Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda kratkowym bez kratki a art 95a KW

Featured Replies

Napisano

Tak sobie piszę artykuł prasowy :-) no i zagłębiłem się nieco w kwestie prawne, a tu taki piękny artykuł:

Quote:

Art. 95a.

Kto posługuje się dowodem rejestracyjnym zawierającym dane o spełnieniu przez pojazd wymagań technicznych określonych w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.) niezgodne ze stanem faktycznym, podlega karze grzywny do 500 zł.

Azaliż dobrze ja kombinuję, że jeżeli mam wpis "ciężarowy", a tu kratki niet, bądź też VAT-1 a tu cech VAT-1 niet, to od razu kasownik i "pincet" (plus ofc konfiskata DR)?

Czyżby "nowość"? :-)

A może źródło mam nieaktualne?

Napisano

Nie wiem czy "pińcet" ale już dawno policial.gif kasowali za brak kratki

Napisano

Było juz o tm i nie mam zamiaru ponownie tego pisać. Przepis sobie, życie sobie poszukaj w szukajce kilkanaście kontroli, wiele przeglądów i nic. jako ciekawostke podam że na dniach montuje w ojca toyocie zestaw dla inwalidów i kratka będzie kładzona na czas przewozu wózka inwalidzkiego i jest to zgodne z prawem ale nie mam podstawy prawnej. po wyciagnieciu wózka kratka musi być postawiona i można to zrobić tylko jak wlasciciel wózka to kierowca rzeczonego auta.

Napisano

no jak w mordę strzelił ok.gif

oczywiście jest temat przepisów karno-skarbowych, chociaż wydaje mi się to mało realne do wyegzekowania na drodze. Raczej jakiś konkretny donosik mógłby tu zadziałać.

Napisano

> Nie wiem czy "pińcet" ale już dawno kasowali za brak kratki

tata kiedys jezdzil nubira bez kratki i skonczylo sie na zabraniu dowodu, przegladzie uzupelniajacym (chyba tak to sie zowie) za 20 pln i tyle, to byl rok 2002-2003

Napisano

o to ja sie podepne pod temat i zapytam, mialem espace`a ktory mial w dowodzie 7 miejsc, ale dosc czesto przewozilem rozne rzeczy i jezdzilem tylko z dwoma, czy zgodnie z tym paragrafem glinarz mogl by mi zabrac dowod albo mandat wlepic?

Napisano
  • Autor

> Było juz o tm i nie mam zamiaru ponownie tego pisać. Przepis sobie, życie sobie poszukaj w szukajce

> kilkanaście kontroli, wiele przeglądów i nic.

Ja mówię o podstawach prawnych, a nie prawdopodobieństwie kontroli.

> jako ciekawostke podam że na dniach montuje w

> ojca toyocie zestaw dla inwalidów i kratka będzie kładzona na czas przewozu wózka

> inwalidzkiego i jest to zgodne z prawem ale nie mam podstawy prawnej. po wyciagnieciu wózka

> kratka musi być postawiona i można to zrobić tylko jak wlasciciel wózka to kierowca rzeczonego

> auta.

Nie jest to zgodne z prawem, o ile jest to pojazd N1

W N1 krata, a konkretnie przegroda musi być TRWAŁA - nie "czasowo montowalna/demontowalna".

Rozporządzenie o warunkach technicznych precyzuje to dość dokładnie.

Jeżeli natomiast mamy samochód np M1, a ktoś dołożył kratę "bo lubi jak ma kratę", wówczas faktycznie, może być kładziona/suwana/kręcona/pierdziona - rozporządzenie o warunkach nic n/t/t nie mówi.

Napisano
  • Autor

> Plus do 5000 z ustawy karno-skarbowej

Z UKS jest chyba ZTCP do 100-krotności minimalnego wynagrodzenia (rzucam z pamięci, w ogóle nie czuję tego tematu, coś w ten deseń słyszałem).

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy "pińcet" ale już dawno kasowali za brak kratki

Ale to jest ciekawszy przepis, niż gołe "nie spełnianie wymogów technicznych" (za co ZTCP jest max 200 PLN) ;-)

Poza tym zauważ, że to jest BARDZO mocna podstawa do szarpnięcia przez skarbowy - jeśli dostałeś od policji grzywnę za nie spełnianie przez pojazd wymogów ustawy o VAT, wówczas mamy mocne podstawy do karania z UKS.

ALE - wówczas otwiera się też druga furtka i to w drugą stronę -> czy przypadkiem nie byłoby to podwójne karanie za ten sam wyczyn?

Napisano

> Azaliż dobrze ja kombinuję, że jeżeli mam wpis "ciężarowy", a tu kratki niet, bądź też VAT-1 a tu

> cech VAT-1 niet, to od razu kasownik i "pincet" (plus ofc konfiskata DR)?

Tylko jeśli wykorzystujesz ten fakt w celach podatkowych. Jeśli nie to w grę wchodzi tylko niezgodność stanu faktycznego z treścią DR.

> Czyżby "nowość"? :-)

No - od sierpnia 2005 r. zlosnik.gif

Napisano

> Poza tym zauważ, że to jest BARDZO mocna podstawa do szarpnięcia przez skarbowy - jeśli dostałeś od

> policji grzywnę za nie spełnianie przez pojazd wymogów ustawy o VAT, wówczas mamy mocne

> podstawy do karania z UKS.

Masz nawet w PoRD stosowną podstawę do zawiadomienia IS.

art. 132

(...)

3a. Odpowiednie organy Policji zawiadomią właściwego dyrektora izby skarbowej o fakcie zatrzymania dowodu rejestracyjnego w przypadku powzięcia uzasadnionego przypuszczenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 7, w sytuacji, gdy dotyczy to spełnienia przez pojazd wymagań technicznych określonych w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

Napisano
  • Autor

> Masz nawet w PoRD stosowną podstawę do zawiadomienia IS.

> art. 132

> (...)

> 3a. Odpowiednie organy Policji zawiadomią właściwego dyrektora izby skarbowej o fakcie zatrzymania

> dowodu rejestracyjnego w przypadku powzięcia uzasadnionego przypuszczenia, o którym mowa w

> ust. 1 pkt 7, w sytuacji, gdy dotyczy to spełnienia przez pojazd wymagań technicznych

> określonych w przepisach ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.

Zbawco! ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.