Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima focs 1

Featured Replies

Napisano

witam

mam taki problem po naprawie i po nabiciu nowego czynnika 740gr temperatura z kratek schodzi do 13stopni:(

nie wiem czy trochę nie za wysoka temp. jest

i czy jechać do nich niech poprawia frown.gif

Napisano

> czemu tak duzo czynnika?

740g +/- 15 jest na tabliczce od klimy więc nie wygląda, żeby to było dużo smile.gif

Napisano

aha - zdziwilem sie, bo w foce 2 miałem chyba 550g, a w passacie 600. więc mnie ilosć powaliła smile.gif

Napisano
  • Autor

> aha - zdziwilem sie, bo w foce 2 miałem chyba 550g, a w passacie 600. więc mnie ilosć powaliła

a z ta temp to jak to jest? jedni pisza ze 4 st. inni ze 13 to ok

Napisano

nigdy tego nie mierzyłem - dla mnie klima działa jak jest w stanie na drugim biegu przy otwartym obiegu zewnętrznym bez problemu otrzymać w obecnych temperaturach przyjemną temperaturę w aucie. JAk zaczyna miec z tym problemy to znaczy, że pora nabijać smile.gif

Więc jesli klima sobie radzi to nie męcz jej, bo się "na papierze" cos nie zgadza smile.gif

Napisano

W tym roku jestem przed przeglądem klimy i temperaturę mam na podobnym poziomie.

W zeszłym roku po uzupełnieniu czynnika, minimalna temp. powietrza z kratki wynosiła +2*C podczas upałów.

IMO, do poprawki.

Napisano

Zauwazyłem że co 2 lata musze nabijac na nowo klime bo jest tylko letnie a nie zimne powietrze. A jak spradzaja ,to jest zawsze szczelna hehe..

Napisano
  • Autor

> W tym roku jestem przed przeglądem klimy i temperaturę mam na podobnym poziomie.

> W zeszłym roku po uzupełnieniu czynnika, minimalna temp. powietrza z kratki wynosiła +2*C podczas

> upałów.

> IMO, do poprawki.

czyli mam wracać do nich ??

Napisano

FF2 ma 600g zlosnik.gif w zeszłym roku miałem w układzie całe 60g hehe.gif

Napisano

> czyli mam wracać do nich ??

Jutro rano jadę na uzupełnienie czynnika i pełne sprawdzenie. Po powrocie napiszę jaka jest temp. powietrza dmuchającego z nawiewów.

Napisano

Jestem po uzupełnieni.

W zeszłym roku było katalogowe 740 g. Dzisiaj, maszyna odciągnęła 460 g i okazuje się, że to jest za mało do poprawnej pracy klimatyzacji.

Skąd ten wniosek? Już tłumaczę.

Pamiętam, że podczas wysokich temperatur rzędu 28 - 30*C, kiedy ustawiałem klimę na 22*C, to na początku, zanim nie nastąpiło wychłodzenie kabiny, dmuchawa chodziła na najwyższych obrotach. Po kilku minutach zaczęła zwalniać, aż do delikatnego, lekkiego dmuchu i tak pozostawało mimo wskazań temp. zewn. 32-33*C.

W tym roku, kiedy temperatura na zewnątrz podskoczyła, klima nie bardzo mogła wychłodzić kabinę i dmuchawa cały czas szła na maksymalnych obrotach. To był sygnał, że trzeba uzupełnić czynnik.

Pomiar na biegu jałowym, jest IMO mało miarodajny, bo nic nie mówi o pełnej wydajności klimatyzacji, a jedynie o tym, czy klima działa - nie działa.

Najlepszym dowodem na to jest fakt, że jeszcze wczoraj robiłem taki pomiar, dmuchawa na jedynkę, temp. LOW, a wydmuchiwane powietrze miało 4*C.

Dzisiaj po uzupełnieniu czynnika, chwila i dmuchawa zeszła z obrotów.

Chyba wyjaśniłem co i jak smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jestem po uzupełnieni.

> W zeszłym roku było katalogowe 740 g. Dzisiaj, maszyna odciągnęła 460 g i okazuje się, że to jest

> za mało do poprawnej pracy klimatyzacji.

> Skąd ten wniosek? Już tłumaczę.

> Pamiętam, że podczas wysokich temperatur rzędu 28 - 30*C, kiedy ustawiałem klimę na 22*C, to na

> początku, zanim nie nastąpiło wychłodzenie kabiny, dmuchawa chodziła na najwyższych obrotach.

> Po kilku minutach zaczęła zwalniać, aż do delikatnego, lekkiego dmuchu i tak pozostawało mimo

> wskazań temp. zewn. 32-33*C.

> W tym roku, kiedy temperatura na zewnątrz podskoczyła, klima nie bardzo mogła wychłodzić kabinę i

> dmuchawa cały czas szła na maksymalnych obrotach. To był sygnał, że trzeba uzupełnić czynnik.

> Pomiar na biegu jałowym, jest IMO mało miarodajny, bo nic nie mówi o pełnej wydajności

> klimatyzacji, a jedynie o tym, czy klima działa - nie działa.

> Najlepszym dowodem na to jest fakt, że jeszcze wczoraj robiłem taki pomiar, dmuchawa na jedynkę,

> temp. LOW, a wydmuchiwane powietrze miało 4*C.

> Dzisiaj po uzupełnieniu czynnika, chwila i dmuchawa zeszła z obrotów.

> Chyba wyjaśniłem co i jak

a jak sie ma ręczną klimę? frown.gif

dziś mierzyłem jeszcze raz to przy kratkach bylo 5 stopni wentylator na 2 biegu

Napisano

> a jak sie ma ręczną klimę?

> dziś mierzyłem jeszcze raz to przy kratkach bylo 5 stopni wentylator na 2 biegu

A jak sie ustawia na szybe-nogi czy szybe ale kratki otwarte .

Napisano

> a jak sie ma ręczną klimę?

> dziś mierzyłem jeszcze raz to przy kratkach bylo 5 stopni wentylator na 2 biegu

Hmmm.... Tego nie wiem. Nie potrafię powiedzieć, jak się mierzy pełną wydajność klimatyzacji. Opowiadam jedynie o tym, co byłem w stanie zauważyć i pomierzyć.

Napisano
  • Autor

> A jak sie ustawia na szybe-nogi czy szybe ale kratki otwarte .

to niewiem pewnie wogle nie będzie chłodzić smile.gif

Napisano

> witam

> mam taki problem po naprawie i po nabiciu nowego czynnika 740gr temperatura z kratek schodzi do

> 13stopni:(

> nie wiem czy trochę nie za wysoka temp. jest

> i czy jechać do nich niech poprawia

Jak odpalisz klime to zobacz czy pracuja oba wentylatory na chłodnicy waytogo.gif foca cierpi na padający jeden i wypalająca sie kostke od wentylatorów wink.gif kiepskie schładzanie skraplacza prowadzi do wyższego cisnienia i niższej temp ,na wylocie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Jak odpalisz klime to zobacz czy pracuja oba wentylatory na chłodnicy foca cierpi na padający

> jeden i wypalająca sie kostke od wentylatorów kiepskie schładzanie skraplacza prowadzi do

> wyższego cisnienia i niższej temp ,na wylocie

pracują oba wiec chya wszystko ok

kurde pierwsze auto z tym wynalazkiem to sie człowiek uczy wszystkiego

a kto mi powie ile więcej może palić przy klimie focus 99 1.6 16V w benzynie??

Napisano

> pracują oba wiec chya wszystko ok

> kurde pierwsze auto z tym wynalazkiem to sie człowiek uczy wszystkiego

> a kto mi powie ile więcej może palić przy klimie focus 99 1.6 16V w benzynie??

0.5 litra więcej niż bez klimy. nie ma reguły, co do spalania.

mi 1.6 100KM palił około 7.5, a nogi lekkiej nie mam. A są tacy warszawiacy co twierdzą że poniżej 10 nie schodzą - co dla mnie jest abstrakcją, bo ja 10 nie potrafilem zrobic chocbym nie wiem co kombinował zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 0.5 litra więcej niż bez klimy. nie ma reguły, co do spalania.

> mi 1.6 100KM palił około 7.5, a nogi lekkiej nie mam. A są tacy warszawiacy co twierdzą że poniżej

> 10 nie schodzą - co dla mnie jest abstrakcją, bo ja 10 nie potrafilem zrobic chocbym nie wiem

> co kombinował

zapomniawszy dodać ze LPG bardziej kurde wyszło mi 15 moze by jechać do gazowników zeby to sprawdzili czemu tak żłopie tej cebuli

tak to spalanie oscylowało w granicach 10 - 11litrow na sto

Napisano

Kumplowi mk1 1.8 przy pełnym bucie (cały czas auto miało w palnik) palił średnio 8-9l /100km więc kulturalnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ale gazu załączoną klima??????

bo to mnie tylko interesuje.

Napisano

Gazu nie było. A klima cały czas chodziła bo miał go akurat w okresie letnim.

Napisano
  • Autor

> Gazu nie było. A klima cały czas chodziła bo miał go akurat w okresie letnim.

noo to 9 litrow ok

muszę podjechać w takim rzie do gazowników zeby go sprawdzili czemu pali 15 litrów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.