Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Marchewka + rozwalony rezantor powietrza

Featured Replies

Napisano

Witam po dłuższej nieobecności (dłuższej, bo z samochodem nic się nie działo...)

Na wstępie bravo 1.6 z 1997 roku + LPG.

Wczoraj wracałem samochodem do domu i auto

straciło na mocy - tak jak by nie palił jeden cylinder - zaświeciła się marchewka. Po Chwili zgasła, auto odzyskało moc i znowu to samo. Niestety coś strzeliło pod maską (pewnie jakaś cofka LPG - nie wiem, bo nigdy tego nie przerabiałem) i rozwaliło rezonator powietrza... Przerzuciłem na PB i wróciłem spokojnie do domu, marchewka dalej się zapalała i lekko przerywało co jakiś czas - mniemam, że to nie wina LPG.

Gdzie szukać przyczyny ? dzisiaj odstawiam auto do mechanika - podjadę z rozwalonym rezonatorem powietrza na PB.

Świece wymienione pod koniec 2010 roku - NGK zrobione 30 kkm - na pewno je wymienię

Kable - mają z 5 lat, też NGK

Filtry powietrza/paliwa - wymienione tydzień temu (czy wymiana filtru powietrza mogła to spowodować ? chyba nie)

Olej też wymieniony tydzień temu

Z samochodem nic złego się nie działo, cały czas miało takie samo przyśpieszenie i moc - zarówno na LPG jak i PB. Chodziło wręcz idealnie równiutko. Nie chciałbym go jeszcze złomować...

Pozdrawiam

Napisano

W przewód gumowy zamiast rezonatora(mam na myśli tą puszkę po środku przegrody) założyłem grzybek antywybuchowy. Obstawiam cewkę zapłonową

Napisano
  • Autor

> W zapisanym błędzie

Odstawiłem auto do mechanika, troche ruch mieli, w piątek/sobote mają się nim zając - podepną pod komputer. Czy problemy z cewka wskaże komputer ?

Napisano

> Odstawiłem auto do mechanika, troche ruch mieli, w piątek/sobote mają się nim zając - podepną pod

> komputer. Czy problemy z cewka wskaże komputer ?

Wskaże przede wszystkim błąd który sygnalizowała marchewa. Cewkę rzadko wykazuje, bo rzadko dochodzi do jej całkowitego uszkodzenia. Zazwyczaj jest iskra, ale słaba.

Napisano
  • Autor

> Wskaże przede wszystkim błąd który sygnalizowała marchewa. Cewkę rzadko wykazuje, bo rzadko

> dochodzi do jej całkowitego uszkodzenia. Zazwyczaj jest iskra, ale słaba.

Wymienili świece i kable (stare kable po ściągnięciu zostawiły końcówki). Podpięli pod kompa - tylko błąd sondy lambda (dla mnie standard).

Odpaliłem, chodzi równiutko, przerzuciłem na LPG - też ok.

Wracam, wszystko dobrze i nagle bum, znowu rozwaliło rezonator powietrza (dobrze, że spawanie kosztowało 20 zł). Teraz rezonator muszę już kupić nowy. Pytanie - co robić ? Marchewka się już nie zaświeca na PB (bez rezonatora chodzi ok). Rozumiem, że muszę znaleźć jakiś serwis LPG - czy możecie kogoś polecić w Chorzowie ?

Napisano

> Wracam, wszystko dobrze i nagle bum, znowu rozwaliło rezonator powietrza (dobrze, że spawanie

> kosztowało 20 zł). Teraz rezonator muszę już kupić nowy.

Zapomnij o rezonatorze i zaślep miejsce po nim.

> Pytanie - co robić ? Marchewka się

> już nie zaświeca na PB (bez rezonatora chodzi ok). Rozumiem, że muszę znaleźć jakiś serwis LPG

> - czy możecie kogoś polecić w Chorzowie ?

Szkoda, że jak już wzięli pieniądze to nie sprawdzili lambdy na gazie. Pewnie jest ubogo.

Napisano
  • Autor

patre: w zasadzie wzięli 140 zł za świecie + pospawanie rezonatora, więc myślę, że nie wzięli dużo, w tym podłączyli ofkoz kompa. Kable kupiłem sam.

Wczoraj jak jechałem (w zasadzie odpaliłem auto na PB) zapaliła się na chwile znowu ta kontrolka - myślę, że jednak cewka będzie do wymiany. Postaram się dzisiaj znaleźć jakiegoś gazownika by sprawdził co z LPG + jakaś ewentualna regulacja.

W tej chwili zaślepiłem miejsce po rezonatorze workiem wink.gif Dzisiaj zrobiłem 20km bez problemu na LPG.

EDIT:

Czy samemu jestem wstanie sprawdzić czy cewka działa poprawnie ? Coś mi się wydaje, że może być ciężko.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie.

Nie mogę już edytować swojego postu. Jak pisałem wcześniej problem powrócił (po wymianie kabli WN + świec) zapala się co jakiś czas kontrolka wtrysków i nie pali 1 cylinder.

Wczoraj chciałem odpalic samochód i nie palił na 1 cylinder. Sćiągnałem fajki ze świec i na 3 cylindrze nie ma iskry. Ściągnałem fajkę z cewki i również nic. Później jak jechałem do mechanika to się niestety naprawiło ale auto zostało u mechanika.

EDIT:

Diagnoza: uszkodzona cewka - czy ktoś może potwierdzić moją diagnozę ? a może to czujnik położenia wału ? brak iskry jest na 3 (taki napis na cewce).

Wymienili cewkę (niby jest ok, ale to czas pokaże).

Na logikę, to chyba nie czujnik położenia wału, bo skoro cewka daje iskrę w tym samym momencie na 1 i 3 + 2 i 4 a nie było tylko iskry na 3 cylindrze (na 1 była), to sygnał był, tylko iskra gdzieś (co jakiś czas) w cewce zanikała (?)

Pozdrawiam

Napisano

> Na logikę, to chyba nie czujnik położenia wału, bo skoro cewka daje iskrę w tym samym momencie na 1

> i 3 + 2 i 4 a nie było tylko iskry na 3 cylindrze (na 1 była), to sygnał był, tylko iskra

> gdzieś (co jakiś czas) w cewce zanikała (?)

> Pozdrawiam

Miałem awarię czujnika i objawiała się trudnościami z rozruchem zimnego silnika - wielokrotnie kręciłem rozrusznikiem. Po uruchomieniu śmigał bez problemu.

Napisano

Wszystko możliwe że cewka , potrafią dziać się cuda.

Czas pokaże, stawiam na cewkę, powodzenia banana-wave.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Wszystko możliwe że cewka , potrafią dziać się cuda.

> Czas pokaże, stawiam na cewkę, powodzenia

> Pozdrawiam

Cewka wymieniona. Przejechane już ponad 200 km. Wszystko działa prawidłowo. Wygląda na to, że była to cewka.

Dzięki i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.