Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Droga wewnętrzna a

Featured Replies

Napisano

Czy znaki D46

525px-Znak_D-46.svg.png

I D40

D40.jpg

na jednym słupku się wyklucazają?

Ostatnio baba zablokowała wjazd do posesji (nie mogło wjechać auto ciężarowe) przyjechała straż miejska i zlała na sytuację bo ztwierdzili żeznaki są źle postawione. Mieli rację czy nie?

Chodziło o to że sobowym mozna było wjechać.

Chcielismy żeby ja ukarali za parkowanie w miejscu nie wyznaczonym, zgodnie z znakiem D40.

Napisano

Strefa ruchu na drodze wewnętrznej ..... To się nie wyklucza.

Strażnik miał wystawić mandat , bo w strefie można parkować tylko w wyznaczonych miejscach.

Napisano
  • Autor

> Strefa ruchu na drodze wewnętrznej ..... To się nie wyklucza.

No właśnie a SM ztwierdziła że może parkować bo jest źle oznakowana droga. Czyli co wysłać do nich pismo z pytaniem o przyczyny nie podjęcia interwencji?

Napisano

> No właśnie a SM ztwierdziła że może parkować bo jest źle oznakowana droga. Czyli co wysłać do nich

> pismo z pytaniem o przyczyny nie podjęcia interwencji?

Już nieraz się przekonałem , że w SM pracują ludzie niedouczeni i zamiast coś sprawdzić to sie boją i uciekają.

Ja bym wysłał pismo smile.gif

Obowiązują przepisy jak dla znaku strefa ruchu a znak droga wewnętrzna jedynie informuje w tym wypadku do kogo należy/nienależy droga.... A SM już od jakiegoś czasu może podejmować interwencje na drogach wewnętrznych

Napisano

> A SM już od jakiegoś czasu może podejmować

> interwencje na drogach wewnętrznych

A nie pomyliło Ci się ze strefą ruchu?

mar00ha

Napisano

> A nie pomyliło Ci się ze strefą ruchu?

> mar00ha

Nie pomyliło ... kiedyś nie mieli prawa wypisać mandatu na terenie marketu obecnie mają takie prawo ....

Jak było ze strefą ruchu nie wiem wink.gif

Napisano

> Nie pomyliło ... kiedyś nie mieli prawa wypisać mandatu na terenie marketu obecnie mają takie prawo ....

A jakiś przepis masz na poparcie tego?

mar00ha

Napisano

> A nie pomyliło Ci się ze strefą ruchu?

> mar00ha

SM pod marketami moze ci nadmuchac .... w wydech ( albo moglo - tak jak pisze Fazi)

Napisano

> mogło .... teraz mogą wystawić mandat gdzie chcą

tak, zgadzam sie.. chodzilo mi w kontekscie pytania mar00hy "ktory znak " waytogo.gif

Napisano

> mogło .... teraz mogą wystawić mandat gdzie chcą

chyba sam nie czytałeś tego co wstawiłeś spineyes.gif

Quote:

Wprowadza ona pojęcie „strefa ruchu”, które oznacza obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazd i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi. W takiej strefie obowiązują wszystkie przepisy o ruchu drogowym. Wjeżdżając na prywatny teren, który nie jest oznaczony znakiem „strefa ruchu”, bezkarnie możemy blokować dojścia do budynków, parkować na trawnikach i zajmować miejsca dla niepełnosprawnych o ile nie ustawiono tam znaków drogowych. Jeśli jednak zarządca terenu postawi nowy znak musimy się liczyć z wszystkimi konsekwencjami opisanymi w prawie o ruchu drogowym

nie ma znaku strefa ruchu, SM może sobie przyjeżdżać hmm.gif

Napisano

Quote:

Wprowadza ona pojęcie „strefa ruchu”, które oznacza obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną

Więc chyba droga wewnętrzna jest równoznaczna ze strefą , stąd dwa znaki na jednym słupie

Napisano

> Quote:

> Wprowadza ona pojęcie „strefa ruchu”, które oznacza obszar obejmujący co

> najmniej jedną drogę wewnętrzną

> Więc chyba droga wewnętrzna jest równoznaczna ze strefą , stąd dwa znaki na jednym słupie

chyba mylisz strefa ruchu ze strefą zamieszkania ?

bo o jakich dwóch znakach piszesz ?

Napisano

> KLIK na szybko artykuł

I co z tego arykułu popiera Twoją (błędną, moim zdaniem) tezę?

mar00ha

Napisano

> z pierwszego posta autora wątku

> Teraz wszystko jasne :D pomyliłem te znaki/pojęcia

ano, czyli właśnie brakowało znaku "strefa ruchu"

stąd SM nie podjęła interwencji ?

Napisano

> Więc chyba droga wewnętrzna jest równoznaczna ze strefą , stąd dwa znaki na jednym słupie

Gadasz jak potłuczony. "Strefa ruchu" to nie jest to samo co "droga wewnętrzna", i nie to samo co "strefa zamieszkania".

mar00ha

Napisano

> Gadasz jak potłuczony. "Strefa ruchu" to nie jest to samo co "droga wewnętrzna", i nie to samo co

> "strefa zamieszkania".

> mar00ha

zacytowałem definicje strefy ruchu ... - minimum jedna droga wewnętrzna ....

Więc czytaj łaskawie kolejne posty a nie cytuj wstecz o! nieomylny

Napisano

> Więc czytaj łaskawie kolejne posty a nie cytuj wstecz o! nieomylny

Choć często mi się zdarza prezentować "postawę nieomylności", to w tym, akrurat, wątku, zabłysnąłeś nią Ty...

A przestrzegałem juz dawno, niemal 6 lat temu: http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=276966573&page=0&vc=1 .

mar00ha

Napisano

> A jakiś przepis masz na poparcie tego?

> mar00ha

Byla (oczekiwana) nowelizacja prawa, ktora pozwolila dzialac straznikom na terenach niepublicznych, bylo o tym na AK.

U mnie na osiedlu jest analogiczna sytuacja (jak pod marketem grinser006.gif), poniewaz wlascicielem jest wspolnota os. (+znak droga wew), niestety mimo zakazu parkowania, ludzie parkowali blokujac wjazdy oraz niszczac chodniki. SM nie mogla nic zrobic tongue.gif, od ok roku od kiedy weszla nowelizacja, SM z checia wypisuje juz wezwania wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.