Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowo/prośba/termostat fiat coupe 16vt

Featured Replies

Napisano

Proszę uprzejmie o nie usuwanie i o pomoc w znalezieniu tej nieosiągalnej nigdzie części - nikt tego nie ma - ani sklepy, ani IC, ani ASO, a ja potrzebuję na gwałt..

Do fiata coupe 2.0 16v turbo, 190PS/140kw, rocznik 94'.

Pomożcie i sorka za zaśmiecanie, ale jestem w tzw. desperacji.

Jeśli macie jakieś kontakty - piszcie ok.gif

Z góry dzięki ok.gif

Napisano

> Proszę uprzejmie o nie usuwanie i o pomoc w znalezieniu tej nieosiągalnej nigdzie części - nikt

> tego nie ma - ani sklepy, ani IC, ani ASO, a ja potrzebuję na gwałt..

> Do fiata coupe 2.0 16v turbo, 190PS/140kw, rocznik 94'.

> Pomożcie i sorka za zaśmiecanie, ale jestem w tzw. desperacji.

> Jeśli macie jakieś kontakty - piszcie

> Z góry dzięki

ale aso jak nie ma to zamowi, wyslij mi vin na priva facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> ale aso jak nie ma to zamowi, wyslij mi vin na priva

Gdyby to było takie proste, to by tu nie pisał, sprawdzane po vin było z 10 razy wszędzie.

Behr się podobno wycofał z robienia termostatów i jest kupa w temacie, ale liczę na cud.

Napisano

> ale aso jak nie ma to zamowi, wyslij mi vin na priva

Czas oczekiwania pewnie z tydzien i cena malo zachecajaca smile.gif

Napisano

zapytam raz jeszcze, ASO nie ma mozliwosci zamowienia ??

Napisano
  • Autor

> zapytam raz jeszcze, ASO nie ma mozliwosci zamowienia ??

Macieju: dzwoniłem do kilku ASO, odpowiedź była negatywna. Przypuszczam, że gdyby taka możliwość była, to miły pan by powiedział: nie ma mamy na stanie, ale możemy zamówić, będzie na pojutrze - a nic takiego nie powiedział.

Nie wiem co jest grane z tymi termostatami..

Napisano
  • Autor

> podaj mi nadwozie...

Mam w samochodzie, daj mi chwilę.

Napisano

OE 7687205

Behr 6.431.83

Valeo 820455

Napisano

wczoraj szukalem :D a dzisiaj chcialem sobie w eperze sprawdzic :D

Napisano

> wczoraj szukalem :D a dzisiaj chcialem sobie w eperze sprawdzic :D

Delikatnie mówiąc jest problem z dostepnością. grinser006.gif

Napisano

to tez sprawdzilem wczoraj wink.gif

Wlasnie gadam ze fiatem wink.gif wycfali czesc bez mozliwosci zamowienia smile.gif

No pieknie...

Napisano

> to tez sprawdzilem wczoraj

> Wlasnie gadam ze fiatem wycfali czesc bez mozliwosci zamowienia

> No pieknie...

Heh,co zrobić,taki los konesera. zlosnik.gif

Napisano

a ja myslalem ze francuzi sa problematyczni...

W zeszlym tygodniu zamawialem czujnik predkosci do pascia pod tytulem Renault 25 v6 T i co, 7 dni z francji zjechalo zlosnik.gif

Napisano

> zapytam raz jeszcze, ASO nie ma mozliwosci zamowienia ??

Nie ma. Nie jest to zresztą jedyna część, której ASO nie ma. Na szczęście scena miłośników Integrale jest ciągle mocna o ile się wie gdzie dzwonić to często można dostać części, które oficjalnie są nie do zdobycia.

Problem braku części bardziej dotyczy konkretnych wersji silnikowych niż konkretnych modeli.

Napisano

> Jeśli nic nie wymyślisz to tu masz opisane awaryjne rozwiązanie.

> Pozdrawiam BAS

Adaptacja innego termostatu, którą opisałem jest o wiele prostsza i tańsza. Mając termostat na stole robimy ją w pół godziny.

Napisano

> Adaptacja innego termostatu, którą opisałem jest o wiele prostsza

Prostsza niż włożenie termostatu w przewód i przyłapanie go opaską?

> i tańsza.

Tańsza niż 25zł?

> Mając termostat na

> stole robimy ją w pół godziny.

Czekaj bo się pogubiłem, proponujesz:

- kupno innego termostatu z obudową,

- wiercenie w nim,

- gwintowanie,

- zatykanie otworów śrubą?

Jeszcze raz mi to wytłumacz bo wydaje mi się, że 57Euro to więcej niż 25zł a przeróbka jest bardziej skomplikowana niż to co linkowałem.

Na dłuższą metę Twoje rozwiązanie jest bardziej profesjonalne, ale nie jest prostsze i tańsze.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Prostsza niż włożenie termostatu w przewód i przyłapanie go opaską?

> Tańsza niż 25zł?

> Czekaj bo się pogubiłem, proponujesz:

> - kupno innego termostatu z obudową,

> - wiercenie w nim,

> - gwintowanie,

> - zatykanie otworów śrubą?

> Jeszcze raz mi to wytłumacz bo wydaje mi się, że 57Euro to więcej niż 25zł a przeróbka jest

> bardziej skomplikowana niż to co linkowałem.

> Na dłuższą metę Twoje rozwiązanie jest bardziej profesjonalne, ale nie jest prostsze i tańsze.

> Pozdrawiam BAS

Problem w tym, że takie rozwiązanie o którym piszesz nie do końca funkcjonuje. Termostat nie jest bezpośrednio w strumieniu wody a co za tym idzie wolniej się ogrzewa i później otwiera. Druga sprawa to fakt, że termostat w 16vT przeważnie się nie zamyka...ale równie często lubi się najpierw nie zamykać a później uszczelka blokuje przepływ i można sobie ugotować silnik.

Napisano

> Problem w tym, że takie rozwiązanie o którym piszesz nie do końca funkcjonuje.

Nie testowałem, koledzy testowali i mówią, że działa.

> Termostat nie jest

> bezpośrednio w strumieniu wody a co za tym idzie wolniej się ogrzewa i później otwiera.

Też mam takie odczucia.

> Druga

> sprawa to fakt, że termostat w 16vT przeważnie się nie zamyka...ale równie często lubi się

> najpierw nie zamykać a później uszczelka blokuje przepływ i można sobie ugotować silnik.

Rozwiązanie, które linkowałem daje autorowi wątku czas na spokojne poszukanie innego rozwiązania.

Koledzy rozpracowali też wymianę samego wkładu termostatu w JTD, kwestia poszukania na Stilo kącikach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie testowałem, koledzy testowali i mówią, że działa.

> Też mam takie odczucia.

Parę tygodni temu miałem dokładnie taki sam problem jak autor wątku. Nawet prosiłem tu o rady. Po głowie chodziło mi dokładnie to samo rozwiązanie które podlinkowajep. Po konsultacji z kilkoma zaprzyjaźnionymi mechanikami zrezygnowałem. Powodów było kilka...

> Rozwiązanie, które linkowałem daje autorowi wątku czas na spokojne poszukanie innego rozwiązania.

Rozwiązanie moim zdaniem jest jedno - adaptacja o której pisałem. Wbrew pozorom jest prosta. W dodatku to rozwiązanie praktycznie w 100% odpowiadające fabrycznemu.

> Koledzy rozpracowali też wymianę samego wkładu termostatu w JTD, kwestia poszukania na Stilo

> kącikach.

> Pozdrawiam BAS

Jeśli mówisz o sposobie polegającym na cięciu obudowy itd to moim zdaniem bez sensu.

Napisano

> Jeśli nic nie wymyślisz to tu masz opisane awaryjne rozwiązanie.

> Pozdrawiam BAS

Ale gdzie podłączyć dodatkowe węże?

Napisano

> Ale gdzie podłączyć dodatkowe węże?

Jakie dodatkowe węże?

Termostat ma za zadanie otwierać/zamykać przepływ pomiędzy dużym a małym obiegiem czyli de facto termostat jest zaworem otwierającym/zamykającym przepływ płynu do chłodnicy.

Uprzedzając kolejne pytanie: termostat zamyka/otwiera przepływ tylko na zasilaniu chłodnicy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Problem w tym, że takie rozwiązanie o którym piszesz nie do końca funkcjonuje. Termostat nie jest

> bezpośrednio w strumieniu wody a co za tym idzie wolniej się ogrzewa i później otwiera.

Nie do końca. W tego typu termostatach często są małe otwory w "tłoku" aby przepływ wody był zachowany.

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

Dzięki, ale to że jest na stronie nie znaczy że on jest.. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za pomoc, niestety nie ma możliwości kupienia NOWEGO termostatu do tego modelu w Polsce. Zamówiłem używkę, też prawdopodobnie ostatnią w kraju i nawet nie chcę myśleć co się będzie działo jak to się rypnie zlosnik.gif

Napisano

> Dziękuję wszystkim za pomoc, niestety nie ma możliwości kupienia NOWEGO termostatu do tego modelu w

> Polsce. Zamówiłem używkę, też prawdopodobnie ostatnią w kraju i nawet nie chcę myśleć co się

> będzie działo jak to się rypnie

Nie będę zdziwiony gdy też będzie uszkodzony.

Napisano
  • Autor

> Nie będę zdziwiony gdy też będzie uszkodzony.

Dzięki za wsparcie grinser006.gif

Jak będzie coś nie teges, będę kombinował i tyle zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki za wsparcie

> Jak będzie coś nie teges, będę kombinował i tyle

Mam już drugie 16v dlatego znam temat wink.gif

Napisano

> Dzięki za wsparcie

> Jak będzie coś nie teges, będę kombinował i tyle

A nie ma możliwości "rozebrania" starego i wymiany samego wkładu ??

Napisano

> Jakie dodatkowe węże?

> Termostat ma za zadanie otwierać/zamykać przepływ pomiędzy dużym a małym obiegiem czyli de facto

> termostat jest zaworem otwierającym/zamykającym przepływ płynu do chłodnicy.

> Uprzedzając kolejne pytanie: termostat zamyka/otwiera przepływ tylko na zasilaniu chłodnicy.

> Pozdrawiam BAS

Tak jest w prymitywnych (chociaż najbardziej popularnych) systemach ale dosyć często termostaty nie pracują jako pojedynczy otwieracz / zamykacz w jednej rurze ale jako PRZEŁĄCZNIK w dwóch obwodach - np przełączają obieg z dużego na mały, czasem podgrzewanie kolektora itp.

Do tego są te dodatkowe króćce - czasem jest ich kilka i podłączonych jest kilka węży.

Dokładnie to widać na obrazkach w opisie przeróbki termostatu BEHR - VALEO (patrz link "jakiś text" parę postów wcześniej).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.