Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmieniłem koła - kilka przemyśleń

Featured Replies

Napisano

Przedwczoraj, wzięło mnie i wymieniłem obuwie Cromie na letnie 17''. Zimówki mam na stalówkach 16'' i co mogę powiedzieć:

- Ori alu 17 '' ważą chyba 2x więcej niż stalówka 16'', czuć tą masę ewidentnie na zawieszeniu co akurat bardziej mnie martwi niż cieszy. Polskie drogi ... cóż , poligon jaki mamy daje w dupę straszliwie. Ewidentnie pomimo podniesionej mocy i ponad 400 Nm momentu czuć pogorzenie się osiągów, tak więc jeśli ktoś chce mieć szybszą Cromkę niech włoży 16 '' zamiast 17 i więcej

- Prowadzenie to już inna bajka, idzie jak przyklejona tym bardziej, że mam nowe opony Bridgestone , ale ciągnie Cromę na koleinach jak diabli. Do tego ewidentnie ciężej pracuje układ kierowniczy.

- Liczyłem na to, że poprawi się odczyt prędkości z licznika, bo przy 16'' przekłamania są ogromne, jadąc 110 licznikowo według GPS miałem 100. Na 17'' jest lepiej, ale i tak przekłamuje o jakieś 6 km/h.

- Spalanie grinser006.gif ostatnie tankowanie z przed kilku dni jeszcze na zimówkach średnia z licznika 6,5 z tankowania 6,6 i tu mała dygresja, ewidentnie duże różnice w spalaniu pomiędzy kompem a tankowaniem wynikały u mnie z nienajlepszej kondycji wtryskiwaczy i choć korekcje na ciepło były całkiem przyzwoite to i tak różnica wynosiła 0,5 l/100 km. Po wymianie wtryskiwaczy na prawie nowe wskazania z kompa praktycznie pokrywają się co do joty z tankowaniem.

Teraz na letnich 17'' po przejechaniu 245 Km po aglomeracji śląskiej spalanie według kompa 6,2 więc tu ......................................................................................

można zazdraszczać biglaugh.gif

Wygląd na ALU to bezdyskusyjna bajka, aż miło popatrzeć na ten samochód 

Zastanawiam się czy aby nie zmienić 17'' na 16, może ktoś ma ochotę na podmiankę ? Oferty poproszę na priv grinser006.gif

Napisano

No spalanie przyzwoite jak na Crome.JA moge całe alu kupic zlosnik.gif

Aaa i bez foto sie nie liczy zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No spalanie przyzwoite jak na Crome.JA moge całe alu kupic

> Aaa i bez foto sie nie liczy

Chyba nigdy się nie nauczę foto na te fora wrzucać grinser006.gif może jakiś mini poradnik? Dziś jadę w plener to i foto mogę porobić smile.gif

Napisano

> Chyba nigdy się nie nauczę foto na te fora wrzucać może jakiś mini poradnik? Dziś jadę w plener

> to i foto mogę porobić

To mi przeslij na mejla, to ja wstawie, Mariusz ty wyjezdzasz gdzies na Wielkanoc, bo te ramki bym ci dal bo 5 kwietnia rano bede w Polsce.

Napisano
  • Autor

> To mi przeslij na mejla, to ja wstawie, Mariusz ty wyjezdzasz gdzies na Wielkanoc, bo te ramki bym

> ci dal bo 5 kwietnia rano bede w Polsce.

Jestem na miejscu więc chetnie odbiorę smile.gif

Napisano

Ja tez robiłem przymiarke do alu ale stalu tak się zapiekły na piastach że ich zbić nie umiałem. W GP różnica miedzy 15tkami zima a lato 17tkami wynosiła ponad 1l w spalaniu wg licznika. Mućka na trasie w której GP paliło 7,6 pokazuje 6,3l więc jestem mega zadowolony.

Napisano

> Ja tez robiłem przymiarke do alu ale stalu tak się zapiekły na piastach że ich zbić nie umiałem. W

> GP różnica miedzy 15tkami zima a lato 17tkami wynosiła ponad 1l w spalaniu wg licznika. Mućka

> na trasie w której GP paliło 7,6 pokazuje 6,3l więc jestem mega zadowolony.

To duza roznica w spalaniu, a GP lzejsze od Cromy.Ale noga ciezka pewnie bardziej przy GP.Do wulkanizatora jedz niech sie meczy z zbiciem stalówki.

Napisano

> To duza roznica w spalaniu, a GP lzejsze od Cromy.Ale noga ciezka pewnie bardziej przy GP.Do

> wulkanizatora jedz niech sie meczy z zbiciem stalówki.

chyba nie sądzisz że będe na placu się szarpał zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba nie sądzisz że będe na placu się szarpał

Mnie też się zapiekły na tyle, WD 40 i 30 minut kopania po kołach przyniosło efekt, ale do dziś mnie prawa stopa napi...cza grinser006.gif, faktycznie jak złapie to bez śrób można by chyba jechać smile.gif

Napisano

> Mnie też się zapiekły na tyle, WD 40 i 30 minut kopania po kołach przyniosło efekt, ale do dziś

> mnie prawa stopa napi...cza , faktycznie jak złapie to bez śrób można by chyba jechać

no ja przednie lewe kopałem, kopałem, później młotek i trzonek ale nic. Wczoraj zalałem wd40 i zaraz ide zobaczyć czy da rade to zrzucić;)

Alu siedzą, kleją się do drogi lepiej niż wintery wink.gif kierownica faktycznie ciężej chodzi. Brakuje mi CITY wink.gif

Jak umuje padline to zrobie lepsze fotki;)

DSC00001J_rnhpqen.JPG

DSC00002J_rnhpqex.JPG

i teraz miałbym prośbe o zmierzenie odległości od ziemi do brzegu błotnika w najwyzszym miejscu. Oczywiscie mam na mysli posiadaczy 17tek

Napisano

> i teraz miałbym prośbe o zmierzenie odległości od ziemi do brzegu błotnika w najwyzszym miejscu.

> Oczywiscie mam na mysli posiadaczy 17tek

69,5cm.

A co do City, mi tam tego nie brakuje, bo nie uzywalem tego w Stilo i w GP tez nie.

Napisano

Fotki mialy byc z załozonymi letnimi kapciami zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Fotki mialy byc z załozonymi letnimi kapciami

Ojjjjjjj Mariusz bo sie pogniewamy, ze nie ma obiecanych fotek ze alumy juz założone są zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ojjjjjjj Mariusz bo sie pogniewamy, ze nie ma obiecanych fotek ze alumy juz założone są

Dziś będą fotki, muszę umyć Cromala i wypięknić grinser006.gif nie gniewaj się grinser006.gif

Napisano

> Dziś będą fotki, muszę umyć Cromala i wypięknić nie gniewaj się

Jak dzis nie bedzie to wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Jak dzis nie bedzie to

Ok lubię na ostro grinser006.gifwpysk.gif ale będą , będą biglaugh.gif

Napisano

> Ok lubię na ostro ale będą , będą

I kaj zdjecia sa?????????? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

I jakie pierwsze wrazenie na oponach??

Napisano

> Croma nie umyta, ale koła letnie założone

Wczoraj i u mnie zawitały alusy z nowymi laczkami Kumho KU39 215/50 R17 95 Y XL

Croma_Kumho_5.jpg

Croma_Kumho_1.jpg

Croma_Kumho_2.jpg

Croma_Kumho_3.jpg

Croma_Kumho_4.jpg

I po 100 km napisów już nie ma (nadruku rozmiaru z farby) wink.gif

Croma_Kumho_6.jpg

Pierwsze wrażenie - bardziej twardo i stabilnie (opony wzmacniane). Na suchym trzymają jak wściekłe grinser006.gif

Zobaczymy jak na mokrym będą się spisywały.... wink.gif

Napisano

A opony ciche??

Napisano

> A opony ciche??

Zimówki miałem ciche (Dunlopy 4D), te jeszcze chyba się muszą ułożyć. Wydaje mi się, że jest tak samo. Dziś bardziej słyszałem silnik, testując je na krótkiej trasie wink.gif

Napisano

> Zimówki miałem ciche (Dunlopy 4D), te jeszcze chyba się muszą ułożyć. Wydaje mi się, że jest tak

> samo. Dziś bardziej słyszałem silnik, testując je na krótkiej trasie

Mnie na ten sezon jeszcze letnie wystarcza, ale juz powoli sie rozgladam, i na zime musze kupic alumy 17 calowe pod opony, i tak przegladalem ebay i znalazlem 18'' na lato.Ale nie wiem czy pakowac sie w takie felgi.

Napisano

Podsumowałem, pomierzyłem i okazało się, że na zimówkach Dunlop 4D zrobiłem 7000 km. Bieżnik na tylnych oponach ma około 8mm, przód jednak bardziej dostaje i minimalna głębokość to 6,5 mm. Zatem mamy 1,5 mm więcej starte na przodzie (waga i moc robi swoje).

Jak to wygląda u Was?

Napisano

> Mnie na ten sezon jeszcze letnie wystarcza, ale juz powoli sie rozgladam, i na zime musze kupic

> alumy 17 calowe pod opony, i tak przegladalem ebay i znalazlem 18'' na lato.Ale nie wiem czy

> pakowac sie w takie felgi.

Dziś podczas przejażdżki rowerem spotkałem jakiegoś Bentley'a.

Miał kółka 275/35/21 - jeśli policzyć wysokość opny, to wychodzi około 97mm.

U nas dla 215/50/17 - 107mm

Niby tylko 10mm, a optycznie felga 21" robi swoje wink.gif

Bentley_1.jpg

no a te tarcze jak pizza (tył):

Bentley_2.jpg

przód

Bentley_4.jpg

slinka.gifslinka.gifslinka.gif

Napisano

Żeby mieć takie tarcze w naszych autach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Żeby mieć takie tarcze w naszych autach

E tam takie dziurawe jakieś grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Jak chcesz to daj cynk gdzie parkujesz jak jesteś PLN-owni, wkrętarka + dobre wiertło i będziesz miał nawiercane jak talala.... grinser006.gif

Napisano

Fotki wstawiam w imieniu PEPCIA

dsc01280i.jpg

dsc01281z.jpg

dsc01282gj.jpg

dsc01283zf.jpg

dsc01284tk.jpg

Kto Ci wgniotek pod wlewem paliwa zrobił??

Napisano

> E tam takie dziurawe jakieś

> Jak chcesz to daj cynk gdzie parkujesz jak jesteś PLN-owni, wkrętarka + dobre wiertło i będziesz

> miał nawiercane jak talala....

jakaś przygode miałeś czy koło wlewu te wgniecenie już miałes?

Napisano
  • Autor

> jakaś przygode miałeś czy koło wlewu te wgniecenie już miałes?

Niestety kupiłem tak, znajomemu który odsprzedał mi Crome nawiedzona babka na parkingu ,,unfala'' zrobiła. Mam zamiar niedługo z tym powalczyć, strasznie mi to na nerwy działa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dziękować dobry człowieku , dziękować grinser006.gif Póki nie posiądę tajemnej wiedzy wrzucania fotek, będę trutniem na Twoim utrzymaniu biglaugh.gif

Napisano

> Dziękować dobry człowieku , dziękować Póki nie posiądę tajemnej wiedzy wrzucania fotek, będę

> trutniem na Twoim utrzymaniu

Nic trudnego wrzucanie fotek wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nic trudnego wrzucanie fotek

Poproszę jakiś manual smile.gif

Napisano

> Poproszę jakiś manual

widzę że Cromka identyczna jak moja:) ehhh sentyment widzieć jak to autko może się błyszczeć smile.gif

Napisano

a powedz(cie) mi czy ma sens wkladac wzmacniane opony?

obecnei skonczylem ( kończę ) komplet seryjnych GY .

Takei średnie bym powiedział.

I ,musze zakupić nast komplet.

Raczej celuje w Firestony . U taty sie nieźle sprawdzają w pługu.

Napisano

> a powedz(cie) mi czy ma sens wkladac wzmacniane opony?

> obecnei skonczylem ( kończę ) komplet seryjnych GY .

> Takei średnie bym powiedział.

> I ,musze zakupić nast komplet.

> Raczej celuje w Firestony . U taty sie nieźle sprawdzają w pługu.

Ja swoja Crome kupilem na fabrycznych, zjezdzonych NCT5. I pierwsze wrazenie po przesiadce z 195/65/15, to jazda jak wozem drabiniastym na tych oponach 215/50/17. Teraz wrzucilem wzmacniane Kumho i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony prowadzeniem sie na nich i tlumieniem dziur i nierownosci w jezdni jak na ten rozmiar.

Napisano

> a powedz(cie) mi czy ma sens wkladac wzmacniane opony?

Nie wiem... ja kupiłem Brigstony do przodu 300 z FR ( dedykowane do Audi ) ale powiadają, ze sa głośniejsze i mniej komfortowe ... ja mam 16" 55/215 więc mnie to gila zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem... ja kupiłem Brigstony do przodu 300 z FR

co oznacza FR?

Napisano

> co oznacza FR?

jeżeli dobrze pamiętam to potwierdzenie że opona ma rant chroniący felgę

Napisano

> jeżeli dobrze pamiętam to potwierdzenie że opona ma rant chroniący felgę

A FP - ? chyba także?

Napisano

> A FP - ? chyba także?

wszystko w jednym:)

http://www.opony.com.pl/artykul/oznaczenia-na-oponie/?id=82

Oznaczenie MFS - (Maximum Flange Shield) - ochraniacz felgi,

Oznaczenie RFP - (Rim Fringe Protector) - ochraniacz felgi,

Oznaczenie FP - (Fringe Protector) - ochraniacz felgi,

Oznaczenie FR - (Felgen Ripen) - pierścień ochraniający obręcz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.