Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podpięcie się pod przednie światła pozycyjne + przekaźnik?

Featured Replies

Napisano

Witam,

potrzebuję do gniazda haka dostarczyć sygnał świateł pozycyjnych... w związku z tym, że do tylnych pozycji dostarczane jest napięcie zaledwie 3,4v , a po podłączeniu dodatkowych żarówek pozycji przyczepy komputer "wywala" cały obwód - postanowiłem podpiąć się pod przednie światła pozycyjne (gdzie jest 12v) za pośrednictwem przekaźnika 12v... w teorii wszystko pięknie, tylko pytanie pozostaje następujące - w którym miejscu najlepiej podpiąć się pod pozycje przednie? okolice bezpiecznika, czy jakieś inne pomysły?

Kolejna sprawa to gdy podłącze się pod przednie pozycje do tego przekaźnik i z przekaźnika kable powędrują bezpośrednio do gniazda - stosować jakiś bezpiecznik? jeśli tak to gdzie - przed czy za przekaźnikiem?

Rozumiem również że nie ma żadnych przeciwwskazań aby z jednego wyjścia przekaźnika puścić kabel do lewej i prawej pozycji w gnieździe haka?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

> w którym miejscu najlepiej podpiąć się pod pozycje

> przednie? okolice bezpiecznika, czy jakieś inne pomysły?

możesz się wpiąć tam, gdzie masz łatwiejszy dostęp, ale generalnie najlepiej za bezpiecznikiem a przed żarówką

> stosować jakiś bezpiecznik? jeśli tak to gdzie - przed czy

> za przekaźnikiem?

możesz dać przed, możesz dać za - to nie ma większego znaczenia, ważne, by obwód był zabezpieczony

> Rozumiem również że nie ma żadnych przeciwwskazań aby z jednego wyjścia przekaźnika puścić kabel do

> lewej i prawej pozycji w gnieździe haka?

prądowo przekaźnik na pewno to wytrzyma - wszak ile masz w tej przyczepie żarówek:2, 4 ? plus oświetlenie tablicy = max 30W, lecz z ruchowego punktu widzenia takie rozwiązanie ma jeden zasadniczy minus: zadziałanie bezpiecznika/awaria przekaźnika pozbawia przyczepę całego oświetlenia. Wiem, że to rzadki przypadek, ale lepiej być przygotowanym w razie "W" waytogo.gif

Napisano

Chyba przeceniasz umiejetnosci wiekszosci czytelnikow AK, ktorzy maja sie domyslec o jakim saochodzie piszesz....

Napisano
  • Autor

> Chyba przeceniasz umiejetnosci wiekszosci czytelnikow AK, ktorzy maja sie domyslec o jakim

> saochodzie piszesz....

hmmm czy ma to jakieś znaczenie - zasady w elektryce samochodowej są jedne? grinser006.gif No ale jeśli mam podać to jest to astra H wink.gif

Pdzr

Napisano

Do Astry H kupisz fabryczny moduł za kilkadziesiąt PLN i masz z głowy + kontrola żarówek + wyłączanie przeciwmgłowego tylnego w aucie + dezaktywacja fabrycznych czujników cofania

Napisano
  • Autor

> Do Astry H kupisz fabryczny moduł za kilkadziesiąt PLN i masz z głowy + kontrola żarówek +

> wyłączanie przeciwmgłowego tylnego w aucie + dezaktywacja fabrycznych czujników cofania

Tak, ale tylko jak masz astre h z modułem rec... a w nowszych asterkach już takiego modułu nie ma wink.gif także trzeba nieco pokombinować smile.gif Wszystkie pozostałe światła (oprócz pozycyjnych z zapytania) idą przez moduł uniwersalny, także odłączenie czujników parkowania, światła przeciwmgielnego itp będzie działało.

Niestety moduł uniwersalny nie odczyta sygnału z tylnych pozycji ~3,4v smile.gif dlatego przy tych światełkach kombinuje smile.gif

Napisano

> Niestety moduł uniwersalny nie odczyta sygnału z tylnych pozycji ~3,4v dlatego przy tych

> światełkach kombinuje

Tak z ciekawości - dlaczego tam jest takie niskie napięcie? Siedzą tam jakieś ledy?

Napisano

> Tak, ale tylko jak masz astre h z modułem rec... a w nowszych asterkach już takiego modułu nie ma

> także trzeba nieco pokombinować Wszystkie pozostałe światła (oprócz pozycyjnych z zapytania)

> idą przez moduł uniwersalny, także odłączenie czujników parkowania, światła przeciwmgielnego

> itp będzie działało.

> Niestety moduł uniwersalny nie odczyta sygnału z tylnych pozycji ~3,4v dlatego przy tych

> światełkach kombinuje

moduł haka jest po to żeby nie było problemów z kompem monitorującym stan żarówek i rozdzielić sygnał do świateł stop i pozycyjnych który idzie jednym kablem (5V światła pozycyjne , 12 V światła stop , żarówka 21W)

jezeli to astra H weź napięcie z oświetlenia numeru rejestracyjnego, tam na pewno jest 12v, napięcie na stop weż z kabla który idzie do trzeciej lampy stop w klapie tam też jest 12v

radzę kupić moduł za 150 zł i będzie po problemie

możesz też podłączyć przez przekaźniki (minimum musi być ich 5 )

plus wiązka kabli, wychodzi o połowę taniej jeżeli będziesz robił porządnie, końcówki 24 szt , kostki z podstawkami 6 szt, przekaźniki 6 szt, i kable

w sklepie wyjdzie coś koło 70 zł

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości - dlaczego tam jest takie niskie napięcie? Siedzą tam jakieś ledy?

hmmm dobre pytanie- ledów brak, są standardowe żarówki i o dziwo to ładnie świeci - jestem pierwszym właścicielem także mam pewność, że nic tam nie było kombinowane (napięcie natomiast mierzyłem przy podłączonej kostce, także wynik również powinien być poprawny).

Napisano
  • Autor

> moduł haka jest po to żeby nie było problemów z kompem monitorującym stan żarówek i rozdzielić

> sygnał do świateł stop i pozycyjnych który idzie jednym kablem (5V światła pozycyjne , 12 V

> światła stop , żarówka 21W)

> jezeli to astra H weź napięcie z oświetlenia numeru rejestracyjnego, tam na pewno jest 12v,

> napięcie na stop weż z kabla który idzie do trzeciej lampy stop w klapie tam też jest 12v

> radzę kupić moduł za 150 zł i będzie po problemie

> możesz też podłączyć przez przekaźniki (minimum musi być ich 5 )

> plus wiązka kabli, wychodzi o połowę taniej jeżeli będziesz robił porządnie, końcówki 24 szt ,

> kostki z podstawkami 6 szt, przekaźniki 6 szt, i kable

> w sklepie wyjdzie coś koło 70 zł

Zakupiłem moduł, który ze wszystkim sobie poradził oprócz właśnie odczytania sygnału dotyczącego świateł pozycyjnych - domyślam się że powodem jest zbyt niskie napięcie ~3,4v, dlatego chcę to "obejść".

Natknąłem się również na taki przekaźnik:

http://www.tme.eu/pl/details/lmr2-3d/przekazniki-elektromagn-przemyslowe/rayex-electronic/#

może to by było rozwiązaniem moich problemów - napięcie cewki 3V, 5A spokojnie wystarczy, max 30v DC również... a wtedy mógłbym sobie wziąć sygnał standardowo z lampy (bez cięcia kabli oryginalnej instalacji itd. z uwagi na dedykowaną wiązkę którą zakupiłem) - co o tym myślicie? są jakieś przeciwwskazania?

Napisano

> Zakupiłem moduł, który ze wszystkim sobie poradził oprócz właśnie odczytania sygnału dotyczącego

> świateł pozycyjnych - domyślam się że powodem jest zbyt niskie napięcie ~3,4v, dlatego chcę to

> "obejść".

> Natknąłem się również na taki przekaźnik:

> http://www.tme.eu/pl/details/lmr2-3d/przekazniki-elektromagn-przemyslowe/rayex-electronic/#

> może to by było rozwiązaniem moich problemów - napięcie cewki 3V, 5A spokojnie wystarczy, max 30v

> DC również... a wtedy mógłbym sobie wziąć sygnał standardowo z lampy (bez cięcia kabli

> oryginalnej instalacji itd. z uwagi na dedykowaną wiązkę którą zakupiłem) - co o tym myślicie?

> są jakieś przeciwwskazania?

Dobrze sprawdź, jakie tam jest napięcie.

Bardzo prawdopodobne, że te 5V (skuteczne), jak ktoś wyżej pisał, jest uzyskiwane impulsowo, przez układ PCM - impulsy 12V , tzw fala prostokątna gdzie czas płynięcia prądu jest odrobinę mniejszy od czasu przerwy.

Najlepiej sprawdzić oscyloskopem a przy jego braku wystarczy dioda a za nią kondensator do masy.

Może się okazać, że napięcie na kondensatorze będzie prawie 12V, wtedy można stamtąd zasilić przekaźnik 12V a może taki przekaźnik już jest w wiązce.

Oczywiście trzeba dobrać pojemność kondensatora - kilkadziesiąt do kilkuset mikrofaradów.

Napisano
  • Autor

> Dobrze sprawdź, jakie tam jest napięcie.

> Bardzo prawdopodobne, że te 5V (skuteczne), jak ktoś wyżej pisał, jest uzyskiwane impulsowo, przez

> układ PCM - impulsy 12V , tzw fala prostokątna gdzie czas płynięcia prądu jest odrobinę

> mniejszy od czasu przerwy.

> Najlepiej sprawdzić oscyloskopem a przy jego braku wystarczy dioda a za nią kondensator do masy.

> Może się okazać, że napięcie na kondensatorze będzie prawie 12V, wtedy można stamtąd zasilić

> przekaźnik 12V a może taki przekaźnik już jest w wiązce.

> Oczywiście trzeba dobrać pojemność kondensatora - kilkadziesiąt do kilkuset mikrofaradów.

Niestety nie posiadam oscyloskopu, a jeśli chodzi o dobór kondensatorów itd to wydaje mi się, że jest to powyżej moich możliwości/wiedzy smile.gif))

Widzę, że orientujesz się w tytułowej tematyce - w związku z tym czy mógłbyś podpowiedzieć, czy są jakieś przeciwwskazania aby zastosować przekaźnik z poprzedniego mojego postu? Byłoby to dla mnie najłatwiejsze rozwiązanie, gdyby miało szanse powodzenia....

Napisano

> Zakupiłem moduł, który ze wszystkim sobie poradził oprócz właśnie odczytania sygnału dotyczącego

> świateł pozycyjnych - domyślam się że powodem jest zbyt niskie napięcie ~3,4v, dlatego chcę to

> "obejść".

Bo kupiłeś zły moduł. W twoim aucie postój i stop realizowany jest jedną żarówką 12 V 21 W. Gdy żarówka jest zasilana 3,4 V to świeci z mocą 5W i realizuje światło postój. Kiedy jest zasilana 12 V to świeci jako stop z mocą 21W.

Napisano

> hmmm dobre pytanie- ledów brak, są standardowe żarówki i o dziwo to ładnie świeci - jestem

> pierwszym właścicielem także mam pewność, że nic tam nie było kombinowane (napięcie natomiast

> mierzyłem przy podłączonej kostce, także wynik również powinien być poprawny).

A jakie są żarówki?

Napisano

kolego niedawno zrobiłem sobie taki moduł do Astry H na przekaznikach od malca (zresztą robiłem takie wynalazki do innych aut) a napięcie do postoju zapodaj z podświetlenia tablicy rejestracyjnej , tam jest pełne 12v. cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> kolego niedawno zrobiłem sobie taki moduł do Astry H na przekaznikach od malca (zresztą robiłem

> takie wynalazki do innych aut) a napięcie do postoju zapodaj z podświetlenia tablicy

> rejestracyjnej , tam jest pełne 12v.

hmmm jeśli rzeczywiście tam jest 12v, to chyba skorzystam z Twojej porady - dzięki. Powiedz mi jeszcze jeśli możesz, czy w astrze h po ściągnięciu plastiku osłaniającego belkę w bagażniku, będzie dostępny kabel od oświetlenia rejestracji aby się podpiąć, czy trzeba szukać dostępu gdzieś indziej?

Napisano

> hmmm jeśli rzeczywiście tam jest 12v, to chyba skorzystam z Twojej porady - dzięki. Powiedz mi

> jeszcze jeśli możesz, czy w astrze h po ściągnięciu plastiku osłaniającego belkę w bagażniku,

> będzie dostępny kabel od oświetlenia rejestracji aby się podpiąć, czy trzeba szukać dostępu

> gdzieś indziej?

Dostęp będzie pod lewym boczkiem , ale trzeba najpierw zdjąć plastik z belki i odchylić boczek.

Napisano
  • Autor

> Dostęp będzie pod lewym boczkiem , ale trzeba najpierw zdjąć plastik z belki i odchylić boczek.

Dzięki wielkie za informację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.