Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira 2.0 DTi źle pali

Featured Replies

Napisano

Zimą jak były mrozy moja zafka dała ciała. Wymieniłem AKU, świece żarowe x4, wężyki przelewowe, filtr paliwa. Paliwo leje Ultimate lub Gold ewentualnie Power, olej w silniku Castrol półsyntetyk. Soft ponoć "nowszego niema" stwierdzenie ASO. Na trasie przyśpiesza tak jak zawsze i te 140-150 km/h to nie jest żaden problem, praca równiutka. Czyli jednym słowem wszystko OK, a tu dalej przy zapalaniu jest różnie. Zapala za pierwszym kręceniem kluczyka, czasem równiutko ale częściej tak jakby go coś rzucało na boki i coś łapało ale nie na wszystkie garczki. Zawsze podchodze wkładając kluczyk z pewną niepewnością ---jak będzie palił ?

Gdzie szukać przyczyny ? Podejrzewam, że jak przyjdzie następna zima to będzie nie ciekawie.

Napisano
  • Autor

> błędów nie ma?

Jak byłem w ASO po nowy soft to diagnosta nie znalazł żadnych błędów, nawet myślał, że ktoś kasowal a tak naprawdę to komp był podłączony do mojej zafki pierwszy raz od pięciu lat.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Zimą jak były mrozy moja zafka dała ciała. Wymieniłem AKU, świece żarowe x4, wężyki przelewowe,

> filtr paliwa. Paliwo leje Ultimate lub Gold ewentualnie Power, olej w silniku Castrol

> półsyntetyk. Soft ponoć "nowszego niema" stwierdzenie ASO. Na trasie przyśpiesza tak jak

> zawsze i te 140-150 km/h to nie jest żaden problem, praca równiutka. Czyli jednym słowem

> wszystko OK, a tu dalej przy zapalaniu jest różnie. Zapala za pierwszym kręceniem kluczyka,

> czasem równiutko ale częściej tak jakby go coś rzucało na boki i coś łapało ale nie na

> wszystkie garczki. Zawsze podchodze wkładając kluczyk z pewną niepewnością ---jak będzie palił

> ?

> Gdzie szukać przyczyny ? Podejrzewam, że jak przyjdzie następna zima to będzie nie ciekawie.

Założyłem taki mały moduł wspomagający rozruch z allegro i widać poprawę. Narazie jest ok a montaż zajął 20 minut, koszt około 70 pln

Napisano

Moduł bym wywalił wink.gif

Ewidentnie zapowietrza ci się pompa. Pytanie przez co , przewody i filtr wymieniałeś , zostaje sama pompa lub wtryski .

Najlepsze rozwiązanie to montaż dodatkowej elektrycznej pompki paliwa obok filtra. Rozwiązuje to problem na wieki , kosztuje niewiele i wspomaga pompe przy rozruchu , która ma niełatwe zadanie zaciągnąć paliwo z baku

Napisano
  • Autor

> Moduł bym wywalił

> Ewidentnie zapowietrza ci się pompa. Pytanie przez co , przewody i filtr wymieniałeś , zostaje sama

> pompa lub wtryski .

> Najlepsze rozwiązanie to montaż dodatkowej elektrycznej pompki paliwa obok filtra. Rozwiązuje to

> problem na wieki , kosztuje niewiele i wspomaga pompe przy rozruchu , która ma niełatwe

> zadanie zaciągnąć paliwo z baku

Wolałbym aby to nie była pompa /jest sucha, a nie tak jak 5 lat temu była mokra i się zapowietrzała i wszędzie było oblane czystą ropą/, tak więc obstawiam uszczelniacze wtrysków. Zamówiłem właśnie zestaw uszczelniaczy wtrysków, wchodzą tam oringi i jeszcze jakieś śrubki itp. Niewiem czy będzie trzeba wywalić jeszcze ze 100 pln na uszczelkę pokrywy zaworów ? Przy okazji ma być wyczyszczony kolektor ssący. Zobaczymy co będzie. Sam jestem ciekaw czy to się skończy problem z odpalaniem ?

Napisano

Z mojego doświadczenia się nie kończy ;p bo władowaniu x zł w wymiany kolejnych części zainwestowałem 50zł w pompkę smile.gif i problemy się skończyły......

Problemy z odpalaniem to niestety taka natura tej pompy.... zassać paliwo z baku to dla niej trudne zadanie ;p

Napisano

> Problemy z odpalaniem to niestety taka natura tej pompy.... zassać paliwo z baku to dla niej trudne

> zadanie ;

Smutne, ale potwierdzam.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Smutne, ale potwierdzam.

Wymienione uszczelniacze wtrysków i dalej nie ma równego zapalania. Pali owszem za pierwszym zakręceniem kluczyka ale nierówno łapią garczki a powinno chyba być tak równiutko na 3,4 hop. Jak w jeden dzień zrobie jakąś trasę tak ze 100 km to na drugi dzień ładnie zapala, ale jak jest tylko kilka km po mieście to niestety palenie nie jest książkowe. Mechanior rozkłada ręce i mówi, że jakby paliło auto za drugim lub trzecim kręceniem to by wtedy pewnie znalazł przyczynę a teraz to on nie ma pojęcia co sie dzieje i z czym. Może koledzy coś jeszcze podpowiedzą ? Może to jakiś wtrysk leje, a może pompa , czy idzie coś sprawdzić po podpięciu kompa ? Nadmieniam, nie wywala żadnych błędów !!!

Napisano

Wygląda to raczej na jakieś nieszczelności w układzie paliwowym, jeśli jest problem z odpaleniem po dłuższym postoju.

Mogą też być kiepskie świece żarowe, teraz gdy jest cieplej grzeją krótko a to nie wystarcza.

Aczkolwiek może też być początek padania pompy, tak było u mnie. Pozbyłem się auta, a po miesiącu dowiedziałem się, że gośc robił pompę.

Napisano

> Pali owszem za pierwszym

> zakręceniem kluczyka ale nierówno łapią garczki

Aczkolwiek przy takim objawie obstawiałbym którąś ze świec.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Z mojego doświadczenia się nie kończy ;p bo władowaniu x zł w wymiany kolejnych części

> zainwestowałem 50zł w pompkę i problemy się skończyły......

> Problemy z odpalaniem to niestety taka natura tej pompy.... zassać paliwo z baku to dla niej trudne

> zadanie ;p

Podepnę się pod temat, szwagier kupił Zafirę 2.0 DTi i oczywiście ma problemy z rozruchem. Czasami musi sporo kręcić by silnik zaskoczył, jak załapie pracuje BDB. Podejrzewam problemy z cofającym się paliwem. Możesz napisać jaka to pompka i gdzie ją kupić ?

Napisano

Jak uszczelka pod glowica puszcza wode to też będzie nierówno palił na początku, plynu nie ubywa, nie kopci po zapaleniu chociaż trochę na biało?

Napisano

> Podepnę się pod temat, szwagier kupił Zafirę 2.0 DTi i oczywiście ma problemy z rozruchem. Czasami

> musi sporo kręcić by silnik zaskoczył, jak załapie pracuje BDB. Podejrzewam problemy z

> cofającym się paliwem. Możesz napisać jaka to pompka i gdzie ją kupić ?

w każdym sklepie z częściami .... jak mam od jakiegoś renaulta.... Ale ładują też od poloneza wink.gif To ma tylko za zadanie wspomagać pompę wtryskową podczas pracy i działa....

Obecnie zrobiłem chipa i pompka dalej działa bez problemu podaje tyle paliwa ile trzeba.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.