Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana ,,banana'' kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Od czasu do czasu słychać u mnie stuk w prawym tylnym kole. Jakieś 8 tys km temu regenerowane były banany , ale oglądając zawieszenie mechanik stwierdził, że górna tuleja pływająca ma luzy. Póki co nie jest to nic wielkiego, ale powoli trzeba się przymierzyć do naprawy.

I tu kilka pytań:

- jakiej firmy wahacze (banany) polecacie?

- co sądzicie o ,,wzmacnianych'' bananach które da się spotkać na alledrogo? Ponoć tuleję pływającą zastąpiono zwykłą wzmacnianą, ale ile w tym prawdy i czy to działa ????

- czy da się wymienić banana z prawej strony bez obniżania zawieszenia tylnego w postaci całych ,,sanek''? Zaprzyjaźniony mech z ASO twierdzi, że trzeba zawias opuścić, ale znająć życie i mechaników z ASO to raczej obiaw lenistwya niż faktyczna diagnoza. Wołają za wymianę 140 zł wiec chyba porzeźbię sam.

Z góry dziękuję za informację.

A i przy okazji - regeneracja tych wahaczy przy użyciu nawet wydawać by się mogło markowych tulei to szajs, wahacze nie wytrzymały nawet 10 tys km biglaugh.gif

Napisano

> Od czasu do czasu słychać u mnie stuk w prawym tylnym kole. Jakieś 8 tys km temu regenerowane były

> banany , ale oglądając zawieszenie mechanik stwierdził, że górna tuleja pływająca ma luzy.

> Póki co nie jest to nic wielkiego, ale powoli trzeba się przymierzyć do naprawy.

> I tu kilka pytań:

> - jakiej firmy wahacze (banany) polecacie?

> - co sądzicie o ,,wzmacnianych'' bananach które da się spotkać na alledrogo? Ponoć tuleję

> pływającą zastąpiono zwykłą wzmacnianą, ale ile w tym prawdy i czy to działa ????

> - czy da się wymienić banana z prawej strony bez obniżania zawieszenia tylnego w postaci całych

> ,,sanek''? Zaprzyjaźniony mech z ASO twierdzi, że trzeba zawias opuścić, ale znająć życie i

> mechaników z ASO to raczej obiaw lenistwya niż faktyczna diagnoza. Wołają za wymianę 140 zł

> wiec chyba porzeźbię sam.

> Z góry dziękuję za informację.

> A i przy okazji - regeneracja tych wahaczy przy użyciu nawet wydawać by się mogło markowych tulei

> to szajs, wahacze nie wytrzymały nawet 10 tys km

Nie jestem pewny czy to prawda, podobno banany z Opla mają inne tuleje i jest dużo zamienników renomowanych producentów.

Pozdrawiam

Napisano

Weź swag-a (WAHACZ TYL OPEL VECTRA C 02-> SIGNUM 03-> SAAB 9-3 02-> FIAT CROMA 05-> LE=PR SZT SWAG) są w dobrych pieniądzach smile.gif tuleje często padają przy złym montażu wahacza, poza tym PL drogi niszczą niekiedy 3-4x szybciej zawias...

Napisano

Jeden gościu problem z tylnymi bananami w Cromie rozwiązał tak i cytuję go dosłownie:

" Poza tym wyczułem w tylnych kołach szarpiąc je mocno na zewnątrz i przytrzymując w górnej części lekki luz który znikał po podniesieniu auta na podnosniku. Luz ten dotyczy wahacza górnego tuleja zewnętrzna zwanego bumerangiem albo bananem z uwagi na swój wygięty krztałt (identyczny jest w oplu Vectra C, Signum, Saabie 9-3)Po zgłoszeniu usterki w serwisie uznali że te elementy nie podlegają gwarancji a koszt jednego wachacza z tulejkami to 385zł!!!. Pojechałem do znajomego mechanika który znał problem i okazało się że można wymienić same tulejki zewnętrzne i założyć od opla ale różnią się nieco średnicą dlatego wynieniłem całe wachacze na oplowskie (wymiarami identyczne) aby w przyszłości można było wymienić tylko tulejki(60-70zł). Wachacz oplowski kosztował 150zł. Po tej operacji należy zrobić zbieżność lecz w serwisie stwierdzili że robili by to cały dzień w cenie 200zł dlatego podali mi adres faceta w Ochojcu Pana Duda który wykonał regulację w 15 minut za 40zł. Od wymiany przejechałem około 10000km - brak luzów"

Napisano

Banany były problemem w Cromach z początku produkcji po tym czasie wprowadzono jakieś zamienniki które są niezniszczalne do 200 tys km

Ja na wszystkie regeneracje patrzę nieufnie.... użyta guma do tych tulejek jest kiepskiej jakości i sie rozpada... ja zalecam profilaktycznie wszystkie elementy gumowe 2x do roku zapryskać silikonem

Napisano

Ja mam założone oryginalne GM po zmianowe czyli te ze zwykłą tulejką. Przejechałem na nich prawie 90 tyś km i jest ok.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ok, i po bananie grinser006.gif Dziś wymieniłem własnymi ,,ręcami'' tego gada, znaczy da się i nie jest to śmiertelne smile.gif

Tak czy siak, pracę przy wymianie określił bym jako niezbyt ciężką, lecz zabójczo monotonną i nudną, odkręcenie śruby górnej mocującej banan jest czasochłonne, obowiązkowo klucz 18 płasko oczkowy, metoda odkręcenia:

- ćwierć obrotu zwykłym końcem

- obracamy zwykły koniec o 180 stopni i znów ćwierć obrotu

- następnie pół obrotu stroną ,,oczkową''

- i tak jakieś 1500 razy grinser006.gif

Montaż jest dość trudny, trzeba założyć najpierw górną śrubę, następnie wkręcić śrubę dolną w tulei pływającej, inaczej raczej tego nie da się zrobić UWAGA! Nie wbijajcie, aby dolnej śruby do tulei na zasadzie siła razy gwałt, zniszczycie gwint tak jak i mnie się to udało. Na szczęście udało się obciąć część śruby i po problemie, choć przez chwilę widziałem już czarne chmury. Najlepiej jest tą śrubę po prostu powoli wkręcać delikatnie popychając.

Stary banan regenerowany jakiś rok temu wyglądał tragicznie, górna tuleja wyglądała tak jak gdyby miała z 10 lat, guma rozwulkanizowana , postrzępiona itp.

Oznacza to, iż regeneracja nie koniecznie jest dobrym pomysłem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ok, i po bananie Dziś wymieniłem własnymi ,,ręcami'' tego gada, znaczy da się i nie jest to

> śmiertelne

> Tak czy siak, pracę przy wymianie określił bym jako niezbyt ciężką, lecz zabójczo monotonną i

> nudną, odkręcenie śruby górnej mocującej banan jest czasochłonne, obowiązkowo klucz 18 płasko

> oczkowy, metoda odkręcenia:

> - ćwierć obrotu zwykłym końcem

> - obracamy zwykły koniec o 180 stopni i znów ćwierć obrotu

> - następnie pół obrotu stroną ,,oczkową''

> - i tak jakieś 1500 razy

> Montaż jest dość trudny, trzeba założyć najpierw górną śrubę, następnie wkręcić śrubę dolną w tulei

> pływającej, inaczej raczej tego nie da się zrobić UWAGA! Nie wbijajcie, aby dolnej śruby do

> tulei na zasadzie siła razy gwałt, zniszczycie gwint tak jak i mnie się to udało. Na szczęście

> udało się obciąć część śruby i po problemie, choć przez chwilę widziałem już czarne chmury.

> Najlepiej jest tą śrubę po prostu powoli wkręcać delikatnie popychając.

> Stary banan regenerowany jakiś rok temu wyglądał tragicznie, górna tuleja wyglądała tak jak gdyby

> miała z 10 lat, guma rozwulkanizowana , postrzępiona itp.

> Oznacza to, iż regeneracja nie koniecznie jest dobrym pomysłem.

> Pozdrawiam.

Coś mi się zdaje, że po wymianie trzeba ustawić zbieżność / geometrię ?

Napisano
  • Autor

> Coś mi się zdaje, że po wymianie trzeba ustawić zbieżność / geometrię ?

Nie ma takiej konieczności, ,,banan'' jest punktem stałym zawieszenia, nie ma tam żadnej regulacji. Potwierdzeniem tej tezy może być fakt, iż po poprzedniej naprawie (regeneracji) nic ze zbieżnością nie było robione, a pomiary które przeprowadziłem ostatnio wykazały praktycznie książkowe ustawienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.