Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie przy minimalnym obciążeniu silnika 1,6 16V

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu dręczy mnie dziwna przypadłość w Marei. Była mało denerwująca ale ostatnio się nasiliła i postanowiłem to zdiagnozować, póki co bezskutecznie. Auto odpala, jeździ w zasadzie normalnie, problem dotyczy szarpania przy minimalnym uchyleniu przepustnicy np jadę z prędkościami miejskimi 50-60km/h przy niewielkim uchyleniu przepustnicy wtedy auto szarpie tak ze silnik chce wypaść z budy. Gdy dodam gazu lub puszczę zupełnie problem ustaje. Oprócz tego czuć kilka pojedynczych szarpnięć przy hamowaniu silnikiem. Auto szarpie i na benzynie i na gazie.

Oprócz tego ciekawostką jest to że kiedy auto chodzi na wolnych obrotach to mogę je zgasić kiedy dosłownie musnę gaz. Jak dodam normalnie to nic się nie dzieje.

Dotychczas sprawdziłem/wymieniłem:

- świece NGK nowe

- przewody NGK nowe

- mapsensor podmieniony/sprawdzony

- podciśnienie w kolektorze 330mbar czyli git

- tps działa- fes okazuje 0 i po wciskaniu gazu ładnie płynnie się zmienia kąt uchylenia

- sonda oscyluje prawidłowo na obu paliwach

Dzisiaj jeszcze zakładam nową cewkę Boscha i jak to nic nie zmieni to poddaję się bo po prostu nie wiem.

Jakieś pomysły BBMowcy?

Napisano

> Jakieś pomysły BBMowcy?

Ja mam Brave 1.2 16V 80KM i mam coś podobnego... Tzn. nie mam efektu, że go mogę zgasić na wolnych w jakikolwiek sposób gazem, ale też przy hamowaniu silnikiem delikatnie skubnie, albo jak właśnie jadę na lekkim gazie i odpuszczam lub przyspieszam delikatnie to też lekko skubnie, a jak przyspieszę z butem to jest OK. Na gazie efekt się jakby nasilał i też nie wiem co to tongue.gif Na myśl przychodzi mi zabrudzenie potencjometru pedału gazu, albo coś z przepustnicą może przy małych wychyleniach nie działa idealnie płynnie... niewiem.gif

Ale u mnie póki co jest to bardzo delikatne więc nic nie ruszam, a gdyby się coś nasiliło to będę walczył...

Napisano
  • Autor

Podmieniałem cewke na nową i lipa. Bez zmian. Własnie skończyły mi się pomysły co to może być :/

Napisano

Masa na akumulatorze, czujnik temp silnika, ciśnienie w cylindrach, rozłączyć instalację gazową

Napisano
  • Autor

> Masa na akumulatorze, czujnik temp silnika, ciśnienie w cylindrach, rozłączyć instalację gazową

Silnik mechanicznie jest 100% bliski ideałowi, czujniki wszystkie ok ale ten pomysł z masą faktycznie dobry. Kiedyś w Punto jak miałem słabą to większe cuda się działy. Dzięki.

Napisano

> Od jakiegoś czasu dręczy mnie dziwna przypadłość w Marei. Była mało denerwująca ale ostatnio się

> nasiliła i postanowiłem to zdiagnozować, póki co bezskutecznie. Auto odpala, jeździ w zasadzie

> normalnie, problem dotyczy szarpania przy minimalnym uchyleniu przepustnicy np jadę z

> prędkościami miejskimi 50-60km/h przy niewielkim uchyleniu przepustnicy wtedy auto szarpie tak

> ze silnik chce wypaść z budy. Gdy dodam gazu lub puszczę zupełnie problem ustaje. Oprócz tego

> czuć kilka pojedynczych szarpnięć przy hamowaniu silnikiem. Auto szarpie i na benzynie i na

> gazie.

> Oprócz tego ciekawostką jest to że kiedy auto chodzi na wolnych obrotach to mogę je zgasić kiedy

> dosłownie musnę gaz. Jak dodam normalnie to nic się nie dzieje.

> Dotychczas sprawdziłem/wymieniłem:

> - świece NGK nowe

> - przewody NGK nowe

> - mapsensor podmieniony/sprawdzony

> - podciśnienie w kolektorze 330mbar czyli git

> - tps działa- fes okazuje 0 i po wciskaniu gazu ładnie płynnie się zmienia kąt uchylenia

> - sonda oscyluje prawidłowo na obu paliwach

> Dzisiaj jeszcze zakładam nową cewkę Boscha i jak to nic nie zmieni to poddaję się bo po prostu nie

> wiem.

> Jakieś pomysły BBMowcy?

Rozjechana autoadaptacja w sterowniku Pb, miałem identycznie to samo w Multipli. Reset adaptacji + 100-200 Km na Pb jestem na 99% pewien, że objawy ustaną oczywiście do czasu pracy na lpg, czas na konkretną regulację gazu, ale PO resecie adaptacji !

Napisano
  • Autor

> Rozjechana autoadaptacja w sterowniku Pb, miałem identycznie to samo w Multipli. Reset adaptacji +

> 100-200 Km na Pb jestem na 99% pewien, że objawy ustaną oczywiście do czasu pracy na lpg, czas

> na konkretną regulację gazu, ale PO resecie adaptacji !

Powiem Ci że też myślałem o tym, chyba nawet czytałem twój wątek na forum. Ten reset to tylko ASO czy w jakimś niezależnym serwisie też dadzą radę?

Napisano

> Powiem Ci że też myślałem o tym, chyba nawet czytałem twój wątek na forum. Ten reset to tylko ASO

> czy w jakimś niezależnym serwisie też dadzą radę?

Zwykłym FES-em zrobisz, jeśli nie masz ,,kabla'' i prgramu może koledzy z forum poratują. Na śląsku służę pomocą ok.gif

Napisano

> Zwykłym FES-em zrobisz, jeśli nie masz ,,kabla'' i prgramu może koledzy z forum poratują. Na śląsku

> służę pomocą

Zależy jakie ma ECU silnika, jeśli ma aluminiowy(przed FL) kolektor dolotowy to FES NIE OBSŁUGUJE TEGO sterownika, jeśli ma czarny-plastikowy(po FL) to bez problemu przy pomocy FES.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zależy jakie ma ECU silnika, jeśli ma aluminiowy(przed FL) kolektor dolotowy to FES NIE OBSŁUGUJE

> TEGO sterownika, jeśli ma czarny-plastikowy(po FL) to bez problemu przy pomocy FES.

> Pozdrawiam BAS

Mam FESa i u mnie działa bez problemu i nawet kiedyś robiłem reset ale jakoś nie byłem do końca przekonany czy to faktycznie coś wykasowało czy tylko program tak stwierdził.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.