Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aveo - problem - "check" na noPb

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Mam z autkiem mały problem, z którym walczę już 2 tygodnie.

Przy jeździe na benzynce, szczególnie na zimnym silniku (ale niekoniecznie) po mocniejszym dodaniu gazu auto traci moc, czasem zacznie lekko szarpać, i po chwili zapala się "check". Jeśli ruszam bardzo delikatnie i/lub pozwolę silnikowi zagrzać się na tyle, żeby skoczył na gaz, to problem nie występuje (nie jestem w stanie zapalić "checka" na LPG). Na LPG śmiga, że aż miło.

Kolega podłączył się do OBD i zczytał błąd P0300 - wykryte wypadające zapłony w kilku cylindrach.

Gdy auto postoi przez noc, to rano "checka" już nie ma i zabawa zaczyna się od początku.

Wlałem flaszkę denaturatu do benzyny i środek do czyszczenia wtrysków i pojeździłem - bez skutku.

Dolałem nieco paliwa z dobrej stacji (Statoil, Suprema98 - najlepsze, co mam pod ręką) i sprawdziłem przewody WN obficie spryskując wodą na wolnych obrotach - silnik nie zareagował na wodę, problem nadal występuje.

Sprawdziłem wizualnie świece (Iskra, przebieg ok. 12 kkm) - wyglądają bardzo ładnie (brunatne, bez nagaru i śladów przebić), kontrolnie zwiększyłem odstęp elektrod z 0,7 na 0,9mm - bez poprawy.

Kolega mechanik kieruje moje myśli w stronę usterki cewki zapłonowej, co wydaje mi się nieprawdopodobne, bo przecież na LPG jest wszystko OK, a i na noPb idzie bez mrugnięcia, dopóki go nie dociążę.

Mam jeszcze swoje przemyślenia w kierunku filtru paliwa, pompy paliwowej, ewentualnie regulatora ciśnienia w kolektorze, ale to byłoby nieco dziwne zważywszy na znikomy przebieg auta na noPb i fakt, że mam odcięcie pompy podczas jazdy na LPG, więc "przebieg" pompy i filtru jest niewielki.

Czy ktoś ma jaki sensowny pomysł ???

Napisano
  • Autor

> A luz zaworowy w tym silniku reguluje się?

Silnik nie klekocze zaworami i nie ma innych objawów, więc nie miałem podstaw zastanawiać się nad luzem.

Zapala bez najmniejszego problemu, nie mam też kłopotów z uzyskaniem pełnej mocy na LPG.

> Jaki przebieg ma auto?

65 kkm - jak w podpisie.

Napisano

Być może ECU "nauczyło się" jazdy tylko na gazie.

Może warto spróbować zrobić reset i pojeździć po tym TYLKO na benzynie - w ten sposób wyeliminujesz prozaiczną, ale notorycznie występującą rzecz w autach z LPG.

Napisano

> Silnik nie klekocze zaworami i nie ma innych objawów, więc nie miałem podstaw zastanawiać się nad

> luzem.

Nie tak się sprawdza luz zlosnik.gif

> Zapala bez najmniejszego problemu, nie mam też kłopotów z uzyskaniem pełnej mocy na LPG.

> 65 kkm - jak w podpisie.

Na gazie mogło już dojść do rozregulowania się luzu zaworowego, jeśli nie ma hydraulicznej kompensacji.

Podobne błędy kolega miał w Hondzie i pomogła regulacja zaworów.

Napisano

> Być może ECU "nauczyło się" jazdy tylko na gazie.

> Może warto spróbować zrobić reset i pojeździć po tym TYLKO na benzynie - w ten sposób wyeliminujesz

> prozaiczną, ale notorycznie występującą rzecz w autach z LPG.

A dzieje się tak, gdy wtryskiwacze gazowe rozkalibrują się.

Napisano
  • Autor

> Być może ECU "nauczyło się" jazdy tylko na gazie.

Myślisz, że mogło dojść do jakiegoś przekłamaina map na benzynie, wskutek czego dostaje np. zbyt bogatą mieszaankę i gubi wybuchy ???

Usiłuję pojąć "z chłopska" to, co się dzieje.

Mało wiem o szczegółach sterowania silnikiem wtryskowym, ale jestem dość pojętny, więc jak mi któryś z kolegów wyjaśni, to będę "w domu" 893goodvibes.gif

Zastanawiam się, skąd ECU wie o tych wylatujących wybuchach - czy w jakiś sposób opomiarowana jest cewka, czy ma sygnał z lambdy o zmianie składu spalin ?????

> Może warto spróbować zrobić reset i pojeździć po tym TYLKO na benzynie - w ten sposób wyeliminujesz

> prozaiczną, ale notorycznie występującą rzecz w autach z LPG.

Czy rozłączenie akumulatora na kilka minut wystarczy, żeby się ECU zresetowało ?

Napisano
  • Autor

> A dzieje się tak, gdy wtryskiwacze gazowe rozkalibrują się.

Nie mogę tego wykluczyć.

Instalacja LPG ma przebieg 55 kkm i nigdy nie widziała serwisu.

Czasem nawet myślę, że "dla przyzwoitości" powinienem podjechać, ale z drugiej strony dopóki dobrze jeździ, to po co się pchać, płacić i ryzykować ?

Napisano
  • Autor

> Nie tak się sprawdza luz

Nie bądź złośliwy. Wiem, kiedy zawory klekoczą wink.gif

W czasach, kiedy miałem Skody, sprawdzałem "książkowo" co 20 kkm, ale w zasadzie nigdy ich nie regulowałem, bo zawsze były OK.

Napisano

> Nie bądź złośliwy. Wiem, kiedy zawory klekoczą

Zapewne chodziło o "skasowanie" luzów, a wtedy zawórów nie słychać.

Moim zdaniem jednak to nie to.

Pierwsza sprawa: co to konkretnie za instalacja LPG: sterownik, reduktor i, najważniejsze, wtryskiwacze?

Kiedy założona i kiedy ostatnio serwisowana?

EDIT:

Teraz doczytałem.

Taki przebieg zrobiłeś na jednym komplecie filtrów?

Obawiam się, że w takim razie najbardziej potrzebna będzie jednak wizyta u gaziarza.

Napisano
  • Autor

> Taki przebieg zrobiłeś na jednym komplecie filtrów?

Filtr gazu wymieniam regularnie co ok. 10 kkm,

filtr powietrza nawet częściej, kiedyś co ok. 5 kkm, teraz dałem sobie spokój i co ok. 10 kkm, filtr benzyny nie był wymieniany nigdy ze względu na znikomy przebieg (LPG założyłem przy przebiegu auta 11 kkm, od tamtego czasu spaliłem może ze cztery zbiorniki noPb).

> Obawiam się, że w takim razie najbardziej potrzebna będzie jednak wizyta u gaziarza.

Może.....Wasza koncepcja trzyma się kupy....

Napisano

> Może.....Wasza koncepcja trzyma się kupy....

Po prostu charakterystyka dawkowania gazu zmieniła się na tyle od stanu wyjściowego, że co prawda sterownik silnika dopasuje sobie jeszcze w ramach zakresu adaptacji czasy wtrysku i na gazie jest OK, ale na benzynie jest albo za bogato, albo - najprawdopododniej - zbyt ubogo.

Napisano
  • Autor

> Po prostu charakterystyka dawkowania gazu zmieniła się na tyle od stanu wyjściowego, że co prawda

> sterownik silnika dopasuje sobie jeszcze w ramach zakresu adaptacji czasy wtrysku i na gazie

> jest OK, ale na benzynie jest albo za bogato, albo - najprawdopododniej - zbyt ubogo.

O dziwo mój kolega (podkreślam - mechanik z wieloletnim stażem !!!) upiera się przy wymianie cewki zapłonowej. Twiedzi, że jego "pomoce naukowe" jednoznacznie wskazują na błąd cewki, jako przyczynę błędu P0300.

Jego zdaniem gdyby problem był po stronie składu mieszanki, to dostawałby inne błędy od sondy lambda.

Dzisiaj ponownie podpinał OBD i twierdzi, że jeszcze tydzień temu był w stanie skasować ten błąd, a dzisiaj już się nie da. Według niego stan cewki pogarsza się.

confused.gifconfused.gifconfused.gif

Napisano

> O dziwo mój kolega (podkreślam - mechanik z wieloletnim stażem !!!) upiera się przy wymianie cewki

> zapłonowej.

Pośmigaj tylko na benzynie. Jeśli to wina mapy to szybko się przekonasz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pośmigaj tylko na benzynie. Jeśli to wina mapy to szybko się przekonasz

Dzisiaj podmieniłem cewkę od aveo kolegi. Wcześniej podjechałem do niego ostrożnie, aby nie zapalić "checka". Założyłem drugą cewkę i dałem "w palnik"..........."check" zjawił się po 10 sekundach.....

Kolega mechanik twierdzi, żę powinienem po podmianie skasować kod usterki, bo bez tego próba jest średnio miarodajna.

Nie zmienia to jednak faktu, że auto tuż przed zapaleniem "checka" zamuliło się jak zawsze - po prostu przestało ciągnąć.

Jutro lub pojutrze wymienię świece.

Napisano

> Nie bądź złośliwy. Wiem, kiedy zawory klekoczą

> W czasach, kiedy miałem Skody, sprawdzałem "książkowo" co 20 kkm, ale w zasadzie nigdy ich nie

> regulowałem, bo zawsze były OK.

Współczesne auta na gazie potrafią wypalić gniazda i luz trzeba regulować często.

Do tego wtryskiwacze gazowe też właśnie tyle potrafią wytrzymać i rozkalibrować się.

Napisano

> Dzisiaj podmieniłem cewkę od aveo kolegi. Wcześniej podjechałem do niego ostrożnie, aby nie zapalić

> "checka". Założyłem drugą cewkę i dałem "w palnik"..........."check" zjawił się po 10

> sekundach.....

A na benzynie jeździłeś? Odpowiem: Nie 270751858-jezyk.gif

Zrób to, check zgaśnie a wtedy ustaw mapy na nowo

Napisano
  • Autor

> A na benzynie jeździłeś? Odpowiem: Nie

I masz rację - jeszcze nie, bo ostatnio bardzo mało jeżdżę.

> Zrób to, check zgaśnie a wtedy ustaw mapy na nowo

Umówiłem się z gazownikami.

Przejrzą autko i ewentualnie przeprogramują, ale to już po świętach.

Gość nie proponował wykonywania żadnych ruchów przed przyjazdem, żeby nie "zacierać śladów" - reset zrobią na miejscu, o ile będzie taka potrzeba.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> A na benzynie jeździłeś? Odpowiem: Nie

> Zrób to, check zgaśnie a wtedy ustaw mapy na nowo

Wygląda na to, że problem został rozwiązany, i to w dość nieoczekiwany sposób.

Przyczyną były prawdopodobnie poluzowane połączenia gwintowe przewodów gumowych (rurek) łączących listwę wtryskiwaczy gazowych z dyszami w kolektorze, co mogło powodować zasysanie "lewego" powietrza. Gazownik pewnie widział to już nie raz, bo niemal od razu po otwarciu maski sięgnął we właściwe miejsce i to "namacał". Dziwił się tylko, że nie powodowało to żadnych skutków podczas jazdy na LPG.

Trochę mi głupio, że sam tego wcześniej nie zauważyłem...

Od wczoraj, mimo kilku prób celowego sprowokowania warunków, w jakich "check" się zapalał, nie udało mi się tego osiągnąć, więc pewnie będzie OK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.