Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o Alfe 147

Featured Replies

Napisano

Koledzy, za niedługi czas będziemy z żoną kupować dla niej autko i tak się zastanawiam czy warto zainteresować się taką 147 z silnikiem 1,6 105km plus gazik. Opinie właścicieli nie są takie straszne jak ogólnie panujące. Co sądzicie o takim pomyśle czy warto zaryzykować czy lepiej odpuścić temat i poszukać jakiejś poczciwej corsiny? Myślę wydać na autko max 15 tyś.

Napisano

Nie mam nie miałem i nie będę miał .... Ale mam dwóch znajomych co użytkują.

Znajomy 1

silnik 1.6 w benzynie, klnie na to auto odkąd je kupił , non stop problemy z silnikiem .... Zawieszenie nie wytrzymuje polskich dróg.

Znajomy 2

1.9jtd 115KM

Silnik bezawaryjny, osprzęt też

Zawieszenie tak samo .... co chwile coś stuka , pewnie przez te aluminiowe wachacze , które są drogie i niezbyt trwałe

Napisano
  • Autor

Właśnie tego się obawiam. Opinie i cena tych autek jednak dają do myślenia.

Silnik najsłabszy podobno najmniej awaryjny 105 konny.

Napisano

> gazik

gaz to do zapalniczki lub kuchenki wink.gif

Jeśli stać Cię to bierz, ale najlepiej bez LPG

Napisano
  • Autor

> gaz to do zapalniczki lub kuchenki

> Jeśli stać Cię to bierz, ale najlepiej bez LPG

Ja akurat do gazu jestem bardzo przekonany i zadowolony. Co do tego czy mnie stać to już inna bajka. Kupno autka za przykładowe 15 kawałków to już wyzwanie ale da radę. Gorzej gdy z takiego zakupu robi się skarbonka bez dna i tego chciał bym uniknąć smile.gif

Napisano

> Co sądzicie o takim pomyśle czy warto zaryzykować czy lepiej

> odpuścić temat i poszukać jakiejś poczciwej corsiny? Myślę wydać na autko max 15 tyś.

ani AR147 ani "poczciwej corsiny"

po co Ci problemy? potem żonie będzie się psuło a to Ty będzies miał problemy z naprawami...

Corsa? za 15 tyś? Po pierwsze mniejsza od AR147 bo Corsa to segment B no i... właśnie...

Powiem tak, za 15 tyś jest taki wybór samochodów a Ty prawie zainteresowałeś się najgorszymi...

Poszukaj żonie yaris albo jazz smile.gif

Napisano
  • Autor

> Poszukaj żonie yaris albo jazz

Mój mechanik mówi mi że jak szukam przygód to mi znajdzie jakiś wynalazek a jak chce mieć spokój to poszuka mi drugiej astry. Ale dwa takie same autka są mało ciekawe w rodzinie. AR 147 podoba się żonie ale to auto które może się podobać. Jazz jest bardzo fajny tylko cena wyższa.

Napisano

> Corsa? za 15 tyś? Po pierwsze mniejsza od AR147 bo Corsa to segment B no i... właśnie...

> Powiem tak, za 15 tyś jest taki wybór samochodów a Ty prawie zainteresowałeś się najgorszymi ...

Zapomniałeś dodać, że najgorszymi w Twoim mniemaniu smirk.gif

> Poszukaj żonie yaris albo jazz

crazy.gif Autor pyta o Alfę 147 a nie "co za 15k?"

Napisano

> Nie mam nie miałem i nie będę miał .... Ale mam dwóch znajomych co użytkują.

> Znajomy 1

> silnik 1.6 w benzynie, klnie na to auto odkąd je kupił , non stop problemy z silnikiem ....

> Zawieszenie nie wytrzymuje polskich dróg.

> Znajomy 2

> 1.9jtd 115KM

> Silnik bezawaryjny, osprzęt też

> Zawieszenie tak samo .... co chwile coś stuka , pewnie przez te aluminiowe wachacze , które są

> drogie i niezbyt trwałe

Jak ktoś kupuje najtańsze chińskie zamienniki to własnie tak to potem wygląda. Wystarczy kupić TRW i mieć spokój na kilkadziesiąt tysięcy km. W Fordach i niektórych wieśwagenach jest jeszcze gorzej z zawieszeniem, więc nie dramatyzuj kolego.

Napisano

> Mój mechanik mówi mi że jak szukam przygód to mi znajdzie jakiś wynalazek a jak chce mieć spokój to

> poszuka mi drugiej astry. Ale dwa takie same autka są mało ciekawe w rodzinie. AR 147 podoba

> się żonie ale to auto które może się podobać. Jazz jest bardzo fajny tylko cena wyższa.

Tak jak z każdym autem - kupisz ulep, to będziesz miał dożywotnią skarbonkę, kupisz zadbane auto i będziesz się cieszył jazdą. Co do gazu to słowem kluczem jest dobry i znający się na rzeczy gazownik.

Napisano

> Właśnie tego się obawiam. Opinie i cena tych autek jednak dają do myślenia.

> Silnik najsłabszy podobno najmniej awaryjny 105 konny.

Konstrukcyjnie 1.6 105cv pozbawiony jest wariatora zmiennych faz rozrządu. W wiekowych TS'ach ten element był/jest uważany za najbardziej awaryjny. Po wielu modyfikacjach (w użyciu od 1996 roku) problem przestał dominować. Ale pojawiają się inne, grubsze problemy, najczęściej wynikające z zaniedbań użytkowniów. Mimo wszystko to najbezpieczniejsza opcja jeśli chodzi o silnik benzynowy w 147. Nie pali mało (ale Twój pomysł z LPG jest tu rozwiazaniem IMO zupełnie na miejscu) ale przyjemnie rozwija moc, wysoko się kręci. W porównaniu do współczenych "eko" benzyn reakcja na gaz jest bardzo spontaniczna - daje frajde z jazdy (Twoja Kobieta to doceni smile.gif )

Co do zawieszenia - fakt jest delikatne, wyraźnie szybciej się zużywa na dziurawch drogach w połączeniu z 17" kołami. Jeżdżąc na standardowych 15" (195/60/15) udawało mi się dłużej utrzymwyać zawieszenie w stanie nienagannym. Na wieczne stuki z zawiasu znlazłem rozwiązanie - należy wymienić wszystko w jednym czasie (wahacze górne, dolne, gumy stabilizatora, + tył w zależności od potrzeb). Wtedy upierdliwość zawiasu 147 zdecydowanie się zmniejsza.

W zależności od kondycji danego egzemplarza psują się lub też zwyczajnie zużywają elementy komfortu, elementy wyposażenia wnętrza itp itd.

Najstarsza dziś 147 ma 11 lat i takie egz. bym omijał z szerokiego daleka.

Napisano

> Koledzy, za niedługi czas będziemy z żoną kupować dla niej autko i tak się zastanawiam czy warto

> zainteresować się taką 147 z silnikiem 1,6 105km plus gazik. Opinie właścicieli nie są takie

> straszne jak ogólnie panujące. Co sądzicie o takim pomyśle czy warto zaryzykować czy lepiej

> odpuścić temat i poszukać jakiejś poczciwej corsiny? Myślę wydać na autko max 15 tyś.

Ujeżdżam 147'ke 1.6 120KM '01 + LPG od niecałych 3 lat (LPG od póltora roku) i nie zamieniłbym tego samochodu na nic innego biglaugh.gif Odpukać, ale nie zdarzyła mi się żadna awaria, jeśli coś się zużyje to wymieniam na bieżąco. Jeżdżę na 17", więc zdarzyła mi się już wymiana wahaczy z przodu górnych i dolnych, końcówek drążków, chociaż jakbym się uparł to jeszcze bym pojeźdźił na starych. Do tego raz zmieniałem tarcze + klocki, linki od ręcznego. Na biężąco zmieniam olej, filtry itp., staram się dbać o ten samochód jak tylko mogę i oprócz tankowania to nie dokładam do niego kasy. Części nie są droższe od innych samochodów z tego rocznika/klasy, jak to nieraz zdarzało mi się przeczytać. Autko daje niesamowitą frajdę z jazdy, fajnie się wkręca na obroty i bardzo, ale to bardzo lubi się kleić do asfaltu na zakrętach biglaugh.gif no i ma jedno z ładniejszych brzmień wśród silników R4.

Napisano

> Ujeżdżam 147'ke 1.6 120KM '01 + LPG od niecałych 3 lat (LPG od póltora roku) i nie zamieniłbym tego

> samochodu na nic innego Odpukać, ale nie zdarzyła mi się żadna awaria, jeśli coś się zużyje

ile pali ci ta alfa w LPG? bo stoi mi w garazu taka i czeka na zarejestrowanie i zastanawiam sie czy gazować i żonie zostawić czy sprzedać. Chociaż sprzedawać żal bo pełna opcja jest

Napisano

> ile pali ci ta alfa w LPG? bo stoi mi w garazu taka i czeka na zarejestrowanie i zastanawiam sie

> czy gazować i żonie zostawić czy sprzedać. Chociaż sprzedawać żal bo pełna opcja jest

jak będziesz sprzedawać daj znać zlosnik.gif

Napisano

> ile pali ci ta alfa w LPG? bo stoi mi w garazu taka i czeka na zarejestrowanie i zastanawiam sie

> czy gazować i żonie zostawić czy sprzedać. Chociaż sprzedawać żal bo pełna opcja jest

Gazuj gazuj smile.gif Ja stanąłem przed dylematem LPG i miałem do wyboru albo zakładać instalację albo sprzedać alfe - sprzedawać za nic w świecie, wiec poczytałem o LPG i zaryzykowałem. Generalnie ta instalacja to była jedna z lepszych decyzji dotycząca samochodu wink.gif. Co do spalania - w trasie pali ok. 9-10, w mieście chyba 11-13. Ogólnie nie przejmuje się już spalaniem rotfl.gif

Napisano

> jak będziesz sprzedawać daj znać

wystawiałem 3 razy i się poddałem :D kupiona przy okazji wyjazdu do NL po Crome. Ludzie są tak podejrzliwi że szkoda gadac. A żona zachwycona miodową skórą i zbiera kase na opłaty grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> wystawiałem 3 razy i się poddałem :D kupiona przy okazji wyjazdu do NL po Crome. Ludzie są tak

> podejrzliwi że szkoda gadac. A żona zachwycona miodową skórą i zbiera kase na opłaty

Bananową skórą smile.gif zostawcie sobie to auto, nie sprzedawaj go smile.gif

Napisano

> Jak ktoś kupuje najtańsze chińskie zamienniki to własnie tak to potem wygląda. Wystarczy kupić TRW

> i mieć spokój na kilkadziesiąt tysięcy km. W Fordach i niektórych wieśwagenach jest jeszcze

> gorzej z zawieszeniem, więc nie dramatyzuj kolego.

A teraz czekamy na kolegę Yarka. grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Bananową skórą zostawcie sobie to auto, nie sprzedawaj go

może być i bananowa wink.gif wracałem nią z NL i 12h za kółkiem bez oznak zmęczenia po zakończeniu drogi. 2 tyg po Polskich drogach na twardym zawiasie i też tragedii niema wink.gif Przy delikatnym traktowaniu na mojej "trasie" pokazała 8-9l /100km więc tragedii niema wink.gif

Napisano

> może być i bananowa wracałem nią z NL i 12h za kółkiem bez oznak zmęczenia po zakończeniu drogi. 2

> tyg po Polskich drogach na twardym zawiasie i też tragedii niema Przy delikatnym traktowaniu

> na mojej "trasie" pokazała 8-9l /100km więc tragedii niema

Też mam w mojej 147 bardzo wygodne fotele smile.gif co do spalania to na trasie pali dość tak - gorzej jak jeździsz po mieście. Dlatego założyłem LPG smile.gif

Napisano

> A teraz czekamy na kolegę Yarka.

Ja nic nie będę pisał, bo przecież wiadomo, że jestem fanbojem VW i kocham tylko Golfy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Koledzy, za niedługi czas będziemy z żoną kupować dla niej autko i tak się zastanawiam czy warto

> zainteresować się taką 147 z silnikiem 1,6 105km plus gazik. Opinie właścicieli nie są takie

> straszne jak ogólnie panujące. Co sądzicie o takim pomyśle czy warto zaryzykować czy lepiej

Dobra, to jednak coś napiszę.

Jeśli masz dużo wolnego czasu i nie stresujesz się łatwo, to możesz śmiało kupować, 147 to ładne auto i jeździ się nim całkiem przyjemnie ok.gif

Napisano

> Dobra, to jednak coś napiszę.

> Jeśli masz dużo wolnego czasu i nie stresujesz się łatwo, to możesz śmiało kupować, 147 to ładne

> auto i jeździ się nim całkiem przyjemnie

Dyplomata... hehe.gifok.gif

Napisano

Kolega z pracy ma Alfe Romeo 147 z silnikiem 1.9 JTDm (150 KM).

Spalanie, przyspieszanie ok. Wyposażenie dobre. Wykończenie wnętrza wg mnie średnie. Tak jak pisali przedmówcy, problemy z zawieszeniem na Polskich drogach.

Samochód ma od 2 lat, wahacze były wymieniane, teraz poszły do wymiany drugi raz na gwarancji. Niedawno robiona była turbina, EGR, koszty około 2000zł.

Nie znam przebiegu dokładnego samochodu. Ogólne wrażenia pozytywne, samochód inny niż większość na ulicach, zawieszenie trochę za twarde.

Napisano

Mam 156, miałem 147.

Na co dzień mam z nimi do czynienia odkąd pojawiły się na rynku.

Po prostu poszukaj dobrego egzemplarza, nie rocznik ani cena, tylko stan.

Apotem jak zadbasz tak będziesz miał. Ma swoje wady, ale zalety również.

Tak jak koledzy wcześniej napisali, zawias TRW i po problemie na dłuższy czas. Przy silniku 1.6 zawieszenie wytrzyma więcej.

LPG spokojnie daje radę, tylko gazownik musi być ogarnięty podczas montażu. to co ostatnio widuję, to jakiś koszmar normalnie. Spalanie w dużej mierze zależy od wagi nogi i rozmiaru opon.

Mojej żonie najbardziej się podobała, zdecydowanie woli od Łałdi B6.

To tak na szybko.

Powodzenia.

Napisano

> Po prostu poszukaj dobrego egzemplarza, nie rocznik ani cena, tylko stan.

> Apotem jak zadbasz tak będziesz miał. Ma swoje wady, ale zalety również.

> Tak jak koledzy wcześniej napisali, zawias TRW i po problemie na dłuższy czas. Przy silniku 1.6

> zawieszenie wytrzyma więcej.

> LPG spokojnie daje radę, tylko gazownik musi być ogarnięty podczas montażu. to co ostatnio widuję,

> to jakiś koszmar normalnie. Spalanie w dużej mierze zależy od wagi nogi i rozmiaru opon.

Podpisuje się pod tym obiema ręcami i nogami 270635636-JUMP2.gif

Do tego jak zakładałem LPG to mówiłem do gazownika, że to ma działać a nie być tanie. Części dobierałem sobie po konsultacjach z ogarniętą osobą z forum AR i jestem bardzo zadowolony ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.