Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panyy porady szybko potrzebuje....

Featured Replies

Napisano

Poprosili mnie dzisiaj w firmie czy moglbym przewiesc na "lawecie" pare naszych aut z salonu.... laweta to jakis mercedes typu maly "actros" powyzej 3.5 tony... mam kat. C ale nie mam kursu na przewoz rzeczy... czy moge wsiasc a auto i przewiez bez problemu taki ladunek ? nie jest to jakas duza trasa raptem 6 km... nie pobieram zadnych oplat za to poprostu przysluga w firmie?

Pozdro

Napisano

> Poprosili mnie dzisiaj w firmie czy moglbym przewiesc na "lawecie" pare naszych aut z salonu....

> laweta to jakis mercedes typu maly "actros" powyzej 3.5 tony... mam kat. C ale nie mam kursu

> na przewoz rzeczy... czy moge wsiasc a auto i przewiez bez problemu taki ladunek ? nie jest to

> jakas duza trasa raptem 6 km... nie pobieram zadnych oplat za to poprostu przysluga w firmie?

> Pozdro

Kiedyś był taki temat na www.waga-ciezka.pl. Generalnie to nie można za darmo nic nikomu robić. Musi być umowa a co za tym idzie świadzenie usług transportowych - świadectwo kwalifikacji.

6km to nie wkładaj karty i sobie pojeździj grinser006.gif

Napisano

> 6km to nie wkładaj karty i sobie pojeździj

Dokładnie a potem opiszą te kilometry jako serwis

Napisano

> A teoretycznie co w razie jakiegoś dzwonka, choćby nie z jego winy ?

Jeżeli to będzie stłuczka bez żadnych obrażeń kogokolwiek i przyjadą zwykłe krawężniki to nawet nie będą wiedzieli gdzie szukać tachografu.

Jak ktoś trafi do szpitala to w samolot i na Hawaje smile.gif

Napisano

witam. nie chce zakladac nowego tematu. jest taka sytuajca. mam jednoosobowa dzialalnosc, prawo jazdy na C i chce wozic dla siebie towar z za granicy. co w koncu potrzebuje bo w kazdym temacie tego typu czytam cos innego?? a co w sytuacji kiedy prywatnie jestem posiadaczem ciezarowki i chce sobie jechac cos kupic i przywiezc z zagranicy?? jak jest z transportem prywatnym?? przeczytalem kiedys ze to jest do ilus ton co wydaje mi sie bez sensu. jak z tachografem skoro jest on stworzony po to by ograniczyc czas pracy kierowcow zawodowych?? pytam o tonaz poniewaz chodzi mi o jazde iveco daily 6,5t DMC i miesci sie do 7,5t ale z przyczepa 3,5t juz nie. czy kurs na przewoz rzeczy musze miec niezaleznie od charakteru przewozu?? dosc duzo pytan w jednym poscie ale nie chce zasmiecac watku niepotrzebnie.

Napisano

Kilka odpowiedzi miałeś w dzisiejszym odcinku "Na osi" grinser006.gif trzabyło oglądać zlosnik2.gif tak na poważnie jeżeli przewozisz coś dla siebie musisz zgłosić się po oświadczenie o możliwości przewożenia towarów na potrzeby własne i tyle. Co do tacha to powyżej 100km od siedziby/bazy musisz już to rejestrować. Jeżeli kręcisz się w okolicy nie rejestrujesz czasu pracy.

Napisano

> Kilka odpowiedzi miałeś w dzisiejszym odcinku "Na osi" trzabyło oglądać tak na poważnie jeżeli

> przewozisz coś dla siebie musisz zgłosić się po oświadczenie o możliwości przewożenia towarów

> na potrzeby własne i tyle. Co do tacha to powyżej 100km od siedziby/bazy musisz już to

> rejestrować. Jeżeli kręcisz się w okolicy nie rejestrujesz czasu pracy.

a jeszcze jedno pytanko. mam teraz daily o DMC3,5t i chce ciągać nim lawetę. wiem już, że muszę założyć tacho. i teraz czy jeżdżąc bez przyczepy muszę używać tacho??

Napisano

>jeżdżąc bez przyczepy muszę używać tacho??

Nie musisz używac, jest jeden paradoks ze jesli masz tacho to musisz je legalizowac, nawet jesli go nie uzywasz (np w sytuacji kiedy caly czas jezdzic tylko solo )

Napisano

> Nie musisz używac, jest jeden paradoks ze jesli masz tacho to musisz je legalizowac, nawet jesli go

> nie uzywasz (np w sytuacji kiedy caly czas jezdzic tylko solo )

a jeszcze raz przydręcze tongue.gif jak mam samochód DMC 3,5t i zapinam przyczepę czyli zestaw powyżej 3,5t to czy muszę mieć jakieś papiery na transport na potrzeby własne jak na samochód ciężarowy powyżej 3,5t??

Napisano

> a jeszcze raz przydręcze jak mam samochód DMC 3,5t i zapinam przyczepę czyli zestaw powyżej 3,5t

> to czy muszę mieć jakieś papiery na transport na potrzeby własne jak na samochód ciężarowy

> powyżej 3,5t??

jeżeli dmc pojazdu ciągnącego jest mniejsza niż 3,5t a masa zespołu przekracza 3,5t dmc to nie musisz.

Napisano

> Nie musisz używac, jest jeden paradoks ze jesli masz tacho to musisz je legalizowac, nawet jesli go

> nie uzywasz (np w sytuacji kiedy caly czas jezdzic tylko solo )

A odemnie takie pytanie.

Auto do 3.5T posiada tacho.

Jak obslugiwć tacho jadąc solo(wkładać karte czy niewkładać, jak wkładać to jak i gdzie zaznaczac jazde solo)

Bo po zapięciu przyczepy to juz wiadomo karta ma być.

Napisano

> A odemnie takie pytanie.

> Auto do 3.5T posiada tacho.

> Jak obslugiwć tacho jadąc solo(wkładać karte czy niewkładać, jak wkładać to jak i gdzie zaznaczac

> jazde solo)

> Bo po zapięciu przyczepy to juz wiadomo karta ma być.

IMO wkladac i ustawic OUT

Napisano

> IMO wkladac i ustawic OUT

Własnie w tym tygodniu BAG zatrzymało nasze auto. Za podjazdy po placu bez karty (odczyt z tachografu) 570E. Kierownik pojechał do ITD i zapytał o takie sytuacje i inspektor twierdzi, że jak jest out (i można z niego korzystać w naszym przypadku) to karta nie jest wymagana.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.