Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maglownica cieknie - uszczelniacz

Featured Replies

Napisano

Mam problem.

Zaczęła cieknąc u mnie maglownica w Citroenie Xsara Picasso.

Cieknie na górnym simeringu, tym od wałka kierownicy.

Wyciek mały - nie zauważyłem ubytku w zbiorniczku przez 2 miesiące, ale zostają plamy w garażu na podłodze.

I zastanawiam się nad trzema opcjami.

1. Nic nie robić, zmywać podłogę i ew dolewać

2. Wlać uszczelniacz i zobaczyć czy pomoże

3. Naprawa

Skłaniam się ku opcji nr 2 - stosował ktoś uszczelniacze maglownicy i z jakim wynikiem?

Napisano

> Skłaniam się ku opcji nr 2 - stosował ktoś uszczelniacze maglownicy i z jakim wynikiem?

A ja ku opcji nr 3 lub nr 1.

Może da się wymienić ten uszczelniacz bez wyciągania przekładni z autka?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Szwagier w swoim aucie ma taką samą usterkę (może ciut większą, bo raz na jakiś czas musi dolać płynu). Zastosował uszczelniacz. Zmian nie zaobserwował - częstotliwość dolewek bez zmian, czyli jak ciekło, tak cieknie...

Napisano

> Mam problem.

> Zaczęła cieknąc u mnie maglownica w Citroenie Xsara Picasso.

> Cieknie na górnym simeringu, tym od wałka kierownicy.

> Wyciek mały - nie zauważyłem ubytku w zbiorniczku przez 2 miesiące, ale zostają plamy w garażu na

> podłodze.

> I zastanawiam się nad trzema opcjami.

> 1. Nic nie robić, zmywać podłogę i ew dolewać

> 2. Wlać uszczelniacz i zobaczyć czy pomoże

> 3. Naprawa

> Skłaniam się ku opcji nr 2 - stosował ktoś uszczelniacze maglownicy i z jakim wynikiem?

2. Też jest opcją wink.gif. inni mają

Napisano

> 3. Naprawa

Widzę normalne w tym aucie. Do wymiany jest część maglownicy.

Kolega ostatnio przerabiał temat. Jest tutaj na AK, więc pewnie niedługo coś poradzi zlosnik.gif

Napisano

> Mam problem.

> Cieknie na górnym simeringu, tym od wałka kierownicy.

> Wyciek mały - nie zauważyłem ubytku w zbiorniczku przez 2 miesiące, ale zostają plamy w garażu na

> podłodze.

> I zastanawiam się nad trzema opcjami.

> 1. Nic nie robić, zmywać podłogę i ew dolewać

> 2. Wlać uszczelniacz i zobaczyć czy pomoże

> 3. Naprawa

W Seacie mialem podobnie.Litr oleju szlo na dolewki po ok 35-40zl za litr.2-3lata tak dalo rade robic,pewnego razu sie wzielo i do konca rozszczelnilo.Trzeba bylo maglownice wyjmowac i regeneracja -500zl

Napisano
  • Autor

> Widzę normalne w tym aucie. Do wymiany jest część maglownicy.

> Kolega ostatnio przerabiał temat. Jest tutaj na AK, więc pewnie niedługo coś poradzi

Akurat w Citroenie (i Peugeocie) maglownica jest modułowa - można części wymieniać oddzielnie bez zdejmowania maglownicy.

BERMAG.jpg

Napisano

Nie jest do wymiany, jesli walek nie jest wytarty to wystarczy zmienic uszczelniacz, koszt uszczelniacza smiesznie tani smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nie jest do wymiany, jesli walek nie jest wytarty to wystarczy zmienic uszczelniacz, koszt

> uszczelniacza smiesznie tani

A czy da się go zmienić bez zdejmowania głowiczki, od góry?

Napisano

Ciekła mi kiedyś maglownica w Leganzie. Najpierw wlałem jakiś uszczelniacz i nie pomogło. Później wymieniłem górny simering i pomogło na krótko. Na koniec wymieniłem przekładnię na nową i dopiero było OK. zlosnik.gif No ale w Daewoo mogłem sobie pozwolić na taką ekstrawagancję, bo nówka sztuka maglownica kosztowała ledwo kilka stówek. W każdym razie sądzę, że wlanie uszczelniacza nie pomoże, bo jednak ciśnienie płynu jest tam dość duże.

Napisano

Ja bym celował w wymianę uszczelniacza tym bardziej że masz możliwość demontażu "głowiczki", przy okazji zobaczysz w jakim stanie jest wałek bo może się kwalifikować do wymiany

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Więc zakupiłem w markecie za 12.99 flaszke 355 ml płynu do wspomagania z uszczelniaczem firmy Prestone Link

Potem zlałem strzykawką 100 ml za 3,99 około 350 ml płynu ze zbioniczka i wlałem w to miejsce wcześniej zakupiony Prestone.

Po dwóch dniach kartka, którą kładę pod samochodem przestała się pokrywać nowymi kropelkami - wniosek - ciec przestało, albo przynajmniej cieknie niezauważalnie.

Czyli uszczelniacz pomógł.

Ale wyciek był minimalny i bardziej wkurzał niż bolał.

Wspomaganie ani się nie wyciszyło (bo nie hałasowało wcześniej), ani nie działa lepiej - po prostu nie cieknie.

Mam nadzieję, że tak już zostanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.