Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 Tdci z czym to się je?

Featured Replies

Napisano

Czy szanowni koledzy mogliby podzielić się opiniami/doświadczeniami na temat tego właśnie silnika? Ma on napędzać Fiestę więc cudów nie będzie.

Najbardziej interesuje mnie usterkowość tego silnika i koszty ewentualnych napraw (tzn czy drożej czy taniej od np. 1.5 dci w Clio).

Czy to jest to samo co 1.4 Hdi? hmm.gif

Napisano

Ludzie gadają że awaryjne. Tak to to samo co 1.4 HDi bo silnik powstał we współpracy z PSA.

Napisano

> Czy szanowni koledzy mogliby podzielić się opiniami/doświadczeniami na temat tego właśnie silnika?

> Ma on napędzać Fiestę więc cudów nie będzie.

> Najbardziej interesuje mnie usterkowość tego silnika i koszty ewentualnych napraw (tzn czy drożej

> czy taniej od np. 1.5 dci w Clio).

> Czy to jest to samo co 1.4 Hdi?

rewelka silnik

moja siostra ujeżdża już 2 fiestę z tym motorkiem

moc wystarczająca na fiestę (zawalidrogą nie jest), baaaardzo ekonomiczne: przy jeździe spokojnej 40% miasto-60% trasa siostrze pali 4,4 litra (z klimą) max 4,8 (zimą)

mi na trasie 1200 km + 2 dni po mieście latania (kraków i warszawa) z klimą włączoną i prędkościami na trasie średnio 110-130 kmh spalił 4,7 litra (nie oszczędzałem go)

awaryjność: auto ma 6 lat i (licznikowo) 130 tkm -oprócz płynów eksploatacyjnych na razie tylko uszczelki wtryskiwaczy (pociekły) i kolektora ssącego (profilaktycznie przy okazji)

ogólnie sama fiesta też mało awaryjna - jeździ u nas od 45 tkm i na razie wymieniony tłumik końcowy (oryginalny zdechł) i tylne amorki

nic więcej nie ruszane (nawet klocki hamulcowe nie zmieniane bo nie wymagają zmiany)

Napisano
  • Autor

> Ludzie gadają że awaryjne. Tak to to samo co 1.4 HDi bo silnik powstał we współpracy z PSA.

Mi się obiło że 1.4 HDi to fajne silniczki, dlatego pytam większe grono.

Napisano
  • Autor

Dzięki za opinie ok.gif

Jeździłem chwilę taką Fiestą, więc osiągi znam. Brakuje mi natomiast info donośnie awaryjności tego silnika.

Napisano

tojest 1.4hdi.

dośc cichutki, średnio kulturalny jednak.

Mam nową fiestę z tym silnikiem i powiem, że bardzo ladnie sie toto zbiera. mam też 1.4 96KM benzynę i muszę przyznać że obie w codziennym użytkowaniu jadą porównywalnie. Spalanie w cyklu mieszanym to okolice 5litrów przy spokojnej jeździe, ale da sie niżej. Przy jeździe autostradowej (okolice 150) pali 6.5.

Z częstych usterek to cieknące uszczelnienia pompy oleju i co jakis czas miedziane uszczelki pod wtryskami lubią paść.

Napisano
  • Autor

> tojest 1.4hdi.

> dośc cichutki, średnio kulturalny jednak.

> Mam nową fiestę z tym silnikiem i powiem, że bardzo ladnie sie toto zbiera. mam też 1.4 96KM

> benzynę i muszę przyznać że obie w codziennym użytkowaniu jadą porównywalnie. Spalanie w cyklu

> mieszanym to okolice 5litrów przy spokojnej jeździe, ale da sie niżej. Przy jeździe

> autostradowej (okolice 150) pali 6.5.

> Z częstych usterek to cieknące uszczelnienia pompy oleju i co jakis czas miedziane uszczelki pod

> wtryskami lubią paść.

O dziękować. Gdzieś mi się przewinęło w trakcie szukania o cieknącej pompie ok.gif

Wnioskuję że ten silnik to nie jest kaszana i do 1.4 TDI go nie przyrównywać grinser006.gif

Napisano

> O dziękować. Gdzieś mi się przewinęło w trakcie szukania o cieknącej pompie

> Wnioskuję że ten silnik to nie jest kaszana i do 1.4 TDI go nie przyrównywać

nie mam opinii o 1.4tdi smile.gif nie jeździłem.

MOim zdaniem do fiesty bardzo przyjemny silniczek. Nową fiestę szukasz?

Napisano
  • Autor

> nie mam opinii o 1.4tdi nie jeździłem.

Ten 3-garek nie ma najlepszych opini grinser006.gif

> MOim zdaniem do fiesty bardzo przyjemny silniczek. Nową fiestę szukasz?

Mam na oku egzemplarz z 2008roku. 100.000 przebiegu więc dramatu nie ma.

Napisano

> Mi się obiło że 1.4 HDi to fajne silniczki, dlatego pytam większe grono.

mamy okazje ujezdzac to (nie)szczescie 1.4HDi w 207ce i jest to porazka na max. Wymiana rozrzadu (gwarancyjna) srednio co 15kkm bo zaczyna rzezic, moc i moment do dosc ciezkiej 207ki niedostateczny. Pali do tego sporo (owszem da sie zejsc do ok. 4.5 ale wymaga to masochistycznej jazdy, norma to 5.5-6.5 przy raczej spokojnym traktowaniu, rekordziscie udalo sie przekroczyc 9 - autostrada i but.gif).

Tyle tytulem lyzki dziegciu zeby sie nie wydawalo ze jest tak super-hiper.

Napisano

> Ten 3-garek nie ma najlepszych opini

Na tym forum wszystko od VW nie ma najlepszych opinii, a kurcze jakos w reszcie świata jest odwrotnie wink.gif

ALe owszem z tego co słyszałem - paskudnie brzmi i nie jedzie.

> Mam na oku egzemplarz z 2008roku. 100.000 przebiegu więc dramatu nie ma.

super autka. ja tylko bym doradzał nie brac z klimatronikiem - sie niektórzy na niego napalają, a we fieście IMO bardzo kiepsko toto działa smile.gif

Napisano

Pamiętam, że ma duuuużą turbo dziurę, klekocze i nie jedzie, ale mało pali.

O awariach się nie wypowiem,bo nie znam nikogo, kto ma ten silnik tylko czytałem.

Napisano

> Pamiętam, że ma duuuużą turbo dziurę, klekocze i nie jedzie, ale mało pali.

No dobra, ale turbodziura to jest moment od czasu jak mu wdepniesz gaz, do momentu az mu turbo dmuchnie i auto dostanie kopa - tutaj wcale IMO nie ma dużej turbo dziury. turbo bez zmiennej geometrii. A tobie pewnie chodzi o to ze jak turbo nie bangla (ponizej 1.5krpm) to nie jedzie - a tu i owszem - zero jazdy jak nie dmucha turbo. absolutne zero.

ale za to silniczek nie ma intercoolera, zmiennej geometrii łopatek i dwumasy. prosty jak konstrukcja cepa. zwykly diesel z taką tyci tyci turbinką zlosnik.gif

Napisano

No co ty zlosnik.gif W życiu bym nie pomyślał. zlosnik.gif Ogólnie za słaby-corsa D 1.3cdti to przy tym była szybkim autem. wink.gif

Ruszanie bez gaśnięcia silnika,z min. 2tys. albo z poślizgiem sprzęgła(bez włączonej klimatyzacji i obciążenia) jak w corsie-wymaga przyzwyczajenia.

Napisano

> No co ty W życiu bym nie pomyślał. Ogólnie za słaby-corsa D 1.3cdti to przy tym była szybkim

> autem.

no ale miała chyba 90KM a ten ma tylko 68.

Napisano

> nie mam opinii o 1.4tdi nie jeździłem.

> MOim zdaniem do fiesty bardzo przyjemny silniczek. Nową fiestę szukasz?

A tak przy okazji - gdybym chciał Fiestę z jakimś przyzwoitym, ale jednoczesnie oszczędnym benzyniakiem, to na który patrzeć?

Pozdro

Bartek

Napisano

> A tak przy okazji - gdybym chciał Fiestę z jakimś przyzwoitym, ale jednoczesnie oszczędnym

> benzyniakiem, to na który patrzeć?

> Pozdro

> Bartek

nową z salonu? Poczekaj na lifting (jesień) - będą 1.0 turbo w ofercie smile.gif bawiłem się focusem z tym motorkiem i powiem ci że poza tym że brzmi jak matiz to 1.0 125KM całkiem przyzwoicie jeździ ok.gif

Używaną - ja polecam właśnie 1.4 96KM - ładnie się zbiera a pali dokładnie tyle samo co 1.2 82KM - przy czym 1.2 kompletnie nie chce jechać... Spalanie to okolice 7l.

Napisano

> nową z salonu? Poczekaj na lifting (jesień) - będą 1.0 turbo w ofercie bawiłem się focusem z tym

> motorkiem i powiem ci że poza tym że brzmi jak matiz to 1.0 125KM całkiem przyzwoicie jeździ

> Używaną - ja polecam właśnie 1.4 96KM - ładnie się zbiera a pali dokładnie tyle samo co 1.2 82KM -

> przy czym 1.2 kompletnie nie chce jechać... Spalanie to okolice 7l.

Na nową kasy pewnie nie będzie. Raczej mowa o używanej. Choć nie ukrywam, że jestem zaintere tymi silnikami po downsizingu. Ogólnie, bardzo jestem ciekaw, jak będą jeździły małe benzyny z turbo. Czy wreszcie technika jest na takim poziomie, że da się takim popierdółkiem napędzić coś większego (C-Max), czy to będzie pasowało jedynie do małych mieszczuchów.

DO tej pory śledziłem opinie nt. 1.2 TCE by Renault - montowane w Clio oraz Twingo. Powiem szczerze, że w teorii to całkiem zacny silnik. Opinie, niestety, baaaardzo różne - sporo skrajnych.

Ford, mam nadzieję, że pokaże się z dobrej strony. Jak dla mnie, cały ten downsizing ma sens właśnie w przypadku aut niedużych oraz max średnich - gdzie właściciel będzie oczekiwał niskiego spalania i dobrej kultury. Mniej - osiągów.

Pozdro

bartek

Napisano

IMO teraz są takie czasy, że musisz pomyslec do czego potrzebujesz auto - jak głównie do stania w mieście w korku, albo do dojazdów lokalnymi drogami to wtedy te wszystkie 1.4tdci, 1.0turbo mają świetny sens - przy niewielkich prędkościach przelotowych palą smieszne ilości paliwa.

Jak pisałem - focus 1.0 125KM bardzo fajnie się zbiera - do miasta super. Jeździłem tez passatem 1.4 122KM - bardzo przyjemnie toto jeździ.

Problem się pojawia, jak ktoś kupi taki mały motorek i zaczyna latać głównie po autostradach z 4 osobami na pokładzie. Spalanie idzie masakrycznie w górę, a przy wyprzedzaniu zaczyna brakować mocy.

Przykładowa fiesta 1.4tdci - mojej mamie pali toto okolo 5l/100km przy kompletnie nieumiejętnej jeździe. z tego co ludzie piszą spalanie 4.3-4.5 na codzień jest do zrobienia. Jazda - miasto + dojazd do pracy z prędkościami do 100km/h. Ale jak wziąłem tą fiestę na trasę gdzie autostradą 150, a poza autostradą ile się da - czyli koło 130, to spaliła mi 6.5. Przy takiej samej jeździe mój passat 2.0 TDI pali 6.3 - czyli na szybkie trasy lepiej jeździc mocnym passatem, bo i tak zrżre mniej, a zawsze to wygodniejsze smile.gif

Z kolei w korkach miejskich spalanie w passku leci w góre, a w takiej fieścinie właśnie spada smile.gif

Napisano

Przy aucie napędzanym downsize'zingowym silnikiem z małymi wyjątkami raczej stawiaj na duże spalanie przy normalnej jeździe, niższą kulturę pracy, ale w określonym stylu jazdy na dobre osiągi.

A kwestia awaryjności nie jest jeszcze znana, ale podejrzewam, że ew. naprawa może grubo kosztować. wink.gif

Napisano

[ciach]

> Z kolei w korkach miejskich spalanie w passku leci w góre, a w takiej fieścinie właśnie spada

No i to jest to! Moje codzienne jeżdżenie to konglomerat dwóch "tras". Pierwsze 15km pokonuję w trasie, bo dojeżdżam spod Wawy do Wawy. Wtedy prędkość oscyluje wokól 110km/h, jazda jest dość płynna. Moje 2.0 CITD w Maździe konsumuje całkiem przyzwoite 6.5 litra na setkę.

Po wjechaniu do Wawy robi się masakrycznie, tzn. korki typu stop-and-go, jazda na I lub max II biegu i tak dalej. Wtedy przydała by się jakaś mała popierdółka typu 1.4 diesel bądź nieduża benzyna turbo, która potrafi przejechać zakorkowane miasto spalając te 5-6 litrów.

Rozważam nawet używanie dwóch samochodów - Mazdy w dojazdach do Wawy oraz jakiegoś popierdółka na kulanie się po mieście. Szukam koncepcji typu cost effective, zmusiły mnie do tego ceny paliwa.

Na moje nieszczęście, muszę szukać rozwiązań dla 6 pasażerów, więc ma ograniczone pole manewru.

Ale zapamiętam sobie Twoje recenzje nt. 1.4 TDCI made by Ford. Może się przydadzą przy planowaniu parku maszynowego za lat kilka.

Pozdro

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.