Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze moto

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów i koleżanki smile.gif

od wielu lat chodzi mi po głowie zakup moto. Co byście koledzy polecili początkującemu? Z racji gabarytów (180cm/81kg) i wieku wink.gif bardziej widzą mi się choperki. Jazda weekendowa, głównie za miastem, raczej krótkie dystanse. Bez szaleństw, wolno i bezpiecznie.

Podoba mi się np. Honda Shadow VT 600, Yamaha Drag Star 750 chociaż nie wiem czy to nie za ciężkie motory jak na początek. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to powiedzmy ok 15-20k zł.

Z tego co słyszałem to warto zainwestować w ABS, czyli pewnie trzeba szukać roczników od 2004 wzwyż.

Dodam jeszcze, że prawko na motor mam od wielu lat, ale raczej poza skuterami i motorowerami niewiele w życiu jeździłem mocniejszymi maszynami. Także pewnie będę musiał wziąć kilka godzin jazd doszkalających.

Napisano

Kupiłem Vulcana o pojemności 900cm3 z 2008r. za 19,6 kzł. Mam 167 cm wzrostu i 63 kg wagi. Motocykl prowadzi mi się bajecznie, bo ma dość nisko położony środek ciężkości. Polecam!!!

Napisano

> Witam szanownych kolegów i koleżanki

> od wielu lat chodzi mi po głowie zakup moto. Co byście koledzy polecili początkującemu? Z racji

> gabarytów (180cm/81kg) i wieku bardziej widzą mi się choperki. Jazda weekendowa, głównie za

> miastem, raczej krótkie dystanse. Bez szaleństw, wolno i bezpiecznie.

> Podoba mi się np. Honda Shadow VT 600, Yamaha Drag Star 750 chociaż nie wiem czy to nie za ciężkie

> motory jak na początek. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to powiedzmy ok 15-20k zł.

> Z tego co słyszałem to warto zainwestować w ABS, czyli pewnie trzeba szukać roczników od 2004

> wzwyż.

> Dodam jeszcze, że prawko na motor mam od wielu lat, ale raczej poza skuterami i motorowerami

> niewiele w życiu jeździłem mocniejszymi maszynami. Także pewnie będę musiał wziąć kilka godzin

> jazd doszkalających.

a ja bym polecał coś z turystycznych enduro zlosnik.gif

ktm ,bmw lub coś w tym stylu zlosnik.gif

Napisano

> Witam szanownych kolegów i koleżanki

> od wielu lat chodzi mi po głowie zakup moto. Co byście koledzy polecili początkującemu? Z racji

> gabarytów (180cm/81kg) i wieku bardziej widzą mi się choperki. Jazda weekendowa, głównie za

> Podoba mi się np. Honda Shadow VT 600, Yamaha Drag Star 750 chociaż nie wiem czy to nie za ciężkie

> motory jak na początek. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to powiedzmy ok 15-20k zł.

> Z tego co słyszałem to warto zainwestować w ABS, czyli pewnie trzeba szukać roczników od 2004

> wzwyż.

> Dodam jeszcze, że prawko na motor mam od wielu lat, ale raczej poza skuterami i motorowerami

> niewiele w życiu jeździłem mocniejszymi maszynami. Także pewnie będę musiał wziąć kilka godzin

> jazd doszkalających.

Bierz minimum 1100 i nie sluchaj bajek o 600 na pierwsze moto.

Roznica zadna jak chodzi o mozliwosc zabicia sie. Oszolom zginie i na 150. Przy twoich gabarytach masa moto +- 50-80 kg nie zrobi zadnej roznicy a jakosc i stabilnosc prowadzenia nieporownywalna.

Napisano

Tu zgo´dze sie z przedmowca, w przypadku cruser'a, czy chopera, mozesz swobodnie zaczac od wiekszej pojemnosci, mimo tego zdrowy rozsadek nie powinien zostac w domu.

Na w/w motocyklach nie nauczysz sie jednak jezdzic, to zagwarantuje Ci albo naked, albo jak wspomnial kolega jakis enduro. KTM nie nalezy jednak do tych tanszych w ani w utzrymaniu ani w niezawodnosci - niestety, bo motocykle KTM'a jezdza b. fajnie

wink.gif

Napisano

Podobać się mogą...

Ty lepiej sprawdź, na czym sie dobrze czujesz ok.gif

Na poczatek polecam nakedy.

Łatwiej się manewruje i są bardziej uniwersalne.

Pojeździsz, zobaczysz co cię kręci.

Coś niewysilonego.

Coś budżetowego.

np. Suzuki Bandit, Suzuki SV 650

Ja też zawsze myślałem o chopperku, ale brak umiejetności i siły (Ty podejżewam - przy takim wzroscie i masie nie bedziesz miał problemów) zweryfikowały zakup.

Latam na małej SV po liftingu - naked z widlatym silnikiem.

Bardzo równo oddaje moc. Nie tak jak w rzędówkach - do 9000 śpi a potem łubudu...

Czasem potrafi zaskoczyć uslizgiem tyłka na 1 czy 2 bo ma "mocny dół".

Mozna tym powałęsać się po wioskach dudniac wydechem na niskich obrotach, ale w razie potrzeby, mamy rezerwę obrotów do 10 tyś.

Ceny suzuki SV - za 10k kupisz zadbany sprzęt z rocznika 2003 -2004 z dodatkami.

A o ciuchach myslałeś ? - kupując nowe budżetowe lub bardzo budżetowe ciuchy na spodnie (dżinsy motto), kurtkę skórzaną, buty, kask wydasz lekko pod 2 tyś.

Co do Yamachy Dragstar - 650 może być za słaba. Do kulania sie do 90 km/h starczy, ale jak trzeba bedzie szybko tira wyprzedzić... może dostać zadyszki. Z Twoimi gabarytami chopper tylko 1100 lub więcej.

Napisano
  • Autor

> Podobać się mogą...

> Ty lepiej sprawdź, na czym sie dobrze czujesz

> Na poczatek polecam nakedy.

> Łatwiej się manewruje i są bardziej uniwersalne.

> Pojeździsz, zobaczysz co cię kręci.

Kumpel ma nakeda chyba 1100. Raz się tym przyjechałem i normalnie miałem stracha - moc jak na moje umiejętności za wielka. Za to chopery mi się podobają, ale szczerze mówiąc nigdy nie prowadziłem.

> Coś niewysilonego.

> Coś budżetowego.

> np. Suzuki Bandit, Suzuki SV 650

hm popatrzę

> A o ciuchach myslałeś ? - kupując nowe budżetowe lub bardzo budżetowe ciuchy na spodnie (dżinsy

> motto), kurtkę skórzaną, buty, kask wydasz lekko pod 2 tyś.

mam świadomość że trzeba zainwestować w porządne ciuchy i kask. Dobrze by było zmieścić się w górnej granicy z kompletem wink.gif

> Co do Yamachy Dragstar - 650 może być za słaba. Do kulania sie do 90 km/h starczy, ale jak trzeba

> bedzie szybko tira wyprzedzić... może dostać zadyszki. Z Twoimi gabarytami chopper tylko 1100

> lub więcej.

no to trochę się zakręciłem wink.gif będę musiał to przemyśleć i jeszcze przejrzeć oferty

w każdym razie dzięki za opinie ok.gif

Napisano
silnik 1000 w nakedzie a 1000 w armaturze to zupelnie inne jednostki o innych parametrach, charakterystyce, osiagach ...
Napisano

> silnik 1000 w nakedzie a 1000 w armaturze to zupelnie inne jednostki o innych parametrach,

> charakterystyce, osiagach ...

Dokładnie, miałem okazję przejechać się Harleyem z silnikiem ~800ccm(moc nie mam pojęcia jaka - w każdym razie nówka z salonu, więc raczej bliska fabrycznej) i osiągi miał wyraźnie słabsze niż moja mizerna 500ka

Napisano

> Podobać się mogą...

> Ty lepiej sprawdź, na czym sie dobrze czujesz

> Na poczatek polecam nakedy.

> Łatwiej się manewruje i są bardziej uniwersalne.

> Pojeździsz, zobaczysz co cię kręci.

> Coś niewysilonego.

> Coś budżetowego.

> np. Suzuki Bandit, Suzuki SV 650

> Ja też zawsze myślałem o chopperku, ale brak umiejetności i siły (Ty podejżewam - przy takim

> wzroscie i masie nie bedziesz miał problemów) zweryfikowały zakup.

> Latam na małej SV po liftingu - naked z widlatym silnikiem.

> Bardzo równo oddaje moc. Nie tak jak w rzędówkach - do 9000 śpi a potem łubudu...

> Czasem potrafi zaskoczyć uslizgiem tyłka na 1 czy 2 bo ma "mocny dół".

> Mozna tym powałęsać się po wioskach dudniac wydechem na niskich obrotach, ale w razie potrzeby,

> mamy rezerwę obrotów do 10 tyś.

> Ceny suzuki SV - za 10k kupisz zadbany sprzęt z rocznika 2003 -2004 z dodatkami.

> A o ciuchach myslałeś ? - kupując nowe budżetowe lub bardzo budżetowe ciuchy na spodnie (dżinsy

> motto), kurtkę skórzaną, buty, kask wydasz lekko pod 2 tyś.

> Co do Yamachy Dragstar - 650 może być za słaba. Do kulania sie do 90 km/h starczy, ale jak trzeba

> bedzie szybko tira wyprzedzić... może dostać zadyszki. Z Twoimi gabarytami chopper tylko 1100

> lub więcej.

Polecanie SV650 na pierwszą maszynę nie jest mądrym pomysłem - fałki podchodzące pod sportowe nie wybaczają błędów, zwłaszcza przy hamowaniu silnikiem, tak jak już napisałeś zolta.gif

Napisano

> Z racji

> Podoba mi się np. Honda Shadow VT 600, Yamaha Drag Star 750 my ok 15-20k zł.

Nie znam się ale mam 187cm

Shadow czy Virago dla mnie wydają mi się ciut przy małe. Jakoś tak dziwnie mi się na tym jeździło. Nie wiem jakie to miało pojemności a być może rozmiar moto też zależy od pojemności silnika. Nie wiem, nie znam się

Napisano

> Dokładnie, miałem okazję przejechać się Harleyem z silnikiem ~800ccm

883

(moc nie mam pojęcia jaka - w

> każdym razie nówka z salonu, więc raczej bliska fabrycznej) i

~54 KM

> osiągi miał wyraźnie słabsze niż

> moja mizerna 500ka

Bo to nie służy do pizgania po torze, tylko do statecznego perkotania :-)

Napisano

> Polecanie SV650 na pierwszą maszynę nie jest mądrym pomysłem zwłaszcza przy hamowaniu silnikiem, tak jak już napisałeś

Powiem w ten sposób - nie polecam na pierwsze moto m.in. poniższych nakedów: (jeżdziłem)

SV 1000 - bo ciężkie, i bałem się jej na łukach

KTM 990 super duke - bo ma hamulce jak brzytwy i ogólnie chce urwać głowę i narobić do środka

Aprilla 1000 Tuono - bo idzie na koło bez wysiłku na 1,2,3, nie lubi niskich obrotów, trzeba trzymać powyżej 6000 - 90 się jedzie na 2

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Też nie jestem zwolennikiem plastików - też w klasie 500, 600

Bo dzięki owiewce nie czuć naporu powietrza i bardzo łatwo przeliczyć się na łuku. Szczególnie na pierwszych km.

W nakedach czy chopperach przy 80 już wiatr ci mówi, że jest te 80.

Kolega jak weźmie parę jazd doszkalajacych - przypomni sobie co to jest hamowanie silnikiem - nawet na 250.

SV 650 była i jest demonizowana. A bardzo często jest wybierana przez kobiety - ze względu na najniższą wagę w klasie.

Zgadzam się - SV jest nerwowa, szarpie poniżej 3000 ale,

poza tym - jest coś takiego jak sprzęgło

Hamowanie silnikiem - owszem - przy brutalnej redukcji w górnych zakresach z 3 na 2 czy z 2 na 1 złapie za koło. Powtarzam - w górnych zakresach - powyżej 7000 (SV się kreci do 11 tyś w praktyce od 9000 słabnie i nie ma po co kręcić).

Mokro, żwirek - tu trzeba uważać na każdym moto.

Jestem pewny, że osoba która nie ma siana pod kaskiem, nie przecenia swoich możliwości - wie co trzeba robić z manetką przed zakrętem i czego nie wypada robić z manetką w złożeniu na łuku - ogarnie małą SV i będzie czerpać przyjemność z jazdy.

> fałki podchodzące pod sportowe nie wybaczają błędów,

Eeeee - 72 KM to koło sporta nawet nie stało zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.