Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja samochodu z Japonii - przerabiał ktoś?

Featured Replies

Napisano

Szukam kogoś kto przerabiał zarejestrowanie w PL samochodu ściągniętego z Japonii. Przede wszystkim chodzi o papierkologię, bo to co dziś usłyszałem w urzędzie wydaje mi się być bzdurą. Kiera nie jest problemem jakby co, samochód z kierą po lewej.

Gdyby ktoś wiedział/znał kogoś byłbym wdzięczny za info na PW.

Napisano

> Szukam kogoś kto przerabiał zarejestrowanie w PL samochodu ściągniętego z Japonii. Przede wszystkim

> chodzi o papierkologię, bo to co dziś usłyszałem w urzędzie wydaje mi się być bzdurą. Kiera

> nie jest problemem jakby co, samochód z kierą po lewej.

> Gdyby ktoś wiedział/znał kogoś byłbym wdzięczny za info na PW.

Wiem tylko, że temat rozbija się o krótki VIN.

Poszukaj na forach o Subaru, bo tam na pewno były dyskutowane te tematy odnośnie sprowadzanych Imprez.

Napisano
  • Autor

VIN też nie problem - chodzi o rejestrację samochodu niezarejestrowanego. Z tego co czytałem w necie przy sprzedaży samochodu w Japonii jest on tam wyrejestrowywany. Taki też samochód mam na oku (tyle że jest on w UE). Dzwoniłem dziś do urzędu spytać się jakie dokumenty są potrzebne do zarejestrowania takiego auta - kierowniczka działu rejestracji samochodów (zostałem do niej skierowany, bo sprawa nietypowa) powiedziała mi, że jeśli samochód jest wyrejestrowany to nie mogą go w PL zarejestrować i podała kilka wyjątków od reguły, uściślonych w ustawie (zabytek itd.). Tyle że jak dla mnie te kilka wyjątków tyczy się samochodów wyrejestrowanych w Polsce, a nie zagranicą? Co starałem się jej wytłumaczyć, ale albo nie do końca zrozumiała, albo sama nie wiedziała, albo faktycznie się nie da (w co mocno wątpię).

No i teraz po prostu szukam kogoś, kto ma to za sobą, żeby dowiedzieć się jak wygląda proces po stronie japońskiej i jakie z Japonii powinienem mieć dokumenty.

Napisano

> Szukam kogoś kto przerabiał zarejestrowanie w PL samochodu ściągniętego z Japonii. Przede wszystkim

> chodzi o papierkologię, bo to co dziś usłyszałem w urzędzie wydaje mi się być bzdurą. Kiera

> nie jest problemem jakby co, samochód z kierą po lewej.

> Gdyby ktoś wiedział/znał kogoś byłbym wdzięczny za info na PW.

i wez sobie licznik geigera

mowie poważnie

Napisano
  • Autor

> i wez sobie licznik geigera

> mowie poważnie

Opuścił Japonię przed katastrofą smile.gif

Napisano

> Opuścił Japonię przed katastrofą

to OK.

Kumpel kupil mietka... ale juz po katastrofie. Dziwnie tanio. Akurat pooi wizycie w Prypeci mialem licznik i mu pozyczylem... BARDZO sie zdziwil

Napisano

Jakies bzdury. A niby czym rozni sie rejestracja auta z USA vs Japonii. Niczym.

To co musisz zaniesc do urzedu to komplet dokumentow przetłumaczonych, przeglad, kwity z US do ktorego odprowadzony zostal VAT i akcyza i tyle...

Napisano
  • Autor

A jak wygląda sprawa z USA? Samochód zostaje faktycznie tam wyrejestrowany? Czy po prostu nie ma czegoś takiego jak dowód rejestracyjny? Bo znalazłem przepis w rozporządzeniu dot. rejestracji, że

Quote:

W przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy

zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się

przedstawienie innego dokumentu, potwierdzającego

rejestrację pojazdu za granicą;.

ale w tym przypadku samochód nadal jest zarejestrowany.

Napisano

mój znajomy sprowadził Legnum VR-4 z JAP, i normalnie zarejestrował (była przekładka kierownicy). Zapytam go co i jak

Napisano
  • Autor

> mój znajomy sprowadził Legnum VR-4 z JAP, i normalnie zarejestrował (była przekładka kierownicy).

> Zapytam go co i jak

Będę wdzięczny ok.gif

Napisano

> to OK.

> Kumpel kupil mietka... ale juz po katastrofie. Dziwnie tanio. Akurat pooi wizycie w Prypeci mialem

> licznik i mu pozyczylem... BARDZO sie zdziwil

A możesz coś dokładniej napisać?

Byłem od tamtego czasu dwa razy w Tokyo i w nocy jakoś nie świecę (jeszcze) hehe.gif

ale jak coś osobiście zmierzyłeś i nie powtarzasz urban legend to napisz

Napisano

> A jak wygląda sprawa z USA? Samochód zostaje faktycznie tam wyrejestrowany? Czy po prostu nie ma

> czegoś takiego jak dowód rejestracyjny? Bo znalazłem przepis w rozporządzeniu dot.

> rejestracji, że

> Quote:

> W przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy

> zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się

> przedstawienie innego dokumentu, potwierdzającego

> rejestrację pojazdu za granicą;.

> ale w tym przypadku samochód nadal jest zarejestrowany.

Przy rejstracji auta z Włoch tez się rejstruje auto wyrejstrowane. I we Wrocławiu nie robili mi żadnych problemów.

Napisano

> A możesz coś dokładniej napisać?

> Byłem od tamtego czasu dwa razy w Tokyo i w nocy jakoś nie świecę (jeszcze)

> ale jak coś osobiście zmierzyłeś i nie powtarzasz urban legend to napisz

po pierwsze - gdzies napisalem ze auto z tokyo?

po drugie - masz wiedzę jak wyglada w JP handel autami?

po trzecie - nie powtarzam urban legend

po czwarte - pomiar wykazal ze auto jest skażone

jeszcze jakies pytania?

Napisano

> po drugie - masz wiedzę jak wyglada w JP handel autami?

Napisz cos na ten temat - jak handel tam wyglada, to ciekawe hmm.gif

Napisano

> po pierwsze - gdzies napisalem ze auto z tokyo?

> po drugie - masz wiedzę jak wyglada w JP handel autami?

> po trzecie - nie powtarzam urban legend

> po czwarte - pomiar wykazal ze auto jest skażone

> jeszcze jakies pytania?

Przecież nie piszę, że auto jest z Tokyo.

Tokyo a zwłaszcza północna jego część jest stosunkowo niedaleko od skażonego miejsca.

Twój pomiar wskazał, że skażone, ale jak bardzo? Być może sama droga morska mogła spowodować jakieś zaburzenia w późniejszym odczycie.

Jak wygląda sprzedaż w Japonii to i widziałem, ale jak się sprowadza to nie. Dlatego nie podaję żadnych porad, tylko zaintrygowała mnie Twoja odpowiedź

Napisano

> Napisz cos na ten temat - jak handel tam wyglada, to ciekawe

Do Twojej wiadomości to w reklamach telewizyjnych markę na V pokazują jako luksusową (a przynajmniej tak starają się ją przedstawiać) a i golfów trochę jeździ

Napisano

> Do Twojej wiadomości to w reklamach telewizyjnych markę na V pokazują jako luksusową (a

> przynajmniej tak starają się ją przedstawiać) a i golfów trochę jeździ

Europejskie = luksusowe, to masz na mysli?

Napisano

> Europejskie = luksusowe, to masz na mysli?

nie, nie. Mówię o reklamach wyrabiających opinię o marce Vw jako o producencie bardziej "ekskluzywnym" biglaugh.gif

Napisano

> A jak wygląda sprawa z USA? Samochód zostaje faktycznie tam wyrejestrowany? Czy po prostu nie ma

> czegoś takiego jak dowód rejestracyjny? Bo znalazłem przepis w rozporządzeniu dot.

> rejestracji, że

> Quote:

> W przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy

> zamiast dowodu rejestracyjnego dopuszcza się

> przedstawienie innego dokumentu, potwierdzającego

> rejestrację pojazdu za granicą;.

> ale w tym przypadku samochód nadal jest zarejestrowany.

przeciez przed wywozem musisz auto wyrejestrowac...

Z USA cieganie sie auta wyrejestrowane.

Napisano
  • Autor

> przeciez przed wywozem musisz auto wyrejestrowac...

> Z USA cieganie sie auta wyrejestrowane.

Wiesz może jakie dokumenty wtedy się ma z USA?

EDYT

Szukam gdzie mogę w necie i natknąłem się na podobny przypadek jak mój, tyle że z USA. Ostatnia wiadomość - niestety bez odpowiedzi frown.gif

LINKA

EDYT 2

Wpadłem na właściwy trop - zdaje się, że niejeden miał podobny problem...

LINKA 2

Napisano

> Byłem od tamtego czasu dwa razy w Tokyo i w nocy jakoś nie świecę (jeszcze) hehe.gif

Jak zaimportujesz radioaktwne auto a za parę lat zdiagnozują ci raka, to przestaniesz się śmiać?

Nikomu tego nie życzę. Ale czasem naprawdę warto pomyśleć zanim się popełni błąd.

Napisano

> VIN też nie problem - chodzi o rejestrację samochodu niezarejestrowanego. Z tego co czytałem w

> necie przy sprzedaży samochodu w Japonii jest on tam wyrejestrowywany. Taki też samochód mam

> na oku (tyle że jest on w UE). Dzwoniłem dziś do urzędu spytać się jakie dokumenty są

> potrzebne do zarejestrowania takiego auta - kierowniczka działu rejestracji samochodów

> (zostałem do niej skierowany, bo sprawa nietypowa) powiedziała mi, że jeśli samochód jest

> wyrejestrowany to nie mogą go w PL zarejestrować i podała kilka wyjątków od reguły,

> uściślonych w ustawie (zabytek itd.). Tyle że jak dla mnie te kilka wyjątków tyczy się

> samochodów wyrejestrowanych w Polsce, a nie zagranicą? Co starałem się jej wytłumaczyć, ale

> albo nie do końca zrozumiała, albo sama nie wiedziała, albo faktycznie się nie da (w co mocno

> wątpię).

> No i teraz po prostu szukam kogoś, kto ma to za sobą, żeby dowiedzieć się jak wygląda proces po

> stronie japońskiej i jakie z Japonii powinienem mieć dokumenty.

Wyrejestrowany to co innego niż nigdy nie rejestrowany. Jakiś dokument rejestracyjny auto musi mieć. Pytanie jak się znalazł w UE? Czy został odprawiony? Od kogo miałbyś go kupić, handlarz czy jakiś turysta z JP jest w UE?

Napisano
  • Autor

> Wyrejestrowany to co innego niż nigdy nie rejestrowany. Jakiś dokument rejestracyjny auto musi

> mieć. Pytanie jak się znalazł w UE? Czy został odprawiony? Od kogo miałbyś go kupić, handlarz

> czy jakiś turysta z JP jest w UE?

Podejrzewam, że znalazł się w UE statkiem 270751858-jezyk.gif Odprawiony już celnie, opłacony itd. Tylko nie był nigdy zarejestrowany w UE. W Japonii był. Oczywiście nie chodziło o to, że nigdy nie był zarejestrowany, tylko że obecnie jest niezarejestrowany wink.gif Osoba prywatna.

Napisano

> Jak zaimportujesz radioaktwne auto a za parę lat zdiagnozują ci raka, to przestaniesz się śmiać?

> Nikomu tego nie życzę. Ale czasem naprawdę warto pomyśleć zanim się popełni błąd.

Niektóre starsze zegarki, takie z fosforyzującymi wskazówkami TEŻ potrafią szumu u Gaigera narobić hehe.gif Ale na chorobę popromienną ich właściciele nie umierają...

Napisano

> Niektóre starsze zegarki, takie z fosforyzującymi wskazówkami TEŻ potrafią szumu u Gaigera narobić

> Ale na chorobę popromienną ich właściciele nie umierają...

w Angorze sprzed miesiąca, półtorej był duży artykuł o samochodach sprowadzanych z Japonii, okazyjnie zakupione okazały się silnie napromieniowane i stoi kilka kontenerow w porcie i nie wiedzą co z tym zrobić bo właściciele się ich wyparli jak się dowiedzieli o problemie

Napisano

> Podejrzewam, że znalazł się w UE statkiem Odprawiony już celnie, opłacony itd. Tylko nie był nigdy

> zarejestrowany w UE. W Japonii był. Oczywiście nie chodziło o to, że nigdy nie był

> zarejestrowany, tylko że obecnie jest niezarejestrowany Osoba prywatna.

W takim razie postępowanie jak w przypadku auta kupionego w UE, tzn. akcyza, tłumaczenia, przegląd, recykling (jeszcze przez miesiąc) i rejestracja. Od sprzedającego potw. odprawy celnej, dok. rejestracyjny, umowa/rachunek.

Napisano
  • Autor

OK sprawa się chyba wyjaśniła. Z kilku wersji możliwych mi się poszczęściło - w moim przypadku jest certyfikat eksportowy, gdzie widnieje numer rejestracyjny, a nie certyfikat wyrejestrowania. Tablic nie ma, ale taką wersję polskie prawo już na szczęście dopuszcza, trzeba tylko odpowiednie oświadczenie napisać.

UFFFF

Napisano

U mnie było prosto- no prawie, bo f-re przefaxowana nie uznaja u nas za f-re.

Ale do rejestracji potrzebowalem tylko f-re, kwity z celnego, kwity od akcyzy, certyfikat pochodzenia i tyle...

Napisano

> OK sprawa się chyba wyjaśniła. Z kilku wersji możliwych mi się poszczęściło - w moim przypadku jest

> certyfikat eksportowy, gdzie widnieje numer rejestracyjny, a nie certyfikat wyrejestrowania.

Certyfikat eksportowy to nie odprawa w UE.

Napisano
  • Autor

> Certyfikat eksportowy to nie odprawa w UE.

Wiem - odprawa UE nie jest w tym wszystkim problemem. Chodziło tylko o kwestie formalne japońskie.

Napisano

A tak z ciekawosci, to jak to sie stalo ze auto importowane z Japoni ma kierownice po lewej stronie?

Napisano

> Wiem - odprawa UE nie jest w tym wszystkim problemem. Chodziło tylko o kwestie formalne japońskie.

Tego nie byłem pewien czy wiesz bo pisałeś "Odprawiony już celnie, opłacony itd.". A wychodzi, że nie jest wcale odprawiony w UE. Musisz dodatkowo zrobić odprawę celną.

Napisano

> A tak z ciekawosci, to jak to sie stalo ze auto importowane z Japoni ma kierownice po lewej

> stronie?

Bo w Japonii zdarzają się amerykańskie pickupy lub musclecary z kierownicami po lewej stronie.Zapewne tak też jest z jakimiś europejskimi perełkami.

Pewnie ich kraj na to zezwala, bo ci praworządni obywatele nie łamaliby prawa

Dla przeciwwagi na wschodnich obwodach Rosji(Władywosłok) samochody mają bardzo często kierownicę po prawej stronie - masowy import staroci z Japonii smile.gif

Napisano

> Tablic nie ma, ale taką wersję polskie prawo już na szczęście dopuszcza, trzeba tylko

> odpowiednie oświadczenie napisać.

Jak to juz? Przeciez zawsze mozna bylo sprowadzac auta bez tablic.

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawosci, to jak to sie stalo ze auto importowane z Japoni ma kierownice po lewej

> stronie?

Z tego co wiem Japońcy mają jakąś fazę na samochody z kierą po prawej, szczególnie jeśli są z Europy. Jest niby status luksusu - coś jak niektórzy jarają się JDM, to tam widocznie jarają się E(uropean)DM smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tego nie byłem pewien czy wiesz bo pisałeś "Odprawiony już celnie, opłacony itd.". A wychodzi, że

> nie jest wcale odprawiony w UE. Musisz dodatkowo zrobić odprawę celną.

Nie rozumiem, czemu twierdzisz, że nie jest odprawiony w UE?

Napisano
  • Autor

> Jak to juz? Przeciez zawsze mozna bylo sprowadzac auta bez tablic.

"Już"w odniesieniu to moich problemów (tj. samochód niezarejestrowany), nie w sensie czasu, że kiedyś niby nie można było, a teraz "już" tak wink.gif

Napisano

> stronie?

w japoni w salonie możesz kupić ten sam model zarówno RHD jak i LHD, czasami sa dostępne obydwa rodzaje, a czasami zależy to od wersji np silnikowej. głownie tu mowa o europejskich markach.

np taka s class 350 jest RHD, ale juz S550 tylko LHD

dodatkowo w zależności gdzie masz kiere płacisz inne podatki i opłaty.

co ciekawe jak jeździsz po ich autostradach to na bramkach do płacenie masz okienka po obu stronach właśnie po to aby łatwo się płaciło niezależnie jakim samochodem jedziesz...

p.s niesamowity kraj. byłem tam w listopadzie, jeszcze jakoś w nocy nie świecę skromny.gif :D

Napisano

> Z tego co wiem Japońcy mają jakąś fazę na samochody z kierą po prawej, szczególnie jeśli są z

> Europy. Jest niby status luksusu - coś jak niektórzy jarają się JDM, to tam widocznie jarają

> się E(uropean)DM

Ja natomiast mam fazę na kierę po lewej i udało mi się takiego focusa kupić. Najarałem się i mam. zlosnik.gifzlosnik.gif

Przecież u nich prawie wszystkie auta mają kierownicę po prawej. KLIK >>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.