Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

straż gminna a wysokość mandatu

Featured Replies

Napisano

od czego zależy wysokość mandatu nakładanego przez straż gminną za przekroczenie prędkości?

skoro jest przedział przekroczenie 20-30 km/ h to 100 - 200 zł mandatu a nałożyli 150 to mogę prosić o ten niższy czyli 100 zł?

czy to prawda że z mandatu idzie kasa do gminy a jeśli sprawa do sądu to już do państwa więc raczej pójdą na zmniejszenie mandatu żeby tylko kasa trafiła do nich?

Napisano

To zależy od gminy. Przeważnie idą na to. Więc spróbować nie zaszkodzi.

Napisano

> od czego zależy wysokość mandatu nakładanego przez straż gminną za przekroczenie prędkości?

> skoro jest przedział przekroczenie 20-30 km/ h to 100 - 200 zł mandatu a nałożyli 150 to mogę

> prosić o ten niższy czyli 100 zł?

> czy to prawda że z mandatu idzie kasa do gminy a jeśli sprawa do sądu to już do państwa więc raczej

> pójdą na zmniejszenie mandatu żeby tylko kasa trafiła do nich?

zadzwonisz walniesz skruche to obniza smile.gif

Napisano

> od czego zależy wysokość mandatu nakładanego przez straż gminną za przekroczenie prędkości?

Od widzimisię (i TYLKO od widzimisię) nakładającego, ograniczonego taryfikatorem.

Napisano

> Od widzimisię (i TYLKO od widzimisię) nakładającego, ograniczonego taryfikatorem.

Jest tak jak piszesz.

Mnie zrobili zdjęcie ( 51/30 ), zgłosiłem się i strażnik powiedział, ze daje 100 zł, ale może dać 200 zł

Taki jest przedział to mógł też dać np120 zł ?

Napisano
  • Autor

> Jest tak jak piszesz.

> Mnie zrobili zdjęcie ( 51/30 ), zgłosiłem się i strażnik powiedział, ze daje 100 zł, ale może dać

> 200 zł

> Taki jest przedział to mógł też dać np120 zł ?

no właśnie skoro w dolnych granicach jest przekroczenie to mniejszy powinien być.

u mnie 72/50

Napisano

> no właśnie skoro w dolnych granicach jest przekroczenie to mniejszy powinien być.

> u mnie 72/50

Nie masz na to (niestety) żadnego oparcia w prawie.

Zależy od widzimisię i trzeba się z tym pogodzić.

Napisano

> Nie masz na to (niestety) żadnego oparcia w prawie.

> Zależy od widzimisię i trzeba się z tym pogodzić.

Dokładnie. Dlatego trzeba uderzyć w płaczliwe teksty typu nie stać mnie i czy nie da się trochę mniej.

Napisano

> Dokładnie. Dlatego trzeba uderzyć w płaczliwe teksty typu nie stać mnie i czy nie da się trochę

> mniej.

Chociaż można uzyskać skierowanie na najbliższe drzewo i nie pozostaje praktycznie nic innego jak się zgodzić, albo próbować szczęścia przed sądem (mało prawdopodobne).

Napisano

> Chociaż można uzyskać skierowanie na najbliższe drzewo i nie pozostaje praktycznie nic innego jak

> się zgodzić,

Oczywiście. Ale zwykle działa. Przynajmniej w wersji Biały Bór, Bobolice i tamte klimaty. Grunt to się z nimi nie kłócić. Dla nich to też jest czysty biznes i lepsze 100 bez problemów niż nic po sprawie w sądzie.

Napisano

> skoro jest przedział przekroczenie 20-30 km/ h to 100 - 200 zł mandatu a nałożyli 150 to mogę

> prosić o ten niższy czyli 100 zł?

> czy to prawda że z mandatu idzie kasa do gminy a jeśli sprawa do sądu to już do państwa więc raczej

> pójdą na zmniejszenie mandatu żeby tylko kasa trafiła do nich?

Pójdą , pójdą bo to zależy od Pana wystawiacza, ja dostałem fotkę i mandacik na 400zł i punkty lub 500 bez punktów, zadzwoniłem " popłakałem , pożaliłem się z lekka " i skończyło się na 200 zł bez punktów- wybrałem wariant III.

Napisano

> Dla nich to też jest czysty biznes i lepsze 100 bez problemów niż nic

> po sprawie w sądzie.

Z tego co wiem, przy mandacie wystawionym przez Straż Miejską/Gminną opłata idzie na konto miasta/gminy. jeśli jest odwołanie i mandat nakłada sąd, wtedy kasa idzie do Skarbu Państwa.

Napisano

> Pójdą , pójdą bo to zależy od Pana wystawiacza, ja dostałem fotkę i mandacik na 400zł i punkty lub

> 500 bez punktów, zadzwoniłem " popłakałem , pożaliłem się z lekka " i skończyło się na 200 zł

> bez punktów- wybrałem wariant III.

Szczerze, jak ja bylby straznikiem i ktos by mi zaczal gadac ze biedny i uzalac sie nad soba, to bym nie popuscil.

Skoro stac kogos na jazde autem i ma jaja aby lamac przepisy to niech ma jaja i placi.

Napisano

> Szczerze, jak ja bylby straznikiem i ktos by mi zaczal gadac ze biedny i uzalac sie nad soba, to

> bym nie popuscil.

> Skoro stac kogos na jazde autem i ma jaja aby lamac przepisy to niech ma jaja i placi.

ta jasne odezwał się bardziej święty od papieża

Napisano

> ta jasne odezwał się bardziej święty od papieża

twoja odpowiedz jest na poziomie 0 i nic nie wnosi do tematu.

Ale zeby nie bylo. Sam dostalem i zaplacilem chyba 10 mandatow, wszystkie za przekroczenie predkosci, zawsze byly to te nizsze kary, ale nigdy nie "plakalem" ze nie mam pieniedzy itp.

Owszem raz zdarzylo sie, ze wpadlem na suszarke i grozilo mi 500 zl. Powiedzialem policjantowi, ze nie przyjmuje mandatu i moze pisac wniosek do sau, bo aktualnie nie mam 500 zl, jestem od dwoch tygodni bezrobotny i za kilka dni ide do wojska (wszystko zgodnie z prawda) pokazalem wezwanie do armii oraz dodalem, ze jak wystawia mi ten mandat to nie wiem kiedy go zaplace, bo po wojsku nie wiadomo czy bede mial prace.

Policjant wypisal mandat na 100 zl, ktory przyjalem i zaplacilem.

Napisano

> twoja odpowiedz jest na poziomie 0 i nic nie wnosi do tematu.

> Ale zeby nie bylo. Sam dostalem i zaplacilem chyba 10 mandatow, wszystkie za przekroczenie

> predkosci, zawsze byly to te nizsze kary, ale nigdy nie "plakalem" ze nie mam pieniedzy itp.

> Owszem raz zdarzylo sie, ze wpadlem na suszarke i grozilo mi 500 zl. Powiedzialem policjantowi, ze

> nie przyjmuje mandatu i moze pisac wniosek do sau, bo aktualnie nie mam 500 zl, jestem od

> dwoch tygodni bezrobotny i za kilka dni ide do wojska (wszystko zgodnie z prawda) pokazalem

> wezwanie do armii oraz dodalem, ze jak wystawia mi ten mandat to nie wiem kiedy go zaplace, bo

> po wojsku nie wiadomo czy bede mial prace.

> Policjant wypisal mandat na 100 zl, ktory przyjalem i zaplacilem.

Wzruszyłem się twoją opowieścią, ja widzisz zamiast zapłacić 500 zł zapłaciłem 100 i wcale nie płakałem , że nie mam pieniędzy. To było napisane w cudzysłowie jak byś nie zauważył. Ponarzekałem sobie na ciężkie czasy, Pan strażnik na słabą pensje i tez ciężkie czasy i tak od słowa do słowa znaleźliśmy nić porozumienia co skutkowało obniżeniem mandatu. Nie uważam się przy tym za jakiegoś cwaniaka co wycykał strażnika, ale nie widzę też niczego uwłaczającego w tym targowaniu się. Swoje pieniądze wolę wydawać na bardziej przyjemne rzeczy niż finansowanie budżetu gminy.Złapali, trudno trzeba ponieść konsekwencje, ale skoro można zrobić coś w kwestii aby je zminimalizować to dlaczego nie? Ale ja się nie znam - pirat jestem i anarchista.

Napisano
  • Autor

więc poszło bez problemów.

poszedłem z wezwaniem i na pytanie czy przyznaję się że to ja jechałem powiedziałem że ja ale proszę o mandat za 100 zł. Pan stwierdził że widełki są 100 - 200 więc da 100.

na koniec dostałem rozpiskę na najbliższy miesiąc gdzie i kiedy stoją grinser006.gif

Napisano

> na koniec dostałem rozpiskę na najbliższy miesiąc gdzie i kiedy stoją

Grupa Warszawska czeka na kopię. palacz.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Grupa Warszawska czeka na kopię.

> mar00ha

gmina stare babice interesuje? grinser006.gif

Napisano

> gmina stare babice interesuje?

Lepszy rydz niż nic. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> gmina stare babice interesuje?

Dawaj, czesto tam jezdze rowerem wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.