Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Biodiesel

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś może doświadczenia w stosowaniu tego wynalazku? Różnica w cenie duża nie jest bo 30 gr ale przepalając miesięcznie 250 litrów coś tam zawsze zostanie. Żeby zaraz nie było, nie chodzi o nowoczesny silnik tylko starego passata z 1.9 TD (AAZ). Wszystkie opinie miło widziane.

Napisano

> Ma ktoś może doświadczenia w stosowaniu tego wynalazku? Różnica w cenie duża nie jest bo 30 gr ale przepalając miesięcznie 250 litrów coś tam zawsze zostanie. Żeby zaraz nie było, nie chodzi o nowoczesny silnik tylko starego passata z 1.9 TD (AAZ). Wszystkie opinie miło widziane.

Nie wiem, czy zostanie - stary Lublin z silnikiem Andorii na tym jechać nie bardzo chciał, dymił jak parowóz i spalił tyle, że taniej Vervę lać...

Napisano

Do starego możesz lać i smigać ok.gif

Tylko słyszałem od kumpla, ma golfa 1 albo 2 to auto nieco więcej mu tego pali no.gif

Acha leje też paliwo z biedronki i śmiga ze miło ok.gifzlosnik.gif

Napisano

przepaliłem tego kiedyś kilka tysięcy litrów

i główny wniosek był taki, że dopóki różnica w cenie nie przekroczy jakichś 50-60groszy nie opłaca się- spalanie jest wyraźnie większe. O jakieś 10% w moim wypadku (i to niezależnie od pojazdu, bo jeździł na tym i opel x17dtl i ursus i kombajn z silnikiem MB). Moc bez zmian, praca wyraźnie cichsza, filtry wymagają częstszej wymiany, no i aromacik w powietrzu.

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o ceny i zużycie, to wyjdzie w trakcie. Bardziej natomiast interesuje mnie sam fakt wpływu BIO100 na silnik i jego elementy gumowe (wszelkie uszczelki). Podobno tu nie jest już tak dobrze, i lepiej pod tym względem sprawdza się zwykły olej rzepakowy z marketu zmieszany z ropą.

Napisano

> Jeśli chodzi o ceny i zużycie, to wyjdzie w trakcie. Bardziej natomiast interesuje mnie sam fakt

> wpływu BIO100 na silnik i jego elementy gumowe (wszelkie uszczelki). Podobno tu nie jest już

> tak dobrze, i lepiej pod tym względem sprawdza się zwykły olej rzepakowy z marketu zmieszany z

> ropą.

mi nic się z niczym nie stało.

ps

apropos oleju (czystego, z biedronki, nie mieszanego z niczym)- szybko zabija wtryski (jakieś 400-500 motogodzin w traktorze i kopcił jak lokomotywa)

w bio nie zauważyłem, żeby coś takiego powodował.

także mimo wszystko bio chyba jednak lepsze od czystego oleju.

Napisano
  • Autor

> mi nic się z niczym nie stało.

> ps

> apropos oleju (czystego, z biedronki, nie mieszanego z niczym)- szybko zabija wtryski (jakieś

> 400-500 motogodzin w traktorze i kopcił jak lokomotywa)

> w bio nie zauważyłem, żeby coś takiego powodował.

> także mimo wszystko bio chyba jednak lepsze od czystego oleju.

Mi bardziej chodzi o dolewanie OR do ON, w proporcji powiedzmy 35:65 na korzyść ON.

Napisano

> Mi bardziej chodzi o dolewanie OR do ON, w proporcji powiedzmy 35:65 na korzyść ON.

mieszanek nie robiłem, to Ci nie powiem. Ja od razu z grubej rury zadziałałem wink.gif

Napisano

> Acha leje też paliwo z biedronki i śmiga ze miło

Przy okazji, ile kosztuje taki olej z biedronki, że to taki opłacalny deal?

Napisano

> Przy okazji, ile kosztuje taki olej z biedronki, że to taki opłacalny deal?

4,7-4,8 można znaleźć

ale to już niedługo.

W Polsce, Niemczech, Francji tej zimy wymarzła większość rzepaku. Nie będzie surowca to i kujawski sporo podrozeje.

Napisano

> Ma ktoś może doświadczenia w stosowaniu tego wynalazku? Różnica w cenie duża nie jest bo 30 gr ale

> przepalając miesięcznie 250 litrów coś tam zawsze zostanie. Żeby zaraz nie było, nie chodzi o

> nowoczesny silnik tylko starego passata z 1.9 TD (AAZ). Wszystkie opinie miło widziane.

nie opłaca się tego tankować z kilku powodów:

- silnika pali więcej (w przypadku 1,9 TDI wychodziło ok 0,7-1 l więcej na setkę)

- silnik jest słabszy frown.gif

- śmierdzi frytkami co w dłuższej perspektywie przyprawiało mnie o mdłości

Napisano

> Przy okazji, ile kosztuje taki olej z biedronki, że to taki opłacalny deal?

Ponizej 5pln ok.gif

Napisano

tankowałem do Sprinterów 2.3D i 2.9TD w obydwu przypadkach silniki były cichsze, żwawsze, zasięg o dziwo na baku większy choć teoria głosi że powinno być większe, zapach frytury, no i taniej przy tankowaniu.

Ale ja tankowałem jak różnica na 1 litrze było około 1zł jak jest 30 groszy to nie chce mi się szukać stacji z tym paliwem

Napisano

Ducato 95 r 2,5 TDI - "na okrągło" (z wyjątkiem okresu zimowego) i to od wielu lat (tankowanie w Czechach i Niemczech - w Polsce nie było)

Vectra B 99 r 2,0 DTI - podobnie, już od trzech lat

Zdecydowanie cichsza i bardziej "miękka" praca silnika bez żadnych spadków mocy czy momentu obrotowego a wręcz nawet odnosi się wrażenie, że zbiera się lepiej. Filtry i tak przed zimą wymieniam więc temat do pominięcia. Jedyne co, to musiałem wymienić uszczelkę smoka w zbiorniku Vectry. Z tzw. "zamiennika" na oryginalną bo zamiennik "spuchł". Teraz jest ok.

Rożnica w cenie (szczególnie w okresie wiosenno - jesiennym) jest znaczna i gdy ktoś dużo jeździ jest nie do pogardzenia.

Napisano

> 4,7-4,8 można znaleźć

> ale to już niedługo.

> W Polsce, Niemczech, Francji tej zimy wymarzła większość rzepaku. Nie będzie surowca to i kujawski

> sporo podrozeje.

to bez sensu bo normalny olej bez VAT jest w tej cenie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.