Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Refleksje po naprawie hebli tył

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów,

Kilka dni temu odebrałem stilacza od znajomego mechanika. Do zrobienia były na tip top tylne hamulce, wymieniono:

- cały zacisk lewy tylny zacisk na regenerowany przez TRW,

- tarcze na TRW,

- klocki na TRW,

- linki ręcznego - obie

- prawy tylny zacisk, zregenerowano wymieniając tylko gumki i uszczelki,

- płyn hamulcowy,

Efekt pracy mechanika to mniej w portfelu o 1500zł (całkowity koszt naprawy z częściami), zjeb dla mnie (o tym za chwilę) no i ...... w końcu poczułem że stilo ma coś takiego jak hamulec pomimo że cały układ na dotarciu smile.gif

Coś bliżej na temat zjeba: dostałem ochrzan za napchanie smaru miedzianego do (k...a jak się to nazywa) do mocowania kopyta - tam gdzie się wkręca te długie śruby 270751858-jezyk.gif

ponoć smar miedziany to największe zło jeżeli chodzi o stosowanie przy hamulcach, bardzo szybko traci swoje właściwości smarne i powoduje że wszystko się elegancko zacina i zapieka. A już największą herezją jest zastosowanie takiego smaru przy zakładaniu felg aluminiowych. Miedź z aluminium reaguje, tworzy się ogniwo galwaniczne i doprowadza to w dłuższym okresie to uszkodzenia felgi. Ot taka drobna uwaga, o której ponoć trąbią na każdym szkoleniu dla fachowców serwisów.

Nie no ja sobie tylko przypomnę który mi polecił tam napchać smaru miedzianego tuk.gif

aha, podzielę się refleksjami jak tylko heble się ładnie ułożą. Mam nadzieję że tarcze trw i klocki trw będą ładnie ze sobą współpracować i nie piszczeć. W każdym razie jeżeli ktoś twierdzi że stilo nie ma hamulców to zacząłbym od wymiany starego płynu hamulcowego - efekt może miło zaskoczyć smile.gif

Napisano

Z ciekawości policzyłem sobie to wszystko :

zacisk trw , hamulce trw , linki oe fiat , gumki frensy , plyn ferodo i wyszło koło 790zł u mnie , tak więc 710zł za robociznę to wg mnie lekko dużo niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości policzyłem sobie to wszystko :

> zacisk trw , hamulce trw , linki oe fiat , gumki frensy , plyn ferodo i wyszło koło 790zł u mnie ,

> tak więc 710zł za robociznę to wg mnie lekko dużo

zacisk 470

tarcze 75/szt

klocki 140

linki 120/szt

płyn (nie mam pojęcia)

gumki (ok 30zł)

najwięcej więc kosztował zacisk ale w akuki nawet zaspiewali 500zł za niego wiec nie marudzialem - chcialem już miec swiety spokoj

Napisano

> tarcze 75/szt

Słono, w Łodzi TRW za 50zł kupisz.

> klocki 140

96zł.

Grosik do grosika i pewnie 200zł w kieszeni.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie wiem ile biorą kaucji za zacisk ,ale u mnie grubo poniżej 400zł + kaucja taki trw wink.gif

Na linkach to koleś poszedł z grubej rury prawie 100% narzutu , itd ...

Ale robocizna też mocna z 500zł niewiem.gif w ASO to było robione ?

Napisano

> największą herezją jest zastosowanie takiego smaru przy zakładaniu felg aluminiowych. Miedź z

> aluminium reaguje, tworzy się ogniwo galwaniczne i doprowadza to w dłuższym okresie to

> uszkodzenia felgi. Ot taka drobna uwaga, o której ponoć trąbią na każdym szkoleniu dla

> fachowców serwisów.

> Nie no ja sobie tylko przypomnę który mi polecił tam napchać smaru miedzianego

jeśli rzeczywiście miedź tak reaguje z aluminium to chyba muszę zajechać do garażu i zdjąć koła bo człowiek, który mi zakładał felgi, widziałem, że przed założeniem nawalił tam smaru miedzianego icon_eek.gif

Napisano

> jeśli rzeczywiście miedź tak reaguje z aluminium to chyba muszę zajechać do garażu i zdjąć koła bo

> człowiek, który mi zakładał felgi, widziałem, że przed założeniem nawalił tam smaru

> miedzianego

Ja od chyba 5-6 lat smaruję śruby smarem miedziowym zarówno do alu na zimę jak i alu na lato - jedyne co się zmieniło od momentu stosowania smaru miedziowego to to że ani jedna śruba się już więcej nie zapiekła. Utleniania się alu felg nie zauważyłem.......

Czy ktoś na własne oczy widział uszkodzone felgi przez stosowanie smaru miedziowego czy tylko słyszał urban legend?

Napisano

> Ja od chyba 5-6 lat smaruję śruby smarem miedziowym zarówno do alu na zimę jak i alu na lato -

> jedyne co się zmieniło od momentu stosowania smaru miedziowego to to że ani jedna śruba się

> już więcej nie zapiekła. Utleniania się alu felg nie zauważyłem.......

> Czy ktoś na własne oczy widział uszkodzone felgi przez stosowanie smaru miedziowego czy tylko

> słyszał urban legend?

Co innego posmarować gwint śruby a co innego jak to niektórzy robią całe miejsce styku felgi z piastą.

Napisano

> jeśli rzeczywiście miedź tak reaguje z aluminium to chyba muszę zajechać do garażu i zdjąć koła bo

> człowiek, który mi zakładał felgi, widziałem, że przed założeniem nawalił tam smaru

> miedzianego

a ja mam taki problem ze na przegladzie mi wyszlo ze roznica tylnych hebli na recznym jest 60% a na noznym 40% i grzeje mi sie kolo jak cholera.. sick.gif

myslicie ze rozebranie zacisku na czesci pierwsze, przeczyszczenie wszystkiego i nasmarowanie (czym skoro nie miedziakiem...?) zalatwi sprawe..?? bez kupowania gumek do regeneracji sie nie obejdzie dobrze mysle..? sciana.gif

Napisano

Pomoże na jakiś czas , bo te tylne zaciski lubią średnio co pół roku się zasyfić sciana.gif

Napisano

> Pomoże na jakiś czas , bo te tylne zaciski lubią średnio co pół roku się zasyfić

powiem ze jak mam autko 3 lata to pierwszy raz takie cos sie przytrafilo.. oink.gif narazie jezdze..ale juz mnie to denerwuje.. angryfire.gif tylna felga cala goraca ze dotknac sie nie da..przednie nie sa wogole gorace a ta masakra.. czerwona.gif

Napisano

> powiem ze jak mam autko 3 lata to pierwszy raz takie cos sie przytrafilo.. narazie jezdze..ale juz

> mnie to denerwuje.. tylna felga cala goraca ze dotknac sie nie da..przednie nie sa wogole

> gorace a ta masakra..

a ile paliwa Ci dodatkowo marnuje.....trzeba to naprawić jak najprędzej!

Napisano

> a ile paliwa Ci dodatkowo marnuje.....trzeba to naprawić jak najprędzej!

dokładnie, do tego jak tak dłużej jedziesz to wygrzewasz i wysyszasz smar w łożysku i potem i ono szybciej padnie.

Napisano

też tak miałem ostatnio, rozebrałem zacisk, wyczyściłem, poskładałem i działa

Napisano

> też tak miałem ostatnio, rozebrałem zacisk, wyczyściłem, poskładałem i działa

trzeba to zrobic wink.gif dzieki Chlopacy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem ile biorą kaucji za zacisk ,ale u mnie grubo poniżej 400zł + kaucja taki trw

> Na linkach to koleś poszedł z grubej rury prawie 100% narzutu , itd ...

> Ale robocizna też mocna z 500zł w ASO to było robione ?

kolego, a mógłbyś mi taką wycenę przesłać na priv? Wydrukuje i podjadę sobie porozmawiać z mechanikiem i poproszę go o fakturę. Jeśli mnie rzeczywiście tak w trąbę zrobił to ostatni raz u niego byłem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.