Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne odłosy silnika przy odpaleniu 2.4 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam Cromę 2.4 JTD z 2007r. Krajowy. Kiedy robię rozruch na zimnym silniku,to strasznie nim trzęsie, dziwnie głośno i hałaśliwie pracuje. Dosłowna kakofonia dźwięków. Czasami też gaśnie zaraz po odpaleniu. To znaczy zaskakuje i zdycha. Jakby coś dusiło silnik. Zazwyczaj odpala za drugim, trzecim, a czasem i za piątym razem. Po jakimś czasie praca silnika się stabilizuje. Z ciepłego silnika raczej odpala w normalny sposób. Auto regularnie serwisowane. Po wymianie oleju, EGR-a do dwóch miesięcy temu. EGR jest zaślepiony blaszką serwisową z otworkami. Komputer nie sygnalizuje usterek, kontrolki ostrzegawcze się nie świecą. co to może być? Czy użytkownicy 2.4 mieli takie sytuacje i co to oznaczało? Auto nie było tuningowane, DPF nie był wycinany. Pozdrawiam!

Napisano

> Witam, posiadam Cromę 2.4 JTD z 2007r. Krajowy. Kiedy robię rozruch na zimnym silniku,to strasznie

> nim trzęsie, dziwnie głośno i hałaśliwie pracuje. Dosłowna kakofonia dźwięków. Czasami też

> gaśnie zaraz po odpaleniu. To znaczy zaskakuje i zdycha. Jakby coś dusiło silnik. Zazwyczaj

> odpala za drugim, trzecim, a czasem i za piątym razem. Po jakimś czasie praca silnika się

> stabilizuje. Z ciepłego silnika raczej odpala w normalny sposób. Auto regularnie serwisowane.

> Po wymianie oleju, EGR-a do dwóch miesięcy temu. EGR jest zaślepiony blaszką serwisową z

> otworkami. Komputer nie sygnalizuje usterek, kontrolki ostrzegawcze się nie świecą. co to może

> być? Czy użytkownicy 2.4 mieli takie sytuacje i co to oznaczało? Auto nie było tuningowane,

> DPF nie był wycinany. Pozdrawiam!

Klapy, wtryski, regulator ciśnienia - to tak na szybko. trzeba podłączyć pod komputer i zobaczyć, czy i jakie kody błędów się pojawiły.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Na komputerze wywala tylko błąd B1005 - jakiś dotyczący uszkodzenia elementu układu elektrycznego. Listwa od klap nadal jest zamocowana na kolektorze i porusza się przy dodawaniu gazu.

Napisano

> Na komputerze wywala tylko błąd B1005 - jakiś dotyczący uszkodzenia elementu układu elektrycznego.

> Listwa od klap nadal jest zamocowana na kolektorze i porusza się przy dodawaniu gazu.

Odpal auto na dobrze naładowanym / innym aku i zobacz czy problem się powtórzy.

Napisano
  • Autor

No i tak właśnie zamierzam zrobić Dwa dni temu wymieniłem aku, bo wydawał mi się już słabowity. Dam znać, co usłyszałem.

Napisano

> Na komputerze wywala tylko błąd B1005 - jakiś dotyczący uszkodzenia elementu układu elektrycznego.

> Listwa od klap nadal jest zamocowana na kolektorze i porusza się przy dodawaniu gazu.

Bez FES-a nic sie nie dowiesz.... ten bład ma za wiele znaczeń...

Naładuj nowy akumulator i zobacz jaki będzie efekt....

Quote:

B1005 TEG Transponder

B1005 Rear lh anti-trap sens.

B1005 Outside temperature

B1005 Overtemperature sensor

B1005 Parking brake warning lamp

B1005 Passenger airbag exclusion w. lamp

B1005 LH rear elect. window button

B1005 Rear RH wind. UP comm.

B1005 Rear RH window up button

B1005 RH vent air temp. sens.

B1005 Steering Lock lock enable

B1005 Steering lock enable from NPE

B1005 VDC lamp

B1005 Le power supply

B1005 Slide forwards button

B1005 Anti-trap sensor

B1005 Internal error

B1005 Tilt sensor

B1005 Battery voltage

B1005 Control unit faulty: flash memory write fault

B1005 EBD w. lamp

B1005 EEPROM memory

B1005 Electronic Coupling/ELD System failure

B1005 Front pass. elec. wind. button from driver

B1005 Front RH valve

B1005 Fuel level sensor

B1005 GPS aerial

B1005 Handbrake warning light (CAN)

B1005 Head restraint button

B1005 Front left anti-trap sensor

B1005 ABS w. lamp

Czytaj więcej:

Napisano
  • Autor

Czolem. Kody bledow sprawdzalem - to jest internal error, no help avaible, czyli blad wewnetrzny, pomoc niemozliwa.. Pewnie usterka jakiegos elementu. Tylko ktorego? Sprawdzone na Eximinerze i FES w pelnej wersji.

Napisano

> Czolem. Kody bledow sprawdzalem - to jest internal error, no help avaible, czyli blad wewnetrzny,

> pomoc niemozliwa.. Pewnie usterka jakiegos elementu. Tylko ktorego? Sprawdzone na Eximinerze i

> FES w pelnej wersji.

No to zonk.... i to poważny frown.gif

To może być uszkodzenie kasety silnika ... nie dostała przypadkiem? Auto miało jakąś "przeszłość"

Jedyne co można zrobić to logi i sprawdzić co mu niedomaga w ten sposób.......

Napisano
  • Autor

Auto krajowe z FAP. Bez dzwona. To raczej inna przyczyna.

Napisano

> Auto krajowe z FAP. Bez dzwona. To raczej inna przyczyna.

To musisz logi odczytać na zimnym silniku co mu sie dzieje....

Może jednak ten EGR... może klapy wirowe a może coś całkiem innego jak świece żarowe - zwarcie świecy do masy ...

Napisano

I jak naprawiłeś auto?

Napisano
  • Autor

> I jak naprawiłeś auto?

Nie. Wsadziłem do serwisu i czekam. Już mnie tam mają dość mad.gif

Napisano

> Nie. Wsadziłem do serwisu i czekam. Już mnie tam mają dość

Trzeba było wsadzić do serwisu Boscha a nie do Fiata...

ciekawi mnie ten przypadek ( lub podobne ) bo trudno to zlokalizować... trudno również stwierdzić na podstawie błędu - po prostu ktoś nie przewidział takiego problemu ( informatyk ) i stąd brak konkretnej informacji..

Osobiście zaczął bym od kasety silnika - dokładne wyjęcie jej i sprawdzenie styków oraz wtyczki... już były przypadki zgnicia tej kasety w Stilo kilka lat temu w Cromie jej lokalizacja powoduje że musi ulec uszkodzeniu w wyniku lekkiego Bum lub zgniciu w wyniku oddziaływania wody z pod kół dlatego psikam na nia profilaktycznie sylikonem smile.gif ( umieszczona z przodu auta pod prawą lampą w za zderzakiem ) Myślę że twój problem dotyczy elektryki...

Zatkał bym również EGR i sprawdził czy nie ma przypadkiem oleju w intercoolerku - czy się nie zapycha no i standardowo klapy wirowe. Może problem dotyczy wydechu... może masz zatkany Filtr DPF-u i uszkodzony czujnik zatkania lub uszkodzone wężyki doprowadzające ciśnienie do czujnika DPF-u a może złe wskazanie czujnika ciśnienia na CR lub regulatora na pompie CR...

Jestem ciekawy czy uda się go poprawnie zdiagnozować i znaleźć przyczynę .....

Napisano
  • Autor

No trochę dużo tych "opcji" do sprawdzenia.. Może padły wtryski? O matko, nie! coś wspomnieli o nowym sofcie do wtrysków, pytali czy czasem nie wgrywałem sam. No zobaczymy. Na klapy patrzyłem, listwa jest, porusza się. Chyba nie to. Zresztą jakoś nie odczuwam braku mocy. DPF? ostatnio ganiałem trasy, więc powinien był się wypalić normalnie w trakcie bieżącej eksploatacji. Rano, jak nic następnym kupię benzynę. "Nowoczesny" diesel potrafi załamać.

Napisano

>Kiedy robię rozruch na zimnym silniku,to strasznie

> nim trzęsie, dziwnie głośno i hałaśliwie pracuje. Dosłowna kakofonia dźwięków. Czasami też

> gaśnie zaraz po odpaleniu...

Cześć

Mam to samo. Z braku czasu nie zabrałem się jeszcze do naprawy, mam tylko takie spostrzeżenia:

Na zimnym praktycznie zawsze jeśli zaskoczy to zaraz gaśnie. Drugie odpalenie jest OK chociaż jest zawsze kilka sekund nierównej pracy, obroty skaczą w dół jakby coś go dusiło.

Opracowałem metodę odpalania za pierwszym razem - włączam zapłon aby się nagrzały świece, wyłączam i włączam ponownie. Po drugim nagrzaniu odpala chociaż z kilkusekundową nierówną pracą i duszeniem się jak pisałem wyżej.

Na ciepłym odpala bez problemu.

Mój egzemplarz to Włoch z 120kkm dorobku. Na EGR zaślepka firmowa.

Jak pisałem jakiś czas temu, czyściłem czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym bo Krowa zaprotestowała i nie odpalała wcale. Z tego można przypuszczać, że czyszczenie nie usprawniło go na tyle aby działał poprawnie.

Jeśli to nie ten czujnik to może świece, bo po dwukrotnym nagrzaniu zawsze odpala. A może zupełnie coś innego:-)

Pozdrawiam

Napisano

> Cześć

> Mam to samo.

Na pewno z tego co opisujesz nie są to świece....

To wskazuje na problemy z paliwem... za małe ciśnienie lub powietrzem - brak powietrza, zatkany gasik który nie odpuszcza.......

Może brak kompresji lub za słabe otwieranie się zaworów - olej nie koryguje luzów zaworowych

Może należy odkręcić EGR i blaszkę i zobaczyć czy auto zapali zaciągając powietrze przez otwór EGR-u ...

Napisano
  • Autor

> Jak pisałem jakiś czas temu, czyściłem czujnik ciśnienia w kolektorze dolotowym bo Krowa

> zaprotestowała i nie odpalała wcale. Z tego można przypuszczać, że czyszczenie nie usprawniło

> go na tyle aby działał poprawnie.

> Jeśli to nie ten czujnik to może świece, bo po dwukrotnym nagrzaniu zawsze odpala. A może zupełnie

> coś !innego:-)

> Pozdrawiam

Czołem!

Świece wymieniłem końcem roku a czujnik ciśnienia czyszczony był z miesiąc temu? Auto nadal w serwisie. Na razie nic nie wiem.

Pozdrawiam!

Napisano

> Na pewno z tego co opisujesz nie są to świece....

Dzięki za rady. Też myślałem o zaworze gaszącym, może się zacina. Reszta rzeczy też do sprawdzenia.

Po długim weekendzie będę musiał znaleźć czas na diagnozę.

Jak coś wykumam to opiszę.

Napisano

> Dzięki za rady. Też myślałem o zaworze gaszącym, może się zacina. Reszta rzeczy też do sprawdzenia.

> Po długim weekendzie będę musiał znaleźć czas na diagnozę.

> Jak coś wykumam to opiszę.

FES-em można zdiagnozować czy zawory, EGR, Gasik pracują - przy wyłączonym silniku

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

poradziłeś sobie z tym błędem???

Napisano
  • Autor

Nie, jeszcze nie. Uśmiejecie się jak wam powiem, że blisko czwarty tydzień czekam na nową centralkę B&m, która padła. To oznaczał błąd B1005. Auto wciąż w serwisie. co do gaśnięcia silnika po odpaleniu, to serwis jak na razie nie znalazł przyczyny. Jest standardowo - u nich odpala. I w taki sposób wszystko gra! crazy.gif Pewnie znowu mi zejdzie z rok, nim dojdę, co to jest...

Napisano

> Nie, jeszcze nie. Uśmiejecie się jak wam powiem, że blisko czwarty tydzień czekam na nową

> centralkę B&m, która padła. To oznaczał błąd B1005. Auto wciąż w serwisie. co do gaśnięcia

> silnika po odpaleniu, to serwis jak na razie nie znalazł przyczyny. Jest standardowo - u nich

> odpala. I w taki sposób wszystko gra! Pewnie znowu mi zejdzie z rok, nim dojdę, co to

> jest...

Masakra

Napisano

Nie będę zakładał nowego wątku, ale mój post dotyczy silnika 1.9 150KM.

Po odpaleniu słychać taki dziwny dźwięk... nagrałem dziś krótki filmik - słuchać to lepiej od 9-10 sek.

takie dziwne miarowe szszzuu, szszzuu, szszzuu,

Co to może być - jakie są Wasze typy..?

Napisano

> Nie będę zakładał nowego wątku, ale mój post dotyczy silnika 1.9 150KM.

> Po odpaleniu słychać taki dziwny dźwięk... nagrałem dziś krótki filmik - słuchać to lepiej od 9-10

> sek.

> takie dziwne miarowe szszzuu, szszzuu, szszzuu,

> Co to może być - jakie są Wasze typy..?

Napęd paska wielorowkowego, znając życie siada powoli koło na wale (to z wulkanizowaną gumą w środku) i zaczyna tyrać góra dół czasami i 1-2 mm, drgania zaczynają przenosić się poprzez pasek wielorowkowy na napinacz. Sprawdź jak odpalisz z tym, że po drugiej stronie czyli z lewej stojąc od przodu czy hałasy nie dobiegają od strony alternatora, sprężarki klimy i czy napinacz podczas pracy silnika nie skacz góra dół i nie podzwania.

Mam coś podobnego i właśnie czekam na cały zestaw czyli napinacz, dwie rolki ,pasek i koło na wał. Oczywiście trudno to ocenić z filmiku ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.