Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruby do kół

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie , czy oryginalne śruby ze stalówek będą pasowały do alu (poch. z alfy) ? Czy są innej długości / kształtu łba?

Napisano

> Mam pytanie , czy oryginalne śruby ze stalówek będą pasowały do alu (poch. z alfy) ? Czy są innej

> długości / kształtu łba?

bylo pińcet razy. zdania sa podzielone, ja twierdze, że niekoniecznie.

Napisano

> Mam pytanie , czy oryginalne śruby ze stalówek będą pasowały do alu (poch. z alfy) ? Czy są innej

> długości / kształtu łba?

jak miałes serie z alusem to podejdzie śruba do stalówki (ten sam kształt stożka długość pasująca) w drugą strone nie

Napisano

Ja uzywam tych samych śrub do alu i stali i jest dobrze wink.gif

Ale jak widać po policyjnych alfach nie jest to norma cfaniak.gif IMO tak jak wyżej, po pierwsze loteria, po drugie jeśli miałeś ori alusy to powinno być ok wink.gif

Napisano

Oryginale alu dedykowane do stilo (speedline) można przykręcić fabrycznymi śrubami od kół stalowych.

Ty zmianiasz felgi na nieoryginalne - loteria.

Weź felgę do łapy śrubę, przełóż i zobacz ile wystaje.

Minimalna długość wejścia śruby do piasty nie powinna być mniejsza niż średnica tej śruby mierzona na gwincie.

jakiś tekst

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=284902670&an=&page=0&vc=1

Napisano

> bylo pińcet razy. zdania sa podzielone, ja twierdze, że niekoniecznie.

A ja alusy/nie FIATA/ przykręcam śrubami oryginalnymi od stalówek.

Napisano

jeżeli ci się nie pali to zmierzę śruby w weekend bo też kupowałem dłuższe, felga nie oryginalna

Napisano
  • Autor

dzięki za podpowiedzi

Napisano

> A ja alusy/nie FIATA/ przykręcam śrubami oryginalnymi od stalówek.

U mnie dokładnie tak samo. Gumiarze stwierdzili że 7 obrotów wystarczy.

Napisano

> U mnie dokładnie tak samo. Gumiarze stwierdzili że 7 obrotów wystarczy.

Sama długość gwintu to jest jedno.

Drugie to stożek.

Stal jest twarda i wystarczy jej mała powierzchnia stożka (i taka jest, gniazda w stalówce są siłą rzeczy cieniutkie)

Wystarczą więc śruby ze stożkiem pościnanym

Alusy są miękkie i gniazda mają z większą powierzchnią styczną - lepiej żeby stożek był pełny, inaczej śruba może wrzynać się i psuć miękką przylgnię gniazda.

Lepiej zobrazuje to rysunek poniżej, z lewej śruba do alufelgi z prawei zaś do stalówki.

(proszę nie sugerować się długościami na rysunku, to są śruby do Fiata ale niekoniecznie do Stilo, chodzi mi o pokazanie stożków łbów)

4434-1.jpg

Dodam jeszcze, jako anegdotę, że jak kupiłem Bravę, to miała alusy z Tipo poprzykręcane śrubami ze stalówek.

Po jakichś 2 miesiącach dopiero odkryłem, że te śruby trzymały na niecałe 2 obroty yikes.gif I nic tutaj nie przesadzam, było to naprawdę dużo mniej niż 2 obroty (czyli 2 zwoje)

Koła zostały, ale śruby kupiłem dłuższe i z pełnym stożkiem.

Napisano

Przepraszam, mój błąd. Z tego co pokazuje rysunek kolegi wyżej to mam śruby od alu.

Napisano

> Przepraszam, mój błąd. Z tego co pokazuje rysunek kolegi wyżej to mam śruby od alu.

No można też powiedzieć, że ta z lewej jest uniwersalna, bo i do stalówki i do alufelgi będzie dobra, ale ta z prawej już tylko do stalówek. Nie wiem jakie śruby dawali do Stilo fabrycznie, możliwe że takie "uniwersalne" bywały też z felgami stalowymi.

Napisano

aby były uniwersalne do alu i stali musi być jeszcze odpowiednio gwintu na nich nacietego, tą z gwintem (po lewej) da się dokręcić alusa ale stalówki już może nie złapać (w alu jest grubsza powierzchnia przylegania felgi do piasty) i nawet mając śrubę identycznej długości może być problem.

ja tak miałem brakowało na śrubach półtorej zwitki gwintu i d...zimna, guma złapana 160 km od domu, popołudnie w niedziele, żona w zaawansowanej ciąży i nie przykręcisz stalówki z zapasu, rób co chcesz sciana.gifsciana.gif

ale po co jest Autokącik ???

rzut oka do listy adresowej i wiem kto mieszka najbliżej, telefon i po 10 minutach koło zmienione uściski i uśmiechy wymienione, podróż kontynuowana.

a, tak na marginesie czy lista Autokącikowiczów jest uaktualniana ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.