Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca / trzesie buda

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od paru dni borykam się z małym problemem....

Zauważyłem że silnik nie równo pracuje.

Stojąc przy tłumiku słychać jak przerywa na postoju

siedząc w aucie czuć czasem jak lekko rusza budą na boki.

Osłabł, zaczą dużo palić i prychać z tłumika jakis czas po odpaleniu jak by stał niewiadomo ile....

Przełożyłem kable z sc laski ( ma nowe ) efekt ten sam....

Stożek wyprany 270751858-jezyk.gif efekt ten sam....

Kolejna sprawa...

Ostatnio poszła linka sprzęgła. Wymieniłem wszystko cacy ale....

Na postoju i spokojnej jezdzie biegi wchodzą gładko, puszcze się za kimś pokręce go do 5-6 tys i jest duży opór przy wbiciu biegu..... pare razy pozgrzytało slinka.gif

Gdy naciskam sprzegło na luzie chodzi gładko, gdy mam jakikolwiek bieg i naciskam sprzegło jest uczucie (metalicznego obdzierania) pod noga.

Silnik 1.2 8v

Skrznia SC

Napisano

1.) Przyczyn może być sporo; wypada zapłon, jeden z wtryskiwaczy może przelewa.......

2.) Synchronizatory już swoje przejeździły/ew.masz zle ustawiony skok sprzęgła.

3.) Skok właściwy? sprzęgło na równo z hamulcem?

Napisano
  • Autor

> 1.) Przyczyn może być sporo; wypada zapłon, jeden z wtryskiwaczy może przelewa.......

> 2.) Synchronizatory już swoje przejeździły/ew.masz zle ustawiony skok sprzęgła.

> 3.) Skok właściwy? sprzęgło na równo z hamulcem?

Tak na równo z hamulcem...

Zauważyłem że jak lekko dotkne przewód od map sen. to obroty falują......

Napisano

> Tak na równo z hamulcem...

> Zauważyłem że jak lekko dotkne przewód od map sen. to obroty falują......

A ten przewód nie ma załamań , nie jest spękany ?

Napisano

mi też trzepie buda ale nie przez prace silnika tylko przez zalane klejem poduszki silnika smile.gif

Napisano
  • Autor

> A ten przewód nie ma załamań , nie jest spękany ?

Nie ma załamań ani nie jest spekany....

Wezme go do reki auto dostaje wieksze obroty idzie normalnie puszcze auto spadnie z obrotów zdławi się i idzie normalnie (tzn tak jak pisałem wyżej)

Napisano
  • Autor

> A ten przewód nie ma załamań , nie jest spękany ?

Przewód zmieniony faktycznie był przełamany lecz silnik dalej nie równo pracuje ;o tak przez ok 3 sek idzie ok i nagle nim szarpnie i tak w kółko....

Wszystkie świece ten sam stan i kolor, kable sprawdzane w nocy "dyskoteki" brak....

Jedyne co to zaczą dużo jeść confused.gif

Napisano

> mi też trzepie buda ale nie przez prace silnika tylko przez zalane klejem poduszki silnika

mam to samo oink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Panowie nadal się borykam z tym boje_sie.gif

Na postoju silnik pracuje równo przez ok 2 sek później słychać takie (łyk łyk łyk ) za trzęsie się buda i tak w kółko. Drgania są bardzo duże bo rusza aż nogą ;O Przy ruszaniu auto do 3 tys. obrotów trochę muli i mam uczucie się trzęsie się na boki a gdy już wejdzie na te 3 tys. to idzie normalnie lecz gdy zaczynam deptać to czuć paliwem w aucie :/

Spalanie ok 7L/100KM

Napisano

> Panowie nadal się borykam z tym

> Na postoju silnik pracuje równo przez ok 2 sek później słychać takie (łyk łyk łyk ) za trzęsie się

> buda i tak w kółko. Drgania są bardzo duże bo rusza aż nogą ;O Przy ruszaniu auto do 3 tys.

> obrotów trochę muli i mam uczucie się trzęsie się na boki a gdy już wejdzie na te 3 tys. to

> idzie normalnie lecz gdy zaczynam deptać to czuć paliwem w aucie :/

> Spalanie ok 7L/100KM

mam dokładnie ten sam problem (przy tym wyskakuje błąd i tryb awaryjny - opisywałem w innym wątku), podmieniałem lambde, swiece kable, nowe i nic. Teraz stawiam na wtryskiwacze, na dniach daje do regeneracji i zobaczymy jak to nie to to zostaje jeszcze regulator ciśnienia i pompa paliwa...

Napisano
  • Autor

> mam dokładnie ten sam problem (przy tym wyskakuje błąd i tryb awaryjny - opisywałem w innym wątku),

> podmieniałem lambde, swiece kable, nowe i nic. Teraz stawiam na wtryskiwacze, na dniach daje

> do regeneracji i zobaczymy jak to nie to to zostaje jeszcze regulator ciśnienia i pompa

> paliwa...

daj znać co i jak ;o

i wolno się wkręca na obroty ;o A koło zam. to samo zlosnik.gif

PS. Byłem u elektryka. Przez CDIF/2 połączył sie tylko do poduszki. Do kompa zero reakcji. Pojechałem do 2 łaczył się AUTOBOSS i wykryło same błędy z góry na dół:

Silnik krokowy

Czujnik temperatury

Przepustnica

ipt. tyle zauważyłem

...lecz kasowanie nie odnosiło skutku dalej wyswietlało pow że nowy soft trzeba wgrać ale żebym podjechał do 3 bo on ma SOLUSA. Podjechałem a SUN SOLUS PRO wykazał 0 błędów.... co tera? Auto chyba chodzi gorzej niż przedtem ;o

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.