,...).

Napisano

> I dziwić się że maturę z matematyki wycofali jak takie

> bzdury ludzie "po szkołach" wypisują.

> < oznacza mniejsze a nie do

> <= mniejsze lub równe czyli właśnie do.

Według tego co napisałeś zadanie "sklep jest czynny do 18:00" oznacza, że o 18:00 będzie dalej otwarty zlosnik2.gif.

Albo "masz być do dwunastej, bo o dwunastej jedziemy" i biedny Raven przyszedł na 12:00, ale nikogo nie zastał grinser006.gif.

Faktem jest, że 'do' w większości przypadków w mowie potocznej oznacza "=<", ale nie zawsze. Dlatego w matematyce wprowadzono przedziały domknięte i otwarte, żeby się tej nieścisłości pozbyć.

> W podanym przykładzie mamy zbiory aut z

> roczników "do"=<2012,2005>

Panie matura-matematyk, pomyliły Ci strony w tym przedziale. Rozumiem, że osie liczbowe też strzałkujesz w lewo zlosnik.gif.

Po za tym jak już to <2006, 2012 >= lub jaśniej od 2007 do 2012 czyli =<2007, 2012 >=.

Napisano
  • Autor

> I dziwić się że maturę z matematyki wycofali jak takie

> bzdury ludzie "po szkołach" wypisują.

Intrygujący ciąg przyczynowo - skutkowy. Gdybym był złośliwy...

> W podanym przykładzie mamy zbiory aut z roczników

W ewentualnym sporze z TU argumenty, których nie można poprzeć dowodem / źródłem w zasadzie nie mają znaczenia.

Jak dotąd znalazłem jedynie:

Quote:

Witam serdecznie.

Mój problem dowodzi, jak nieznajomość zawiłości języka polskiego może utrudnić codzienne życie. Pytanie dotyczy zostawionej na drzwiach kartki z napisem "Nie ma mnie do środy". Czy oznacza to tyle, co 'nie ma mnie do środy włącznie'? Czy może bardziej 'wracam w środę'? Innymi słowy, czy jeśli ktoś zostawi taką kartkę na drzwiach, należy uznać, że w środę jest, czy w środę go nie ma?

Pozdrawiam,

Martyna N.

Komunikat jest rzeczywiście dwuznaczny, ale od czegóż jest słowo włącznie? Jeśli kartka pochodzi od Pani, proszę napisać do środy włącznie (i otworzyć drzwi we czwartek) albo do wtorku włącznie (i otworzyć je we środę).

Jeśli nie jest Pani nadawcą komunikatu, tylko jego odbiorcą, to gorzej. Skutecznej recepty nie mam: może Pani wybrać wariant optymistyczny i przyjść we środę (a nuż się uda), może Pani wybrać wariant ostrożny i przyjść we czwartek. Byle tylko we czwartek nie okazało się, że na drzwiach wisi nowa kartka z napisem: "Nie ma mnie do...."

Powyższe oznacza, że OWU rzeczywiście nie jest jednoznaczne.

Napisano

> Według tego co napisałeś zadanie "sklep jest czynny do 18:00"

> oznacza, że o 18:00 będzie dalej otwarty .

Skończ waść się ośmieszać. Mądrość człowieka widać też po tym jak potrafi siedzieć cicho przy temacie, którego nie rozumie.

> Panie matura-matematyk, pomyliły Ci strony w tym przedziale.

> Rozumiem, że osie liczbowe też strzałkujesz w lewo .

Nic mi się nie pomyliło bo niczego nie strzałkowałem. Po prostu to nie na Twoją głowę ok.gif

EOT

Napisano

> Skończ waść się ośmieszać. Mądrość człowieka widać też po tym jak potrafi siedzieć cicho przy

> temacie, którego nie rozumie.

facepalm%5B1%5D.gif

Ekspert się odezwał rotfl.gif.

> Nic mi się nie pomyliło bo niczego nie strzałkowałem. Po prostu to nie na Twoją głowę

Przedziały na odwrót zaznaczyłeś oraz błędnie w nich wpisałeś rok co wskazuje na brak elementarnej wiedzy z zakresu szkoły podstawowej ok.gif.

Napisano

> Intrygujący ciąg przyczynowo - skutkowy. Gdybym był złośliwy...

Ale nie jest tak? Nauka matematyki spadła do tak żenującego poziomu, że aż ciężko to sobie wyobrazić. 2 lata temu byłem świadkiem jak student I roku nie potrafił dodawać i mnożyć ułamków zwykłych na poziomie klasy III-IV SP. Zdawalność egzaminów z matmy była tak niska że ją usunięto z listy przedmiotów obowiązkowych. Teraz się do tego wraca ale na jakim poziomie. Zdania z tegorocznej matury zrobiłem w 10 minut. A swoją zdawałem 21 lat temu to mogłem coś już pozapominać.

Owszem, uczy się rozwiązywać zadania ale logicznego myślenia (a tego powinno się uczyć na matematyce przede wszystkim, bo nie chodzi i to żeby wykuć jakieś wzory tylko wiedzieć kiedy i jak je stosować) już nie.

> Powyższe oznacza, że OWU rzeczywiście nie jest jednoznaczne.

TU pustki nie znoszą zlosnik.gif Skoro podano dwa przedziały - "powyżej 5 lat" i "do 5 lat" to znaczy że te, które nie są powyżej (czyli owe 5-latki) są do. W przeciwnym wypadku było by "powyżej..." i "poniżej 5 lat".

Napisano

> TU pustki nie znoszą Skoro podano dwa przedziały - "powyżej 5 lat" i "do 5 lat" to znaczy że te,

> które nie są powyżej (czyli owe 5-latki) są do. W przeciwnym wypadku było by "powyżej..." i

> "poniżej 5 lat".

Sranie w banie. Próbujesz na siłę uściślić znaczenie słów. Tak się nie da, czego dowodem jest interpretacja zdania "nie ma nie do środy" przez PWN.

Interpretacja OWU wynika tylko ze zwyczajowego, potocznego znaczenia słowa "do" nie ma nic wspólnego z matematyką i przedziałami, dlatego nie wiem czemu ciągle odnosisz się do matury i studentów (BTW na maturze z matmy miałem 5 zlosnik.gif).

Po prostu osoba inteligentna i jednocześnie nieobeznana z interpretacją OWU może mieć pewne wątpliwości, czego przejawem jest pierwszy post w tym wątku. Ty za to wykazujesz się myśleniem skostniałym, nie dopuszczając żadnych wątpliwości, zapewne przez rutynę - starość nie radość.

Napisano
  • Autor

> Auto z 2007 r. jest autem "do 5 lat" czy "powyżej 5 lat" eksploatacji?

Zgodnie z informacją uzyskaną na infolinii: "do".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.