Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing lub wynajem długoterminowy

Featured Replies

Napisano

Sporo tu osób siedzących w temacie więc pytam grinser006.gif

Kto z was może polecić leasing z "wysokim" wykupem (powiedzmy że powyżej 40%). A może orientuje się ktoś jak wygląda w takim porównaniu wynajem długoterminowy?

Zastanawiam się czy czy przy 2 samochodach (wartość każdego ok. 100 000 pln netto) będzie to miało sens. Leasing planowany na 2 lata - wynajem tak samo.

Dzięki za odpowiedzi i podrzucone pomysły ok.gif

Napisano

A co powiedział Ci księgowy?? Może jego w pierwszej kolejności zapytaj.

Pzd

Napisano
  • Autor

> A co powiedział Ci księgowy?? Może jego w pierwszej kolejności zapytaj.

> Pzd

Księgowy nie zna warunków wynajmu długoterminowego więc nie bardzo ma mi co doradzić. Na pewno są tu osoby które korzystają z takiej opcji i wiedzą na jakich mniej więcej warunkach opiera się wynajem.

Inna rzecz że ciekaw jestem czy jest leasing który daje wykup na poziomie wyższym niż 40%.

Napisano

> Księgowy nie zna warunków wynajmu długoterminowego więc nie bardzo ma mi co doradzić. Na pewno są

> tu osoby które korzystają z takiej opcji i wiedzą na jakich mniej więcej warunkach opiera się

> wynajem.

> Inna rzecz że ciekaw jestem czy jest leasing który daje wykup na poziomie wyższym niż 40%.

Wydaje mi się że wynajem albo leasing z dużym wykupem się opłaca tylko przy sporych i rozproszonych flotach, próbowałem ugryźć temat przy jednym aucie za ok 100kzł brutto i wyszło mi że taniej będzie wziąć auto na leasing na 4 lata i wykupić po 2 niż kombinować z dużym wykupem.

Już mówię dlaczego:

1. firmy zaniżają wartość samochodu do takich wartości po tych 2 latach że nie opłaca się go oddać, a wykup też jest w tym przypadku bez sensu.

2. jest masa obostrzeń, odnośnie przebiegu, stanu samochodu, serwisu itp

3. ubezpieczenia tak kasują że można się załamać, przeważnie na normalnie leasingowane auto można kupić pakiet o połowę taniej, a w przypadku niektórych fabrycznych pakietów to nawet i 3x taniej, a przy wynajmie lub leasingu z dużym wykupem firmy nie bardzo się godzą na ubezpieczenie poza ich firmą.

to chyba tyle, zadzwoń do Masterlease i niech Ci policzą jak Ci to wyjdzie z dużym wykupem, potem zapytaj u dealera jaki Ci może zrobić normalny leasing i policz.

Napisano
  • Autor

> a co chcesz zeby sie dzialo z autem po finansowaniu?

Najprawdopodobniej zostawię go leasingowi grinser006.gif

Rozpoznałem temat leasingu i nie widzę szans na więcej niż 40% wykupu.

Jutro pogadam a propos wynajmu długoterminowego.

Napisano

> Sporo tu osób siedzących w temacie więc pytam

> Kto z was może polecić leasing z "wysokim" wykupem (powiedzmy że powyżej 40%). A może orientuje się

> ktoś jak wygląda w takim porównaniu wynajem długoterminowy?

W polskim systemie podatkowym "wynajem długoterminowy" to leasing operacyjny.

Termin "wynajem długoterminowy" został przeszczepiony z innych krajów, podobnie jak FSL.

Jest to - jak wyżej - leasing operacyjny, tyle, że sprzedawany z dodatkowym pakietem usług.

> Zastanawiam się czy czy przy 2 samochodach (wartość każdego ok. 100 000 pln netto) będzie to miało

> sens. Leasing planowany na 2 lata - wynajem tak samo.

> Dzięki za odpowiedzi i podrzucone pomysły

Przy dwóch samochodach to jakiejś szałowej oferty nie uzyskasz.

Dodatkowo - moim skromnym zdaniem pchanie się przy takiej ilości sprzętu w FSL...

Zakładam (odważnie), że tym sprzętem będą jeździć ludzie mający cokolwiek pojęcie o sprzęcie, więc kwestie techniczne (naprawy, opony) ogarną sami.

Ja wziąłbym (jeśli już) leasing + ubezpieczenie (zapewne stawka będzie całkiem spoko) wraz z likwidacją szkód.

A samochód chcesz używać faktycznie 2 lata i potem weg, czy dłużej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.