Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocena klocków textar

Featured Replies

Napisano

Witam Panowie, kupiłem klocki hamulcowe textar i chciałbym was zapytac o opinie o nich.Klocki wygladaja standardowo jak oryginały jednak ta powierzchnia traca jest scieta w trapez a nie płaska jak w innych klockach co mnie dziwi.Wydawało mi sie ze im większa powierzchnia traca tym lepsze hamowanie.

zdjcie0089q.jpg

ImageShack.us

zdjcie0090u.jpg

ImageShack.us

Napisano

gdybyś uważał na lekcjach fizyki, wiedziałbyś, że tarcie nie ma związku z polem powierzchni tylko z rodzajem materiałów trących oraz naciskiem

fazowane okładziny powodują lepsze i szybsze dostosowywanie się powierzchni klocka do tarczy oraz niwelują piszczenie (wibracje)

Napisano

> że tarcie nie ma związku z polem powierzchni

przypomnę to następnym razem jak ktoś będzie chciał zmieniać zaciski pod tarcze 240 zlosnik.gif

Napisano

> przypomnę to następnym razem jak ktoś będzie chciał zmieniać zaciski pod tarcze 240

bo bezpośrednio od pola powierzchni nie ale jeśli się uwzględni się że to pole będzie się nagrzewać i w wyniku tego zmieniać się będą jego parametry to już....

No i jeszcze jest parę innych zjawisk dochodzi (odprowadzanie gazów , "zaczepianie" elementów powierzchni [skala micro] itp...)

A główną powodem zwiększenia siły hamowania przy zmianie na 240 jest zwiększenie średnicy czynnej tarczy hamulcowej.

pozdr

Napisano

> A główną powodem zwiększenia siły hamowania przy zmianie na 240 jest zwiększenie średnicy czynnej

> tarczy hamulcowej.

> pozdr

ok.gif A co za tym idzie zwiększenie momentu siły hamującej. To dla zobrazowania jak z dźwignią, im dłuższe ramię tym szybciej podniesiemy nawet wielokrotnie większy ciężar na drugim końcu dźwigni. ok.gif

Napisano

> przypomnę to następnym razem jak ktoś będzie chciał zmieniać zaciski pod tarcze 240

wentylowane tarcze 240mm i większe zaciski to lepsze odprowadzenie ciepła z tarczy i klocków, większy nacisk klocków, bo większa średnica tłoczka w zacisku i lepiej hamują

Napisano

a mam pytanie z innej beczki

do czego są te kołki w klocku widocznym na drugiej fotografii?

Napisano

> a mam pytanie z innej beczki

> do czego są te kołki w klocku widocznym na drugiej fotografii?

czujniki zużycia.

pozdr

Napisano

> a mam pytanie z innej beczki

> do czego są te kołki w klocku widocznym na drugiej fotografii?

Czujnik zużycia klocków pod ikonkę koło licznika w niektórych wersjach. ok.gif

Napisano

akustyczny czujnik zużycia - będzie piszczało jak cholera

jeśli masz zestaw z kontrolką, to możesz sobie pociągnąć instalację i zastosować czujniki, u mnie wytrzymały dwa komplety klocków i trafiły do trzeciego - wymieniłem klocki zanim starło czujniki do zera wink.gif

o czujniki możesz popytać na warsztatach albo na forum, może ktoś takie ma

Napisano

> akustyczny czujnik zużycia - będzie piszczało jak cholera

> jeśli masz zestaw z kontrolką, to możesz sobie pociągnąć instalację i zastosować czujniki, u mnie

> wytrzymały dwa komplety klocków i trafiły do trzeciego - wymieniłem klocki zanim starło

> czujniki do zera

> o czujniki możesz popytać na warsztatach albo na forum, może ktoś takie ma

W TRW zawsze były w komplecie, ale je nie zakładałem. Albo je już wyrzuciłem, albo gdzieś się walają mi po garażu. niewiem.gif

Napisano

ja dostałem od Pawła 4 sztuki smile.gif i dwa jeździły, a pozostałe dwa dałem koledze jak kupował ode mnie Uniaka

one są podobno w większości klocków do Fiata czy Lancii

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.