Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z pracą silnika.

Featured Replies

Napisano

Posiadam P1 1.2 8V 60 99r. tylko i wyłącznie benzyna.

Problem polega na tym, że w czasie minionych mrozów zimny rano po nocy palił na 3 lub 2 cylindry, ale tylko przez kilka minut kiedy zaczął łapać temperaturę przechodziło mu. Chodził jak traktor i trząsł się cały po uruchomieniu. Teraz wraz ze wzrostem temperatury problem się zmniejszył ale nie znikł mianowicie odpala dobrze (zresztą w czasie mrozów też odpalał dobrze tyle że nie na wszystkie cylindry) tyle, że zaraz po uruchomieniu ciężko mu wejść na obroty do jakiś 2 tys. Po powiedzmy 2 minutkach działa już bez zarzutu. Dzieje się to tylko po dłuższym postoju np. całonocnym po rozgrzaniu czy krótkich postojach kiedy silnik jeszcze nie jest wychłodzony pali bez problemu i obroty też są ok.

Teraz kiedy jest zdecydowanie cieplej po uruchomieniu zimnego czasem jeszcze się zdarzy, że przez moment nie chce wejść na obroty i pracuje na biegu jałowym jakby nie równo.

Wymienione zostało:

- kable WN

- świece

- filtr powietrza

A pali ponad 9l cykl wyjątkowo miejski krótkie odcinki.

Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania zimnego silnika?

Napisano

Cewka zapłonowa, albo komp się zaczyna sypać.

Napisano
  • Autor

Cewki raczej odpadają. Też początkowo poszedłem tym tropem, ale niestety. Kupiłem jedną na próbę i nieważne gdzie ją założę praca ta sama.

Po za tym sprawdzony został czujnik temperatury cieczy (niebieski) i parametry książkowe przy minusowych i plusowych temperaturach.

Jeszcze jedno przy wymianie świec zauważyłem że dwie z 2 i 3 cylindra są bardziej okopcone ale suche.

Napisano

> Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania zimnego silnika?

U mnie takie objawy były spowodowane uszczelką pod głowicą.

Puszczała na zimnym silniku trochę płynu do cylindra, a po nagrzaniu

uszczelniało się wszystko i było ok. Na drugi dzień rano powtórka z rozrywki. Po wymianie UPG i planowaniu głowicy jak ręką odjął.

Napisano
  • Autor

Ale to ubywało by płynu. Sprawdzam regularnie i od ponad roku nie dolałem ani kropli. Wczoraj mierzyłem sonde zwykłym miernikiem i pracuje 0-0.5V na wolnych obrotach a według opisów jakie czytałem ma pracować 0-0.9 V. Jakie powinno być wskazanie prawidłowe sondy? I dlaczego okopcone są tylko 2 świece na sucho co sugerowało by zbyt bogata mieszankę?

Napisano

Zmierz w takim razie kompresję na każdym z cylindrów.

NA zimnym silniku najlepiej.

I dowiesz się czy to wina silnika.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprężanie według Pana który sprawdzał jest ok. Ostatnio obserwowałem pracę monowtrysku i jakoś wydaje mi sie ze dość dużo tego paliwa leci jak na wolny bieg. Wygląda to jakby na przepustnice spadały krople. Posiada ktoś moze jakis film jak powinno to prawidłowo pracować? I co z ta sondą, praca w zakresie 0-0.7V jest prawidłowa?

Napisano

2 i 3 cylinder to obszar pracy jednej cewki.

Tak jak pisałem cewka lub komp. Może też być pad UPG między 2 i 3 cylindrem ale skoro nie ubywa płynu trudno odpowiedzieć czy to ona jest przyczyną niedomagań.

Jakie oznaczenie kompa masz w swoim bolidzie?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Centralka to IAW 16F

Napisano

zmierz ciśnienie sprężania, miałem podobne objawy i okazało się że poleciała uszczelka pod głowicą

• 2 tygodnie później...
Napisano

> zmierz ciśnienie sprężania, miałem podobne objawy i okazało się że poleciała uszczelka pod głowicą

mialem podobnie i tez byla upg. plyn nie uciekal bo wydmuchalo dokladnie pomiedzy cylindrami. tyle ze u mnie tak pracowal niezaleznie od temperatury co oznacza ze mialem wydmuchana zdrowiej niz u ciebie.

Napisano

> Posiadam P1 1.2 8V 60 99r. tylko i wyłącznie benzyna.

> < >

> Może ktoś zna przyczynę takiego zachowania zimnego silnika?

Witam

Miałem bardzo podobne objawy na początku tylko ze w P2 1,2 8v 60KM MPI.

Problem tylko na zimnym, po wyjechaniu z garażu jakby zaskakiwał i jechał super. Wiec myśl pierwsza UPG jak koledzy pisali w Twoim przypadku.

Ale po czasie zrobiło sie tak ze na ciepłym tez było gorzej a spalanie doszło ... 10 litrów na 100 icon_eek.gif .

Ostatecznie okazało sie ze listwa wtryskowa i 3 z 4 wtryskiwaczy były zabrudzone na amen.

Wystarczyło przeczyszczenie listwy wtryskowej i wtryskiwaczy benzyną.

W wtryskiwaczach jest rowek głębokości 1 cm u mnie był zasypany brudem.

U Ciebie rozumiem że jest jeden wtryskiwacz nie mówie ze to akurat to samo ale moze warto rozebrać i zobaczyć.

PS. Podobnie jak Ty w pierwszej kolejności zmieniłem świece i przewody. Przetestowałem pompkę paliwa a na końcu wtryskiwacze.

pozdr.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem dziś jeszcze raz sonde lambda zwykłym miernikiem cyfrowym i po odpaleniu silnika było około 0.5-0.7V a po chwili spadło do 0.2-0.3V i przestało się zmieniać. Silnik osiągnął temperaturę załączenia wentylatora a napięcie na sondzie oscylowało prawie cały czas w podanych wyżej wartościach. Raz na jakiś czas pokazywało 0.4-0.5V. Czyżby padła sonda czy błąd pomiaru? Teraz pali mi ok 10l benzyny co prawda 100% miasto i krótkie odcinki ale takie spalanie to troche przesada. Jakby co to jaką sonde polecacie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.