Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki przy kręceniu kierownicą

Featured Replies

Napisano

Niepokojący objaw u stilona. Przy kręceniu kierownicą w prawą stronę coś stuka - metaliczny dźwięk tak jakby coś przeskoczyło po naprężeniu. Dzieje się to tylko kręcąc kierownicą w prawo na postoju tak co 20stopni obrotu. Przekładnia jest w miarę nowa tak wynika z papierów. Co to może być?

Napisano

> Niepokojący objaw u stilona. Przy kręceniu kierownicą w prawą stronę coś stuka - metaliczny dźwięk

> tak jakby coś przeskoczyło po naprężeniu. Dzieje się to tylko kręcąc kierownicą w prawo na

> postoju tak co 20stopni obrotu. Przekładnia jest w miarę nowa tak wynika z papierów. Co to

> może być?

Osłona tarczy hamulcowej ? Dzieje się to podczas postoju czy podczas jazdy ? Może też być łożysko amortyzatora wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dzieje się to podczas postoju czy podczas jazdy ? Może też być łożysko

> amortyzatora

Bardzo słychać na postoju robiąć szybkie ruchy kierownicą w prawą stronę. Podczas jazdy nic nie stuka, ale jak parkuję skecająć na maks koła to zdarza się, że coś przeskoczy i właśnie jest ten stuk. Myślałem właśnie o łożysku amora ale dźwięk dochodzi jakby ze spodu samochodu. Sprawdziłem mocowanie wałka do krzyżaka w kabinie ale tam jest dokręcone fest.

Napisano

Byl kiedys filmik z jutuba jak ktos w puncie bujal kierownica na postoju i stukalo. Najlatwiej elementy ukl. kier. obadac podnoszac wozik do gory , lapiesz cosik niwelujac luz i bujasz jak nie ma stukow to masz odpowiedz.

Łożysko amorka zazwyczaj stuka rytmicznie przy skrecaniu i np zacieśnianiu na łuku ...

No chyba ,że coś ze wspomaganiem ?

Napisano

> Bardzo słychać na postoju robiąć szybkie ruchy kierownicą w prawą stronę. Podczas jazdy nic nie

> stuka, ale jak parkuję skecająć na maks koła to zdarza się, że coś przeskoczy i właśnie jest

> ten stuk. Myślałem właśnie o łożysku amora ale dźwięk dochodzi jakby ze spodu samochodu.

> Sprawdziłem mocowanie wałka do krzyżaka w kabinie ale tam jest dokręcone fest.

Sprawdź dobrze czy nie masz strzelonej sprężyny . A po drugie czy łącznik stabilizatora nie ociera o półoś

Napisano

łożysko górne zawieszenia - to nad sprężyną

Napisano

> Sprawdź dobrze czy nie masz strzelonej sprężyny . A po drugie czy łącznik stabilizatora nie ociera

> o półoś

popieram - u mnie łacznik dawał takie znaki

ale trzeba zajrzec i pomacac wszystko

Napisano
  • Autor

> popieram - u mnie łacznik dawał takie znaki

> ale trzeba zajrzec i pomacac wszystko

Popatrzę po świętach, ale co może być przyczyną ewentualnego ocierania łącznika?

Napisano

Łącznik staba stuka-puka podczas jazdy , i nie za bardzo ma o co ocierać niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dziś się wsłuchałem i ewidentnie dźwięk pochodzi z okolic przekładni, dokładnie na "wysokości " kierownicy. Mam nadzieję że to przegub na drążku a nie środek przekładni.

Napisano

> Jeszcze raz dziś się wsłuchałem i ewidentnie dźwięk pochodzi z okolic przekładni, dokładnie na

> "wysokości " kierownicy. Mam nadzieję że to przegub na drążku a nie środek przekładni.

Mam to samo już chyba 3 lata. Objawia się głównie tylko na postoju i przy skręcie w lewo i to nie zawsze. Nie wiem, co to jest, ale tak być nie powinno. Jak będę na przeglądzie za około miesiąc to zlecę diagnozę i dam znać, co to jest, ale to może być niestety przekładnia, ewentualnie coś w kolumnie, bo dźwięk jakby stamtąd dochodził niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.