Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest ze sprowadzeniem auta z włoch

Featured Replies

Napisano

Pytanie pierwsze, czy można przyjechać autem z włoch na kołach??

Jeśli tak (bo czasem widzę że jeżdzą ludzie na papierowych rejestracjach wykonanych domowym sposobem) to czy takie auto ma ubezpieczenie?

Kto i za jakie pieniądzę może ubezpieczyć takie "cudo" ??

Napisano

> Kto i za jakie pieniądzę może ubezpieczyć takie "cudo" ??

100 złotych za miesiąc chyba każdy grinser006.gif, nie wiem na ile to jest legalne, ale takie polisy są wystawiane i ogólnie akceptowane na cokolwiek, co da się zapisać na druku i zgadza się z tym, co jest w miejscu tablic rejestracyjnych samochodu, a średnio rozgarnięty funkcjonariusz jest w stanie odczytać, porównać i skoordynować grinser006.giffacepalm%5B1%5D.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

i jeszcze jedno.

Czy to jest wogóle LEGALNE?? jak przejechać tym przez ausrie?? co na to pepiki??

Napisano

Mi z wloch sciagneli na lawecie (handlarz niemiecki)

Poruszanie sie pojazdem bez waznych badan technicznych, bez rejestracji jst zabronione i zagrozone mandatem 500zl

DLatego wzialemlawete, brata i pojechalem 200km w plske odebrac auto.

Zadzwon na policje to sie dowiesz.

Te kartonowe rejestracje to dopiero walek.

NIe chce myslec co by bylogdybys mial BUM bez waznych badan technicznych.

Ponoc z wloch na kolach jakos drogawo, dlugo trwa (kilka dni) takie ichnie wymeldowanie z przeznaczeniem na export do UE

Napisano
  • Autor

> Mi z wloch sciagneli na lawecie (handlarz niemiecki)

> Poruszanie sie pojazdem bez waznych badan technicznych, bez rejestracji jst zabronione i zagrozone

> mandatem 500zl

> DLatego wzialemlawete, brata i pojechalem 200km w plske odebrac auto.

> Zadzwon na policje to sie dowiesz.

> Te kartonowe rejestracje to dopiero walek.

> NIe chce myslec co by bylogdybys mial BUM bez waznych badan technicznych.

> Ponoc z wloch na kolach jakos drogawo, dlugo trwa (kilka dni) takie ichnie wymeldowanie z

> przeznaczeniem na export do UE

całą procedure wywozu z włoch znam, ponieważ wielokrotnie przywoziłem sobie motocykle. Ale teraz mam tam już zakupione auto. I nie wiem czy zamawiać lawieciarza czy wracać na kołach na kartonowych papierach jak to widuję na drodze czasem.

Napisano

jak masz auto wymeldowane to ponoc mozna w niemczech wykupic te tablice wywozowe za kilkadziesiat euro na tydzien bodaj

Te ablice tez slyszalem,ze w plsce mzna jakoszdobyc

Kupuje sie je na WIN auta

Napisano

w NL w komisie można wykupić tablice i ubezpieczenie, tablica też tekturowa z naklejonymi literkami zgodnie z papierem RDW. Możesz korzystać z samochodu przez 14dni w całej europie. Masz ubezpieczone i możesz jezdzić. We włoszech pewnie też coś takiego jest ale może tablic nie mają do wyklejania a do wypisania na tekturce biglaugh.gif

Napisano

> i jeszcze jedno.

> Czy to jest wogóle LEGALNE?? jak przejechać tym przez ausrie?? co na to pepiki??

Z tego co ja wiem (jak kupowałem auto z IT) to we włoszech wogle niema tagkiego czeghoś jak tablice wywozowe. Więc albo wracasz na tablicach właściciela (przeważnie auta są w komisach wyrejstrowane) albo lawet. Innej opcji niema. Tzn zgodnej z prawem :D

Napisano

> Więc albo wracasz na tablicach właściciela

albo na "kartonach" - tyle ze taka tablica jest wazna tylko w dniu wyrejestrowania - "na powrot do domu" ...

M.

Napisano

> albo na "kartonach" - tyle ze taka tablica jest wazna tylko w dniu wyrejestrowania - "na powrot do

> domu" ...

> M.

Ale to nie jest zgodne z prawem.

Napisano

Były tablice wywozowe z Włoch z tym że załatwienie takich tablic trwało kilka dni. Jak to wygląda dzisiaj to nie wiem.

Znalazłem na elektrodzie

We Włoszech musisz wykupić ubezpieczenie i tablice wywozowe (eksportowe). Niektóre poradniki twierdzą, że ich nie ma i jedyna rada to wyjazd na tablicach właściciela i odesłanie mu ich pocztą... inna wersja jest, że tablice są do kupienia w ACI (Automobile Club d'Italia) tylko czeka się na nie ok 5 dni.

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?p=70049#70049

Napisano

> Ale to nie jest zgodne z prawem.

Jakim ?

Auto jest zarejestrowane we Wloszech do konca dnia ...

M.

Napisano

ZTCW to jedyną sensowną opcją jazdy na kołach są niemieckie tablice tygodniewe z zółtym paskiem co powoduje koniecznosć zahaczenia o jakiś niemiecki urząd je sprzedający albo zamówienie tablic w internecie. Handlarze kiedyś nawet na tych samtch tablicach potrafili i kilka aut ściągnąć bo wypełniali dokumenty jakimś łatwo zmywalnym pisakiem i jeżdzili przez tydzień. Polak potrafi smile.gif

Co prawda to info z przed ponad 2 lat ale wątpię by sie coś zmieniło

Napisano

Tak z ciekawosci to czy sa wogole jakies kraje w EU gdzie mozna kupic auto na eksport, zaplacic wlascicielowi i jechac prosto do domu na kolach bez wyrejestrowywania, zmiany tablic, itp...

Wiem ze tak to dziala w UK oraz IRL, ale tam niestety problem jest z ubezpieczeniem, bo ubezpieczenie poprzedniego wlascicila nie przechodzi na nabywce razem z samochodem.

Chyba jedynym przykladem jest Polska o ile sie nie myle.

Kazdy obcokrajowiec moze przyjechac do Polski, spisac umowe kupna-sprzedazy i kupic auto i nim normalnie pojechac do siebie do kraju na polskich tablicach i polskich dokumentach i polskim ubezpieczeniu.

Chyba ze sie myle...

Napisano

Przed czterema laty kupowałem w Szwecji nowe auto od dealera.

Musiałem najpierw wysłać przez dealera do ichniego Wydziału Komunikacji potwierdzenie wykupionego w Polsce OC, później WK przysłał do salonu eksportowe czerwone tablice i dowód na moje nazwisko.

Ważne 3 miesiące.

W nocy, w drodze na prom, zatrzymała nas policja

Policjant zaczął od razu po angielsku "driving licence please", poszedł z moim prawkiem do radiowozu po chwili wrócił, parę grzecznościowych zdań i "happy journey, bye"

Widać mieli moje dane w kompie, sprawdzili, czy prowadzi właściciel a nie złodziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.