Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z tylnymi hamulcami...

Featured Replies

Napisano

Panowie proszę o radę.

Od dłuższego czasu mam problem z hamulcami na tylnej osi w SC 1.1 MPI 2004r. Problem objawia się tym że tył hamuje mocniej niż przód. Podczas ładnej pogody tak mi to nie doskwiera, ale jak jest śnieg lub spadnie deszcz to robi się nie ciekawie. Tył hamuje wyraźnie mocniej niż przód, dochodzi do sytuacji że podaczas mocniejszego hamowania (nie na szlag) tył po prostu się całkowicie blokuje a przód hamuje normalnie.

Byłem u mechanika i zostało wymienione:

linka ręcznego

rozpieraki

przewody hamulcowe sztywne z tyłu

oba cylinderki z tyłu

wszystko zostało wyczyszczone, złożone i odpowietrzone.

Teraz hamuje żyleta tylko za mocno w porównaniu z tyłem.

Z przodu tarcze są trochę cieńsze ale jeszcze w normie, klocki grube ferodo.

Miał ktoś podobny problem?

Napisano

> Panowie proszę o radę.

> Od dłuższego czasu mam problem z hamulcami na tylnej osi w SC 1.1 MPI 2004r. Problem objawia się

> tym że tył hamuje mocniej niż przód. Podczas ładnej pogody tak mi to nie doskwiera, ale jak

> jest śnieg lub spadnie deszcz to robi się nie ciekawie. Tył hamuje wyraźnie mocniej niż przód,

> dochodzi do sytuacji że podaczas mocniejszego hamowania (nie na szlag) tył po prostu się

> całkowicie blokuje a przód hamuje normalnie.

> Byłem u mechanika i zostało wymienione:

> linka ręcznego

> rozpieraki

> przewody hamulcowe sztywne z tyłu

> oba cylinderki z tyłu

> wszystko zostało wyczyszczone, złożone i odpowietrzone.

> Teraz hamuje żyleta tylko za mocno w porównaniu z tyłem.

> Z przodu tarcze są trochę cieńsze ale jeszcze w normie, klocki grube ferodo.

> Miał ktoś podobny problem?

mam tak samo, kiedys wymienie na ori szczeki i powinno być dobrze.

Napisano
  • Autor

To te szczeki które teraz mam są za dobre czy jak?

Napisano

> To te szczeki które teraz mam są za dobre czy jak?

Już są zużyte w nich samoregulatory ok.gif też tak miałem ale wymieniłem na oryginały używane po niewielkim przebiegu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ok, ale jakiej firmy szczęki kupić?

Napisano

> Ok, ale jakiej firmy szczęki kupić?

Quote:

Winowajcą są szczęki tylne ale wymień na oryginały.

Kolega przecież napisał wyżej facepalm%5B1%5D.gifzlosnik.gif

Drugą opcją jest zamontowanie korektora hamowania z doblo, Czuczu ostatnio wrzucał niepełnego manuala wink.gif Wtedy regulujesz siłe przodu i tyłu, jest to o tyle fajne, że przy wrzuceniu np szczęk ferodo nie będzie z nimi żadnego problemu, bo zmontowaniu i wyregulowaniu ów diwajsu wink.gif

Edyta:

Link masz podany wyżej do 'chyba ori szczęk', ale teraz na szybko przejrzałem allegro i powiem Ci, że nie znalazłem 100% ori produktu..

Zadzwoń sobie do gościa z allegro nick: dobryrocznik74 i spytaj czy nie ma na stanie, a jeśli nie ma to czy jest w stanie ściągnąć i za ile wink.gif

Byłem u niego osobiście, fajny i konkretny gość, a wielu od nas zamawiała u niego ori tajle wink.gif Ja sam zaopatrywałem się u niego w części do hamulców wink.gif

Napisano

> mam tak samo, kiedys wymienie na ori szczeki i powinno być dobrze.

U mnie będny, tarcze kotwiczne i szczęki z aso nic nie dały.

Pomogła za to wymiana korektorów.

Napisano
  • Autor

Właśnie w tym problem jak poznać oryginalne szczęki...

Już tyle zrobiłem to jeszcze spróbuje wymienić te szczęki a potem może kolektory...

Szczeki typu Ferodo, Bosch, TRW odpadają?

Napisano

> ktos wie czy to oryginaly czy nie ??

Niestety nie. Zamówiłem u tego Pana inny zestaw (na zdjęciu były oryginalne) a przyszły takie jak z tej aukcji (ładnie wykonane ale za groma nie wiem co to za firma).

Jak oryginał to tylko FOMAR.

Fomar ma na brzegu szczęki (materiału ciernego) zawsze oznaczenia wytwórcy białą czcionką.

Napisano

Z szczękami są obecnie jakieś jaja. Ferrodo- tandeta (samo regulatory wykonane z słabego materiału, słabo trzymają), materiał cierny też się pogorszył. Z Fomarem jest podobnie, samo regulatory nie trzymają.

Ręce już mi opadają, oddałem szczęki Ferrodo do reklamacji, otrzymałem w zamian takie samo G ( sorry jeszcze większe G, gdzie materiał cierny jest gorszej jakości niż poprzedni) . Wynik naprawy hamulców taki, że hamulce hamują jak chcą. A pedał hamulca jest bardzo nisko.

Napisano

Panowie polecam sklep www.unto.pl maja tam wiele produktow magneti malelli. Minn oryginaly bebny szczeki mm. Polecam to zrodlo dobre ceny i jakosc produktow.

Napisano

> Panowie polecam sklep www.unto.pl maja tam wiele produktow magneti malelli. Minn oryginaly bebny

> szczeki mm. Polecam to zrodlo dobre ceny i jakosc produktow.

według tego co mówiłeś mamy taki produkt:

http://www.unto.pl/szczeki-cinquecento-seicento-uno-oryginal-p-2679.html ok.gif

Napisano

Według opinii kupującego na tej stronie to oryginał . Ja bym brał ok.gif cena też ok

Napisano

Jestem podobnego zdania. Co oryginał to oryginał. Warto dołożyć kilka złotówek i mieć pewność co do jakości produktu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.