Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwrotnica, jakie rodzaje?

Featured Replies

Napisano

Witam.

No cóż, nowe oponki to i o geometrię trzeba zadbać... okazało się że przednia prawa zwrotnica się troszkę skrzywiła wpysk.gif

Jako że cena nowej zwala z nóg (910zł) to trzeba rozejrzeć się za używką... i teraz pytanie, we wszystkich stilo byly takie same? Jest róznica między np. 1.4 1.6 1.8 1.9JTD i 2.4 ? Są przed i po liftowe ?

A może ktoś ma na sprzedaż? Kupię w trybie natychmiastowym, byle by prosta była i łożysko się jeszcze jakoś trzymało wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

w zaleznosci jak bardzo masz to wykoslawione miej na uwadze powrot do starych opon do czasu naprawy. Szkoda wyząbkować nowa oponke.

Napisano

Jeśli do zwrotnicy mocuje się zacisk hamulcowy to trzeba sprawdzić czy rozstawy pod zacisk są takie same we wszystkich wersjach czy nie wink.gif Różne stilony mają różne tarcze , klocki (zaciski)

Napisano

> wszystkich stilo byly takie same? Jest róznica między np. 1.4 1.6 1.8 1.9JTD i 2.4 ? Są przed

> i po liftowe ?

Mam 1.6 16V 103KM a klocki+tarcze+jarzma+zaciski mam od 1.8/1.9JTD, 1.2 oraz 1.6 mają takie same klocki, 1.4 pewnie też te same, więc obstawiam, że wszystkie Stilo mają taką samą zwrotnicę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jeśli do zwrotnicy mocuje się zacisk hamulcowy to trzeba sprawdzić czy rozstawy pod zacisk są takie

> same we wszystkich wersjach czy nie Różne stilony mają różne tarcze , klocki (zaciski)

Dzięki za info, już mam jedną zaklepaną to sobie spojrzę czy rozstaw się zgadza smile.gif

Somuś - odchylenie jest niewielkie, jeździłem tak 2 lata biglaugh.gif Ale jak widać po poprzednich oponach cięło je od środka... przy okazji poprzedni właściciel rozwiercał otwory na amorku żeby ustawić odpowiednio kąt pochylenia koła... dzisiaj w ASO zrobiłem pełną wizję i pomiary wszystkiego co się da i stanęło na skrzywionej zwrotnicy, puki co wróciłem tak do domu czyli jakieś 10km, i stilon stoi w garażu i do wtorku czeka na nową zwrotnice i prosto do ASO na wymianę i ustawienie geo/zbierznosci.

Przez najbliższy tydzień będę się bujał Albeą z szalonym 1.2 16V wpysk.gif

ps. jak dobrze zapamiętałem to odchylenie jest 0.3 stopnia od normy, koło schodzi górą do środka, i rozstaw osi jest mniejszy o 3mm względem drugiej strony.

Napisano

U mnie też jest podejrzenie, że prawa zwrotnica jest skrzywiona,

ale w zupełnie drugą stronę i tylko się zastanawiam, czy to jest

fizycznie możliwe. Chyba tylko jakby przywalić bokiem o krawężnik,

z dołu? Tym niemniej, prawy KPK mam na granicy normy, stoi prawie

w pionie, a ma być dołem na zewnątrz.

Napisano

> A może ktoś ma na sprzedaż? Kupię w trybie natychmiastowym, byle by prosta była i łożysko się

> jeszcze jakoś trzymało

> Pozdrawiam.

inna jest w 2.4 i jtd/jtdm. Reszta benzyn ma takie same.

[edycja]

jednak EPR pisze troszkę inaczej,

w 1.2 16v są inne, w 1.6, 1.8 i jtd 80/115 takie same są.

Napisano
  • Autor

> U mnie też jest podejrzenie, że prawa zwrotnica jest skrzywiona,

> ale w zupełnie drugą stronę i tylko się zastanawiam, czy to jest

> fizycznie możliwe. Chyba tylko jakby przywalić bokiem o krawężnik,

> z dołu? Tym niemniej, prawy KPK mam na granicy normy, stoi prawie

> w pionie, a ma być dołem na zewnątrz.

No twoje skrzywienie jest dużo bardziej możliwe niż moje... w twoim przypadku wystarczy np. przy dużej prędkości uciekać na krawężnik, gdy np. z przeciwka leci BMW na czołowe... mój przypadek ciężko wyjaśnić... sam fakt skrzywienia jest możliwy, w ASO już mieli takie przypadki a i jeden mechanik nawet tak miał, jest to robione z tzn. żeliwa białego które jest stosunkowo mniej kruche niż zwykłe i jest w stanie się wygiąć a nie pęknąć.

Lesiu, dzięki za info 20.GIF

Napisano

> Witam.

> No cóż, nowe oponki to i o geometrię trzeba zadbać... okazało się że przednia prawa zwrotnica się

> troszkę skrzywiła

> Jako że cena nowej zwala z nóg (910zł) to trzeba rozejrzeć się za używką... i teraz pytanie, we

Jeśli można się włączyć. Miałem podobną sytuację: Po wymianie wahacza lewego koła (nówka-zamiennik) zaczęło ściągać do środka jezdni (nie uderzone). Po dokładnym sprawdzeniu kątów okazało się, że jest duża różnica w pochyleniu między poszczególnymi kołami. W/g instrukcji pochylenie z przodu -40' +/- 30' . Po wymianie było: lewe "0" a prawe -25' .

Niby ogólnie mieści się w granicach, ale była duża różnica między poszczególnymi kołami. Diagnosta (znajomy) zaproponował właśnie rozpiłowanie amorka, (chyba o 1,5 mm) od strony, która umożliwia wychylenie koła górą do wewnątrz.

Mierzyłem dwa razy i stanęło na: Lewe -20' , prawe -30' . Teraz jest OK, a zawsze miałem kłopot po zmianie opon na sezon. Pomimo zaznaczenia przed zdjęciem, po założeniu w to samo miejsce po sezonie bardzo ściągało. Musiałem zmieniać koła stronami.

Może rozważ taki wariant, bo może się okazać, że po wymianie piasty będziesz miał tak samo.

Napisano
  • Autor

Ok, zwrotnica zakupiona i wymieniona, zbyt wiele nie podpowiem co do rodzajów bo kupiłem od JTD, jedyne co w ASO się dowiedziałem to po FL jest inny rozstaw otworów na zaciski.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ok, zwrotnica zakupiona i wymieniona, zbyt wiele nie podpowiem co do rodzajów bo kupiłem od JTD,

> jedyne co w ASO się dowiedziałem to po FL jest inny rozstaw otworów na zaciski.

Ciekawe czy możnaby wymienić na taką sprzed FL i w efekcie

otrzymać możliwość kupowania tańszych wahaczy gdy się zużyją.

Te 12 mm są tańsze od tych 14 mm...

Napisano
  • Autor

> Ciekawe czy możnaby wymienić na taką sprzed FL i w efekcie

> otrzymać możliwość kupowania tańszych wahaczy gdy się zużyją.

> Te 12 mm są tańsze od tych 14 mm...

NIe jestem w temacie, ale z tego co kojarze to otwór 12/14mm jest na tuleii w trawersie, więc twój pomysł nie wypali wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Ciekawe czy możnaby wymienić na taką sprzed FL i w efekcie

> otrzymać możliwość kupowania tańszych wahaczy gdy się zużyją.

> Te 12 mm są tańsze od tych 14 mm...

A nie lepiej kupić blaszane z bravo wymiennym sworzniem cool.gif ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.