Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo fucked down

Featured Replies

Napisano

dziś stilo przekroczyło 170kkm, no i zaniemógło. Od kilku dni zauważyłem że pojawił się lag miedzy 1,5-2krpm, i ciągnąć zaczyna dopiero po przekroczeniu 2krpm.

Chwile temu odpalam auto a ono zaczyna przygasać na wolnych obrotach, wciskam gaz a tu brak reakcji. Znaczy reakcja jest,ledwo się wkręca i po około minucie trzymania pedału gazu wciśniętego w podłogę dobijam do około 2krpm i silnik ożywa. Po odpuszczeniu gazu jeszcze kilka razy trzeba było procedurę powtórzyć aby auto chciało jechać do przodu. W sumie po 5 minut silnik zaczął zachowywać się na tyle normalnie że można było ruszyć. Po kilku kilometrach już było wszytko ok, z tym że opisany na początku lag pozostał.

Jestem zdruzgotany, nie mogę zasnąć. Co dopadło mojego stilona?

Napisano

> dziś stilo przekroczyło 170kkm, no i zaniemógło. Od kilku dni zauważyłem że pojawił się lag miedzy

> 1,5-2krpm, i ciągnąć zaczyna dopiero po przekroczeniu 2krpm.

> Chwile temu odpalam auto a ono zaczyna przygasać na wolnych obrotach, wciskam gaz a tu brak

> reakcji. Znaczy reakcja jest,ledwo się wkręca i po około minucie trzymania pedału gazu

> wciśniętego w podłogę dobijam do około 2krpm i silnik ożywa. Po odpuszczeniu gazu jeszcze

> kilka razy trzeba było procedurę powtórzyć aby auto chciało jechać do przodu. W sumie po 5

> minut silnik zaczął zachowywać się na tyle normalnie że można było ruszyć. Po kilku

> kilometrach już było wszytko ok, z tym że opisany na początku lag pozostał.

> Jestem zdruzgotany, nie mogę zasnąć. Co dopadło mojego stilona?

EGR się zaciął?

Napisano

obstawiam 3 magiczne literki E G R - to co pisales to jest jak wspomnienie mojego koszmaru sprzed 2 lat - a bedzie gorzej...

Napisano

Witam!

> obstawiam 3 magiczne literki E G R - to co pisales to jest jak wspomnienie mojego koszmaru sprzed 2

> lat - a bedzie gorzej...

Dokladnie EGR.

Mialem tak samo, auto dostalo silnik od kosiarki i nawet nie chcialo z garazu wyjechac (na wstecznym!).

Zaslepic dziada!

Napisano

poza wspomnianymi objawami nie było dymienia na niebiesko? autem nie trzęsło za mocno?

Napisano
  • Autor

> poza wspomnianymi objawami nie było dymienia na niebiesko? autem nie trzęsło za mocno?

dymu z palonego oleju nie było, silnikiem trzęsło jak to przy duszeniu się. Główny objaw to brak wkręcania na obroty, przez co nie było mocy aby samochód mógł ruszyć.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Dokladnie EGR.

> Mialem tak samo, auto dostalo silnik od kosiarki i nawet nie chcialo z garazu wyjechac (na

> wstecznym!).

> Zaslepic dziada!

w 16v nie ma tak łatwo,

CINEK!!!!!!

Napisano

> w 16v nie ma tak łatwo,

> CINEK!!!!!!

Jak nie ma. Jedziesz do Gliwic i operacja odbywa się bezboleśnie cool.gif

Napisano

zanim zaczniesz kopac pod maska .pytanie numer.. zero.

co zatankowales ?

Napisano
  • Autor

> zanim zaczniesz kopac pod maska .pytanie numer.. zero.

> co zatankowales ?

zwykłego diesla na BP, cały bak. Zanim pojawiła się opisana niespodzianka zdążyłem zrobić ok.200km z tego baku. Poprzedni bak to był Diesel Extra z Shela.

Napisano

> zwykłego diesla na BP, cały bak. Zanim pojawiła się opisana niespodzianka zdążyłem zrobić ok.200km

> z tego baku. Poprzedni bak to był Diesel Extra z Shela.

czyli problem paliwa, oraz zaciagniecia mulu z dna baku raczej mozna odrzucic - liczac na skroty 12 litrow przepaliles .

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czyli problem paliwa, oraz zaciagniecia mulu z dna baku raczej mozna odrzucic - liczac na skroty

> 12 litrow przepaliles .

tak by to wyglądało. Dziś samochód zachowuje się normalnie.

Napisano

> tak by to wyglądało. Dziś samochód zachowuje się normalnie.

a filterek paliwa wiekowy ?

Napisano

> troszkę już ma

Jesli jestes na etapie ze "wypadalo by"... to go zmien i obserwuj padake. niewiem.gif

Z drugiej zas strony jesli mialby to byc filtr to dlawilo by go nonstop a nie do magicznych 2krpm .Ciezko wyczuc . Zalezy ile prob z odetkaniem . Jesli kilka to przypadek, jesli notorycznie puszcza na jednym poziomie no to OGR bananaevil.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Jesli jestes na etapie ze "wypadalo by"... to go zmien i obserwuj padake.

> Z drugiej zas strony jesli mialby to byc filtr to dlawilo by go nonstop a nie do magicznych 2krpm

> .Ciezko wyczuc . Zalezy ile prob z odetkaniem . Jesli kilka to przypadek, jesli notorycznie

> puszcza na jednym poziomie no to OGR

filterek tak czy owak wymienię wkrótce. Musi się tylko zrobić na tyle ciepło abym nabrał ochoty aby troszkę pogrzebać pod maską.

Co do laga to jest na każdym biegu w tym samym miejscu, przekraczam 1900-2000rpm i auto zaczyna jechać

Napisano

> filterek tak czy owak wymienię wkrótce. Musi się tylko zrobić na tyle ciepło abym nabrał ochoty aby

> troszkę pogrzebać pod maską.

> Co do laga to jest na każdym biegu w tym samym miejscu, przekraczam 1900-2000rpm i auto zaczyna

> jechać

no to chyba faktycznie pora OGRowi się do tyłka dobrać ...

Napisano

> filterek tak czy owak wymienię wkrótce. Musi się tylko zrobić na tyle ciepło abym nabrał ochoty aby

> troszkę pogrzebać pod maską.

> Co do laga to jest na każdym biegu w tym samym miejscu, przekraczam 1900-2000rpm i auto zaczyna

> jechać

ciesz sie jeszce, u mnie zaczynal dopiero po 3 tys.

A to ze raz jest normalnie to nic nie znaczy. U mnie bylo tak, ze nie chcial zapalac przy ujemnych temp, jak bylo 2-4 na plusie palil bez probemu. Na poczatku nie chcial jechac na zimno, jak sie rozgrzal to juz jezdzil bez problemu. A potem to juz na goraco nie chcial. Od pierwszych objawow do tego momentu minal w zasadzie tydzien.

Wyobraz sobie jazde autem na trasie 500 km ktorym trzeba bylo do jazdy non stop utrzymywac ponad 3 tys obr. (oczywiscie troche trwalo zanim sie zorientowalem ze to tak dziala), kazde zejscie ponizej 3 tys konczylo sie brakie, lub niewielkim przyspieszaniem.

Podepnij elm'a mozesz miec 2 bledy od przeplywki i egr'a. Zaslep ogra czym kolwiek na probe i bedziesz mial odp.

Napisano

czy faluja ci obroty przy rozruchu? i np jak pojezdzisz troszke zagrzejesz do 90 i wrzucisz na luz. . . mozolnie spada od 1000 do dolu??

Napisano

> czy faluja ci obroty przy rozruchu? i np jak pojezdzisz troszke zagrzejesz do 90 i wrzucisz na luz.

> . . mozolnie spada od 1000 do dolu??

To chyba nie do mnie pytanie, ja EGRa nie mam z rok? Albo i dłużej grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.