Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak działą zawór Overboost?

Featured Replies

Napisano

Łopatologicznie zawór overboost za pomocą podciśnienia, które dostaje z akumulatora podciśnienia "zasysa" sztangę w gruszce turbiny, która to sztanga zmienia położenie pierścienia w turbinie, który reguluje kąt pochylenia łopatek turbiny zmniejszając w ten sposób ilość pompowanego powietrza.

Nazywa się overboost ponieważ nie dopuszcza do pompowania zbyt dużego ciśnienia. Steruje nim ECU, na podstawie danych z czujnika doładowania w kolektorze ssącym, zwiększając lub zmniejszając odpowiednio siłę zasysania.

Napisano
  • Autor

zastanawiam się czy ten zawór może mieć wpływ na to że samochód ma jakby mało mocy od dołu tak do 1800obr a potem zdarzają mu się bardzo krótkie ale dziury w mocy w okolicach 2500obr.

EGR wyczyszczony i wygląda że działa OK, po czyszczeniu EGRa troszkę sytuacja się poprawiła ale samochód nie jest całkowicie uleczony. A strasznie mnie to wkurza. Auto słabiej przyspiesza i nie idzie dobrze z pod świateł ruszyć.

edit:

zaślepienie EGAa nie wyeliminowało tych dziur w mocy, FES nie pokazuje żadnych błędów.

Napisano

> zaślepienie EGAa nie wyeliminowało tych dziur w mocy, FES nie pokazuje żadnych błędów.

Jeszcze przychodzi mi do głowy: sprzęgło (tu trzeba obserwować

obrotomierz), albo wtryski tak leją, że korekta jest niesamowita...

Kopci wtedy? No i trzecia możliwość - katalizator umiera, opory wtedy

starsznie wzrastają no i może w tym zakresie silnik się przydusza?

Napisano

a ovb czysciles ?

Napisano

> zastanawiam się czy ten zawór może mieć wpływ na to że samochód ma jakby mało mocy od dołu tak do

> 1800obr a potem zdarzają mu się bardzo krótkie ale dziury w mocy w okolicach 2500obr.

> EGR wyczyszczony i wygląda że działa OK, po czyszczeniu EGRa troszkę sytuacja się poprawiła ale

> samochód nie jest całkowicie uleczony. A strasznie mnie to wkurza. Auto słabiej przyspiesza i

> nie idzie dobrze z pod świateł ruszyć.

> edit:

> zaślepienie EGAa nie wyeliminowało tych dziur w mocy, FES nie pokazuje żadnych błędów.

Jak rozwiążesz zagadkę daj znać piwo.gif mam dokładnie to samo od dłuższego czasu, co ciekawe nie ma żadnych skutków ubocznych, spalanie w normie, nie kopci, pali dobrze, żadnych błędów w FESie, sprzęgło ok..... a on od czasu do czasu przymula... takie ni z ową dziury w mocy, czyszczenie overboota trochę pomogło, nie dzieje się to teraz notorycznie, ale i tak się zdarza.

Co do ruszania z pod świateł, dzisiaj wbijałem się na gierkówkę z podporządkowanej, gaz w podłogę, 4k obr, puszczam sprzęgło..... i zgasł sciana.gif i wcale nie był to efekt zbyt szybkiego puszczenia sprzęgła, tylko akurat stilon złapał sobie muła... co w takich sytuacjach wyjątkowo irytuje, po ponownym odpaleniu i ruszeniu już z czerwonego pola obrotów nie raczył zapiszczeć oponami.... po wbiciu 2-ki nagle się 'odetkał' i już szedł jak powinien drive.gif

Napisano

Zloguj pracę zaworu to raz, sprawdź ręcznie działanie sztangi z gruchy, zweryfikuj stan przewodów podciśnienia.

Pozdro

Napisano

> zastanawiam się czy ten zawór może mieć wpływ na to że samochód ma jakby mało mocy od dołu tak do

> 1800obr a potem zdarzają mu się bardzo krótkie ale dziury w mocy w okolicach 2500obr.

> EGR wyczyszczony i wygląda że działa OK, po czyszczeniu EGRa troszkę sytuacja się poprawiła ale

> samochód nie jest całkowicie uleczony. A strasznie mnie to wkurza. Auto słabiej przyspiesza i

> nie idzie dobrze z pod świateł ruszyć.

> edit:

Też to mam. zlosnik.gif

Na mało mocy od dołu (ledwo ciągnie) pomogło odłączenie a potem wymiana przepływki. Oryginalna miała 195kkm i była usyfiona w oleju. Na ciągnięcie od dołu pomogło.

Teraz sytuacja zaczyna się powtarzać ale jest 228kkm. Jeszcze nie odłączałem tej nowej przepływki.

Overboost to raczej nie jest bo u siebie za pierwszym razem nawet 'obszedłem' go i połączyłem na krótko przewody podciśnienia sterujące gruszką. Przyspieszał tak samo kulawo po czym przy wyższych obrotach wywalał check (pewnie przeładowanie).

Krótkie dziury w mocy między 2 a 3k obrotów też mam. Raz lepiej wyczuwalne raz mniej. Głównie na wyższych biegach (4, 5) przy pełnym bucie. Nie kopci jakoś bardziej.

Co ciekawe te 'zafalowania' były na 100% od nowości. Może mniej wyczuwalne ale przy chipie (nie pamiętam 30 lub 60kkm, auto miało 2 lata) wyszły na hamowni. Nie mogę znaleźć wykresów ale kiedyś dawno temu tu wklejałem. Były przed chipem przy pierwszym hamowaniu i po chipie na drugim. Koleś który robił chipa (Masters - tdi-tuning - chłop który podobno się zna) mówił że tak może się objawiać ograniczenie doładowania. Nie drążyłem tematu.

Chętnie poznam rozwiązanie problemu jak się uda.

Napisano

> Jeszcze przychodzi mi do głowy: sprzęgło (tu trzeba obserwować

> obrotomierz), albo wtryski tak leją, że korekta jest niesamowita...

> Kopci wtedy? No i trzecia możliwość - katalizator umiera, opory wtedy

> starsznie wzrastają no i może w tym zakresie silnik się przydusza?

U mnie zafalowania mocy w tym przedziale obrotów (2-3 tys) są praktycznie od nowości tak że raczej odpada sprzęgło (tym bardziej że mam już drugie), wtryski jakby lały 5 lat temu to już dawno by były wymienione a są oryginalne jeszcze. Kat może być zapchany teraz ale wtedy?

Overboost kilka razy czyszczony, od 2 lat mam nowy, EGR też czyszczony, zaślepiany nawet na chwilę. Przepływka druga. Przepływka u mnie miała wpływ na słabą moc od dołu. Po odłączeniu a potem jej wymianie było lepiej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.