Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Croma 150 KM z okolic Częstochowy poszukiwana

Featured Replies

Napisano

Witam

Poszukuje Cromy 150KM z okolic częstochowy oraz jej właściciela który pozwoli odczytać parametry kompa w swoim autku.

Moje niestety odmówiło posłuszeństwa i niestety ale nikt nie ma na nie pomysłu. Mój mechanik stawia na kompa (bo tylko on nie wymieniony) ale przed zakupem chciałby porównać odczyty ze sprawnego auta. Wiec jeśli ktoś byłby na tyle życzliwy i udostępnił swe autko dla FES'a to proszę o kontakt. Moj nr tel. 600403750. Konrad

Pozdrawiam i dziekuje jeśli się ktoś odezwie.

Napisano

1. Uzupełnij profil, zwłaszcza miasto i samochód.

2. Przywitaj się.

> Witam

> Poszukuje Cromy 150KM z okolic częstochowy oraz jej właściciela który pozwoli odczytać parametry

> kompa w swoim autku.

> Moje niestety odmówiło posłuszeństwa i niestety ale nikt nie ma na nie pomysłu. Mój mechanik stawia

> na kompa (bo tylko on nie wymieniony) ale przed zakupem chciałby porównać odczyty ze sprawnego

> auta. Wiec jeśli ktoś byłby na tyle życzliwy i udostępnił swe autko dla FES'a to proszę o

> kontakt. Moj nr tel. 600403750. Konrad

> Pozdrawiam i dziekuje jeśli się ktoś odezwie.

Podaj swoje parametry albo powiedz jakie parametry Cię interesują to ktoś sprawdzi i Ci poda.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> 1. Uzupełnij profil, zwłaszcza miasto i samochód.

> 2. Przywitaj się.

> Podaj swoje parametry albo powiedz jakie parametry Cię interesują to ktoś sprawdzi i Ci poda.

> Pozdrawiam BAS

Witam po raz drugi a zarazem pierwszy:)

Parametrów w cholerę do odczytu, najbardziej interesuje mnie dawka wtryskiwanego paliwa przy różnych obrotach a szczególności na dole czyli tak od 1000 do 2000 rpm.U mnie jest ok 18 mg, wg mechanika powinno być po wciśnięciu pedału gazu na max w granicach 60 paru.

Ogólnie masakra-auto od dołu do 2500 rpm wcale nie ciągnie.Wymienione i sprawdzone wszystko łącznie z turbiną.

Pozdrawiam

Napisano

> Ogólnie masakra-auto od dołu do 2500 rpm wcale nie ciągnie.Wymienione i sprawdzone wszystko łącznie

> z turbiną.

1. EGR

2. czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze

3. elektrozawór VGT (overboost)

sprawdzone/wyczyszczone?

Napisano

> Witam po raz drugi a zarazem pierwszy:)

> Parametrów w cholerę do odczytu, najbardziej interesuje mnie dawka wtryskiwanego paliwa przy

> różnych obrotach a szczególności na dole czyli tak od 1000 do 2000 rpm.U mnie jest ok 18 mg,

> wg mechanika powinno być po wciśnięciu pedału gazu na max w granicach 60 paru.

> Ogólnie masakra-auto od dołu do 2500 rpm wcale nie ciągnie.Wymienione i sprawdzone wszystko łącznie

> z turbiną.

> Pozdrawiam

Z Częstochowy nie masz daleko do Gliwic, zerknij na www.cinsoft.pl, myślę, że Marcin opanuje sprawę.

Spytaj mechanika czy sprawdził:

- Zawór EGR

- Klapy wirowe w kolektorze

- DPF o ile masz, jaki stan itp, spróbuj rozluźnić wydech i się przejechać być może któryś kat powiedział pa pa, miałem coś podobnego w Multipli.

- Przepływka

Opisz dokładniej obiawy, jak to się stało , kupiłeś tak czy nagle coś poleciało?

Napisano

> z turbiną.

> Pozdrawiam

U mnie takie objawy dawał zawalony egr.

Sprawdzenie tego w zasadzie nic nie kosztuje a to może być rozwiązanie.

Tyle tylko że zablokowany egr mógł wykończyć dpf, ale z zatkanym filtrem w ogóle nie jedzie niezależnie od obrotów.

Napisano
  • Autor

> Z Częstochowy nie masz daleko do Gliwic, zerknij na www.cinsoft.pl, myślę, że Marcin opanuje

> sprawę.

> Spytaj mechanika czy sprawdził:

> - Zawór EGR

> - Klapy wirowe w kolektorze

> - DPF o ile masz, jaki stan itp, spróbuj rozluźnić wydech i się przejechać być może któryś kat

> powiedział pa pa, miałem coś podobnego w Multipli.

> - Przepływka

> Opisz dokładniej obiawy, jak to się stało , kupiłeś tak czy nagle coś poleciało?

Wiec sprawa wyglada tak:

-EGR sprawdzony, działa poza tym od dawna założona zaślepka

-klapek u mnie nie ma

-DPFa nie ma, katalizatory sprawdziliśmy

-przepływka sprawdzona

-overboost wymieniony

-odczyty ciśnienia doładowania prawidłowe

Objaw jest taki, że do 2500 rpm auto nie ma totalnie mocy, mam problem ruszyc pod górkę. Auto sobie jeździło całkiem dobrze i zdechło praktycznie nagle.Na hamowni do 2500 rpm totalny brak mocy i momentu, powyżej silnik pracuje na 100%

Szczególnie interesują mnie odczyty dawki wtrysku oraz przepływki w momencie wciśnięcia gazu w podłogę od wolnych obrotów. Ile daje komp na zadanej i ile ma mierzoną.

Wiec jeśli by ktoś zaczytał co FES powie jak się wciśnie gaz w podłoge na wolnych:dla dawki wtrysku i przepływka

Pozdrawiam

Napisano

> Wiec sprawa wyglada tak:

> -EGR sprawdzony, działa poza tym od dawna założona zaślepka

> -klapek u mnie nie ma

> -DPFa nie ma, katalizatory sprawdziliśmy

> -przepływka sprawdzona

> -overboost wymieniony

> -odczyty ciśnienia doładowania prawidłowe

> Objaw jest taki, że do 2500 rpm auto nie ma totalnie mocy,

jakie masz cisnienie na pompie/ szynie CR po uruchomieniu na biegu jałowym i przy max obciążonym silniku...

Jesli masz faktycznie zatkany w 100% EGR ( to i tak wywala tobie błąd na liczniku ) a auto nie jedzie i nikt nie zatkał tobie tłumika pianką zlosnik.gif - to możesz mieć problem mimo wszystko z turbiną - kierownicami na turbinie - nie pracują i auto jedzie tylko od 2500 obr/min...

Na biegu jałowym jakie masz korekty wtrysku ?

Napisano
  • Autor

> jakie masz cisnienie na pompie/ szynie CR po uruchomieniu na biegu jałowym i przy max obciążonym

> silniku...

> Jesli masz faktycznie zatkany w 100% EGR ( to i tak wywala tobie błąd na liczniku ) a auto nie

> jedzie i nikt nie zatkał tobie tłumika pianką - to możesz mieć problem mimo wszystko z

> turbiną - kierownicami na turbinie - nie pracują i auto jedzie tylko od 2500 obr/min...

> Na biegu jałowym jakie masz korekty wtrysku ?

EGR - przytkany dziurawa zaślepką, nie zatkany.Błedów zadnych nie wywala. Ciśnienia na CR Ci w tej chwili nie podam ale jest prawidłowe.Turbina jest ok. Kierownice działają. Na zimnym silniku na 1 wtrysku od rozrządu ma korekte 18 ale po małym rozgrzaniu wszystkie sie ustalaja w okolicach 1-2. Auto nawet w największe mrozy paliło z pierwszego.

Napisano

> EGR - przytkany dziurawa zaślepką, nie zatkany.Błedów zadnych nie wywala. Ciśnienia na CR Ci w tej

> chwili nie podam ale jest prawidłowe.Turbina jest ok. Kierownice działają. Na zimnym silniku

> na 1 wtrysku od rozrządu ma korekte 18 ale po małym rozgrzaniu wszystkie sie ustalaja w

> okolicach 1-2. Auto nawet w największe mrozy paliło z pierwszego.

Korekcje i tak spore, wtryski najlepsze nie są.

Zaślepka z dziurkami to lipa, przy niesprawnym EGR nawet z zaślepką możesz mieć problemy. Zaślepcie EGR w całości na próbę, wywali check ale powinien pojechać , ewentualnie podmianka na inny.

Turbinę pooglądajcie dobrze czy aby łopatki nie poszły w wydech, i kierownica zmiennej geometrii działa

Napisano

> EGR - przytkany dziurawa zaślepką,

A czyściłeś cewkę EGR-a od środka / rozbierałeś?

Coś czuje, że masz z nim problem zlosnik.gif

Jesli masz EGR tylko blaszką z otworami zatkany to pierwsze co powinieneś zrobić to zaślep go całkowicie ( zrub blaszkę bez otworów ) - i wtedy zobacz jak auto pojedzie ( wywali błedy ale tym sie nie przejmuj.... potem skasujesz ) old.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystki za rady, ale wasze wszystkie propozycje juz przerabiałem.Czy ktoś może wsiąść do autka i podać mi te odczyty o ktore prosiłem ??

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki wszystki za rady, ale wasze wszystkie propozycje juz przerabiałem.

To wychodzi na to , że najwyraźniej niezbyt dokładnie ... hmm.gif

Napisano

> Dzięki wszystki za rady, ale wasze wszystkie propozycje juz przerabiałem.Czy ktoś może wsiąść do

> autka i podać mi te odczyty o ktore prosiłem ??

> Pozdrawiam

Zaślep całkowicie EGR kolego i możesz się bardzo zdziwić.

• 4 miesiące później...
Napisano

> -overboost wymieniony

czy macie może patent na rozebranie zaworka overboost nowego typu tj. klejonego???

Napisano

> czy macie może patent na rozebranie zaworka overboost nowego typu tj. klejonego???

Jest ,,patent'', ale zaworek trzeba po prostu ,,rozerwać'' w miejscu klejenia, a później zmontować na opasce skręcanej. Jak dla mnie to rzeźba i przy cenie nowego druciarstwo trochę, ale oczywiście każdy robi jak chce ok.gif

Napisano

>Jak dla mnie to rzeźba i przy cenie nowego druciarstwo trochę, ale

> oczywiście każdy robi jak chce

zgadzam się z przedmówcą w 100%

Napisano

> Jest ,,patent'', ale zaworek trzeba po prostu ,,rozerwać'' w miejscu klejenia, a później zmontować

> na opasce skręcanej. Jak dla mnie to rzeźba i przy cenie nowego druciarstwo trochę, ale

jeżeli byłby jakiś małoinwazyjny sposób na otwarcie zaworka i wyczyszczenie to dlaczego tego nie zrobić - po co od razu kupować nowy - nawet jakby kosztował 100 złotych czy mniej, czym to się różni od czyszczenia EGR-ów i innych ustrojstw

ale przyjmuje do wiadomości że cena jest wyznacznikiem czy jakieś działanie jest "druciarstwem" lub "rzeźbą"

Napisano

> jeżeli byłby jakiś małoinwazyjny sposób na otwarcie zaworka i wyczyszczenie to dlaczego tego nie

> zrobić - po co od razu kupować nowy - nawet jakby kosztował 100 złotych czy mniej, czym to się

> różni od czyszczenia EGR-ów i innych ustrojstw

Różnica jest zasadnicza... jest tu membrana która prędzej czy później się przerwie ( a jak masz zaworek sklejany to trudno to rozłączyć nie uszkadzając jej ), jest zaworek który prędzej czy później straci szczelność, jest sworzeń z cewką który jest dość dobrze spasowany - nieodpowiedni płyn do czyszczenia i się zaklei... jest to układ wrażliwy na nieszczelność - pracuje na podciśnieniu.. są króćce które łatwo ułamać... tak więc nawet jak to wyczyścisz to nie będzie pewności, że jest OK... ja czyściłem w Stilaku ale i tak kupiłem nowy ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.