Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Check engine

Featured Replies

Napisano

witam

mam taki problem w moim seju osiweca sie kontrolka silnika. Podlaczylem go pod komputer ale nie wykazalo zadnych bledow. Kontrolka raz sie zapala, a raz gasnie. Czym moze to byc spowodowane?

Napisano

bliżej nie określoną przyczyną, napisz coś ostatnio modził przy aucie i kiedy błąd najczęściej się pojawia.

PS. czym skanowałeś auto?

Napisano
  • Autor

> bliżej nie określoną przyczyną, napisz coś ostatnio modził przy aucie i kiedy błąd najczęściej się

> pojawia.

> PS. czym skanowałeś auto?

nic nie modzilem wlasnie silnik seria 1,1 niczym sie to nie objawia jedzie normalnie pali normalnie nie dzieje sie kompletnie nic. Kontrolka tez zaswieca sie i gasnie roznie nie ma zadnej zaleznosci.

Czym skanowalem, nie pamietam ale wiem, ze przez 3 programy zaden nie wykazal bledu oslabiony.gif

Napisano

z tymi programami to jest różnie, jeden pokazuje błąd inny nie. Co do samego błędu to kiedy on najczęściej się pojawia (np. pałowanie silnika, jazda na luzie)?

Napisano
  • Autor

> z tymi programami to jest różnie, jeden pokazuje błąd inny nie. Co do samego błędu to kiedy on

> najczęściej się pojawia (np. pałowanie silnika, jazda na luzie)?

w sumie to roznie przy palowaniu u przy normalnej jezdzie nie ma reguly

Napisano

w momencie dodawania gazu czy raczej przy stałych prędkościach też?

Napisano
  • Autor

> w momencie dodawania gazu czy raczej przy stałych prędkościach też?

naprawde roznie. Jak sie oswieci to moge tydzien jezdzic i bedzie swiecil po czym zgasnie na pare dni i znowu sie oswieci

Napisano

no to nic innego nie zostaje tylko, jak się oświeci od razu scan zrobić jakimś fiatowskim programem

Napisano
  • Autor

> no to nic innego nie zostaje tylko, jak się oświeci od razu scan zrobić jakimś fiatowskim programem

jakim ?

Napisano

łatwiej będzie jak napiszesz jakiego kabla używałeś i może na podstawie niego dojdziemy do tego który to był program

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> łatwiej będzie jak napiszesz jakiego kabla używałeś i może na podstawie niego dojdziemy do tego

> który to był program

od wczoraj dodatkowo zaczely falowac obroty na jałowym schodza tak nisko jakby mial zaraz zgasnac (przepustnica byla czyszczona). Druga sprawa zauwazylem, ze jak go mocniej przybutuje na "2" to zaczyna go mulic jakby mial juz odciecie niewiem.gifhmm.gif

Napisano

MAP? hmm.gif

Napisano

> tzn?

choćby i sam wężyk między nim a przepustnicą, czy nie puszcza.

W SPI co prawda, ale jak miałem przewód wpięty nie tam gdzie trzeba, strasznego miał muła jak mu depnąłem, przy powolnym rozpędzaniu się było lepiej, ale potrafił szarpać.

Napisano
  • Autor

> choćby i sam wężyk między nim a przepustnicą, czy nie puszcza.

> W SPI co prawda, ale jak miałem przewód wpięty nie tam gdzie trzeba, strasznego miał muła jak mu

> depnąłem, przy powolnym rozpędzaniu się było lepiej, ale potrafił szarpać.

a gdzie to sie dokladnie znajduje?

czy awaria tego sygnalizuje kontrolka check?

Napisano

mały plastikowy czujnik, przypięty do blaszki przy ECU.

Raczej powoduje świecenie wink.gif w Punto nawet mi jego błąd mi się zapisał zlosnik.gif

w SPI nie pamiętam już czy był błąd zapisany, na pewno marchew migała

Napisano
  • Autor

> mały plastikowy czujnik, przypięty do blaszki przy ECU.

> Raczej powoduje świecenie w Punto nawet mi jego błąd mi się zapisał

> w SPI nie pamiętam już czy był błąd zapisany, na pewno marchew migała

mozesz mi zaznaczyc na jakims zdjeciu smile.gif?

mi marchew nie swieci ale swieci check, ale komp nic nie pokazuje :/

Napisano

> mozesz mi zaznaczyc na jakims zdjeciu ?

ciężko... znaleźć foto- pod tym czarnym czymś nad ECU

mpi.jpg

> mi marchew nie swieci ale swieci check, ale komp nic nie pokazuje :/

cięzko żeby Ci się w MPI marchew paliła, bo już jej nie ma na rzecz Check'a zlosnik.gif

Napisano

> ciężko... znaleźć foto- pod tym czarnym czymś nad ECU

mapsensor w MPI jest w kolektorze ssącym, taki jak w 16v

Napisano

> mapsensor w MPI jest w kolektorze ssącym, taki jak w 16v

o kurde... shocked.gif

człowiek się całe życie uczy, za mało w MPI się bawiłem w takim razie spineyes.gif- dzięki Ruti.

Sorry Jędrek za wprowadzanie w błąd.

Napisano
  • Autor

> mapsensor w MPI jest w kolektorze ssącym, taki jak w 16v

tak wiec co to moze byc?

Napisano
  • Autor

> MAP to inaczej czujnik ciśnienia bezwzględnego

jak mogę sprawdzic czy jest uszkodzony?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

kurde poczyscilem wszystkie wtyczki styki itp, sprawdzilem sondy, wyczyscilem przepustnice i silnik krokowy kontrolka nie swiecila przez ok 1000km dzisiaj znowu sie oswiecila sciana.gif

Napisano

> kurde poczyscilem wszystkie wtyczki styki itp, sprawdzilem sondy, wyczyscilem przepustnice i silnik

> krokowy kontrolka nie swiecila przez ok 1000km dzisiaj znowu sie oswiecila

Podmień od kogoś cewki na próbę

Napisano

> myslisz, ze to moze byc to?

mi tak się zachowywał, myślałem ze to gaz i dlatego wymienił całą elektronikę od LPG i sądy.

Czasem się zapalała czasem nie, aż po jeździe w ulewy na 3 gary zaczął pracować.

Czyściłem przewody, świece itd. styki i nic, aż w końcu założyłem na próbę cewkę z eleganta i zagadał.

Po wymianie cewki ten problem nie występuje - chyba że przewody mają przebicie (ale wtedy nie faluje)

Napisano
  • Autor

> mi tak się zachowywał, myślałem ze to gaz i dlatego wymienił całą elektronikę od LPG i sądy.

> Czasem się zapalała czasem nie, aż po jeździe w ulewy na 3 gary zaczął pracować.

> Czyściłem przewody, świece itd. styki i nic, aż w końcu założyłem na próbę cewkę z eleganta i

> zagadał.

> Po wymianie cewki ten problem nie występuje - chyba że przewody mają przebicie (ale wtedy nie

> faluje)

z tym, ze teraz tego falowania nie ma pali na wszystkie gary ok.gif

Napisano

> z tym, ze teraz tego falowania nie ma pali na wszystkie gary

falowanie było czasmi nie zależnie od kontrolki, a 3 gary zapaliły się dopiero jak brodziłem przez kalisz mocno spóźniony (czyt. aż całkiem padła)

"Niestety w MPI jest cewka dość częstym problemem" - słowa mojego znajomego mechanika

Napisano
  • Autor

> falowanie było czasmi nie zależnie od kontrolki, a 3 gary zapaliły się dopiero jak brodziłem przez

> kalisz mocno spóźniony (czyt. aż całkiem padła)

> "Niestety w MPI jest cewka dość częstym problemem" - słowa mojego znajomego mechanika

a komputer moze to pokazywal?

Napisano
wadliwy czujnik polozenia walu powoduje zapalanie checka i brak wpisow o tym w kompie...
Napisano

> a komputer moze to pokazywal?

podpinałem się u znajomego i pokazało raz "błąd w sys. zapłonowym" i okazały się kable, po ich wymianie problem dalej był :/

Napisano

> z tym, ze teraz tego falowania nie ma pali na wszystkie gary

Sprawdź masę przykręcaną do głowicy

u mnie ostatnio się odkręciła ... objawy bardzo zbliżone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.