Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elementy LPG w domu

Featured Replies

Napisano

Moderatorów proszę o wyrozumiałość i nieusuwanie, chciałbym się dowiedzieć o elementy instalacji LPG w zastosowaniach z butlą 11kg mieszaniny P-B.

Musze przenieść butlę do piwnicy która jest pod podłogą kuchenną(czyli jak w starych domach - właz w podłodze). Chciałbym przy okazji całego tego remontu zrobić "myk" z wykorzystaniem elementów od LPG.

W piwnicy przy butli tuż przed reduktorem chciałbym zamontować elektrozawór od LPG z możliwością włączania elektrozaworu przy piecyku(włącznikiem). Zasilanie elektrozaworu planowałem przez zasilacz 12V+UPS(który mam sprawny, stoi i marnieje)

Na linii butla w piwnicy<->piecyk w kuchni też chciałbym wykorzystać przewód miedziany lub jakiś inny przewidziany do gazu tyle że nie elastyczny(zdarzyło się raz mysz mieć pod podłogą drewnianą i wolę uniknąć przegryzienia elastycznego)

Proszę o opinie jak elementy od LPG radzą sobie z gazem w butlach i ew. sugestie.

Dzięki

Napisano

> Moderatorów proszę o wyrozumiałość i nieusuwanie, chciałbym się dowiedzieć o elementy instalacji

> LPG w zastosowaniach z butlą 11kg mieszaniny P-B.

przede wszystkim napisz do czego to chcesz używać ? tylko do kuchenki ?

i po co ?

gaz w butlach jest tak sam, z tym że do kuchenki używasz gazu już odparowanego, o obniżonym ciśnieniu przez reduktor

w aucie masz większość instalacji na gazie ciekłym hmm.gif

dopiero w reduktorze jest odparowanie gazu ? tu pierwszy problem z ogrzaniem i z ciśnieniem hmm.gif

jakie jest ciśnienie na wyjściu z reduktora w aucie ?

temat przerabiałem ale w kwestii używania gazu w przyczepie kempingowej/kamperze

są tacy co używają zbiornika samochodowego i tankują na stacji

ale tam w sumie z instalacji samochodowej jest tylko zawór tankowania i zbiornik, gaz z butli wychodzi już w facie lotnej hmm.gif

jeśli chodzi o bezpieczeństwo to założył bym czujnik gazu w piwnicy - w najniższym pkt

przewód miedziany możesz dorobić, ja mam tak w przyczepce, tzn jest butla, dalej reduktor z ok 1m odcinkiem elastycznym, tak żeby można nakręcić na butlę,

potem przejście na miedź i już miedzianą rurką wejście do kuchenki ok.gif po drodze są jeszcze zawory przy podłodze

Napisano

przejściówkę z gwintu butli na rurkę miedzianą 8mm i potem znowu na lewy gwint do reduktora będziesz musiał sam sobie zrobić albo szukać gdzieś na czarnym rynku...

wiem coś na ten temat, bo mam starą butlę LPG z samochodu i chciałem do niej podłączyć promiennik i się dogrzewać w garażu... i niestety sam musiałbym sobie to uspawać lub wytoczyć. Więc jeśli chodzi tylko o elektrozawór do gazu to łatwiej będzie po serwisantach piecy poszukać, może będą mieli z jakiegoś uszkodzonego pieca.

Napisano
  • Autor

Mi głównie chodzi o to czy elektrozawór z LPG poradzi sobie z ciśnieniami, kwestie łączeń jeszcze rozmyślam, są przecież mufy, nyple,redukcje, lewe/prawe grinser006.gif w ostateczności jak dostaniemy jakiś sensowny kredyt to w ch... rozp... tę starą ruderę i podciągnę gaz z sieci, ale to odrębny temat smile.gif

W kwestii oddziaływania gazu na te elementy mam rozumieć że to jeden grzyb?

Napisano

> Mi głównie chodzi o to czy elektrozawór z LPG poradzi sobie z ciśnieniami,

elektrozawór z auta pracuje w fazie ciekłej, a Ty z butli wychodzisz fazą lotną hmm.gif

Napisano
  • Autor

> elektrozawór z auta pracuje w fazie ciekłej, a Ty z butli wychodzisz fazą lotną

mój błąd w opisie, elektrozawór dałbym przed reduktorem i jak już wspomniałem pozostają kwestie łączeń

Napisano

> mój błąd w opisie, elektrozawór dałbym przed reduktorem i jak już wspomniałem pozostają kwestie

> łączeń

to masz kolejny problem, bo jak wyciągniesz gaz w fazie ciekłej z butli 11kg ?

butla od widlaka ? ew odwrócona zwykła ?

połączenia elastyczne by pasowało dać, tak żeby można przykręcać butlę ?

Napisano
  • Autor

> to masz kolejny problem, bo jak wyciągniesz gaz w fazie ciekłej z butli 11kg ?

a jaki wpływ ma na elektrozawór gaz przed reduktorem? jak wspomniałem elektrozawór ma odcinać gaz, filtracyjne ficzery mi nie są potrzebne... jeśli macie jakieś inne urządzenie łatwo dostępne a spełniające moje wydziwienie , chętnie popatrzę

> butla od widlaka ? ew odwrócona zwykła ?

> połączenia elastyczne by pasowało dać, tak żeby można przykręcać butlę ?

Fakt z tą miedzią to strzał w płot, najwyżej dam jakąś osłonkę żeby myszole nie przegryzły(jeśli kiedyś się pojawią)

Napisano

> Proszę o opinie jak elementy od LPG radzą sobie z gazem w butlach i ew. sugestie.

Elementy LPG radzą sobie znakomicie bo do tego zostały zaprojektowane. Jeśli chcesz pobierać gaz z butli samochodowej to obróć ją do góry nogami. Wtedy będziesz czerpał gaz w fazie lotnej tak jak ze zwykłej butli. Po reduktorze samochodowym musisz dać drugi reduktor obniżający ciśnienie z ok. 1 bara (ciśnienie gazu w instalacji samochodu) do ok 30-40 mbarów wymaganego w kuchence. Chyba, że masz instalację podciśnieniową (I i II gen.). Ale nawet wtedy zostawiłbym parownik na wypadek zassania fazy ciekłej i dodatkowy reduktor używany z kuchenkami.

Dla elementów pracujących z LPG (elektrozawór, reduktor itp.) nie ma znaczenia czy pracują z gazem w fazie ciekłej, czy gazowej.

I koniecznie zadbaj o bezpieczeństwo. Jak wspomniał Koonrad, czujnik gazu na podłodze piwnicy.

Napisano

> ... W piwnicy przy butli ...

Ze względów bezpieczeństwa polecam raczej montowanie butli w domu nie w piwnicy, a na strychu - P/B jest cięższy od powietrza i będzie zalegał w piwnicy przy podłodze.

Zrobienie ujścia lpg przy podłodze na strychu to dobre rozwiązanie.

Czujnik w piwnicy owszem - poinformuje o lpg, ale pytanie jak ten gaz usunąć ...

W przypadku metanu sytuacja jest odwrotna, bo metan idzie do atmosfery - wystarczy mu zrobić komin.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.