Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ciepłe koła ?

Featured Replies

Napisano

wróciłem właśnie z przejażdżki (70km) trasa + miasto i dotknąłem kół i z przodu i z tyłu - są wyczuwalnie ciepłe, te z tyłu nawet bardziej. O co kaman ? Zmieniałem jakiś miesiąc temu tarcze i klocki z przodu, a tydzień temu tarcze i klocki z tyłu, wszystko wyczyszczone na błysk, posmarowane, zaciski bez problemu ruszałem ręką przód-tył. Czy tak ma być czy coś trzyma ? Czy może po zmianie musi się wszystko dotrzeć i dlatego tak ?

Napisano

> wróciłem właśnie z przejażdżki (70km) trasa + miasto i dotknąłem kół i z przodu i z tyłu - są

> wyczuwalnie ciepłe, te z tyłu nawet bardziej. O co kaman ? Zmieniałem jakiś miesiąc temu

> tarcze i klocki z przodu, a tydzień temu tarcze i klocki z tyłu, wszystko wyczyszczone na

> błysk, posmarowane, zaciski bez problemu ruszałem ręką przód-tył. Czy tak ma być czy coś

> trzyma ? Czy może po zmianie musi się wszystko dotrzeć i dlatego tak ?

Nie powinno tak być, musisz jeszcze raz wszystko przejrzeć i sprawdzić. Jeśli wymieniałeś płyn, to może to być efekt spęczniałych uszczelnień gumowych. Ja mam problem z grzejącymi się dwoma kołami po przekątnej i prawie na pewno winna jest pompa hamulcowa.

Pozdrawiam

Napisano

Lekko ciepłe mają prawo być.

Pewnie zależy to od prędkości, częstotliwości używania tarcz hamulcowych, siły hamowania, nawierzchni, ciśnienia w oponach.

Dzisiaj mieliśmy 22 oC cool.gif

Napisano
  • Autor

płynu nie wymieniałem

koła kręcą się lekko

puszczony na luz jedzie bez problemu

ale może coś być na rzeczy - ostatnio zauważyłem większe spalanie chociaż technika jazdy taka sama i warunki raczej też.....hmmm, muszę to rozebrać jeszcze raz....

Napisano

> wróciłem właśnie z przejażdżki (70km) trasa + miasto i dotknąłem kół i z przodu i z tyłu - są

> wyczuwalnie ciepłe, te z tyłu nawet bardziej. O co kaman ? Zmieniałem jakiś miesiąc temu

> tarcze i klocki z przodu, a tydzień temu tarcze i klocki z tyłu, wszystko wyczyszczone na

> błysk, posmarowane, zaciski bez problemu ruszałem ręką przód-tył. Czy tak ma być czy coś

> trzyma ? Czy może po zmianie musi się wszystko dotrzeć i dlatego tak ?

Mam dokładnie tak samo.

Wszystkie tarcze i klocki nowe, płyn też nowy.

Grzeje się prawe przednie koło i lewe tylne.

Mam w planie jeszcze przewody elastyczne wymienić, bo pomysłów innych nie mam.

Napisano

> Nie powinno tak być, musisz jeszcze raz wszystko przejrzeć i sprawdzić. Jeśli wymieniałeś płyn, to

> może to być efekt spęczniałych uszczelnień gumowych. Ja mam problem z grzejącymi się dwoma

> kołami po przekątnej i prawie na pewno winna jest pompa hamulcowa.

> Pozdrawiam

Ok grzeje się, ale czy trzymają Ci hamulce i samochód się nie toczy czy jak? Musimy pamiętać, iż w Cromach w większosci mamy kontrolę trakcji, HH itp, przy tych układach hamulce pracują nieco odmiennie niż w zwykłych samochodach stąd np: szybsze zużywanie się okładzin klocków,

Napisano

Ale ciepłe opony czy felgi.... jakie masz ciśnienie w oponach?

U mnie wszystko zimne nawet po 100 km... przy obecnych temp.. a z natury co jakiś czas sprawdzam

Napisano

> Mam dokładnie tak samo.

> Wszystkie tarcze i klocki nowe, płyn też nowy.

> Grzeje się prawe przednie koło i lewe tylne.

> Mam w planie jeszcze przewody elastyczne wymienić, bo pomysłów innych nie mam.

Na 99% wadliwa pompa - odpowiem ci na 100% po wymianie, w ciągu 2 tygodni.

Napisano

> Ok grzeje się, ale czy trzymają Ci hamulce i samochód się nie toczy czy jak? Musimy pamiętać, iż w

> Cromach w większosci mamy kontrolę trakcji, HH itp, przy tych układach hamulce pracują nieco

> odmiennie niż w zwykłych samochodach stąd np: szybsze zużywanie się okładzin klocków,

Sprawdź jak się zachowuje auto w trakcie stawania na minimalnym wzniesieniu - sprawne auto po zatrzymaniu, zaczyna się powoli i coraz szybciej toczyć w kierunku dołu wzniesienia - nie jest wyczuwalny moment zatrzymania. Auto z blokującymi hamulcami, nie będzie się staczać z bardzo małej pochyłości, na dodatek bedzię odczuwalne szarpnięcie, przy zmianie kierunku ruchu.

Przerabiałem problem w Stilo - tylne hamulce blokowały, w trasie był czasami słyszalny pisk / ocieranie. Na szybko pokonywanym rondzie wywinąłem berka! Zimą auto potrafiło się zachowywać nieprzewidywalnie. Po wymianie osłony i uszczelki lewego tylnego cylinderka i zapodaniu nowych tarcz z klockami, problem zniknął. Efektem ubocznym było zmniejszenie spalania od 1 do 2 litrów na 100 km, w zależności od warunków jazdy.

Napisano
  • Autor

> Ale ciepłe opony czy felgi.... jakie masz ciśnienie w oponach?

> U mnie wszystko zimne nawet po 100 km... przy obecnych temp.. a z natury co jakiś czas sprawdzam

felgi ciepłe, od nich opony też

ciśnienie książkowe, 2.4

Napisano

> felgi ciepłe, od nich opony też

> ciśnienie książkowe, 2.4

OK... jesli więc masz faktycznie jest 2,4 ( Kiedyś kolega miał uszkodzony wskaźnik i nabijał do 1,5 ... a wskazanie 2,2 było )

To musisz sie upewnić ... ja to robiłem tak, ze zimne auto - jechałem odcinek bez hamowania na pustej drodze, obwodnicy lub autostradzie goniłem kilka- kilkadziesiąt km i następnie zatrzymywałem się bez hamowania - tocząc się do zatoczki i hamując biegami .... i wtedy oceniałem stan temp kół w starym Brava... jeśli jakaś tarcza ciepła lub gorąca to mimo wymiany niedawno jednak coś do roboty jest - ale przynajmniej wiadomo które koło. Nasmarowanie zbytnie prowadnic nie jest wskazane - na końcu sa tłumiki gumowe i czasmi od smaru pęcznieją - zacinają się i jest frown.gif

Napisano

> Na 99% wadliwa pompa - odpowiem ci na 100% po wymianie, w ciągu 2 tygodni.

A można to jakoś sprawdzić bez wymieniania na nową?

Napisano

> A można to jakoś sprawdzić bez wymieniania na nową?

U mnie blokują się dwa koła po przekątnej, kilkukrotne mocne naciśnięcie hamulca na postoju, rozwiązuje problem na jakiś czas. Wszystkie zaciski w aucie chodzą lekko i płynnie. Pozostaje pompa, tym bardziej, że to znana przypadłość przedliftowej Cromy.

Napisano
  • Autor

na razie zmieniłem dzisiaj płyn - nie był zmieniany jakieś 2 lata i 70kkm - jutro jadę w trasę to się zobaczy czy jest poprawa. Oby....

Napisano

> na razie zmieniłem dzisiaj płyn - nie był zmieniany jakieś 2 lata i 70kkm -

na jaki zmieniałeś?

Właśnie się zastanawiam co wybrać...

Napisano

> U mnie blokują się dwa koła po przekątnej, kilkukrotne mocne naciśnięcie hamulca na postoju,

> rozwiązuje problem na jakiś czas. Wszystkie zaciski w aucie chodzą lekko i płynnie. Pozostaje

> pompa, tym bardziej, że to znana przypadłość przedliftowej Cromy.

No to lipa.

Moja croma jest z 2005 roku.

W eperze znalazłem coś o nazwie pompa podciśnieniowa hamulców, czy to jest to ?

Napisano

> No to lipa.

> Moja croma jest z 2005 roku.

> W eperze znalazłem coś o nazwie pompa podciśnieniowa hamulców, czy to jest to ?

to nie to

to jest pompa wytwarzająca podciśnienie (w doładowanych silnikach nie masz podciśnienia), które jest poptrzebne do wspomagania pompy hamulcowej i np sterowania łopatek turbiny

Napisano

> No to lipa.

> Moja croma jest z 2005 roku.

> W eperze znalazłem coś o nazwie pompa podciśnieniowa hamulców, czy to jest to ?

Nie, to taka pompa. . Jesteś pewny, że masz uszkodzoną pompę?

Napisano
  • Autor

> na jaki zmieniałeś?

> Właśnie się zastanawiam co wybrać...

płyn dał warsztat i był to Valeo DOT4; myślę że tutaj nie ma co się napinać z nie wiadomo jakimi parametrami wrzenia itd - po Nurburgring nie jeździmy wink.gif

Napisano

> Nie, to taka pompa. . Jesteś pewny, że masz uszkodzoną pompę?

Nie mam pojęcia i nie wiem jak to sprawdzić?

Klocki i tarcze są ok.

Planuje jeszcze wymienić przewody elastyczne i jeśli to nie pomoże to szukam dalej przyczyny.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

uporałem się już z moim problemem jakieś 2 tygodnie temu i jest OK.

Wymieniłem płyn to po pierwsze.

Potem podniosłem tył na podnośniku i kręcąc kołami okazało się że lewe jakoś tak szybciej się zatrzymuje od prawego, tak jakby go coś blokowało. Porozkręcałem wszystko jeszcze raz i dopiłowałem pilnikiem klocki w miejscu gdzie wchodzą w te blaszki, tak aby luźno wchodziły. Nasmarowałem, poskręcałem i znowu próba kręcenia kołem - tym razem obydwa kręciły się tak samo, lekko. Od tego momentu jest już OK, po jeździe mam ciepłe lekko felgi w okolicach tarcz/bębnów no ale to normalne po jeździe i hamowaniu.

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Nie powinno tak być, musisz jeszcze raz wszystko przejrzeć i sprawdzić. Jeśli wymieniałeś płyn, to

> może to być efekt spęczniałych uszczelnień gumowych. Ja mam problem z grzejącymi się dwoma

> kołami po przekątnej i prawie na pewno winna jest pompa hamulcowa.

> Pozdrawiam

Panowie miałem podobny problem z grzejącymi się kołami po przekątnej-z czasem problem zaczął się nasilać,śruby od kół potrafiły być gorące. Na podnośniku koła chodziły lekko ,nic nie tarło jednak w czasie jazdy coś sie zmieniało i zaczynały się grzać koła(przednie prawe i tylne lewe)-miały niemal identyczna temperaturę albo lekko ciepłe albo jeśli gorące to tez obydwa. Odrzuciłem więc możliwość źle pracujących zacisków(małe prawdopodobieństwo aby dwa koła zachowywały się identycznie) i wymieniłem pompę hamulcową na nową. Wymiana załatwiła sprawę grzejących się kół definitywnie.Do wymiany pompy bezwzględnie należy wyjąć akumulator i zdemontować jego skrzynkę-to daje dobry dostęp do nakrętek pompy kluczem sztorcowym nasadowym(najlepszy sześciokątny 22 i długa przedłużka plus grzechotka). Nakrętki są zabezpieczone klejem

,trzeba uważać żeby nasadka nie zjechała i nie obrobiła nakrętki.Gdyby ktoś wymieniał to myślę ,że te uwagi okażą się cenne. Klucz do przewodów hamulcowych przy pompie 11 -odkręcają się bez problemu ale kupiłem specjalny do przewodów.Po skręceniu wszystkiego i zalaniu płynem zbiorniczka(po demontażu jest okazja umyć sobie zbiorniczek-ale z tym to ostrożnie,żeby nie zostało coś co może wymieszać się z płynem i uszkodzić uszczelnienia pompy) możemy odpowietrzyć układ hamulcowy.Ja odpowietrzałem tradycyjna metoda czyli jeden depta i trzyma pedał hamulca drugi popuszcza odpowietrznik itd. Odpowietrzanie rozpocząłem od przedniego lewego koła (ze względu na wymianę pompy -żeby szybko pozbyć się powietrza z układu) potem prawy tył,prawy przód i lewy tył czyli po przekatnych tak jak sekcje w pompie.Zero problemów,nie trzeba się bać. Oczywiście zapłon podczas odpowietrzania wyłączony.W naszym układzie ABS normalnie gdy ABS nie pracuje zawory są otwarte tak jakby ABS-u nie było. Dobrze sie zaopatrzyć w 2 litry płynu hamulcowego.Ja przez każdy zacisk przepuściłem ok 250-300 ml płynu.Przy okazji wyjętej skrzynki akumulatora wymieniłem tez płyn w " sprzęgle" gdyż pod wyjęciu jej bardzo dobry dostęp do odpowietrznika wysprzęglika sprzęgła.(jest pod akumulatotrem-czarny plastykowy!!)-polecam to zrobić.Ważna uwaga przy tej czynności-zbiorniczek wyrównawczy jest zbudowany w ten sposób ,że przy wymianie-odpowietrzaniu sprzęgła poziom płynu w komorze z której jest pobierany płyn do wysprzęglika obniża się dość szybko podczas gdy patrząc od przodu zbiorniczek jest cały czas prawie pełny-ja w ten sposób opróżniłem całkowicie obwód sprzęgła aż pedał wpadł w podłogę i zrobił się całkowicie luźny -obserwować więc trzeba tylną część zbiorniczka do której dochodzi przewód gumowy od sprzęgła i uzupełniać płyn do pełna. Mam nadzieję ,że moje wypociny się komuś przydadzą. Pozdrawiam.

W razie wątpliwości proszę śmiało pytać na priv.

Napisano

> Panowie miałem podobny problem z grzejącymi się kołami po przekątnej-z czasem problem zaczął się

> nasilać,śruby od kół potrafiły być gorące. Na podnośniku koła chodziły lekko ,nic nie tarło

> jednak w czasie jazdy coś sie zmieniało i zaczynały się grzać koła(przednie prawe i tylne

> lewe)-miały niemal identyczna temperaturę albo lekko ciepłe albo jeśli gorące to tez obydwa.

> Odrzuciłem więc możliwość źle pracujących zacisków(małe prawdopodobieństwo aby dwa koła

> zachowywały się identycznie) i wymieniłem pompę hamulcową na nową. Wymiana załatwiła sprawę

> grzejących się kół definitywnie.Do wymiany pompy bezwzględnie należy wyjąć akumulator i

> zdemontować jego skrzynkę-to daje dobry dostęp do nakrętek pompy kluczem sztorcowym

> nasadowym(najlepszy sześciokątny 22 i długa przedłużka plus grzechotka). Nakrętki są

> zabezpieczone klejem

> ,trzeba uważać żeby nasadka nie zjechała i nie obrobiła nakrętki.Gdyby ktoś wymieniał to myślę ,że

> te uwagi okażą się cenne. Klucz do przewodów hamulcowych przy pompie 11 -odkręcają się bez

> problemu ale kupiłem specjalny do przewodów.Po skręceniu wszystkiego i zalaniu płynem

> zbiorniczka(po demontażu jest okazja umyć sobie zbiorniczek-ale z tym to ostrożnie,żeby nie

> zostało coś co może wymieszać się z płynem i uszkodzić uszczelnienia pompy) możemy

> odpowietrzyć układ hamulcowy.Ja odpowietrzałem tradycyjna metoda czyli jeden depta i trzyma

> pedał hamulca drugi popuszcza odpowietrznik itd. Odpowietrzanie rozpocząłem od przedniego

> lewego koła (ze względu na wymianę pompy -żeby szybko pozbyć się powietrza z układu) potem

> prawy tył,prawy przód i lewy tył czyli po przekatnych tak jak sekcje w pompie.Zero

> problemów,nie trzeba się bać. Oczywiście zapłon podczas odpowietrzania wyłączony.W naszym

> układzie ABS normalnie gdy ABS nie pracuje zawory są otwarte tak jakby ABS-u nie było. Dobrze

> sie zaopatrzyć w 2 litry płynu hamulcowego.Ja przez każdy zacisk przepuściłem ok 250-300 ml

> płynu.Przy okazji wyjętej skrzynki akumulatora wymieniłem tez płyn w " sprzęgle" gdyż pod

> wyjęciu jej bardzo dobry dostęp do odpowietrznika wysprzęglika sprzęgła.(jest pod

> akumulatotrem-czarny plastykowy!!)-polecam to zrobić.Ważna uwaga przy tej

> czynności-zbiorniczek wyrównawczy jest zbudowany w ten sposób ,że przy wymianie-odpowietrzaniu

> sprzęgła poziom płynu w komorze z której jest pobierany płyn do wysprzęglika obniża się dość

> szybko podczas gdy patrząc od przodu zbiorniczek jest cały czas prawie pełny-ja w ten sposób

> opróżniłem całkowicie obwód sprzęgła aż pedał wpadł w podłogę i zrobił się całkowicie luźny

> -obserwować więc trzeba tylną część zbiorniczka do której dochodzi przewód gumowy od sprzęgła

> i uzupełniać płyn do pełna. Mam nadzieję ,że moje wypociny się komuś przydadzą. Pozdrawiam.

> W razie wątpliwości proszę śmiało pytać na priv.

To ja jeszcze poproszę za jakiś czas raport ze spalania po operacji wymiany pompy. Swoją drogą, zastanawiam się jak można wyprodukować i montować przez ponad rok wadliwe pompy hamulcowe w nowym modelu auta screwy.gifangryfire.gif!