Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek płynu chłodzącego do silnika

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś wymieniłem chłodnice bo wydawało mi się to ona jest powodem dużego ubytku płynu chłodzącego. W sumie to faktycznie chłodnica przeciekała. Myślałem że po tej operacji będzie wszystko ok.

Po skończonej robocie postanowiłem posprawdzać poziomy płynów. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem bagnet od oleju. Poziom przekraczał zdecydowanie zalecany maksymalny :/. Przypuszczam że może do wymiany jest jakaś uszczelka. Pytanie tylko jaka i czy dużo jest przy tym roboty ( może zna ktoś link do jakiegoś manuala ?? )

Z góry dziękuje za wszelkie porady

Pozdrawiam

Napisano

Jaki kolor miał olej? Płynu chłodzącego nie ubywa?

Napisano

> UPG

Żeby napisać 3 litery zacytowałeś cały post... Potrzebne to było? Tym bardziej, że odpowiadasz jako pierwszy...

Wyedytuj proszę. Dzięki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jaki kolor miał olej?

Jak za pierwszym razem wyjąłem bagnet to wydawało się że jest ok. Jednak jak wytarłem ściereczką to na niej pozostał tylko mokry ślad niezbyt przypominał kolor oleju. Po drugiej ( na rozgrzanym silniku ) próbie było tak samo

> Płynu chłodzącego nie ubywa?

Przed wymianą chłodnicy ubywało

Po wymianie chłodnicy na nową jeszcze nie wiem bo dziś o 12 rano wymieniałem.

Dodam jeszcze że po odkręceniu korka wlewu oleju bucha para.

Napisano

Też podejrzewam UPG, ale dla pewności możesz sprawdzić kilka typowych objawów oznaczających tą dolegliwość

- Zwiększony poziom oleju na bagnecie

- Trudności w uruchomieniu silnika

- Brak kompresji (przedmuchy)

- Wysoka temperatura silnika

- Zapach spalin wewnątrz auta

- Spuchnięte węże układu chłodzenia

- Ubytek płynu chłodzącego

- Tłuste plamy w zbiorniku wyrównawczym

- Biała chmura dymu podczas przyspieszania lub dodawania gazu

- Nierówna praca na biegu jałowym

- Powstawanie bąbelków w zbiorniczku wyrównawczym po odkręceniu korka

- Wyrzucanie płynu ze zbiorniczka po odkręceniu korka

Jeżeli chodzi o jakiś poradnik (manual) dotyczący tego tematu to jest zredagowany przez kolegę Orochimaru dotyczący co prawda silniczka X14NZ

Napisano

jeśli olej będzie miał kolor kawy z mlekiem (sprawdzać niedługo po wyłączeniu silnika) to masz uszczelke pod głowica do roboty na 100%. Jeśłi nie boisz się ściagać rozrządu i nie masz dwóch lewych rąk, to możesz podjąć się roboty samemu (choć łatwo nie będzie)

Nie radzę tak jeździć, bo bebechy w silniku dostają mocno w d*** od takiej mikstury zamiast oleju. Kiedys w ten sam sposób powycierałem panewki korbowodowe w traktorze sick.gif

Napisano

> Żeby napisać 3 litery zacytowałeś cały post... Potrzebne to było? Tym bardziej, że odpowiadasz jako

> pierwszy...

> Wyedytuj proszę. Dzięki.

> Pozdroofka

blagam.gifWięcej się to nie powtórzy waytogo.gif

zlosnik.gif

20.GIF

Napisano
  • Autor

> - Zwiększony poziom oleju na bagnecie

> - Spuchnięte węże układu chłodzenia

> - Ubytek płynu chłodzącego

> - Biała chmura dymu podczas przyspieszania lub dodawania gazu

> - Nierówna praca na biegu jałowym

Tak ale tylko na gazie

> - Powstawanie bąbelków w zbiorniczku wyrównawczym po odkręceniu korka

> - Wyrzucanie płynu ze zbiorniczka po odkręceniu korka

Takie objawy posiada moje autko, czyli wychodzi na uszczelkę.

Sam jednak tego nie zrobię oddam w fachowe ręce.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy podczas tej operacji wymienia się pasek rozrządu ?? Bo gdzieś tam w necie wyszukałem że tak prawda to ??

Napisano

> Mam jeszcze tylko jedno pytanie czy podczas tej operacji wymienia się pasek rozrządu ?? Bo gdzieś

> tam w necie wyszukałem że tak prawda to ??

Jak stary był stosunkowo niedawno wymieniany i założysz go ponownie w ten sposób, żeby znów kręcił się w tę samą stronę, to ja osobiście nie widze sensu wymiany, ale niektórzy wolą dmuchac na zimne i kupują nowy. Kto bogatemu zabroni wink.gif

Napisano
  • Autor

Więc tak samochodzik oddany do mechanika. Wymienia uszczelke pod glowicą, zrobią planowanie i przy okazji wymienie pasek rozrządu bo juz czas n mad.gifa niego. Jak skończą to napisze ile mnie to kosztowało, chyba że nikogo nie interesują takie wiadomości.

Swoją drogą może mi ktoś wytłumaczyć przyczyny tej awari ?? Zastanawiam sięczały czas czy to z mojej winy się stało czy poprostu zmęczenie materiału ?? Poprostu chciałbym w przyszłości unikać tego typu awari (oczywiście innych teź) zlosnik.gif

Napisano

przyczyny:

-nawet lekkie przegrzanie (typu wymieniałes płyn i źle odpowietrzyłeś, albo jeździłeś latem w korkach z uzkodzonym wentylatorem, ewentualnie pozwoliłes płynowi spaść sporo poniżej poziomu minimum)

-dawanie ostro w palnik na zimno

-czasem tez samo z siebie się zdarzy przy przebiegach >200kkm ot tak, ze starości.

ps

a wiesz, że jak wymienia sie pasek, to koniecznie razem z nim rolki?

pompę można sobie odpuścić i wymienić co 2 wymiane rozrządu, ale rolki zawsze razem z paskiem (bo jak Ci się któraś zatrze, to nawet super hiper heavy duty pasek nic nie pomoże)

Napisano

> może mi ktoś wytłumaczyć przyczyny tej awari ??

Po prostu SKS

U mnie po 14 latach uszczelkę zdjąłem/zdrapałem w milionpińcset kawałkach grinser006.gif

P.S.

Posłuchaj nunu, bo dobrze prawi: nie daj się wsadzić w wymianę samego paska bez rolek. Co do pompy bym się zastanowił. Czort wie kiedy była wymieniana. I tak zapłacisz czapkę pieniędzy, dodatkowe 100zł Cię nie zbawi, a może uchronić przed przykrą niespodzianką, o następnym rozbieraniu rozrządu nie wspomnę. Do tego jeśli termostat ma więcej niż 2 lata to też odżałuj 30zł za Verneta, bo w następną zimę będziesz pisał, że coś wskazówkę temperatury masz za nisko na skali.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Oczywiście że wymienią mi razem z rolkami bo się nawet o to pytałem co do pompy to zapomniałem :/ , a termostat był wymieniany w listopadzie.

Ps.

Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co znaczy "dawać ostro w palnik na zimno" ?? Bo nie raz spotkałem się już z takim stwierdzeniem ale jakoś nigdy nie miałem odwagi się zapytać blush.gif

Napisano

> Oczywiście że wymienią mi razem z rolkami

waytogo.gif

> "dawać ostro w palnik na zimno" ??

Wkręcać na wysokie obroty na kolejnych biegach kiedy silnik jeszcze nie rozgrzany.

Pozdroofka

Napisano

> Oczywiście że wymienią mi razem z rolkami bo się nawet o to pytałem co do pompy to zapomniałem :/ ,

> a termostat był wymieniany w listopadzie.

> Ps.

> Może mi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć co znaczy "dawać ostro w palnik na zimno" ?? Bo nie raz

> spotkałem się już z takim stwierdzeniem ale jakoś nigdy nie miałem odwagi się zapytać

Jak pociśniesz grubo powyżej 3000 obrotów na minutę ,gdy temperatura będzie poniżej powiedzmy 90 stopni , i silnik nie osiągnie właściwej temperatury spokojnej pracy .

Napisano
  • Autor

> Jak pociśniesz grubo powyżej 3000 obrotów na minutę ,gdy temperatura będzie poniżej powiedzmy 90 stopni , i silnik nie osiągnie właściwej temperatury spokojnej pracy .

I wszystko jasne dziękuje bardzo. Wychodzi na to że czasem mi się tak właśnie zdarzało robić nie za często , bo nie należę do ludzi śpieszących się do pracy kara.gif , ale się zdarzało. Teraz już wiem czym to grozi i będę starał się tego unikać.

Niebawem następny mój post - > kosztorys

Napisano

Jakbyś mógł podać przy okazji ceny części wymienionych i robociznę oddzielnie.

PZDR VEN

Napisano

> Wychodzi na to że czasem mi się tak właśnie zdarzało robić nie za

> często , bo nie należę do ludzi śpieszących się do pracy , ale się zdarzało.

wiesz, na te 90 stopni to nie musisz czekać (bo jak choćby ludzie jeźdżą z niesprawnym termostatem, to tej temp. prawie nigdy nie osiagają a silniki jakoś im jak muchy nie padają)

Niemniej wypadałoby poczekać aż wskazówka od temperatury przynajmniej się ruszy.

co do kosztorysu...jestem ciekaw jak Cię skasują za robotę i części

I nie zapomnij zapytać o nazwy producentów części, bo to dość istotne.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam samochodzik już odebrany. Wszystko działa i śmiga bardzo dobrze. Z tego co mechanik mówił to troche jeszcze innych uszczelek trzeba było powymieniać bo stare już były. Szczegóły napiszę pod koniec miesiąca jak już fakturke dostane.

Napisano

Już zapomniałeś kogo się pytać o ceny? Hehehe... zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Już zapomniałeś kogo się pytać o ceny? Hehehe...

shhh.gif ogólnie chciałem poznać ceny takiej roboty, jakie są na rynku.

PZDR VEN

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam !!!

Więc tak nie powiem dokładnie co mi zamontowano bo sam nie wiem frown.gif. Oczywiście próbowałem dowiedzieć się od mechanika co mi tam włożył ale on zkwitował to tylko zdaniem że nie są to jakieś buble. Nic pozostaje mi tylko trwać w tej nadziei.

Co do ceny to całość wyniosła mnie 992,52 zł (plus 350 zł robocizna) , z czego 637,50 to planowanie głowicy które było robione w innym zakładzie.

Reszta to :

pompa wody - 81,10 zł

uszczelka kolektora ssącego - 10,55 zł i 15,99 zł

uszczelka głowicy - 45,74 zł

uszczelka pokrywy - 16,31 zł

zestaw rozrządu - 147,90 zł

płyn do chłodnic - 37,43 zł

I to by było na tyle.

Dziwi mnie że nie wymieniona mi oleju confused.gif. Myślałem że przy tym się wymienia.

Napisano

> z czego 637,50 to planowanie

> głowicy które było robione w innym zakładzie.

że co? Gdybyś przecinek przestawił o jedno miejsce w lewo, to można by się zgodzić.

> Dziwi mnie że nie wymieniona mi oleju . Myślałem że przy tym się wymienia.

jeśli nie było w nim śladów płynu (czytaj- nie był biały), to nie ma koniecznosci.

Napisano

> z czego 637,50 to planowanie

> głowicy

to chyba z pozłacaniem gniazd zaworowych wink.gif

Napisano

Wymieniałem uszczelkę UPG w styczniu. Garaż odpadał, bo zimno, a mechanik skasował 600 złociszy (za całość). Bez rozrządu, bo nowy a planowanie to góra 100 zł. Wymienił uszczelniacze zaworowe i może jakieś inne uszczelki. Tak mi się wydaje, że przepłaciłeś!!! shocked.gif

Napisano
  • Autor

No może i przepłaćiłem ale jak człowiek potrzebuje samochód by na co dzień do pracy dojechać to cóż zrobić confused.gif

Ważne że śmiga dyga i kurka rurka :D:D:D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.