Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaz samochodu za granica ?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie auto, zarejestrowane w Polsce i chcialbym je sprzedac komus za granica?

Jak wyglada sprawa z umowa, tablicami rejestracyjnymi, ubezpieczeniem ? Ktos sie moze orientuje jak to rozgryzc ?

Kupujacy bedzie z innego kraju i samochod znajduje sie tez w innym kraju.

Napisano

> Jest sobie auto, zarejestrowane w Polsce i chcialbym je sprzedac komus za granica?

> Jak wyglada sprawa z umowa, tablicami rejestracyjnymi, ubezpieczeniem ? Ktos sie moze orientuje jak

> to rozgryzc ?

> Kupujacy bedzie z innego kraju i samochod znajduje sie tez w innym kraju.

Sprzedajesz auto gościowi i on jedzie sobie na twoich tablicach do siebie. On u siebie rejestruje auto (np. w Danii musisz zgłosić w urzędzie celnym w dniu przyjazdu). Potem leci gościu do urzędu komunikacji lub innego właściwego urzędu, który tym się zajmuje (może to być np. Urząd Skarbowy). W urzędzie zabierają mu polskie tablice i wysyłają do PL. Dobrze by było gdyby gościu wysłał do Ciebie potwierdzenie o zarejestrowaniu tego auta u siebie, wtedy jest łatwiej załatwić cokolwiek w naszym urzędzie komunikacyjnym. Jak już masz z naszego urzędu komunikacyjnego potwierdzenie wymeldowania auta z kraju to lecisz do ubezpieczyciela i on odda Tobie nadpłaconą składkę. Ja tak załatwiałem mniej więcej ze swoim autem.

Napisano
  • Autor

> Sprzedajesz auto gościowi i on jedzie sobie na twoich tablicach do siebie. On u siebie rejestruje

> auto (np. w Danii musisz zgłosić w urzędzie celnym w dniu przyjazdu). Potem leci gościu do

> urzędu komunikacji lub innego właściwego urzędu, który tym się zajmuje (może to być np. Urząd

> Skarbowy). W urzędzie zabierają mu polskie tablice i wysyłają do PL. Dobrze by było gdyby

> gościu wysłał do Ciebie potwierdzenie o zarejestrowaniu tego auta u siebie, wtedy jest łatwiej

> załatwić cokolwiek w naszym urzędzie komunikacyjnym. Jak już masz z naszego urzędu

> komunikacyjnego potwierdzenie wymeldowania auta z kraju to lecisz do ubezpieczyciela i on odda

> Tobie nadpłaconą składkę. Ja tak załatwiałem mniej więcej ze swoim autem.

Dzieki ok.gif Wyglada na to, ze nie jest to jakis wielki problem cool.gif

Napisano

> Potem leci gościu do

> urzędu komunikacji lub innego właściwego urzędu, który tym się zajmuje (może to być np. Urząd

> Skarbowy). W urzędzie zabierają mu polskie tablice i wysyłają do PL.

A co w sytuacji jesli zagraniczny urzad tego nie zrobi, bo przypuszczam, ze wielu przypadkach nikt by w zagranicznym urzedzie nawet nie wpadl na pomysl zeby pytac o jakies tablice rejestracyjne z Polski a co dopiero je brac od rejestrujacego i wysylac do Polski.

> Dobrze by było gdyby

> gościu wysłał do Ciebie potwierdzenie o zarejestrowaniu tego auta u siebie, wtedy jest łatwiej

> załatwić cokolwiek w naszym urzędzie komunikacyjnym.

Tez watpie aby sie komus to chcialo robic, no chyba ze sie sprzedaje auto znajomemu to wtedy inna sytuacja.

> Jak już masz z naszego urzędu

> komunikacyjnego potwierdzenie wymeldowania auta z kraju to lecisz do ubezpieczyciela i on odda

> Tobie nadpłaconą składkę. Ja tak załatwiałem mniej więcej ze swoim autem.

A nie wystarczy poprostu isc do urzedu z umowa k-s i zglosic fakt sprzedazy auta za granice?

Napisano

> Jest sobie auto, zarejestrowane w Polsce i chcialbym je sprzedac komus za granica?

> Jak wyglada sprawa z umowa, tablicami rejestracyjnymi, ubezpieczeniem ? Ktos sie moze orientuje jak

> to rozgryzc ?

> Kupujacy bedzie z innego kraju i samochod znajduje sie tez w innym kraju.

Jaki kraj?

Napisano

> A co w sytuacji jesli zagraniczny urzad tego nie zrobi, bo przypuszczam, ze wielu przypadkach nikt

> by w zagranicznym urzedzie nawet nie wpadl na pomysl zeby pytac o jakies tablice rejestracyjne

> z Polski a co dopiero je brac od rejestrujacego i wysylac do Polski.

W Danii wypelniajac wnioski wpisujesz dane poprzedniego wlasciciela oraz wiele innych rubryk. Nie wydadza Tobie nowych tablic dopoki nie rozliczysz sie ze starych, chyba ze wypelnisz wniosek, ze osobiscie oddasz tablice w polskim urzedzie komunikacyjnym. Mnie akurat sie nie chcialo specjalnie jechac do PL z tablicami. Droga urzedowa tablice "jechaly" do PL 3 miesiace grinser006.gifoink.gif

> Tez watpie aby sie komus to chcialo robic, no chyba ze sie sprzedaje auto znajomemu to wtedy inna

> sytuacja.

Podejrzewam, ze kolega chce sprzedac auto "u siebie w Belgii", to nie bedzie z tym problemu.

> A nie wystarczy poprostu isc do urzedu z umowa k-s i zglosic fakt sprzedazy auta za granice?

Byc moze wystarczy. Nie wiem tego. Ja przerejestrowywalem sam na siebie auto i nie mialem umowy K-S, a sam dowod dunski rejestracyjny Pani jakos nie wystarczyl.

Napisano

> Jaki kraj?

Dobre pytanie. wink.gif

A teraz bardzo ciekawy przypadek, skoro już poruszamy tematykę sprzedaży za granicę.

- Auto wcześniej sprowadzone z EU, dajmy na to DE

- sprzedaję koledze z powrotem do DE, on auta u siebie nie rejestruje, bo się rozmyślił i jednak chce się go pozbyć,

- auto ma wszystkie papiery polskie, łącznie z tablicami - auto kupuje obywatel RP, z zamiarem użytkowania w PL grinser006.gif

Do czego przydaje się takie rozwiązanie, nietrudno wywnioskować wink.gif

Napisano

> Dobre pytanie.

> A teraz bardzo ciekawy przypadek, skoro już poruszamy tematykę sprzedaży za granicę.

> - Auto wcześniej sprowadzone z EU, dajmy na to DE

> - sprzedaję koledze z powrotem do DE, on auta u siebie nie rejestruje, bo się rozmyślił i jednak

> chce się go pozbyć,

> - auto ma wszystkie papiery polskie, łącznie z tablicami - auto kupuje obywatel RP, z zamiarem

> użytkowania w PL

Ja kupilem auto w DE, pojezdzilem nim rok w PL, potem zarejestrowalem go w DK, tam jezdzilem przez rok i ponownie zarejestrowalem go w PL.

W PL zeby ponownie zarejestrowac auto bez placenia ponownie akcyzy itp to trzeba miec ksiazeczke pojazdu i to wystarcza smile.gif

> Do czego przydaje się takie rozwiązanie, nietrudno wywnioskować

Do czego ??

Napisano
  • Autor

> Jaki kraj?

Belgia

Napisano

> Do czego ??

Jak dla mnie, to do jeżdżenia....jakoś nie mam pomysłu, co mogą dać takie kombinacje niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie, to do jeżdżenia....jakoś nie mam pomysłu, co mogą dać takie kombinacje

Powiem Ci, że też mi nic nie przychodzi do głowy confused.gif

Napisano

> Powiem Ci, że też mi nic nie przychodzi do głowy

Nawet mnie tez nic niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.