Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opadająca wskazówka prędkościomierza - od wibracji?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jak jadę po "kocich łbach" lub po jakiś regularnych nierównościach to zauważam, że wskazówka prędkościomierza na chwilę cofa się do ok. 0 km/h i zaraz wraca na swoją pozycję - prędkości z którą jadę.

Dodatkowo od jakiegoś czasu do tego objawu, dołączyło resetujące się wskazania przebiegu. Na dosłownie sekundę przebieg wskazuje [------] i zaraz wracają cyferki.

A totalną nowością (zauważyłem 2 razy póki co) to mrugnięcie ikonki wspomagania kierownicy

Powiedźcie mi proszę, czy TTTM? Czy powinienem podjąć jakieś kroki naprawcze?

Po podłączeniu do FESa żadnych błędów nie widzę. Chociaż sprawdzę jeszcze czy zapisały się błędy po mrugnięciu kontrolki kierownicy, bo to stało się ostatnim czasy.

Będę wdzięczy za poradę.

Pozdrawiam

Napisano

Może luty zaczynają pękać na płytce, póki co bez wibracji jeszcze łączy i niby jest ok ...

Napisano

gdzieś traci połączenie.

albo tak jak Hipo pisze, luty na płytce (najbardziej prawdopodobne) albo jakieś inne połączenie...

Napisano
  • Autor

Generalnie domyślam się, że mam jakiś problem z połączeniem.

Wczoraj podłączyłem się z interfejsem i w sterownikach drzwi, ABS i panelu wskaźników miałem miałem błąd U1602 oraz U 1601 - usterka lini CAN.

Natomiast na samym module ABS - błąd B100D - rev counter - no signal - którego to nie rozumiem.

Generalnie podejrzewam moduł ABS ponieważ wg. Elearn'a wartość prędkości pochodzi z modułu ABS (i z czujników prędkości obrotowej kół) - generalnie logiczne i może właśnie stąd jakiej dziwne skazania prędkościomierza na wybojach.

W sumie moduł ABS komunikuje mi dziwne informacje tj. zaraz po podłączeniu FESa, na wyświetlaczu Visteon wyskakuje komunikat "ABS unavailable- consult handbook" i świeci się kontrolka ABS.

Dziwne, bo żadnego błędu w pamięci sterownika odnośnie awarii układu nie ma.

Zaś sam ABS pracuje chyba w miarę poprawnie - bynajmniej słyszę pompę ABS przy gwałtownym hamowaniu.

Będe wdzięczny za komentarz

Pozdrawiam

Napisano

> Generalnie domyślam się, że mam jakiś problem z połączeniem.

> Wczoraj podłączyłem się z interfejsem i w sterownikach drzwi, ABS i panelu wskaźników miałem miałem

> błąd U1602 oraz U 1601 - usterka lini CAN.

> Natomiast na samym module ABS - błąd B100D - rev counter - no signal - którego to nie rozumiem.

> Generalnie podejrzewam moduł ABS ponieważ wg. Elearn'a wartość prędkości pochodzi z modułu ABS (i z

> czujników prędkości obrotowej kół) - generalnie logiczne i może właśnie stąd jakiej dziwne

> skazania prędkościomierza na wybojach.

> W sumie moduł ABS komunikuje mi dziwne informacje tj. zaraz po podłączeniu FESa, na wyświetlaczu

> Visteon wyskakuje komunikat "ABS unavailable- consult handbook" i świeci się kontrolka ABS.

> Dziwne, bo żadnego błędu w pamięci sterownika odnośnie awarii układu nie ma.

> Zaś sam ABS pracuje chyba w miarę poprawnie - bynajmniej słyszę pompę ABS przy gwałtownym

> hamowaniu.

> Będe wdzięczny za komentarz

> Pozdrawiam

zastanawiające jest, że wspominałeś też o mrugnięciach kontrolki wspomagania, która ZTCP nie ma nic wspólnego a ABS'em.

rzuć okiem w schematy, czy nie ma jakiejś kostki połączeniowej wspólnej dla ABSu i wspomagania.

zanim zaczniesz wydawać kasę na moduły itp zacznij od diagnoz najtańszych. ruszaj kostkami, sprawdź ciągłość obwodów.

wiem, że to kupa roboty, ale elektryka stilo lubi płatać figle, a kostki są jej najsłabszym punktem zlosnik.gif

Napisano

> Generalnie domyślam się, że mam jakiś problem z połączeniem.

> Wczoraj podłączyłem się z interfejsem i w sterownikach drzwi, ABS i panelu wskaźników miałem miałem

> błąd U1602 oraz U 1601 - usterka lini CAN.

Usterka linii CAN.... zanim cokolwiek będziesz podejrzewać - sprawdź przejścia między poszczególnymi elementami układu....to najtańsza opcja

U mnie wystraczyło 40 cm przewodu na obejscie uszkodzonego.

Ulubionym miejscem na te problemy jest wiązka pod akumulatorem.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam,

Pozwalam sobie kontynuować temat.

Mój problem opadającej wskazówki od wibracji generalnie się rozwinął.

2 dni temu zapaliła się kontrolki immobilazera, temperatury silnika, temp. paliwa oraz wody w filtrze paliwa. Na pulpicie pojawiłą się informacja:

Check Vehicle protection system

Zbadałem już, że nie jest to problem anteny immo, przy stacyjce. Ani żadnego jej połączenia z body compem.

Na początku wystarczyło wycofać kluczyk i spróbować jeszcze raz. Ale wczoraj rozłączałem body kompa , kostki D4 oraz sterownik silnika szukając problemu w luźnych połączeniach (popsikałem też konserwatorem do elektroniki). Generalnie po akcji samochód unieruchomiłem na "Amen".

Dodatkowo, nie mogłem się połączyć z sterownikiem silnika, a w body kompie znalazłem błędy:

1. U1602 - usterka lini CAN (to już było i generalnie pojawia się co jakiś czas)

2. B1029- serial line W - brak sygnału (nowy błąd)

a w sterowniku wskaźników:

1. Błąd rev counter - c zyli obrotomierza

2. błąd prędkościomierza

3. oraz błąd wskaźnika temperatury silnika,

czyli generalnie pokrywa się z tym co na zdjęciu powyżej

Dowiedziałem się, że linia szeregowa W (serial line W) służy do przesyłanie informacji z immo, poprzez body comp do sterownika silnika.

Generalnie sytuacja podobna do problemu TomToma z ABSem - czyli problem z połączeniem (mam nadzieję).

Grzebiąc dalej doszedłem do momentu w którym chciałem sprawdzić połączenie linii CAN C oraz linii szeregowej z sterownika silnika do body kompa, które prawdopodobnie przechodzą przez kostki D4.

Teraz pytania:

Która kostka pod bezpiecznikami w silniku to 4DA i 4DB?

Pytam, ponieważ w manualu podłączenia tempomatu dla tych co nie mają kostki (by Lisek i Yahoo) brązowa kostka to 4DB,

a w poniższym linku jest odwrotnie:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=284224615&page=0&fpart=all&vc=1

Która kostka jest którą? i Przez którą przechodzi CAN C z sterownika silnika do body kompa?

Czy ASO jest w stanie sprawdzić jakoś szybko (szybciej ode mnie) i trafnie, która wiązka przewodów jest uszkodzona? Czy w ASO też trzeba sprawdzać połączenia po połączeniu za pomocą omomierzy itp?

Będę wdzięczny za odpowiedź i komentarz

P.S.

Dzisiaj udało mi się wszystko naprawić. Bezwiednie, grzebiąc przy kostkach. Błędów nie ma (oprócz tego U1602/01 - sieć CAN), chociaż strach jeździć bo jak urywa się komunikacja ze sterownikiem silnika to mogę w każdej chwili gdzieś stanąć.

Napisano
  • Autor

> W beznzynie i JTD8V CC leci przez kostkę D4B(brązową) w JTD16V bezpośrednio.

> Linie CAN lecą przez kostkę D4A(czarną)

"w benzynie i JTD8V CC leci przez..."

o co chodzi z tym CC?

Pozdrawiam

Napisano

> "w benzynie i JTD8V CC leci przez..."

> o co chodzi z tym CC?

cruise control- tempomat

Napisano
  • Autor

Witam,

Znalazłem przyczynę błędów, które unieruchomiły mi samochód na weekend.

Generalnie cieszę się jak gwizdek, że jest tak a nie inaczej.

Okazało się, że umarł przekaźnik T9 (czerwony, 30 A- w skrzynce przy akumulatorze). Przekaźnik ten zasila sterownik silnika i dlatego body comp nie mógł się z nim połączyć i zainicjować rozruch.

Straszenie się cieszę, że to pojedynczy element, a nie jakaś wiązka, czy konektor.

Wykryłem to przypadkiem, bo jakoś intuicyjnie składając skrzynki bezpieczników, pomieszałem przekaźniki - zamieniłem nawet niektóre z tymi ze skrzynki przy kierownicy.

Po takim zamieszaniu okazało się, że nie mam świateł mijania, mimo że komp nie zgłaszał błędu i ikonka świateł się świeciła. Przełącznik na "słuch" przełączał, słychać było tykanie.

Zamieniłem go więc z jakimś innym, mniej potrzebnym i zadziałało.

Dziś, ten felerny wsadziłem z powrotem na miejsce T9 i ... odtworzyłem błędy! Czyli mam winowajcę. Teraz poluje aby kupić skrzynki bezpieczników z netu, bo za 1 szt. 30 A przekaźnika, ASO każe płacić blisko 50 zł!

Powiedźcie proszę, czy jest jakaś wielka różnica w skrzynkach? Czy jeżeli kupię tą do JTD to w razie czego będzie cała skrzynka pasowała ? Generalnie zależy mi na przekaźnikach, ale może się kiedyś całość przyda?

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.