Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po obniżeniu ....

Featured Replies

Napisano

..seja na -70 zaczeło mi telepać autem przy przyspieszaniu co mogło sie spie... dziś sprawdzałem luzy na przegubach wew i zew nic sie nie rusza zbytnio tzn delikatnie tyle ile ma sie ruszać, z nowych czesci wymienionych ostatnio to wahacze, drązki kier, gumy na stab,amory są Mts, spreżyny Fk, moze to być boduszka skrzyni ? choć tez nie zabardzo mi sie wydaje ze jest styrana sam nie wiem juz pad.gif zgóry dzięki za pomoc

Napisano

> ..seja na -70 zaczeło mi telepać autem przy przyspieszaniu co mogło sie spie... dziś sprawdzałem

> luzy na przegubach wew i zew nic sie nie rusza zbytnio tzn delikatnie tyle ile ma sie ruszać,

> z nowych czesci wymienionych ostatnio to wahacze, drązki kier, gumy na stab,amory są Mts,

> spreżyny Fk, moze to być boduszka skrzyni ? choć tez nie zabardzo mi sie wydaje ze jest

> styrana sam nie wiem juz zgóry dzięki za pomoc

zapytam czy zbieżnosc zrobiona?

Napisano
  • Autor

nie ale nigdy jej nie robiłem po zmianie amortyzatorów i było git ,dopiero teraz sie to stało, wcześniej zmieniałem z serii na -40 i odwrotnie i nic sie nie działo,od złej zbieżności by sie tak działo ?

Napisano

> nie ale nigdy jej nie robiłem po zmianie amortyzatorów i było git ,dopiero teraz sie to stało,

> wcześniej zmieniałem z serii na -40 i odwrotnie i nic sie nie działo,od złej zbieżności by sie

> tak działo ?

najpierw zrób zbieżność. a wahacze ricambi czy 'wysoka jakość niemieckiej produkcji'? bo podobno na zamiennikach się cuda dzieją.

Napisano

> nie ale nigdy jej nie robiłem po zmianie amortyzatorów a wahacze po tym należało zrobić i było git ,dopiero teraz sie to stało,

> wcześniej zmieniałem z serii na -40 i odwrotnie i nic sie nie działo,od złej zbieżności by sie

> tak działo ?

Napisano
  • Autor

wahacze MM wymieniłem z nimi drążki kier i po tym była robiona zbieżność i było wszystko ok aż do obniżenia auta o -70

Napisano

> wahacze MM wymieniłem z nimi drążki kier i po tym była robiona zbieżność i było wszystko ok aż do

> obniżenia auta o -70

zbieżnośc do zrobienia na bank ok.gif

Napisano
  • Autor

skoro tak gadacie to ok jutro pojade zrobić zbieżność i dam znać czy to było przyczyną ok.gif

Napisano

Po zmianie w tamtym roku zawiasu miałem dokładnie to samo... W moim przypadku były to przeguby wewnętrzne...

Napisano

> Po zmianie w tamtym roku zawiasu miałem dokładnie to samo... W moim przypadku były to przeguby

> wewnętrzne...

miałem podobne objawy

Napisano

> nie ale nigdy jej nie robiłem po zmianie amortyzatorów i było git ,dopiero teraz sie to stało,

> tak działo ?

gdy pare lat temu posadzilem na -70 to ledwo dojechalem na zbieznosc tak targalo ok.gif

Napisano

> wahacze MM wymieniłem z nimi drążki kier i po tym była robiona zbieżność i było wszystko ok aż do

> obniżenia auta o -70

Potwierdze tylko powyzsze opinie dotyczace koniecznosci udania sie na geometrie ok.gif

Zeby nie byc gołosłownym i utwierdzic Cie w tym, proponuje luknąć pod auto i zobaczyc w jakiej pozycji po obnizeniu sa wahacze i pólosie. Zauwaz, ze nie sa one poziomo, tylko sworznie sa wyzej od silentblocków. Co za tym idzie drążki kierownicze tez idą ku górze co w praktyce powoduje że sa "krótsze" tzn powodują rozbieżnosc. Na własnej skórze sie o tym przekonałem jak skrecilem gwint na dół - przy 50km/h laczki kwiczały przy jeździe na wprost. Idac dalej w temacie półosie tez pracuja w nienaturalnym dla siebie położeniu i jeżeli na wewnetrzych kielichach sa wrzery od przegubu "trójpalczastego" rzucanie buda przy przyspieszaniu nie bedzie niczym dziwnym tongue.gif

Tak czy siak zaczałbym od ustawienia zbieżnosci ok.gif

Napisano
  • Autor

Jutro rano jestem umówiony na zbieżność ,dziękiu jeszcze raz wszystkim , juz myślałem ze nikt nie podpowie komuś kto nie ma turbo lub silnika 1.4na 4p pozdr

Napisano
  • Autor

byłem zrobiłem i nic :/ stawiam więc na przeguby wew lub luzy na dyferencjale, bo nic innego juz chyba nie moze powodować takich drgań

Napisano

dziwna sprawa, żeby po obniżeniu i zrobieniu zbieżności takie jajca były icon_eek.gif

Napisano

> dziwna sprawa, żeby po obniżeniu i zrobieniu zbieżności takie jajca były

Tez sie dziwie , bez robienia zwiechy vana puściłem na 70/50 i wszystko git yikes.gif

Napisano

> byłem zrobiłem i nic :/ stawiam więc na przeguby wew lub luzy na dyferencjale, bo nic innego juz

> chyba nie moze powodować takich drgań

ja w ex sc jak zmieniałem serie zawias własnie na 70/50 to bez zbieżności i było ok to samo przy przymiarce gwintu zero problemu ok.gif

Napisano
  • Autor

nie wiem tez pany ,stawiam juz chyba na zbieg okoliczności no bo jak inaczej to wytłumaczyć, przerzuciłem trzy komplety felg wcześniej nic,zbiezność nic,więc to coś od napędu niestety

Napisano

Mnie własnie w ten sposób przćwiczyło iedys jedno auto. Przypadek podobny. Rzucało całą buda przy przyspieszaniu w pewnym zakresie predkosci. Zamieniałem koła, szukałem w poduszkach, wahaczach... W końcu rozebrałem półosie.

Taki sam objaw jest, kiedy brakuje jednej igiełki pod kamieniem na przegubie trójpalczastym. Bywa, ze podczas wymiany osłony na wewnętrznym przegubie kamień zsunie sie, igiełki polecą, jedna gdzies sie zgubi i potem niewieadomo o co cho crazy.gif

Rozepnij wahacze, zdejmij opaski z wewnetrznych osłon (jesli nie chcesz spuszczac oliwy ze skrzyni i wywalac calych pólosi na stoł), wysuń pólosie z kielichów i pomaraj paluchem w kielichcach w poszukiwaniu zagłębień od kamieni. Na moje to jest to (moj post wyzej o tym ze teraz półosie nie pracuja w poziomie a pod katem)

Miłego babrania sie w smarach wink.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

tez stawiałem na przeguby wew , babrania duzo nie bedzie bo mam kielichy zewnętrzne wyjmę całą półoś z jednej i z drugiej strony i sie pobawie po świętach ok.gif dzieki Kolego ok.gif

Napisano

Jeśli telepie tylko przy przyspieszaniu to stawiam na przegub lub na półośkę - (wahacz, geometria itp. nie ma w tym wypadku nic wspólnego)

Napisano

u mnie była kiedyś podobna sytuacja, tylko że w kielichu wewnętrznym gdzie wchodzą te potrójne łożyska jedno się wysypało i zostały tylko dwa, ale tu już było dawno po zmianie zawiasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.