Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Podświetlenie zegarów, brzęczyk, podświetlenie konsola

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie jest to temat o modyfikacjach tylko o braku podświetlenia.

Dokładnie chodzi o to, że ostatnio znikło mi podświetlenie zegarów nagle bez żadnego ostrzeżenia jednego dnia było (choć nie wiem czy wszystkie żarówki świeciły, ale widziałem jednak wszystko), a następnego dnia wszystko znikło i mam teraz ciemność w podświetleniu zegarów właśnie (kontrolki sygnalizacyjne świecą). Jednocześnie w tym samym czasie zamilkł brzęczyk powiadamiający o pozostawieniu włączonych świateł. Dodatkowo nie przygasa TID w momencie przekręcenia kluczyka co przed tem właśnie występowało.

Natomiast przy okazji bo może wszystko ze sobą się w jakiś sposób wiąże, łaśnie jakiś czas temu (nie zwróciłem dokładnie kiedy, wyłącznie żonka użytkowała autka przez jakiś czas) zniknęło podświetlenie konsoli środkowej w tym momencie świeci tylko i wyłącznie TID.

Gdzie szukać problemu co sprawdzić i od czego zacząć, oczywiście bezpieczniki przejżałem i posprawdzałem wszystkie.

O ile bez podświetlenia konsoli środkowej i bez brzęczyka da rade bez kłopotu jeździć to bez podświetlenia zegarów jest dosyć trudne. W tym momencie zastosowałem patent przy wieczornych jazdach w postaci lampki naczołówki, którą założyłem na kolumnę kierownicy i skierowałem w stronę zegarów i włączam na najmniejsze świecenie. Dzięki temu mam jakiś wgląd na prędkościomierz i resztę.

Zdaję sobie sprawę, iż tematy podświetlenia zegarów podświetlenia konsoli środkowej były w różnoraki sposób poruszane na forum. Jednak moje poszukiwania i czytanie wielu wątków i tutaj i nie tylko tutaj nie przyniosły rezultatów w moim problemie.

Napisano

Wydaje mnie sie że przełącznik do włączania świateł

U mnie niekiedy też brak oświetlenia,pomaga poruszanie tym klawiszem

ok.gif

Napisano

ufel dobrze prawi. Podmień od kogoś na chwilę wyłącznik świateł i 80% możliwych usterek wyeliminujesz.

Pozdroofka

Napisano

Quote:

zastosowałem patent przy wieczornych jazdach w postaci lampki naczołówki, którą założyłem na kolumnę kierownicy

i skierowałem w stronę zegarów i włączam na najmniejsze świecenie. Dzięki temu mam jakiś wgląd na prędkościomierz i resztę

różne patenty tu opisywano... ten jest dość... hmm... wyjątkowy :-D

Napisano

> różne patenty tu opisywano... ten jest dość... hmm... wyjątkowy :-D

To wersja soft. Jakby zakładał sobie na czoło, wtedy byłby kozak... grinser006.gifzlosnik.gif

Ja pierdzielę, jak sobie to wyobrażę... hahaha.gifbeksa.gifhahaha.gifbeksa.gif

Pozdroofka

Napisano

>W tym momencie zastosowałem patent przy wieczornych jazdach w postaci lampki naczołówki, którą założyłem na kolumnę kierownicy<

W necie widziałem, jak facet zamontował sobie w samochodzie piecyk na drewno, bo mu ogrzewanie "wysiadło"... hehe.gif Ciekawe, czy u Ciebie by lampa naftowa, zawieszona pod dachem spełniła zadanie... hmm.gif Tylko ze nafte troche czuć.. hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje mnie sie że przełącznik do włączania świateł

> U mnie niekiedy też brak oświetlenia,pomaga poruszanie tym klawiszem

Dzięki ufel78 właśnie się zabrałem za włącznik a dokładnie za poszukiwanie skąd go wziąć, bo samą kwestie wymontowania już załatwiłem smile.gifok.gif

W międzyczasie rozbebeszyłem troszeczkę autko:

- wymontowałem zegary ( znalezione 2 spalone żaróweczki)

- wymontowałem konsolę środkową (znalezione 2 spalone żaróweczki)

Znaleziona również spalona żaróweczka w przycisku od obiegu zamkniętego a dokładnie ukruszona ktoś kiedyś prawdopodobnie próbował wymontować i po prostu ją urwał.

Znaleziona spalona żarówka od przycisku od halogeników.

Lelek nie przesadzaj smile.gif ale nie mam aż takich pomysłów żeby ją na czoło założyć hehe.gifhahaha.gif poza tym mogło by być to cokolwiek drażliwe dla kierowców z przeciwka smile.gif

Piecyk mi się podoba ale nie zamontuję go bo jednak ogrzewanie u mnie działa, a może to ogrzewanie to patent jakiś syberyjski bo wewnętrzne asterki tam może być nieefektywne smile.gif:)

Napisano

> za poszukiwanie skąd go wziąć

Można wziąć "do sprawdzenia przed zakupem" wink.gif w sklepie lub na szrocie. Od znajomego z jego Asterki. Za daleko mam do "Koszulek" więc Ci nie przywiozę wink.gif

Co do żaróweczek: chyba każdy na tym forum pierwszy kontakt z "naprawą" swojego nabytku w postaci Astry miał właśnie z żarówkami podświetleń grinser006.gif Zapodawaj LEDY, będziesz miał spokój. Manuale i pomysły wszelakie tu: KLIK

P.S.

Dobrze, że nie opuszcza Cię poczucie humoru. Przyda Ci się na tym forum zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Można wziąć "do sprawdzenia przed zakupem" w sklepie lub na szrocie. Od znajomego z jego Asterki.

Włącznik zorganizowany ze szrotu za grosze bo za 20 pln (jak się dowiadywałem to oryginał w sklepie 250 - 300) i już został w celu sprawdzenia założony zegary podpięte na sztukę i wiszące na wiązce smile.gif i oczywiście nagle zadziałało smile.gif jak konsola środkowa nie wiem bo nie miałem czasu żeby ją również podpiąć i sprawdzić to już jutro jednak zakładam, że będzie działać smile.gif

Włącznik nie do końca sprawny bo nie działa w nim żaróweczka ale to sobie odpuszczę bo jak rozebrałem stary to stwierdzam, że nie warto rozbierać tego bo nie mam pewności czy uda mi się to znów złożyć. (co za niemiec to wymyślił)

> Za daleko mam do "Koszulek" więc Ci nie przywiozę

> Zapodawaj LEDY, będziesz miał spokój. Manuale i

> pomysły wszelakie tu: KLIK

Manuale na Ledy już przeczytane po kilka razy smile.gif przy okazji grzebania za moim problemem i przed zadaniem pytań LEDy zamówione na tę chwilę minimalistycznie czyli led=żarówka 1:1. W tej chwili rozebranie zegarów czy konsoli już nie będzie dla mnie problemem i wiem, iż tylko pierwszy raz wymagał więcej czasu teraz będzie już zdecydowanie prościej cool.gif

> P.S.

> Dobrze, że nie opuszcza Cię poczucie humoru. Przyda Ci się na tym forum

Poczucie humoru to podstawa smile.gif tak być musi smile.gif

pozdrowionka i dzięki za tę pomoc a dalszy ciąg walki jutro...

Napisano

> ze szrotu za grosze bo za 20 pln

claps.gif

> oryginał w sklepie 250 - 300

Tak Ci powiedzieli w sklepie? Dziwne, do Astry G kosztuje poniżej 200zł. Do naszych poniżej 100zł.

> nagle zadziałało

No pacz... Cuda... grinser006.gifzlosnik.gif

> bo nie mam pewności czy uda mi się to znów złożyć.

Da się. Jedyny problem to "kuleczki". I pamiętać aby rozbierać i składać składać kiedy pokrętło jest w pozycji "włączone oświetlenie wnętrza" czyli wyciągnięte.

Potrenuj na starym i będzie jak znalazł, kiedy zdenerwuje Cię, że coś nie działa zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

...

> Włącznik nie do końca sprawny bo nie działa w nim żaróweczka ale to sobie odpuszczę bo jak

> rozebrałem stary to stwierdzam, że nie warto rozbierać tego bo nie mam pewności czy uda mi się

> to znów złożyć. (co za niemiec to wymyślił)

masz już na czym trenować więc do dziela ja rozbierając pierwszy raz swój włącznik też nieźle @#% wszystko było dobrze do czasu do kiedy to kuleczki mi niewystrzeliły ... najważniejsze aby pamiętać o ośce pokrętła jak kolega lelek prawi

> Manuale na Ledy już przeczytane po kilka razy przy okazji grzebania za

> pierwszy raz wymagał więcej czasu teraz będzie już zdecydowanie prościej

samo złożenie to już pikuś jak się ma troszeczke cierpliwości i smykałki do robótek ręcznych

Napisano

> troszeczke cierpliwości

Za pierwszym razem po 30 minutach chciałem wyłącznikiem piznąć o ścianę, ale sobie w porę przypomniałem, że dwa dni wcześniej skończyłem malowanie w chałupie... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

... szkoda by było ściany

Po pierwszym razie jak mi kulki po garażu się "rozbiegły" to coś musiałem w zastępstwie wykombinować w ruch poszedł młotek pod którym znalazł się dawca kulek czyli krotko mówiąc małe łożysko = zapas kukeczek hehe.gif

Napisano
  • Autor

> ... szkoda by było ściany

Oj na pewno i to duuża szkoda smile.gif

> łożysko = zapas kukeczek

Ja nie mam łożyska na zapas i zbieranie więc poszukiwanie rozbieganych kuleczek występowało kilkakrotnie panic.gifsmile.gif nie powiem żeby było radosne ale po wielu próbach okraszonych dodatkowo sporą ilością ładnych lub mniej ładnych słów sciana.gifklnie.gif same kuleczki udało mi się umieścić na swoim miejscu i ten etap zamykam yay.gifcfaniak.gif nie dotykam już więcej tej części. Poza tym ruszanie tego było bezsensowne i nie wnosiło zupełnie nic ale dokonałem tego nim o kuleczkach przeczytałem, do wymiany żaróweczki we włączniku zupełnie zbędna operacja no chyba, że ktoś lubi się sam na siebie po... (po kropkach można sobie dopowiedzieć co kto lubi zlosnik.gif )

Teraz operacja ciekawsza bo w zasadzie składanie trochę na ślepego złożenie włącznika samego aby się nic nie poprzesuwało, ładnie wpasowało i nie wylatywało nic po złożeniu albo nie wydawało dziwnych dźwięków na podobieństwo grzechotki, co raczej nie jest wskazanym objawem i nie świadczy o poprawnym złożeniu elementu biglaugh.gif a jak już wydawało mi się iż już jest wszystko ok to po sprawdzeniu w autku miałem dopiero ciekawe objawy świecenia i wycia jak np: brzęczyk dzwoniący przy wyłączonych światłach lub podświetlanie się kontrolek przy halogenikach przy wyłączonym i wyjętym kluczyku tuk.gif

Wspaniała instrukcja walki z włącznikami i wymianą żaróweczek na ledy jest pod LINK TUTAJ

Na tę chwilę poskładałem już resztę do kupy (autko potrzebne dziś pilnie do jazdy było więc nie było wyjścia i składane było) w międzyczasie kupiłem w motoryzacyjnym żaróweczki i powymieniałem miały być od razu Ledy założone ale nie dotarły poza tym jeszcze kilka innych ledów plus rezystorki muszę dokupić.

Jak już będzie komplecik to wtedy zrobię totalną podmiankę zwłaszcza, iż pierwszy raz tzw zapoznawczy rozbierania i składania już dał mi sporą dawkę wiedzy co i jak odkręcać i jak później składać.

Najdziwniejsze jest w tym wszystkim, że nie zostały mi żadne części ani śrubki co jest cokolwiek niecodzienną sytuacją yikes.gifhehe.gif a świeci wszystko

Tak przy okazji jeszcze dobrałem się do żaróweczki w popielniczce to to jest kolejna sztuka i koszmarek w wymianie następnym razem jak będę na diodę zamieniał to poradzę już sobie inaczej ale za pierwszym podejściem po kilkunastu minutach prób wymontowania cholerstwa odkręciłem cały plastik z tunelu nie zdejmując całkowicie udało się uzyskać cokolwiek więcej miejsca i wglądu do tego ustrojstwa.

pozdrowionka

Edycja dodany link do instrukcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.